Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Életvédelmi kapcsolás, FI relé
 
Témaindító: bankimajki, idő: Máj 6, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   51 / 52
(#) gyuszo válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Fölé szerintem azért nem egyszerű, mert az összes vezeték ott halad el és az egészet át kellene szerelni.
(#) arsenlupin válasza Atis57 hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Köszönöm!
A feljebb helyezés jó ötlet, a fázis vezetők így biztos, hogy elérik így a kismegszakítókat, a nulla és föld kérdéses.....
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2023
(#) arsenlupin válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 28, 2023 /
 
Köszönöm, a kiépítés nem olyan egyszerű, azt utoljára hagynám.... Feljebb teszem a H tarifás dobozt, ahogy Atis57 mondta és meglátjuk...

Mindenkinek köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2023
(#) atrue válasza Bakman hozzászólására (») Nov 7, 2023 /
 
Sziasztok! Mi az az ÉV műszer és hol lehet kapni? A lakásban be kellene mérni egy hidromasszázs kádat, ami külön FI relére van kötve, hogy minden OK-e, de sajnos nem jön ki senki (B. XI ker.), bármennyi pénzért se. Úgyhogy inkább veszek egy műszert
(#) Bakman válasza atrue hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Érintésvédelmi műszer. Ha csak szigetelést akarsz vizsgálni, arra elég a szigetelésvizsgáló, pl. Fluke 1507. Fázist, nullát összekötöd. Az összekötött két vezeték és a védőföld között mérj szigetelési ellenállást 500 V-os vizsgálófeszültséggel.

hibás értéket muathat a műszer, ha a védőföldelése felé valamelyik ponton van túlfeszültség levezető, ezt a mérés idejére ki kell iktatni a rendszerből, illetve ha a masinában van mágneskapcsoló/relé, ami leválaszt bizonyos részeket, akkor a leválasztott részen külön is meg kell ismételni a mérést.
(#) Ge Lee válasza atrue hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
A szigetelési ellenállás kivételével (amire villanyszerelésben nagyon ritkán van szükség) minden mást meg tudsz mérni hagyományos műszerekkel is, de vannak érintésvédelmi műszerek, egy régi klasszikus pl. az évé univerzál, vagy mondjuk egy korszerűbb egy metrel mi. Szigetelésvizsgálóból egyébként olyat ami tud 3-4 féle mérőfeszültséggel mérni, tizenezerért tudsz rendelni Kínából, de itthon is kapsz úgy háromszor annyiért. De ezeket inkább trafók és készülékek, berendezések szigetelésének vizsgálatára használják.
(#) Atis57 válasza atrue hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Szia!
Ha gyári az a Hidrokád(és új!) --akkor mit kell rajta mérni?
Ellenben a környezete ahová beépitetted......megtápláltad -az sokkal érdekesebb.
Egyáltalán mi a hiba jelenség, amit meg akarsz találni.?
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Szerinted mit lehet mérni egy 230 V-tal működő hidromasszázs kádban? Kezdjük el cserélgetni az alkatrészeket, vezetékeket, Fi-relét, hátha valamelyik csere után megszűnik a hibajelenség? És ha a tulajdonos csak biztosra akar menni és egy ellenőrző mérést szeretne?

Miért nem azt kérdezed, minek a hidromasszázs kád?
(#) mikrokapcsolo válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
A villanyszerelésnek vannak szabályai, szabványai amit követni kell. Ha szabályosan csinálod, átadáskor egy dokumentumot is kell mellékelni a tulajdonosnak. Régebben ezt szerelői ellenőrzési jegyzőkönyvnek hívták, amit a villanyszerelő csinált, most pedig villamosbiztonsági felülvizsgáló által kiadott jegyzőkönyv kell. Ezeknek mind része a szigetelési ellenállás mérés, szóval nem egy ritka dolog. Mivel a kérdező be szeretné mérni, hogy minden OK e, ezért a védővezető folytonosság méréstől kezdve a szigetelés ellenállás, hurokimpedancia, ÁVK teszt, stb mérések is szükségesek lehetnek. Hogyha joghatással járó mérés miatt kellene ezek bármelyikét mérni, a kínából beszerzett műszer nem igazán vihető el akkreditált laborba kalibrálás céljából.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Szia!

Talán tudom miket kell megmérni egy ÉV Jkv. kiadásához.
No de aki nem tudja?
S milyen RCD /FI relé kell hozzá 30mA vagy 10mA ?

Milyen ellenőrző mérésre gondoltál? Mert én a potenciál eloszlás lehetőségére)


Mivel nekem is van ---nem nekem kell kérdezni ,mire való.
(#) niedziela válasza atrue hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Ha én megszeretnék győződni, hogy minden ok-e két mérést végeznék el.
Azon a pontod a kátnál ahol be van kötve, egy próbálámpával fázis - test között.
Ebben az esetben a FI relének le kell oldani.
Másik mérés a test bekötési pont, és egyéb fém test, alkatrész közötti folytonossági mérés multiméter, ohm, vagy szakadás vizsgáló módban.
Ha ez ok, akkor probléma nem lehet.
Egyébként a próbálámpával tapinthatsz a fázis és a kád egyéb fémrésze között, ha a fi relé leold más vizsgálatnak kincs értelme. Ha azért akasr méregetni mert hibás a kád, akor más irányba kell elindulni, de oda ev műszer nem kell. Ott a hibás alkatrészt kell megtalálni.
Testzárlat megállapitásához multi szintén elég.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Olvasd el figyelmesen mit írtál és azt is, mit válaszoltam. A hozzászólásodból az jön le, hogy a kádon felesleges bármit is mérni, a hálózaton annál inkább.

Ha megvagy, akkor olvasd el azt a hozzászólásod is, amire most válaszolok. Hol volt szó jegyzőkönyvről, ÁVK választásról, potenciál-eloszlásról az eredeti kérdésben?
(#) Bakman válasza niedziela hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Idézet:
„Testzárlat megállapitásához multi szintén elég.”
Vagy nem. Akkor elég, ha a zárlati ellenállás kicsi. Van, hogy a zárlat csak nagyobb vizsgálófeszültségnél jelentkezik, a multiméter pár voltos feszültsége lepkeszellentés pl. az 500 V-os vizsgálófeszültséghez képest. Nyílván, ha a multiméter hibát jelez, akkor hiba van. De ha nem jelez, attól még lehet hiba, nem véletlen használják a célműszereket.
(#) proba válasza atrue hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Ezzel egy lényeges probléma van, szinte az összes nagyáruházban lehet kapni olcsó multimétert, sokan vesznek is. Egy dolgot hagynak figyelmen kívül, a műszer mutat valamit ( jobb esetben a méréshatárt mérésmódot is eltalálja valaki ) de a kapott számmal jó eséllyel nem tud mit kezdeni a műszert vásárlók nagy része. Az ÉV mérőre meg fokozottan igaz szerintem. Egyáltalán mit mér, milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy értékelhető mérést kövess el, mik a jó értékek... ez mind mind olyan kérdés, amit csak hosszabb gyakorlat után tudsz megválaszolni. Ezek nem piros meg zöld lámpa módon jeleznek ki...Ha nem értesz hozzá, legtöbb amit tehetsz, olyan villanyszerelővel szerelteted be akiben megbízol. Ha már több százezer forintos műszert akarsz venni, hogy a szerelőre rábizonyítsd, hogy hibázott igencsak baj van....Jobban jársz, ha ezt az összeget egy másik szerelőre költöd.
(#) niedziela válasza Bakman hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Nyilván nem véletlenül használnak cél műszert, de egy testzárlatos kád vagy bármi készülék esetében nem ott kell kezdeni, hogy elszaladok 150.000 -ért műszert venni, hanem megvizsgálom azzal ami van, ha van egy multi.
Másrészt a testzárlat ilyen készülékeknél nagyrészt nem bujócskázik annyira, gogy komolyabb szigetelés vizsgálatra szükség lenne. Ha kiveszi a vizsgálat idejére a FI-t, jó eséllyel meg is mutatja magát a zárlat. Ha nem, akkor kell a műszer, de nekem még csak olyan testzárlathoz volt szerencsém ami adta magát. Annyira nem bonyolult a készülék.

Másrész a miért kell bármit is mérni ez esetben még nem derült ki.
Ha a félelem az oka, akkor teljesen mindegy.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2023
(#) atrue válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 8, 2023 /
 
Szia! Köszönöm a választ és a többieknek is!
Azt hiszem leírom rendesebben: Tehát a hidromasszázs kád új, hibátlan. Én kötöttem be egy toldás nélküli 3x1,5x tömör vezetékkel, ami a biztosítéktábláig halad és kiépítettem neki egy külön FI relét. Arra gondoltam, hogy mielőtt beleengedem a kislányomat és a feleségemet, kihívok egy papírral rendelkező villanyszerelőt, aki jogosult ún. érintésvédelmi felülvizsgálatot csinálni és papírt is ad róla. Sokan nyújtanak ilyen szolgáltatást, megvan erre a jogostványuk, ünnepélyesen fel vannak erre kenve, ki is fizetném, de nem jönnek ki. Túl kicsi munka, nem éri meg, vagy csak tele vannak, nemtom. Gondoltam akkor majd megcsinálom én, ezért kérdeztem, hogy ezek a felkent szakemberek ilyenkor mit mérnek és mivel? Azt tudom, hogy van erre egy drága műszer, de mi az, hogy hívják, mit mérnek konkrétan? Ebben segítsetek légy szíves. (alternatív megoldás: először beküldöm az anyósom és megnézem mi lesz...)
(#) niedziela válasza atrue hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Ha a kád új akkor sok értelme nincs méregetésnek, az már lemérték a gyártás végén.
Amit te bekötöttél fi relét azt próbáld le egy imitált testzárlattal a készülék felöl.
Irtam hogyan.
(#) atrue válasza proba hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Szia!
Az a baj, hogy 3 szerelőnek könyörgök 2 hónapja, ígérek pénzt, nőt, piát, mindent, de nem jönnek ki. Ezért akartam saját útra lépni. Most végre visszajelzett valaki, úgyhogy megoldódni látszik.
(#) Suba53 válasza arsenlupin hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Hogy sikerült elérned, hogy megkapd a H tarifás mérőt?
Én idén áprilisban kértem az EON-tól a H-tarifás bővítést, de a mai napig nem reagáltak.
Azóta kétszer is fizettek 5.000.-Ft kötbért, de a bővítést még nem adták meg.
Hasonlóan klímákat szeretnék berakni fűtési céllal, és azzal hogy ezek ennyire silány munkát végeznek, illetve NEM végeznek, sokkal nagyobb kárt okoznak, mint a vacak kötbérük.
Legszívesebben perelném őket, de túl nagy macera lenne. Így csak szidom ezt a használhatatlan bagázst.
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2023 / 1
 
Szia!


Nem értünk egyet--De nem is kötelező !

Ritka a gyári új kád hibája......(tudom azért nem lehetetlen )
S akkor jön a hálózat +meg a bekötése.

S néhány hozzászólással később ki is derült , kell a jegyzőkönyv.
(#) Ge Lee válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Nekem nem kell megmagyarázni, nagyon jól tudom, egyéb témákban is, hogy lehet és miért elérni hogy valamiért a sokszorosa összeget el lehessen kérni. Ugye, egy 5,5 GΩ-os szigetelési ellenállást a 300 ezres Fluke is meg a 35 ezres UNI-T is pont ugyanannyinak fog mérni, csak hát ha elfogadnák az utóbbit is akkreditáltnak, akkor az előbbit senki nem venné meg...
De rengeteg egyéb ugyanilyen példát fel lehetne sorolni, ha nem lehet eladni elég vérnyomáscsökkentő tablettát, akkor el elérik valahogyan, hogy a normális vérnyomás szintje módosítva legyen, és akkor egyből több embernek fel lehet írni, el lehet adni. Használok (egyéb szakmában) egy szert, amit meg lehet venni adott áron, meg az adott árnak az ötvenszereséért is. Ugyanazt a szert!!! Csak mert utóbbi át van nevezve, meg rá van mondva hogy az bevizsgált, úgymond "akkreditált". Ennyit erről...
(#) Ge Lee válasza atrue hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Fogsz egy 7kΩ körüli ellenállást olyan 10-20W-os terhelhetőséggel, annak egyik végét ráteszed a fázisra a másikat meg a kád fém részére, és ha lemegy a FI relé akkor minden rendben van, nem kell ehhez se félmilliós műszer sem könyörögni senkinek...
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 9, 2023 1 /
 
Itt nem az egyet(nem)értésről van szó, hanem arról, hogy össze-vissza írsz mindenfélét, mintha másik témát olvasnál.

Igen, a kérdező szeretett volna jegyzőkönyvet, hogy tutira minden rendben a káddal. Mivel senki nem vállalta a melót (hivatalosan, papírozva), úgy döntött, majd ő ellenőrzi azt annak árán is, hogy nem lesz róla jegyzőkönyv. Olvasd el innen, figyelmesen: Bővebben: Link. A hozzászólásban azt sugallod, felesleges ellenőrizni a kádat, a hálózatot annál inkább. Költői kérdés: nem láttál még gyári hibás eszközt?

Valaki szeretne áldozni a biztonság oltárán, erre többen javasolják, minek azt, jól van az úgy. Nem értem.
(#) VIM válasza atrue hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Szia! Nem tudom, hogy milyen elérhetőségeket próbáltál hívni de szakemberrel kellet volna beszereltetned ezt a készüléket, mert így nincs garancia semmire ha ezt Te magad telepítetted. Nincs kompetenciád ebben így utólag pedig nincs aki vállalja a felelősséget bármiért is, hiába csináltál mindent az előírásoknak megfelelően. Keress meg egy ilyen szakszervízt például ezt és kérdezd meg, hogy mi a teendő ilyen esetben ha csak erre van szükséged amit említettél. A jótállási feltételek is csak szakember által szerelt készülékekre van. Én is be tudnék szerelni egy ilyen kádat stul-stül de az (esetleges kiterjesztett garanciára sem) ilyen sufni tuningra nem érvényes. Egy vacak akkumulátort is autóvillamossági szakembernek kellene beszerelni, hogy a garancia érvényesíthető legyen ha mégis felmerülne a termékkel kapcsolatban valami probléma. Ha kételyeid vannak a megbízhatóságod felől nem értem, hogy minek fogtál hozzá egy szakszerű beüzemeléshez ha a végén elbizonytalanodsz a megfelelőség iránt. Te szerelted, próbáld ki Te magad. A puding próbája ....
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Szia! Te kimennél és utólagosan lepapíroznál egy ilyen sk szerelést? Talán érintésvédelmi felülvizsgálatot kellene kérni? Nem egy nagy összeg ha egy hidrokád árát nézzük. Bővebben: Link
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Nov 9, 2023 1 /
 
A leírás szerint lesz aki kimegy és ellenőrzi a kádat, remélhetőleg a szerelést is, ha már ott van.

Nem ez a fő gond hanem az, hogy többek szerint "jól van az úgy, nincs itt semmi látnivaló". Ez miez?
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Ebben az egészben nekem csak az sántít, hogy megkeresem másnak a munkadíjat, mert, hogy annak az embernek aki kimegy nem sok tennivalója lesz azon kívül, hogy leellenőriz azaz szemrevételez egyes részleteket ami fontosak a megfelelőségi szempontok szerint, esetleg mér is a látszat kedvéért és lehet is fizetni. Az sk szerelést nem ragoznán, hogy miről szól és minden tekintetben de én személy szerint inkább a feleségem haragjától tartanék ha valami balul sülne el és amiatt veszne el a garancia ha pedig a szaki nem végezne kielégítő munkát és az után kellene azt helyrehoznom akkor meg mondhatnám, hogy minek fizettem. Persze rögtön hozzá kell tennem, hogy "Isten áldd a tisztes Ipart", szaki ellenőr után szabadon.
(#) proba válasza Bakman hozzászólására (») Nov 9, 2023 /
 
Ha egy laikus beköt valamit, főleg ha még nem is bízik magába ( bár ha bízik az lehet rosszabb) elég nehéz lenne meggyőzni hogy adjak róla papírt. Ki fogja azt az utolsó csavarig körbe nézni hogy mit alkotott? Azzal a lendülettel meg is lehetne csinálni. Azt gondolom az érintésvédelem pont az a hely, ahol a mérés csak a jéghegy csúcsát képes kimutatni, az ördög a részletekben van. Tanulságos szerelési hiba, egy földelt dugvillában a földelő szál pont olyan hosszú, mint a fázis vezető. Teljesen jól működik, míg egyszer meg nem rángatják és ki nem csúszik a vezeték a szorító alól. Mivel működik minden, használják tovább. Utána a földelő vezeték szakad ki. Természetesen minden működik tovább... Majd ha hozzáér valamely oldali csatlakozóhoz, esetleg hiba van, már kész a baj...
(#) Bakman válasza proba hozzászólására (») Nov 10, 2023 /
 
Mindenki azt csinál otthon, amit akar. Ha van, aki ezt tudja is és hajlandó is ellenőrizni, akkor hol a probléma?

Nem feltétlen kell csodálkozni a helyzeten, kevés (ali-alig) olyan szaki van, aki ilyen csip-csup munkával hajlandó foglalkozni. Legyen szó bekötésről vagy ellenőrzésről, mint azt a mellékelt ábra is mutatja.
(#) ötfelezős válasza atrue hozzászólására (») Nov 10, 2023 /
 
Hát, gyakorlatilag az összes válaszoló jól félrevezetett. Nem elég azt vizsgálni, hogy a névleges lekapcsolási áram alatt valamivel lekapcsol-e a FI-relé, hanem az időt is nézni kell. Na, arra nem elegendő egy multiméter, szigetelési ellenállás mérő, meg akármilyen kicsi vagy akármilyen nagy wattszámú ellenállás, akár prímszám az ellenállásértéke, akár nem, ide értve a próbalámpát is.

Van ilyen műszer olcsó, nyilván Kínából, professzori szaktudás nem kell hozzá, dugaszolóaljzatból mérhető a FI-relé (ha épp neked a szerkezet fix bekötésű, akkor ez neked hátrány, de mindenki másnak a bolygón előny), egy gombnyomás és leolvasható az eredmény, pontossága, megbízhatósága nyilván kérdéses.
Következő: »»   51 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem