Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   583 / 585
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Ápr 23, 2024 /
 
(#) img hozzászólása Ápr 24, 2024 /
 
Ez érdekes lesz: elfogadták a javítás joga / right to repair törvényt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Na ez lesz a nagy bukás. Aki ilyen törvényt megfogalmaz annak fogalma sincs a hétköznapok valoságárol.

Minden gyártot kényszeritenek a leghatékonyabb gyártásra, ( ugye, hogy sporolják a pénztárcáinkat, mert “csak a hülye fizet többet “ ), igy sok termék a gyártás közben még emberi kézzel sem találkozik, de amikor javitani kell ( és meddig 7 - 10 évig?) akkor meg a szervizek kénytelenek a robotok munkáját kézierövel helyettesiteni. Na ez nem fog menni egészen biztos.
Ráadásul ki fog még a szavatosság ideje végëig alkatrészeket gyártani ( raktározni) amik azonosak azzal, amit a gyártás során használtak? Azaz gyakorlatilag elavult cuccokat kell gyártani. ( na ki lehet ilyen marha, amikor a konkurrencia már valami ujat olcsobbat tud?).

Ez ha meg nem bukik a törvény, gyakorlatilag korlátozza, vagy leállitja, a fejlödést. És mi lesz azokkal a legyártott tartalékalkatrészekkel amik nem fogytak el a törvény által elöirt határok között? A törvényhozo talán még a 3 csöves szuperhet rádiot, vagy egy 50 éves autot vette alapul, na azokat lehet akár 50 évig javitgatni, mert minden alkatrésze potolhato vagy utánnagyárthato, de szerezzen valaki egy mosogatogépbe egy ASIC IC-t.

Nemrégen a márkás kocsimmal futottam ilyen gondba. Ez az elsö kocsim ( a 20. a sorban) ahol egy gömbcsap ment tönkre. Na jo, gondolom ez filléres cucc ( volt valamikor), ha nem lenne gyárilag összehegesztve a komplett kerék felfüggesztéssel. Igy került a javitás többe, mint a havi átlagfizetés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
(#) lazsi válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2024 / 6
 
Nem kell évekig tartalékolni a pótalkatrészt... Sokkal egyszerűbb a "tervezett elavulást" kivenni a rendszerből!
Innentől kezdve a gyárakban nem arra hajtanak, hogy a garanciát élje túl 3 nappal, hanem arra, hogy a javítási kötelezettséget élje túl annyival.
A fejlődés nem fog leállni, csak más lesz a termékek tervezésének szempontja, vagyis az élettartamának a céldátuma.

Lehet egy mosógép csapágyát műanyag házba építeni, ami a használat során melegszik és fokozatosan öregszik, ezért X évente cserélni kell, vagy lehet fém házat használni, ami a teljes vételárhoz képest kb. 1%-kal kerül többe, de nem fog tönkremenni 10-szer X év alatt sem.

Egyébként pedig egyszerű lesz a dolga a cégeknek: A minden eszközben lévő prociban át kell írniuk azt a változót, amivel azt adják meg, hogy mikor kell tönkremennie az adott cuccnak...
(#) Massawa válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Ne dölj be ilyen ecseri piaci marhaságoknak.
Senki nem igen költ pénzt ilyesmire. Az egy másik lapra tartozik, hogy ennek ellenére az ilyen hiba elöfordul, de ezt elöre nem lehet tudni.
Ahogy irtam a 19 automon sohasem fordult elö gömbcsap gond a 20. viszont igen.
És ha valoban minden cucc legalább 10 évet élne, kinek gyártsanak ujakat? Annak a 4-5 milliárd embernek akinek még a fogpiszkálora sem futja?
Hány millio embert kell majd az utcára tenni, mert elég lesz 3-4 évente egy uj TV-t, mosogépet autot stb fejleszteni és nem minden évben legalább egy uj modellt?
És persze a szervizesnek is meg kell élnie és látom már a savanyu pofákat akiknek elmondja, hogy egy alkatrészt ingyen cserélt ( mondjuk egy megfutamodott SMD ellenállást), de 3 oráig kereste a hibát. Az a 3 óra többe fog kerülni mint a megjavitott kütyü.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Nem kell új cuccokat gyártani.
Sajnos a mostani gazdaság a folytonos növekedésre épül. A Föld erőforrásai végesek, tehát előbb-utóbb ez az út nem lesz járható. Más alapot kell keresni.
(#) vargham válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Idézet:
„Az a 3 óra többe fog kerülni mint a megjavitott kütyü.”

Gazdasági szempontból így van. Viszont hosszú távon ebből lesz a rengeteg veszélyes hulladék.
(#) proba válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Én másképp közelítem meg. A tervezett avulást tovább kell fejleszteni, egymás után 5 alkatrésznek kell tönkremenni 1-2 hónapon belül ( de nem egyszerre). Mind az ötből lehet gyártani úgy 10-15 darabot pótlásra. Az ügyfél, még ha javítható is a harmadik után ki fogja dobni az egészet. Ami még kérdéses számomra, azt a gyereket, aki abban nőt fel, hogy valami elromlott, azzal a lendülettel kidobja, az mikorra fog átnevelődni. Az olcsóbb dolgok meg továbbra is azonnal eldobhatók lesznek, sokan még garanciába sem viszik vissza.( és szerintem ez a szeméthegyek fő etetője)
A másik ami még jó lehetőség, a számítógép ihlette, ha minden évben kitalálnak egy új "funkciót" akkor a felhasználók zöme a második váltás után önként lemond a javításról.
Amúgy ha ez nagyon nagyon valós igény lenne, a felhasználók rég eltakarították volna a selejtet készítő gyártókat. A piaccal szemben mindegy menyi törvényt hoznak, annál több visszásságot szül. Írjanak elő 10 év garanciát a tartós cikkekre, és tartassák is be, A gyártó,jogutód,kereskedő sorrendben, szerintem az elég lenne. ( bár lehet csak a cégbírósági bejegyzések szaporodnának...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2024
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Messzemenöen egyetėrtek. A gyártonak semilyen esélye nincs kideriteni az egyes alkatrészek élettartamát.. Ök is ugyabban a z utcában sétálnak mint mi. Persze lehetnek konstrukcios hibák, de ez nem jellemzö. Viszont vannak technologiai megkötések, amik akár honapokon belül használhatatlanná teszik a cuccot, s akkor mi van?
(#) david10 válasza img hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Annak a cégnek amelyik eddig is gondoskodott a javíthatóságról annak nem kell aggódnia.
Nem akarok senkit se fényezni vagy reklámozni, de érdemes megfigyelni az agroelectro.hu villanypásztorjait: 2 év garancia, semmi SMD alkatrész nincsen benne, ha garancia időn túl el is romlik nem a cserekészülékkel foglalkoznak hanem helyben percek alatt megjavítják egy szimbólikus összegért cserébe, az alkatrészek többsége a legtöbb elektronikai boltban mind kapható, ugyanazt a modelt ugyanolyan alkatrészekből gyártják lassan 5 éve. Miért nem tudná a többi gyártó is hasonló gondolatmenettel gyártani?
(#) sargarigo válasza david10 hozzászólására (») Ápr 24, 2024 / 1
 
Ez támadható, és szerintem mindjárt lesz is aki beleáll (nekem nem célom).
Egy villanypásztortól nem várunk el olyan sok dolgot amit ne lehetne egyszerűen megvalósítani. Ne üsse agyon az állatot, de azért még érezze meg (nem vagyok járatos a témában, nyilván vannak más szempontok is).
De ezek a szempontok időben nem nagyon változnak, kevéssé látszik fontosnak a folyamatos innováció. Például nem éri meg áttervezni a készüléket smd-re hogy majd a kínai gyártósor párszáz forinttal olcsóbban gyártsa le. eleve nincs akkora piaca ami kitermelné a befektetést, meg amúgyis minek. Ellenben ha egy játék legújabb effektje nem megfelelően jelenik meg az új 4K-s telefon kijelzőjén, akkor azért már indul a lobbi hogy tessék fejleszteni, különben átpártolnak a másik gyártóhoz. Egy villanypásztornál egy gazda ha márkát vált is, az senkinek nem tűnik fel, szemben a telefonosok tízezreivel, ha nem millióival.
Ettől még egyet értek azzal, hogy jobb lenne a fenntarthatóság keretein belül gondolkodni, nem csak a profit mindenáron!
(#) kameleon2 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 24, 2024 /
 
Idézet:
„A gyártonak semilyen esélye nincs kideriteni az egyes alkatrészek élettartamát..”
Nem értek egyet. Van saját gyártmányunk. 30 hónap cseregarancia. Egyből kiderül a behozott készülékről, hogy mi megy tönkre benne. Sőt eleve úgy terveztük, hogy magas legyen az élettartama. Van készülékünk, ami 2015 óta működik hibátlanul.
(#) Massawa válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
S milyen sorozatban gyártjátok?
A PC-k, TV-k stb is évtizedekig müködnek mégis szinte mindennap van itt valaki, akinek gondja van.
Egyik gyártonak aincs arra lehetösége, hogy letesztelje az adott sorozatot 5-10 évre. Még akkor is elöfordulhatnak hibák, ha a gyárban van klimakamara stb, ahol gyorsitott öregitésnek tudják kitenni az uj készüléket, de ez sem garancia mindenre.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Amikor az Adobe megszüntette a Flash-t vagy az Oracle módosított a JAVA-n, akkor az okos TV-k Flash és JAVA alapú lejátszói mehettek a levesbe: onnantól csak egyszerű TV-k lettek. Nekem is van 2 ilyenem, egyébként hibátlanul működnek, csak már se natív Youtube, se Netflix lejátszást nem tudnak, csak TV okosítóról vagy számítógépről.

Meg amikor a H264 után megjelent a H265 tömörítés (ami ugye hardveresen van bedrótozva mert a chip dekódolja, tehát FW frissítéssel nem tehető rá), az is vízválasztó volt. Nevezhetjük tervezett elavulásnak, de hívhatjuk fejlődésnek is.
(#) Massawa válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Én is ilyesmikre gondoltam, és joval több ilyen dolog van, mint ami ugy a közbeszédben elöfordul, söt sok ilyen ügyet a szönyeg alá söpörtek.( pár évtizede a focivilágbajnokság alkalmábol több miliio HD Ready TVt adtak el, azután kiderült, hogy egyik sem alkalmas a valodi HD adás vételére). Arrol nem is beszélva, hogy az elöfizetökre kényszeritett encrypter ( védö-) kártyák az esetek 90%-ban lebutitják a drága készüléket).

De a korábbi gömbcsuklo esete is ilyenre pl. az olcso alkatrész a gyártási technologia miatt lett javithatatlan és a javitása drágult sok nagyságrenddel drágult,
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2024
(#) sonajkniz válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Személyes tapasztalás.
Van HBO előfizetésünk.
Az unokám leselejtezte az előző smart TV-t, ezért újat kellett venem.
Az új TV-n nem tudok HBO-t nézni, mert a HBO üzemeltetője úgy gondolta, hogy a szoftverbe beleírja, milyen típusú TV-n futhat el a szoftver.
Konkrétan, amikor rá akartam telepíteni a HBO lejátszót a TV-re, kiírta a szoftver, hogy a készülékem nem szerepel a tipuslistában.
(#) vargham válasza sonajkniz hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Munkahelyről selejtezett 10 éves laptopot kötök a ki tudja hány éves TV-re. (Fotózásért cseréltem.) Kiválóan lehet HD filmeket nézni. Offline is, és a stream szolgáltatóknál is. Normál TV adás meg nem érdekel.
Egy normál PC-n azért sokkal tovább lehet szoftvereket frissíteni, mint egy tévén, médialejétszón, settopboxon vagy telefonon. Amelyiken már nem fut jól a Windows, vagy nincs már rá frissítés, azt Linuxszal használom tovább.
Nálunk otthon a legrégebbi napi használatú számítógép egy 2006-os Core 2 Duo. Teljesen jól lehet vele online videókat nézni, szöveget olvasni, írni, vagy éppen digitális táblával rajzolni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2024
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Szerintem ne keverjük össze az avulást, és a meghibásodást. Amit írsz az inkább avulás, megjelenik egy új technológia, amit a régi eszköz nem tud - ettől még nem hibásodott meg. Tehát ha pl. H264 kódolású fájlt akarsz lejátszani azt továbbra is megteheted.

Annak idején amikor a tervezett avulás kezdett egyre nagyobb teret nyerni, a "szocialista blokkban" ment a spórolás - ezért pl. a ma már nem létező NDK-ban hoztak olyan törvényt ami előírta bizonyos háztartási készülékek setében, hogy minimum mekkora élettartamot kell kibírniuk. Pl. hűtőszekrény: 15 év, mosógép: 10 év stb... Ezeket a készülékeket rendesen megcsinálták, és némelyik még 30 év múlva is ugyanúgy működött. Középtávon persze akkor ez nem pörgeti a gyártást, de hosszútávon spóroltak, és kevesebb szemetet termeltek. Nyilván voltak ott problémák is rendesen - senki nem sírja vissza azt az időt, de nem is erről van szó, hanem arról, hogy sokminden csak szándék kérdése ha akarják, akkor igenis meg tudják csinálni hosszabb élettartamúra is a készülékeket. Az életartam-tervezés nevezetű "tudomány", vagy mondhatni szinte külön szakma, nem csak 1...2 éves időtartammal tud dolgozni, hanem annyival amennyi éppen a feladat. Pl. anno Orion Tv-knél volt pár gyári hiba, amit a szerviz gyorsan tudott javítani - de már ki volt adva a szervizeknek, hogyan kell úgy megjavítani hogy ne forduljon elő újra ez a hiba. Nekem is gyakorlatilag elavulásig húzta a régi Orion tv-m, működőképes állapotban ajándékoztam el. A mai készülékeket is simán meg lehetne tervezni így. Pl. nem annyi hűtőbordát teszünk a tranzisztorra, hogy épphogy ne melegedjen túl, hanem pár %-al nagyobbat, hogy az évek alatt ne szenesedjen el a panel alatta az állandó magas hőmérséklettől. És persze az elkókat sem támasztjuk szorosan ennek a hűtőbordának, hanem kicsit odébb rakjuk....
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Igazad van, egyértelműbben kellett volna fogalmaznom.

Nekünk is volt még álló Hajdu centrifugánk.

A gyümis cég volt szerintem a felhasználókkal kitolás úttörője, mert ők mindent úgy terveznek, hogy otthoni vagy 3rd party szervizkörülmények közt véletlenül se lehessen javítani. Aztán ezt megemelték még egy szinttel, amikor pl. a tápegységeiket kiöntötték valami gyantával és egy 20 Ft-os kondenzátor halála miatt vehettél új tápot 12.000.-ért (15 éve), vagy farigcsálhattál 2 órát, hogy hozzáférj és ki tudd cserélni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2024
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Igazából annyi lenne a megoldás, hogy a kötelező garanciális időt kellene meghosszabbítani egységesen pl. 5...8 évre.
- Aztán ha akarja, öntse ki műgyantával, akkor legfeljebb cseréli garanciában, javítás helyett.
- Vagy megcsinálja úgy, hogy javítható legyen.
- Vagy megcsinálja úgy, hogy lehetőleg ne menjen tönkre ez alatt az időtartam alatt.
Persze akkor lehet, hogy majd árat emel - igazából még ezzel sincs gond, hosszabb távon akkor is jobban járhat a felhasználó, és persze a piac majd eldönti, hogy ez az áremelés jogos, és elfogadható-e, vagy nem.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
S most nem ugyanezt probálják a nagyokosok Brüsszelböl hirdetni? A szüleim házában a mai napig müködik egy hütö 1959-böl. Igaz, hogy már csak a pincében mert szörnyen néz ki, levált rola a máz, de müködik még az ajtozár is, ami miatt nekem már ki kellett dobni egy drága fagyasztot, mert nem tudtak hozzá szerezni a letörött kilincs/zár helyett egy ujat. Egy cserében egyeztünk ki.
(#) Skori válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Idézet:
„Nekünk is volt még álló Hajdu centrifugánk.
Nekünk még megvan, és hibátlanul működik. Jó nem teljesen, a tetőnyitás érzékelője már nincs, és egy fazékhoz való fedő van a tetején Nem tudom hány éves lehet, de még nagyanyám is használta annak idején.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2024
(#) Hp41C válasza Skori hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Ellenpontként: Windows 11 Update --- POPCNT utasítás. Bővebben: Link
Hány alaplapot, CPU-t kell miatta lecserélni?
(#) img válasza Skori hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Szintén, egy költözésnél még hibátlanul működőként ajándékoztuk el.
(#) img válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Igen, tehetnék kompatilbilissé a régebbi CPU-kkal is, hogy ha inkompatibilis CPU-t érzékel akkor pl. nem használja azt az utasítást meg a hozzátartozó funkciókat.
(#) bbb válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Szerintem semennyit. Kb. 15+ éves számítógépre ne akarj legújabb Windows11-et rakni. Persze TPM IC is kell hozzá (legalább 1.2-es verzió).
(#) SzervízMacska válasza img hozzászólására (») Ápr 25, 2024 / 1
 
Nekem 10 éves a samsung tv-m. Nem tudom, milyen alapúak az applikációk, de a mai napig működik rajta a youtube. Volt egy köztes időszak, amikor a timeshift és a felvétel egyáltalán nem működött, de javították egy szoftverfrissítéssel.

Azt látni kell, hogy az okostv-kben mindig nagyságrendekkel gyengébb hardver van, mint egy aktuális pc-ben. Ezért az öreg készüléktől nem kell h.265-öt várni, miközben a h.264-gyel is csak korlátozottan boldogul. ( például 4k felbontásnál számít a tömörítési ráta is )

Massawa: a hd-ready már akkor is köztudott volt, hogy a 720p hangzatos fantázianeve.
Vásárlás előtt akkor sem volt tilos tájékozódni, nem csak vakon, a kedvező árcédulát nézni.
(#) lazsi válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Idézet:
„Ellenpontként: Windows 11 Update --- POPCNT utasítás. Bővebben: Link
Hány alaplapot, CPU-t kell miatta lecserélni?”

Egyet se!
A Windows-t kell Linux-ra cserélni!

Skori:
Az igazi probléma, hogy nincs választási lehetőség!
Ha én, mint vásárló választhatnék, hogy megveszem a legolcsóbb cuccot, vállalva a rövid élettartamát, vagy megveszem a drágábbat, ami viszont tovább fogja bírni - az korrekt lenne!

Massawa:
Hidd el, hogy a gyártó, aminek van pár évtizedes tapasztalata, tudja, hogy mely alkatrészeket érdemes vagy nem érdemes beépíteni, ha hosszabb élettartamot szeretne! Ha máshonnan nem, akkor onnan, hogy a szervizekből milyen visszajelzést kapnak.
Azután majd valahogy reagálnak rá.
Tipikus eset (ha már te is autót hoztál példának) volt a WagonR. Nekem volt egy ilyenem, és nagyon szerettem! 2002-2003 környékéről, ami már 5 személyes volt, de még nem az Ignis-motoros. Sajnos volt egy konstrukciós hibája: A váltója kb. 150-200 ezer km-t bírt csak. Ez jellemzően több év után jön elő, amikor már nem garanciális, és simán lehet a használatra fogni. Hogyan derült ez ki számomra? 7 évesen, 180e km-nél tönkrement, konkrétan beragadt az egyik fokozatban (talán a rükverc volt az). Márkaszerviz horror áron javítaná. Elvittem egy szerelőhöz, aki elindult keresni bontott sebességváltót. Pár hetes keresgélés után minden bontóban azt a választ kapta, hogy ha esetleg véletlenül érkezik egy ilyen, akkor arra már hosszú várólista van. Miért? Mert alapvetően mindegyik WagonR-ben ez megy tönkre, de más meg nem nagyon. Mit csinált erre a gyártó? Fentebb már írtam: kihozta helyette az Ignis-motoros változatot. (Ugye a motor és a váltó szerves egységet alkot, tehát csak egyben lehet leváltani.) Persze, az új motor 20 LE-vel erősebb, tehát ez nem "hibajavítás", hanem "fejlesztés". Rosszabb esetben folytathatta volna a gyártást változatlanul, hiszen ennyi használat után már nehezen bizonyítható gyári hibának. Jobb esetben meg (a tervező harakiri-je után) visszahívják a teljes szériát és cserélik a sebváltót.
(#) img válasza SzervízMacska hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
Nemsokára te is sorra kerülsz, mert ezek csak 1-2 évvel voltak idősebbek (D és E széria).

"Azt látni kell, hogy az okostv-kben mindig nagyságrendekkel gyengébb hardver van, mint egy aktuális pc-ben. Ezért az öreg készüléktől nem kell h.265-öt várni, miközben a h.264-gyel is csak korlátozottan boldogul."

Persze, ez egyértelmű. Meg amíg a TV SOC-ból dekódol és azt tudja amit az tud, addig a PC-n frissíthető a szoftver, ill. a VGA, ami hardverből csinálja.

1080p-nél is számít a tömörítési ráta, van olyan videóm amit a TV képtelen akadásmentesen lejátszani, csak a PC viszi fluidan.
(#) img válasza lazsi hozzászólására (») Ápr 25, 2024 /
 
"Ha én, mint vásárló választhatnék, hogy megveszem a legolcsóbb cuccot, vállalva a rövid élettartamát, vagy megveszem a drágábbat, ami viszont tovább fogja bírni - az korrekt lenne!"

Most a gyártó beszerzésében legolcsóbb cuccot vehetjük a lehető legrövidebb élettartammal, de legalább az ára a prémium minőséget hozza.
Következő: »»   583 / 585
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem