Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 52
(#) bazilikakilincs hozzászólása Feb 29, 2020 /
 
Sziasztok.
Szeretnék segítséget kérni a csatolt ábrával kapcsolatban.
Családi háznál találkoztam ezzel a kötéssel. Mértem folytonosságot a földelés és védővezető között, földelés és nulla között. A műszer bár zizegő hangot adott ki de jelezte hogy valahol össze vannak kötve. 0 PE között rendes sípoló hang.

Kérdések:
-Ha a 0 és földelő közösítve van valahol akkor miért nem rendes a sípoló hang, és miért van újra összekötve PE és a földelés? Szabályos e ez?
Ha nincs közösítve 0 miért ad a műszer zizegő hangot. szabályos e ezen a helyen közösíteni a PE-vel?

A segítséget előre is köszönöm

fi-relé.png
    
(#) Gafly válasza bazilikakilincs hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Szerintem a rajzodon a nulla és a PE az mérőnél van összekötve, ami itt nem látszik, és azért sípol rendesen a szakadásvizsgáló.
A második esetben pedig azért "zizeg", mert az egy földelő szonda, és mivel nincs összekötve a rajzodon lévő PE-vel, ezért valamekkora potenciál különbség van a kettő között. Ezt a 50Hz-el modulált sípolást hallod "zizegésnek".
Nálam is hasonló van, a mérőnél is, és az elosztónál is van szonda.
A hozzászólás módosítva: Feb 29, 2020
(#) bazilikakilincs válasza Gafly hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Akkor az nem probléma ha a szétválasztás után van földelve? Eredetileg a fő földelő sínen kellene a pen vezetékkel egyesíteni és utána szétválasztani.
(#) kendre256 válasza bazilikakilincs hozzászólására (») Feb 29, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ha nincs közösítve 0 miért ad a műszer zizegő hangot. szabályos e ezen a helyen közösíteni a PE-vel?”

Ha a lakáselosztóba PE és N jön be külön, nem szabályos közösíteni, sőt kifejezetten tilos!
A PE vezetőt bárhol leföldelheted még többször is, azt lehet. A PEN szétválasztásnál kell a földelést rákötni, de utána sem tilos újabb földeléseket rákötni a PE-re.
(#) bazilikakilincs válasza kendre256 hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint szabályos, szabványos a képen látható bekötés.
(#) bunatomi hozzászólása Márc 9, 2020 /
 
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni fi relé ügyben. Van egy kültéri részben földbe ásott medencém, melynek a gépészetéhez szeretnék áramot vinni. Ez a legkönnyebben a házból lenne megoldható, tehát a ház egyik, vagy külön kismegszakítójáról menne a vezeték a medencéhez. Jelenleg három fázis van a házban, úgy, hogy a villanyóra a telekhatáron egy dobozban van és onnan jön be a három fázis a házba egy megszakító dobozba, majd egy fi relé után elosztva több körre, melyeknek saját megszakítójuk van. Na én is innen vinném az áramot a medencéhez egy új, vagy egy már meglévő kismegszakítóra kötve. Sok helyen olvastam, hogy a medencének külön fi relé kell. Tehát a kérdésem, hogy a házban a megszakító dobozban már meglévő fi relé, majd ugyanott egy kismegszakító, után a kábelt a medencéhez víve, ott kell e külön fi relé és újabb kismegszakító, vagy nem? Egyáltalán lehet-e ilyen bekötést eszközölni (fi relé után még egy fi relé), van-e ennek értelme?
Tudtok ötletet adni, hogy miként lehetne a legbiztonságosabban ezt megoldani?
Köszönöm,
Tomi
(#) elektrorudi válasza bunatomi hozzászólására (») Márc 9, 2020 / 2
 
Szia!
Nem KELL másik Fi relé, de erősen ajánlott. A medencével összefüggő áramkörök lényegesen gyakrabban tudnak beázni, mint a beltéri áramkörök. Nem lenne szerencsés, ha egy vízforgató motor szivárgó árama miatt, leolvadna a mélyhűtődben a kaja (meg a sör).
A Fi relé után Fi relének van értelme, de nem úgy ahogy te gondolod. Ebbe ne menjünk bele, mert összezavar. Inkább azt mondom, hogy nincs értelme.
A medencének kell csinálni egy külön Fi relézett leágazást az elosztóban és kész.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2020
(#) Atis57 válasza bunatomi hozzászólására (») Márc 10, 2020 /
 
Szia!

Ez Ipari --de a lakásban is hasonlóan kell szerelni.
A bejövő 0,1A (100mA)
az utána lévők 0,03 A ( 30mA)
A különleges környezet (szauna ,medence ) inkább a 0,01 A (a 10mA s !)
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 10, 2020 / 2
 
Idézet:
„lakásban is hasonlóan kell szerelni”
Nem, nem kell. Két Fi-relé bőven elég, nem kell gyűjtő, otthoni környezetben felesleges pénzkidobás.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 10, 2020 / 1
 
Szerintem sem kell lakásban, házban gyűjtő ÁVK. Nálam sok ÁVK van, de nem gyűjtő rendszerben. A fürdőszobára van egy ÁVK (mosógép), a ház többi részére egy másik, meg az udvari részre (külső világítás, búvárszivattyú, egyéb gépek) van egy harmadik, mindegyik 30 mA-es. Ezek közös betápról, lényegében "párhuzamosan" vannak használva. A kapcsolt áramról működő bojleren van még egy. Így akármelyik vizes, esélyesebben szivárgó berendezés sem oldja le a többiek táplálását.
(#) KU202M hozzászólása Máj 16, 2020 /
 
Sziasztok!
Próbálta-e már valaki élesben, saját magán a védelem működőképességét? Én ma beszereltem egy áramvédő kapcsolót (Fi-relét). Először rövidrezártam a fázisvezetőt a védőfölddel. A védelem működött, de a zárlat helyén a vezeték egy kicsit megolvadt. Ezután egy 10 kohm-os ellenálláson keresztül zártam a fázisvezetőt a védőföldre, a védelem működött. Majd kipróbáltam élőben is. Kézfejemmel megérintettem a fázisvezetőt. Áramütést éreztem, de a védőkapcsoló nem kapcsolt le. Nem tudom értelmezni a történteket. Volt már valakinek hasonló tapasztalata?
Üdv, Csaba
(#) pucuka válasza KU202M hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
A FI relé működtetéséhez 30 mA áram kell, az érzékenyebbnél 10 mA. Ez nem azt jelenti, hogy nem kapsz áramütést, csak annyit, hogy nem halsz bele.
Jó kísérletezgetést.
(#) KU202M válasza pucuka hozzászólására (») Máj 16, 2020 /
 
Ez egy 30 mA-es Fi-relé. Ezek szerint nem volt meg a 30 mA? Elég határozottan éreztem az áramütést...
(#) VIM válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Szia!
Idézet:
„Áramütést éreztem, de a védőkapcsoló nem kapcsolt le. Nem tudom értelmezni a történteket. Volt már valakinek hasonló tapasztalata?”
Ezt a műveletet NE CSINÁLD és NE ÉRTELMEZZED, TUDJAD, hogy mit csinálsz és az okos ember az tudja, hogy ilyet nem próbálgat saját magán. Különben pedig azért nem oldott le a védelem, mert nem hajtottál még 30mA-t sem a mérőrelén keresztül, mint hibaáram. Mezítláb nedves felülettel ... biztos lenne hatás csak akkor már valószínű, hogy nem tennél fel ilyen felháborodásra okot adó "értelmezést".
(#) KU202M válasza VIM hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Szia!

Annak idején, az orvostudomány hajnalán sok tudni akaró ember saját magán kísérletezett... Engem már sokszor rázott meg 230V, néha vétlen voltam, néha hülye. Máig csodálkozom, hogy éltem túl. Persze, most lehet hülyének tartani, de érdekelt, hogy nyugodtan rábízhatom-e kis családom életét az életvédő kapcsolásra?

Idézet:
„Mezítláb nedves felülettel ... biztos lenne hatás csak akkor már valószínű, hogy nem tennél fel ilyen felháborodásra okot adó "értelmezést".”


Ha igazad lenne, azt azt jelentené, hogy nem működik az életvédelmi funkció. Egyébként nem "hatást" akartam érezni, hanem lekapcsolást tapasztalni. Egyszerűen csak túl erősnek éreztem az áramütést ahhoz képest, hogy nem működött a védelem. Amikor azt kérdeztem, hogy volt-e valakinek tapasztalata, akkor első sorban arra gondoltam, hogy valakine megmentette-e már az életét a Fi-relé?

Üdv, Csaba
(#) KU202M válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Nem az első sorban gondoltam, hanem elsősorban...
Biztos a tegnapi áramütés az oka...
(#) pucuka válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Idézet:
„Annak idején, az orvostudomány hajnalán sok tudni akaró ember saját magán kísérletezett...”

Sokan bele is haltak, de okos ember más kárán tanul.
A családod életét nem csak az ilyen olyan védelmekre kell alapozni, hanem beléjük kell nevelni, hogy a konnektorben levő egyik vezetéket se fogdossák, mert nem lehet tudni, mikor mi hibásodik meg. Ez is egy kockázat.
Az pedig távolról sem véletlen, hogy felszerelünk egy FI relét, az is egy további védelmet jelent a többi mellé.
Egyébként is, hülyeség ellen nincs védelem.
(#) KU202M válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Szia!

Sajnálom, hogy személyeskedésen kívül nem jött értelmes válasz a kérdésemre. Volt-e valakinek tapasztalata a Fi-relével? Természetesen nem fogdossuk a csupasz vezetékeket, de ha például testzárlatos lesz egy eszköz, és a kismegszakító nem old le, akkor mi legyen?

Üdv, Csaba
(#) kendre256 válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 2
 
Idézet:
„de érdekelt, hogy nyugodtan rábízhatom-e kis családom életét az életvédő kapcsolásra?”

Te most kipróbáltad, nem oldott le. Lehet, hogy nem volt elég nagy a felület, lehet, hogy a a relé rossz, lehet, hogy szárazabb a bőröd, számtalan eset lehet.
Ha leoldott volna, és nem kerültél volna kórházba, vagy nem tartottad volna "elég erősnek" az áramütést akkor nyugodt lennél? És ha legközelebb nem te, hanem egy kisgyerek, egy nedvesebb bőrű családtagod, vagy a kis áramütéstől sokkot kapó felnőttet rázna meg az áram?
A Fi relét nem arra tervezték, hogy az emberen átfolyó áram esetén védje az embert. Az emberi szervezet nagyon különböző lehet, és különbözően reagál az áramütésekre. Az csak egy másodlagos hatás, ha az emberen folyik át az áram, akkor a gyors kikapcsolással növeli az esélyt az életben maradásra, de erre nincs garancia.
Szerintem a Fi relét emberrel próbálni, és utána abban bízni, hogy mást sem érhet baj, felelőtlenség és ostobaság.
(#) Bakman válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Idézet:
„ha például testzárlatos lesz egy eszköz, és a kismegszakító nem old le, akkor mi legyen?”
Erre jó a Fi-relé. Érzi, lekapcsol. Vannak szélsőséges esetek, amikor a zárlat mértéke nem éri el a Fi-relé kioldási áramát de a készülék fém háza ráz, de ez csak kicsit gyakoribb, mint a fehér holló.
(#) pucuka válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Mi ebben a személyeskedés? Milyen tapasztalatra vagy kíváncsi? Gondolod, hogy azok a sok ezren, akiknél fel van szerelve FI relé, állandóan fogdossák, hogy "tapasztalatuk" legyen?
A FI reléken van egy próba gomb, ez egy ellenállást kot a fázis, és a föld (nem nulla) közé, ezzel lehet próbálgatni. De ha jobban bízol a fogdosásban, az a magánügyed.
Leírtam hogy attól még áramütés fog érni, ha fogdosod, de semmiképp nem halsz bele. Ettől véd a FI relé.
Ha testzárlatos lesz egy eszköz, attól a biztosítéknak még nem kell leoldania, csak akkor, ha a testen keresztül a föld felé akkora áram folyik, ami lekapcsolja a túláram védelmet. 6 - 32 A -ig. Ez azért durva dolog, ekkora áram rajtad soha nem fog folyni.
Viszont, ha az eszköz előírás szerűen be van kötve a védőföld hálózatba is, ha a testzárlat árama meghaladja a 30 mA -t, a FI relé leold, és az eszköz földjének érintésével nem fogsz áramütést érezni. Ha megszakad a védőföld, akkor a rajtad átfolyó áram ha meghaladja a 30 mA -t az fogja leoldani a FI relét.
Az emberi test ellenállása széles tartományban változhat, ami a körülményektől függ, amire nem sok befolyásod van. A többi Ohm törvény. áram egyenlő a feszültség, és az ellenállás hányadosával.
Szóval előbb gondolkodni, és akkor nincs szükség életveszélyes kísérletekre.
(#) VIM válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Idézet:
„hogy nyugodtan rábízhatom-e kis családom életét az életvédő kapcsolásra?”
NEM! Még a 10mA értékhatárú áramvédő kapcsolóra sem! Ez a relé nem az ember által, annak belső ellenállását felhasználva van hivatott leoldani, hanem a mérőrelé adta hiba korlátot meghaladó értékre leoldani. Ha nem éri el ez az érték a leoldási határt de jelen van a felületen és ennek ellenére emberi érintés alakul ki a feszültség alatti részen, az már több mint valószínű, hogy leoldással jár de akkor sem 30mA teszi meg azt. Ezért javasolják a mostani háztartások áramvédő kapcsolójaként a 10mA-s leoldási határértékű reléket, hogy a veszélyt minimalizálják.
(#) Zsolt 73 válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Szia !

Lehet olyan szívbetegséged amiről nem is tudsz ! Szívbetegek esetében már 10-15 mA is veszélyes lehet. Remélem az artériás vérzést nem akarod kipróbálni, hogy tesztelhesd a nyomókötés hatékonyságát ...
(#) Atis57 válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 / 1
 
Szia!

Persze ilyen hülyeséget kevvesen próbálnak ki.

A háztartási gépszerelők, régi Rádió Tv műszerészek meg alig-alig irnak ide .

Én is dolgoztam ilyen szervizben , volt-leválasztó trafó , meg FI relé és 1976-t irtunk!
Igen, jó párszor sikerült kezet fogni a 220V-al !
De halálos áramütés nem volt egyszer sem.
Minden munkanap egy gyors ellenőrzéssel kezdődött. A Villásdugókba beépitett ellenállásokkal .
Volt 5-10-20-és 30mA s is.
Azért senkinek nem jutott eszébe vezetékkel összeérinteni a fázis-földet!
A megoldás azangol-amerikai GFCI elvet követte.
Itthon is lehet a boltokban , kapni hasonló eszközöket , ha gyakran megakarod nézni a FI relé működőképességét..
(#) gyuszo válasza KU202M hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Ha a fázist és a védővezetőt összeérinted és gyenge a védőföldelés, akkor még nagyobb baj is lehet, mivel a kismegszakító sem fog leoldani.
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Szia!
A led2.jpg képen lévő teszterhez tudnál adni egy linket?
Félig-meddig készítettem egy LED-es "próbalámpát", ami hasonló formájú teszterbe lett beépítve. Olyat szeretnék, ami 15-20 mA-rel terhel mindig (hogy használhatóbb legyen mint egy fázisceruza), de egy nyomógombbal meg lehetne növelni az áramát akkorára, hogy egy 30mA-es ÁVK leoldjon. Még van rajta megoldandó probléma, de ha van ilyen gyáriban, akkor nem szórakoznék házi gyártással.
Szerk:
Aljzatba bedugható szerkezetem van, de nekem olyasmi formájú kellene, mint ami a képen van.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) KU202M hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Kedves Válaszolók!

Köszönöm a hozzászólásokat!

Az eddigi olvasmányaim alapján úgy értettem, hogy feszültség alatti vezetékek, részek ember általi érintésekor IS védelmet nyújt. A szakirodalom szerint így is van. Erre voltam kíváncsi. Meg arra, hogy valakit mentett e-már meg, és mit érzett közben.

Üdv, Csaba
(#) gyuszo válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Erre gondolsz : Feszültség vizsgáló

Bővebben: Link

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) Atis57 válasza kendre256 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Szia!

Villanyszerelési áruházak ...DL1 ,Miele, stb.

vagyitt; https://www.rapas.hu/teszter.html
(#) kendre256 válasza Atis57 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Van egy UT-15C típusú,
meg egy HT106D típusú teszterem.
Az UT-15C nagyon univerzális, de ebből adódnak hiányosságok. Pl. a széles feszültségtartomány miatt 230V-on csak 2,6mA-rel terhel, 400 kOhm alatt vezetést jelez. Ez bizonyos esetben lehet jó, de ha folytonosság vizsgálatot szeretnék, akkor meg félrevezető lehet. A HT106D az aljzatok bekötésének mindenféle hibáját megmutatja, nyomógombbal leoldja a 30mA-es ÁVK-t, de azt meg csak bedugva lehet használni.
Ezért szeretnék egy olyat, mint amiről írtam, de gyárit még nem láttam. Egy EMOS teszter házába már beépítettem a szükséges ellenállásokat, LED-eket, meg az ÁVK-t leoldó kapcsolót. Még az van hátra, hogy a mikrokapcsolót biztonságosan meg lehessen nyomni (meg még össze is lehessen szerelni...)
Következő: »»   45 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem