Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   290 / 586
(#) Ge Lee válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Hogy mit okoz az majd úgy 100 év múlva kiderül. Igazából szerintem nem sokat, legalábbis közel sem akkora károkozó mint a rengeteg vegyszer meg mű dolog amit naponta több alkalommal az élelmiszerrel együtt elfogyasztasz. Azért gondolom ezt, mert efféle (táplálkozásból adódó) betegségek némelyeknél már néhány év, vagy 10-20 év alatt kialakulnak, míg olyat még életemben nem hallottam, hogy valakit a mobil vagy a PC táp 10 év alatt beteggé tett volna.
A pacemakeres emberek ugyanúgy mobiloznak, pedig annak sokkal nagyobb kisugárzása van adott távolságon belül mint egy működő tápegységnek.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Most éppen mindenki a mikroműanyagról beszél, hogy a tengerbe mennek a műanyag palackok. Ami egyébként igaz is, rengeteg műanyagot használunk és dobálunk ki mint csomagolás/egyszer használatos. Amiről senki nem beszél, az a mostanában divatos damilos fűkasza. Azt ki szedi össze? Felénk régen az utcán lekaszálták a füvet, és elvitték a tehénkének...
(#) kameleon2 válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Az árnyékolás sok esetben ront a helyzeten, ami javítana, az a hangolt védelem, ferrites be és kilépővezetékek, bemérés. Általában ezek hiányoznak. Nálunk, a saját DC-DC konverterünknél sajnos csak az segített, hogy egészen más chipet és konstrukciót kellett választani, mert a TI chip adatlapjában egy szó sem esett arról a sávról, ahol a zavart termelte (500kHz-es táp IC 180MHz-en termelt zavart!) - de az EMC-hez alapvető lett volna. Microchip tápra kellett cserélni, ami drágább. Szigetszerűen kellett kialakítani a konvertert a panelen, ferritbeades be és kicsatolásokkal DC IN és DC OUT oldalon. Így sikerült a limitvonal alá kerülni a kisugárzott és vezetett zavarokkal.
(#) Ge Lee válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Pont az imént reklámozták talán a Magellán műsort amiben majd a mikro műanyagokról lesz szó, azon én is elképedtem hogy aszongya: hetente megeszünk egy bankkártya méretének megfelelő mennyiségű műanyagot anélkül hogy tudnánk róla. Na ez a durva, nem a kapcsitáp...
A damilos fűkasza damilmaradványait meg majd összelegelik az állatok...
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Pld.: a műanyag konyhai darálók szépen kopnak bele a darált anyagba, azt is mind megesszük.
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
"100 grammos szeletelt pulyka párizsi", műanyagba csomagolva, azt meg nem eszed meg...
Megy a kukába rögtön.
(#) Epu2 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
100g pulyka 60g hústartalommal.
(#) erbe válasza Epu2 hozzászólására (») Szept 30, 2019 / 1
 
Na erre én is már többször kíváncsi voltam.
Lekvár 25 % gyümölcstartalommal. Extradzsem (!!!) 50% gyümölcstartalommal. Mi a többi? Nagyanyám szilvalekvárjába még cukor se került, akkor az Hiperextradzsem? Hiszen 100% gyümölcs van benne.
Na meg mit keres a joghurtban (aludttej) burgonyakeményítő, xantán meg guargumi?
Laktózmentes túró, sajt, stb. Laktóz legfeljebb akkor kerülhet bele, ha nem tartják be a gyártási folyamatot. Hiszen a lényeg, hogy az erjedés folyamán a tejcukorból tejsav lesz. Attól csapódik ki a fehérje.
(#) Petyaa hozzászólása Szept 30, 2019 / 2
 
Ha annyi hús van benne valójában is, az már jónak számít.

Egyébként pedig anno a 90-es években kérdezgették a népet, hogy jobb e a PET palack mint a hagyományos üveg? Egy youtu videó is volt anno valahol erről ... Hát persze hogy jobb, mert könnyebb stb válaszolták. Egyébként pedig addig lesz műanyag zacskó, PET palack stb amíg van aki használja.
A visszaváltható műanyag palack meg valószínű nem azért szűnt meg, mert gazdaságtalan lett volna a mosása... Bevallom lehet én vagyok ilyen "maradi" de youghurtot inkább már azért nem eszek, sok más dobozos édességgel együtt mert a szemetes rögtön félig tele van. Persze a gyártók befizetik a kilogramonkénti 50ft-os környezetvédelmi termékdíjat, de miért nem lehetne azt, hogy amit gyártanak azt szépen vételezzék is vissza. Tegyenek valamit ezen az 50ft-os díjon túl. Mert ez a lepkefinggal egyenlő.
Leginkább akkor nézek amikor mázsaszámra veszik a PET vizet, miközben ahol laknak a csapból folyó vizet akár palackozni is lehetne.
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Én el sem hiszem azt, ami rájuk van írva.
(#) sany válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Mi meg megesszük őket (mármint az állatokat). Na igen szegény állatok.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) Petyaa válasza erbe hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Ha ugyanolyan vagy hasonló ízben pótolni tudják mesterségesen is, és ha úgy olcsóbb, akkor megfogják tenni. Az eper youghurtokból csak néhány éve tűnt el a karmin> E120; mint: pajzstetű. Amitől olyan szép rózsaszíne van. Vagy csak már nem tüntetik fel
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2019
(#) kameleon2 válasza Petyaa hozzászólására (») Szept 30, 2019 /
 
Eper? Mikor, hol teremne ennyi eper? ák kérge és azok kivonatai. A pajzstetű is azon él.
(#) mateatek válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 1, 2019 / 2
 
Idézet:
„A visszaváltható műanyag palack meg valószínű nem azért szűnt meg, mert gazdaságtalan lett volna a mosása...”


Néhány újratöltés-használat után annyira karcos lett a palack, hogy a vevő nem szívesen vette le a polcról. Inkább keresett olyant, ami új palackos, vagy ment másik termék felé.
A boltok csillogó-villogó termékei közül kilógott a karcos üveges kóla
(#) Petyaa válasza mateatek hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Igen tudom, emlékszem hogy matt volt az üveg. De legalább a visszaváltás gyorsan ment.

Be lehetett volna vonni őket valamilyen "zsák" szerű anyagba mint a szódás szifont is. Persze tudom akkor meg azt kell cserélni, de inkább a zsákot cserélni negyedévente, mint naponta új palackokat gyártani.

Bár ha az emberiség már úgyis hozzá szokott arra hogy mázsaszám cipeli a vizet haza, plusz két szatyor üdítőt is, benne van már az edzésbe hogy az üdítőt is üveg palackba vigye. Természetesen csatos üveg lenne, amin zárjegy lenne. Plusz kopásálló termék címkét ragasztanának az üvegre.
(#) mateatek válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 1, 2019 /
 
Ebben a rövid videóban egy nagyszerű tudóst lehet látni, aki egy hasonló probléma megoldásán fáradozott. Ha még születik hozzá hasonló elme, akkor találna megoldást a műanyagok problémájára is.
Videó
(#) tothbela válasza mateatek hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
Ettől már csak a "százlábú" című filmben a dokinak volt eszementebb ötlete.
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
És ez még csak tavaly volt! Képzeld el most! Bővebben: Link
(#) adapter válasza Gafly hozzászólására (») Okt 2, 2019 / 1
 
Mikor ilyeneket olvasok jövök rá, hogy gördeszka vagyok a forma 1-es autók között...
(#) szikorapéter válasza adapter hozzászólására (») Okt 2, 2019 /
 
Vagy mint bringára wankel motort szerelni. DDD
Felér egy űrutazással annyi LE.
(#) Massawa válasza Petyaa hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
Sajnos és itt van a zöldek egyik nagy átverése ( német példa). Ott már régen betétes a müanyag palack, de a sor végén ugyanabban a szemétgyüjtöben köt ki, mint a betét nélküli, vagy vissza nem váltott palack. A különbség csak annyi, hogy ha nem váltod vissza, valaki zsebre teszi a betétet ( ha jol emlékszem utoljára 0,25€ volt). Évi >10 mlrd palack eladásábol ez szép kis haszon.(ráadásul a törvény garantálja!!!). A statisztika szerint alig 30%-a az eladott palackoknak került visszaváltásra.
Most ugyanilyen agymenést vezetnek be Szlovákiában, évi 1 milliárd eladott palackkal számolva a betét értéke 150 mil€ ( amit megfizetsz - a betét 0.15€). Állitolag a visszavevö helyeken kb 90 mill€ berendezést kellene telepiteni. Nagyon kiváncsi leszek mikor térül ez meg, illetve végül is éppenugy a szemétben köt ki mint eddig, csak valaki elteszi a pénzt.
Ausztriában a fentiek miatt utasitották el a betétet.
(#) Epu2 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
A mai látásmódú zöldség, csak átverés, illetve üzlet. Bevételek a majdnem semmiért.
(#) sargarigo hozzászólása Okt 3, 2019 /
 
Pedig milyen lelkiismeretesen gyűjtöm a műanyagot, meg a fémet.. Ez már nem is érdekességek, hanem szomorúságok topic lesz..
(#) sany válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
Én is gyűjtőm, de nem tudom hova kerül, azután mikor elviszik a kukások.
(#) pucuka válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
A helyzet az, hogy a szemétfeldolgozóban vannak módszerek a műanyag hulladék kiválogatására. Csak az nem mindegy, hogy milyen a színe. A visszaváltottaknál színezettség szerint is lehet válogatni, így az újrahasznosításnak is tágabb a tere. A vegyes műanyag hulladékból készülnek pl. a kerti bútorok, de az átlátszó PET -ből még néhányszor lehet italos palackot gyártani.
(#) proba válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2019 / 1
 
A betét szerintem azért fontos, hogy a palack vissza jusson. Ha valaki el is dobja, akad olyan szegényebb, aki összeszedi, kiválogatja a betétért. Gyerek korunkban a sörösüveget mi is gyűjtöttük a kocsma mellett. Ha nem lett volna betétes ott maradt volna.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Okt 3, 2019 / 1
 
Baj az mint a sörösüvegekkel volt. A bolt ahol van visszavétel az nem fog minden palackért fizetni.
(#) Petyaa válasza Massawa hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
A német meg örül a pénzének, meg annak hogy tett valamit a természet jegyében. Holott nem. Olyan ez mint a Vw-nél az EA189-es motorok....

Sajnos a pénz mindent felülmúl. Nem tudom hogy meddig mehet ez így. Megvárnák amíg a tenger vizei műanyag masszává változnak? Valószínű hogy még akkor sem hagynának fel vele.
(#) Petyaa válasza sargarigo hozzászólására (») Okt 3, 2019 /
 
Érdekes világ amiben sok a szomorúság. Bővebben: Link
Következő: »»   290 / 586
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem