Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Előerősítő 85 MHz-re
 
Témaindító: Novak, idő: Ápr 14, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Novak hozzászólása Ápr 14, 2008 /
 
Sziasztok,

85 MHz-es frekvencián működő rádióvevőhöz (TDA7021) szeretnék előerősítőt építeni, a jobb érzékenység érdekében. Tud esetleg valaki egy bevált megoldást javasolni? DualGate MOSFET-tel lehet próbálkozni? Érdemes?
(#) bbatka válasza Novak hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Szia,

A gitárjeladós topikba feltettem a második lap elején egy TDA7000-sel felépített előerősítős rádió kapcsolási rajzát. Szerintem azzal érdemes próbálkozni. Nekem tökéletesen müködik és tényleg sokat javított az érzékenységen az egy tranyós erősítő.

link
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Ápr 14, 2008 / 4
 
Szia!
A DualGate mosfetes megoldás jó. Használhatsz BF960, BF961 vagy BF981-et.
A kapcsolás a szokásos.
Gate1 az RF bemenet párhuzamos hangolt L-C körrel, az antennát egy kis értékű kondival csatolod a tekercsre. A tekercs hideg vége és a közepe közé valahová (kísérletezés útján megállapítható a legjobb illesztés).
Gate2 feszosztóval a +tápfeszre ennek a feszültségével állítható az erősítés.
Source egy kis értékű ellenállással (< 100Ohm) és egy 1nF vagy 10nF kondival GND-re.
Drainre soros hangolt L-C kör közvetlenül a drainről kicsatolva a jel egy kis értékű kondival.
Ha nem világos csinálok egy Móricka rajzot.
>
(#) Ferkógyerek válasza bbatka hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ha egy fix frekvenciára kell a rádió akkor ennél sokkal jobb egy szelektív bemeneti erősítő. Mivel ebben a formában ennek a rádiónak nincs tükörszelektivitása.
(#) Sebi válasza Novak hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Sztem semmi értelme...
Ez az IC is tipikus példája a kommersz (csak a kereskedők szempontjait figyelembe vevő) megoldásoknak.

1. nagy baj: csak az oszcillátor hangolható
2. semmiféle KF szűrője nincs

viszont néhány alkatrészzel megépíthető egy - a helyi adókat venni képes - olcsó készülék.

Nem tudom Te mire akarod használni (mi van 85MHz-en?), de ha érzékeny, jó jel/zal viszonyú vevőt akarsz, akkor nem lehet a dolgot megúszni tekercsek és/vagy piezo szűrők nélkül, netán kétszeres transzponálást alkalmazva. Ilyen IC-ket használtak a régebbi cordless phone ("zsinórtalan teló") kommunikációjához is.
Az első KF 10,7MHz, a második 455kHz, ezzel már elérhető a kellő érzékenység.
(#) Ferkógyerek válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Ja én meg itt tükörszelektivitásról írok
Mindíg elfelejtem hogy ezekbe a TDA70xx szutykokba csak 1 keverő van
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
A dualgate mosfetes leírásod teljesen világos volt, egy próbát szerintem megér. Majd megírom az eredményt. Egyébként a TDA7021 abszolút nem egy olyan gyenge veveő, mint amilyennek beskatulyázta itt Sebi. Veszprémi vagyok, és egy 4-5 cm-es ellenálláslábbal, mint antenna, minden rádióadást tisztán tudtam venni (még olyanokat is, amit egy 30ezres Panasonic rádió csak néha hajlandó venni). Szóval azért nagyon nem a TDA7000 kategórája a 7021... Ettől függetlenül tényleg egyszerű egy jószág.
(#) Ferkógyerek válasza Novak hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Persze a közeli műsorszóró adások vételére érzékenység szempontjából alkalmas (bár a 4μV-os bemeneti érzékenységével DX-elésre nem ajánlanám)
Sebi is inkább arra célzott hogy semilyen szűrőt nem tartalmaz az alapkapcsolása, ami a közelszelektivitást lenne hivatott megvalósítani. Erre lehet gyógyír egy külső keverő + egy megfelelő szűrő és a TDA-t csak KF IC-nek alkalmazni. De ha már ilyenre adja az ember a fejét sokkal célravezetőbb egy megfelelőbb IC-t választani a feladatra.
Ezeknek a TDA70xx ICknek az egyszerűség az egyetlen pozitív tulajdonságuk és egy első építésű vevőnek tökéletesen megfelelnek.
(#) Novak válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 14, 2008 /
 
Hát nemtudom... tény, hogy nem egy PLL vezérelt, 0,5 uV érzékenységű vevő, de szerintem az "első rádiónál" azért többre is érdemes. Közelszelektivitással semmi gondom nincsen, és a 0,3 MHz-re lévő adásokat is teljesen egyértelműen, tisztán szét tudja bontani. Amire készült az IC, arra tökéletes! Ez egy elsősorban FM műsorszórók vételére kifejlesztett IC, köze sincs DX-eléshez. Nem erre tervezték. Ez kb olyan, mintha LM386-tal akarna valaki HiFi végfokot építeni, és leszólná az LM386-ot... Nyilván nem jó oda, mert nem oda tervezték, nem HiFi erősítő a rendeltetése. Viszont amire kitalálták, nagyon is jó.
Ugyanez a helyzet a 7021-gyel is. Amire kifejlesztették, arra tökéletes. Oda általában nem is kell jobb. Egyébként ezt a vevőt már sikerült megépítenem PLL hangolással is, és sztereó dekóderrel kiegészítve. Tehát hogy ennél többet mit szerethetne valaki egy FM vevőtől, mint szintézeres hangolás, LCDvel és sztereó dekóderrel...
Na mindegy, nem szóltam
(#) Doky586 hozzászólása Ápr 15, 2008 /
 
82-87.5 MHz -ig az Fnft szerint 'nem polgári' sáv (katonaság/rendőrség? van itt), felette a műsorszóró sáv van. Kit akarsz 85MHz-en (le)hallgatni?
(#) (Felhasználó 17788) hozzászólása Ápr 18, 2008 /
 
T.Novak!

Én sem értem tisztán,hogy mit keresel a 85 MHz-nél de a Te dolgod.Mindenről szó volt idáig csak arról nem,hogy milyen modulációs rendszert vennél.(Ugye a katonai 1,5KHz-s löketek azért komoly követelményeket támasztanak az osszcik és demodulátorok AFC-k terén)Nem jutott az esetleg az eszedbe,hogy egy jobb régi OIRT sávos vevőt és egy SO-42P-t (nem lengyel gyártmányú zajgenerátorra gondolok persze) használva, annak a bemeneti szűrőjét lehúzva a kívánt sávra és esetleg a vevő kvarcszűrőjét kicserélve egy keskenysávúra, elfogadható megoldást találnál. Az OIRT úgy is üres.Kevergethetnél szabadon.Üdv:Linda
(#) Novak válasza (Felhasználó 17788) hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
A vevőm már készen van a megfelelő frekvenciára, és venni is tudom, amit szeretnék. Az adó, aminek a jelét veszem egyébként egy normál FM adó (nem keskenysávú). Most hétvégén összeállítok egy előerősítőt BF990-es mosfettel a fentebb leírtak alapján, remélem használható eredményt ad.
(#) (Felhasználó 17788) válasza Novak hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /
 
Sok sikert, az eredményt írd meg!Linda
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem