Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Encoder kapcsolás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Medve válasza Ktulu hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Ez lenne az...nem érdemes nagy erősítést beállítani, mert zavarérzékeny lesz.
(#) Ktulu válasza Medve hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Koszonom szepen!
(#) dcsabi válasza carlosfly hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Még egy encoder meghajtás ha már szóba került a pic...

Encoder
(#) Lucifer hozzászólása Nov 21, 2008 /
 
Üdvözletem mindenkinek!

Bontottam egy HP Deskjet 3320-as nyomtatóból két übergiga felbontású enkódert. A gond csak az velük, hogy nem sikerül belőlük jelet kicsikarni. A terméket az agilent gyártotta, típusszám nincs rajta Sajnos nem találtam még hasonlót sem az nagy interneten.
A világító led megy szépen, csak a túloldalon nem tudok rájönni mi lehet. Nem fototranzisztor, és nem is fotodióda. Esetleg ha valaki tud kapcsolási rajzot a HP deskjet 3?20 széria valamelyikéhez, esetleg netalán a HP magyarországi gyárában dolgozik / dolgozott és tud szerezni szervizinfót kérem szóljon.

(#) miklosch hozzászólása Ápr 6, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy mechanikus encodert hogyan lehet illeszteni pic-re?
(#) Medve válasza miklosch hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Kettővel lentebb láthatod.
(#) fr6nco hozzászólása Aug 11, 2009 /
 
ööö...vegigolvastam az egesz temat es nem tudtam rajonni h hogyan is mukodik pontosan ez az enkoder. Van egy regi billenyutzetem es en is egy ilyen tekeros valami izet szeretnek rajta megvalositani. Gondolom mindeki tudja h kulonfele kombinaciokkal mas mas jelet ad ki a PS2 portra a chip . lehetseges ezt valahogy enkoderral ugy bekotni h az egyik kimenetet rakotom a chip egyik a masik kimenetet pedig a chip masik bemenetere?? vagy muszaj epitenem hozza valami mas kutyut hogy az jelkent erkezzen be a chipre? szval ugy akarom megoldani ha forgatom az enkodert egyik iranyba az nyomkodjon egy gombot ha masik iranyba akkor egy masik gombot nyomkodjon.

Image016S.jpg
    
(#) Dragon hozzászólása Nov 28, 2009 /
 
Hali

Keresnék valami ehhez hasonló encodert.
Egy távirányítóba menne ezért ez a típus pont megfelel, de sajnos már nem gyártják és a maradékot is csak külföldön lehet kapni.
Lényeg hogy vékony legyen és legyen benne 5 vezérlőgomb is mint ebbe.
Már napok óta keresek ilyesmit de még egyet se találtam.
Külföldről lehetne rendelni ebből de jobban örülnék ha itthon vennék egyet és ha 2 év múlva esetleg ki kell cserélni lehessen mivel.

Köszönöm.
(#) Medve válasza fr6nco hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
ööö...meg lehet valósítani, ha az enkóder, és a billentyűzetvezérlő csip bemenetei közé teszel egy "konvertert", a lentebb bemutatott kapcsolások valamelyikét. Abból a fajtából, amelyik az egyik iránynál az egyik, másiknál a másik kimenetet teszi aktívvá, a tengely arretálódásának megfelelően (ahogyan kattog).
(#) histu1985 hozzászólása Ápr 29, 2010 /
 
Sziasztok!

Van egy kapcsolásom és nem teljesen a vártnak megfelelően működik szeretném kikérni a véleményetek, hogy mi lehet a baja. Egy dc motor encoder jelének egy pic egyik lábára történő vezetéséről lenne szó. A jelet át is kell alakítani 12v-ról 3.3-ra hogy a pic szeresse. Itt az encoder: encoder. Láthatjátok hogy az encoder nagyon egyszerű egy soros 6k8 ellenállás és egy tranzisztor kapcsolgat. Én gondoltam rákötök egy 2.55k ellenállást osztónak amit lehúzok földre. Max 15mA -t tud leadni az encoder ez így pont 1 mA környékén van. Nagyon minimális zajként látszódik a négyszögjel de egyáltalán nem ugrik fel a várt 3.3v-ig. Azt gyanítom hogy az 1mA annyira kevés hogy egyszerűen eltűnik a jel a vezetéken ami csak 15cm. Igazam lehet? Ez a probléma? Légszives cáfoljátok meg vagy erősítsétek meg a feltevésemet. Minden további ötletet is szivesen várok.

Köszönöm a segítségetek:
István
(#) niedziela válasza histu1985 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Tegyél komparátort, vagy müv. erősítót, és annak a kimenetét már be tudod állítani 3.3V-ra.
(#) vilmosd válasza histu1985 hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Hali
Ha jol latom ez az encoder mukodik 4 volttol. Lehet hogy eyszerubb lenne mukodtetni alacsony feszrol. Legfelsebb 4 voltnal teszel parhuzamosan a bemenettel 22k ellenallast.
Udv Vili
(#) histu1985 válasza vilmosd hozzászólására (») Ápr 30, 2010 /
 
Szia vilmosd!

Nem áll rendelkezésre 4 volt csak 12v és 3.3v. A 3.3 kevés az encodernek a további fesz elő állítások pedig ha már amúgy is plusz alkatrészek hozzáadását igénylik akkor megpróbálom komparátorral megcsinálni.

Szia niedziela!

Valószínűleg ezen az úton próbálok megoldást találni a problémára.

Köszi szépen mindkettőtöknek

István
(#) sszasza hozzászólása Aug 21, 2020 /
 
Sziasztok! EC11-hez volna kérdésem. Az adatlapokat elnézve, mindenhol szép szabályos 90fokos jeladóként van ábrázolva. Hát nálam ez nem így van.
A mellékelt képen látható egy jelalak forma. A jeladó mindig a piros vonalnál áll, tehát nyugalmi helyzetben 0-0 a két kimenet.
A probléma, hogy a stabil LH illetve HL jelállapotok(azaz amiből stabilan lehetne detektálni merre is tekertem) n*10us nagyságrendi idejűek. Szabályos, de annyira rövid, hogy összemérhető a prellezési időkkel. Se analóg RC szűréssel, se programozási trükkökkel nem sikerült stabillá tenni. Ha gyorsan tekerem a jeladót, mindig téveszt.
Ismeri más is a jelenséget? Valóban ilyen rövid a jelidő? Esetleg rossz szériát fogtam ki? (Lomexes. Máshol még nem vettem. Nagy gyártási sorozathoz kellene, de ha ilyen, nem fogom használni.)
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
(#) Bakman válasza sszasza hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
Kb. az összes mechanikus enkóder ilyen, már csak a felépítésükből adódóan is. Pergésmentes kimenete csak az optikai enkódereknek van, már ha bele van építve nevezett funkció. MEglepő, hogy Alps márkájúnál ilyet tapasztaltál, azok viszonylag jók szoktak lenni.

A külső, HW-es megoldás tűnik járhatónak de ehhez kelleni fog pár alkatrész. Lásd itt: EEVBlog - forum.
(#) Massawa válasza sszasza hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
De ez nem is baj, hiszen neked a dekodolásnál csak a sorrendet kell mérned. A jelek nem annyira gyorsak hogy ez gond legyen. Beolvasod az A-t vársz egy pár ms-ig és berakod a változoba!. majd beolvasod a B-t ugyanigy. Ezután megnézed hogy mi van az A változoban ha 1 akkor az jött elöbb, ha 0 akkor a B. Kb..ilyen az algoritmus. Nem az élekre kell reagálni.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2020
(#) Bakman válasza sszasza hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
Esetleg nézd meg a Bourns cég EN sorozatú optikai enkódereit. Kicsik, és piszok drágák. Azt nem tudom, hogy pergésmentesítve vannak-e vagy sem de nagyon meglepődnék, ha ennyi pénzért nem lenne bennük ilyen funkció.
(#) wbt válasza sszasza hozzászólására (») Aug 22, 2020 /
 
Szia!
Minden enkódernél azért van egy maximális sebesség. Az nx10uSec (legyen n=100) az 1msec=>1kHz. Ha mondjuk 24 arettálópont van, az akkor az 40 fordulat/sec. Ezt kézzel tekered? Tényleg csak kérdezem, azért vannak ipari hulladék enkóderek (100Ft/db), de szerintem túl sokat vársz el egy ilyen vacaktól. A másik, hogy azért megfigyelhető, hogy a pergés az egyik fázison van, olyankor a másik (elméletileg) stabil, tehát élfigyelés/kis időzítéssel (élfigyelés tiltva) azért be lehet lőni...szerintem...
J.
(#) sszasza válasza wbt hozzászólására (») Aug 26, 2020 /
 
Igen, én is azt hittem két napon keresztül, hogy be lehet...
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem