Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Érdekességek
Nyilván aki egy seggel 500 kilométereket megy naponta, annak nem jó megoldás, én legutóbb egy hétig mászkáltam apám elektromos autójával és még akkor is csak a felét használtam el a hatótávnak. Az átlagember azért jellemzően nem autózik 60..100 kilométernél többet egy nap, annyit meg már öt éve is bőven elment egy villanyautó, aztán éjjel ráér annyit visszatölteni otthon, benzinhez képest filléres áron.
Nekem 4 100 km jött ki előző évben.
Nehogy megkérdezd, hogy akkor minek nekem autó, mert én is ezt szoktam kérdezni magamtól. ![]() Racionális válasz nincsen rá, elvárás/természetes hogy akinek nincsen autója, az senki. ![]()
Massawa: köszi, hogy felsoroltad az elektromos autózás hátrányait. Én előnyeit is leírtam. Mindennek van előnye ÉS hátránya.
Téged is le lehetne tromfolni, miért vettél drága és drágán fenntartható autót, amikor motorozni is lehet(ne) sokkal olcsóbban. Vagy miért vettél 50-60 kW-nyi napelemet sokévnyi áramszámla árán. Vagy miért vettél TV-t, amikor mobilon is lehet tv adást nézni, stb, stb, stb. Hasonlóan, mint a rollernek, biciklinek, motornak, autónak, teherautónak, kamionnak, csónaknak, hajónak, tankernek, kisrepülőnek, nagyrepülőnek, hőlégballonnak, stb. Ezek mind tudnak olyat, amit a többi nem és fordítva. Olyanokat írtál, mintha reklamálnál a hőlégballonra, mert nehéz vele parkolni... Egyszerűen nem arra való, nem úgy használjuk. 400 km-t tudó elektromos autóval ne menjen, aki 500+ km-t megy naponta, de az se, aki repülni akar, az se, aki 5 tonnát akar szállítani, az se aki egy távoli szigetre akar eljutni stb, stb, stb. Te 50-60 kWh-t termelsz napsütésben naponta a napelemeddel. Én kb 20-at. Te napi 500 km-t akarsz menni autóval, én és többség (somitomi is) 50-80 km-t. Írtad: nagy méreg, amikor le van merülve az akku - miért nem dugtad töltőre előző napokban? Szintén nagy méreg, amikor üres a benzintank - miért nem tankoltál az előző napokban? Hetente egyszer-kétszer délután rádugom a töltőt az autóra, amikor kb 40-50%-os a töltöttsége, töltök egész este kb 15-20 kWh-nyit kb 70-80%-ra (míg süt a nap a napelemből, majd a hálózatból), hétvégén meg 100%-ra, ha otthon vagyok elenyésző költséggel = napsütés nélkül max 1,5 liter/100 km benzin árából, napsütéskor +0 forintért.
Gafly: legyen az indokod: mert olyan jó érzés, hogy bármikor használhatnám
![]() Hasonlóan válaszolt valamelyik arab állam belügyminisztere is, amikor megkérdezték tőle, miért áll 30-40 drága autó a garázsában: mert munka után jó érzés végigsétálni mellettük ![]()
Dobtam egy kis összehasonlítást :
Sógoromnak, és nekem ugyanaz márka hasonló típusai vannak (a kivezetett elavult típus és modernizált utódja) A fülkében az utasoknak a helykínálat kb azonos, a kezelőszervek elhelyezése is nagyjából hasonlóan kényelmes - leszámítva a ma már "kötelező" funkciókat, illetve az elektromos hajtás ''automata" váltóját ...
Ember, ki tehet arrol, hogy az alig 5 orás utat dizelkocsival a villanyautoval több mint 7 ora alatt tettem meg. Este 9kor tudtam elindulni…
Nincs villanyautom, és ha az isten ugy akarja soha nem is veszek ilyen ipari hulladékot.
Hogy miért nem dugtam töltöre, csupán azért mert otthon nincs, csak elö van készitve. Ahogy az e-auto tulajdonosok 90%-nak sincs otthoni töltöje, arrol nem is beszélve, hogy egy komolyabb teljesitmenyü autot, ahogy már irtam, otthon elég körülményes tölteni. Ha a benzintank üres, a sarki benzikuton éjjel-nappal, 5 perc alatt feltöltöm és megállás nélkül el tudok menni akár 1000 km-re is. Remélem értékelni tudod a különbséget. Ráadásul a foszilis autot még 8-10 éves korában is jol el lehet adni, nem a roncstelepen ahol, az e-autok várnak a reménytelen sorsukra. A hozzászólás módosítva: Csü, 16:30
Mondjuk egy megfontolt ember este 9-kor nem indul neki egy 500 km-es útnak, főleg ilyen "ipari hulladék" villanyautóval, de a profilodból tudjuk te földönkívüli vagy
![]()
Itt a faluban elég a bicikli.
![]()
Az LE szinten biztos fejlődött. Vajon tud még? Okosabb lett, az biztos.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:51
Nemcsak a közlekedésről van szó, hanem szinte mindent olajból, ill. gázból csinálunk, áttételesen ételt, ruhát, gépeket. Azok pedig egyszer tényleg szűkössé válnak, jóval még mielőtt az utolsó csepp/köbméter is elfogy. Akkorra óriási problémáink lesznek az élet szinte minden területén. Így a mobil energiahordozók használata igen fontos, akkor is, ha pl. az elektromos autók ökológiai lábnyoma nem kisebb a robbanómotoros autókénál. Hogy a gyártásuk, ill. a teljes életciklusuk alatt (a felhasznált energia megtermelésével együtt) mennyi a tényleges olajfelhasználás, mennyit nyerünk vele, inkább az a kérdés.
A "villanyautóban" is rengeteg mérnöki lelemény van, nem hiszem, hogy ipari hulladéknak kellene nevezni. A TV, ill. monitor is egy nagyszerű és szerethető találmány/fejlesztés függetlenül attól, hogy milyen alávaló üzleti és szórakoztatóipari mocsok dől belőle megállás nélkül. A hozzászólás módosítva: Csü, 18:03
Izlandon már ma is megvalósult ahova minden országnak tartania kell, szinte kizárólag megújuló energiaforrásból vannak erőműveik. Víz és geotermikus, ha valaki ott használ egy elektromos autót, akkor már eleve mások az összehasonlítási alapok. A teljes élettartamra vetített fosszilis energia felhasználás. Ma ezt még máshol nem tudják produkálni, és még jó darabig nem, de nem szabad abból kiindulni, hogy minden töltés fosszilis tüzelőanyagból történik.
Én csak idéztem az "ipari hulladék" kifejezést tanult kollégánktól. Egyetértek, hogy rengeteg fejlesztés és lelemény van a hátterében, és semmiképpen sem hívnám így. Az előnyeit és hátrányait és a felhasználás jellegét figyelembe véve meg kell találni, hogy kinek érdemes és kinek nem használni. Ugyanígy a dízelt is. Utóbb főleg városi közlekedésben nem jó, előbbit meg pont ott a leghatékonyabb és viszont. Nagy távolságra a dízel még jó az átlag elektromos autókkal szemben, de vannak long range modellek, simán felveszik a versenyt. És ha megnézzük, hogy pár éve honnan indultak a hatótávok, ez még jelentősen javulhat. A hozzászólás módosítva: Csü, 19:21
Idézet: „A "villanyautóban" is rengeteg mérnöki lelemény van, nem hiszem, hogy ipari hulladéknak kellene” Arrol nincs szo, csak arrol, hogy az eredmény ugyanaz mint 100 éve volt. A mai uj e-auto értékének a 30-40% - az akku, ami viszont a mai technikai szinten egészen biztosan tönkre megy egy közismert ciklus után. Egy akkucsere egy ilyen kocsiban, ha elvben esetleg lehetséges ( van megfelelö fizikai stb méretü) , de biztosan nem kifizetödö, mert lesz egy X éves kocsid ( a mai számok szerint kb az eredeti árnak a 30%-ért) es abba kellene venned legalább ugyanennyi pénzért uj akkut, higy ujra használhato legyen a kocsi. Jeletkezzen aki ezt hajlando lesz megfizetni. Márpedig akku nélkül egy ilyen auto legfeljebb tyukolnak jo. A hozzászólás módosítva: Csü, 19:25
Nem kell műszakilag nézni, az egész villanyautó téma már ott bukik nálunk, hogy a nagy többség közel sem tudja megvenni megfizetni. Sőt majd akkut cserélni sem milliókért.
Szerintem látatlanban írod, nem foglalkoztál még vele. Létezik használt elektromos autó piac is, nem használódnak el annyira gyorsan az akksik, valamint ha kiszorozza az ember, hogy mennyi pénzt tankol el az évek alatt... De erről rengeteg topik szól mindenfelé, csak olvasgatni kell - én nem szoktam, viszont van ismerősöm, több is, aki ilyeneket használ, az egyik nyugdíjas. : -) Az biztos, hogy egyszerre nagyobb összegeket kell kifizetni, ami problémás, meg persze a vételár is, nyilván.
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:09
Ez nemcsak nálunk van igy. Elég csak megnézni a nemzetközi statisztikákat. Csak addig ment a bolt, amig az adofizetök pénzéböl támogatták az eladást. ( pl. Németországban a kezdetben 20000 euro (!!!) adofizetöi pénzbe került minden eladott e-auto.).
Azota már csak a cégek veszik ( gyakran kényszeritve), és többnyire lizingre. Ez megint a nagy képmutatás, az ilyen kocsik 3-5 évig vannak használva, azután mindenki fütyül rájuk a kutyát sem érdekli mi lesz az ilyen kocsikkal. Eladni nem lehet, szétszedni nem éri meg, söt miattuk sok olyan technologia lett kifejlesztve, ami gyakran megfizethetetlenné teszi meg a primitv javitást is. ( pl futomö gömbcsukloi hegesztve vannak, azaz ha gond van az egész felfüggesztest kell cserélni, ami konkretam kb 10x annyiba kerül mint 4 mezei gömbcsuklo stb.). A kocsi tele van elektronikával, ami többnyire javithatatlan, azaz akár egy kiszáradt kondiért is a drága computert, displayt kell cserelni ( ha van) stb. A másik oldalon a világ nagyobb részén 30-50 éves foszilis autok millioi teszik lehetöve az egzisztenciát, mert ott még arra sem mindig futja. Persze vannak helyek, ahol jo az e-auto ( postás, városon belüli áruellátás stb. De ez fényévékre marad el attol a szinttöl, amire komoly ipart lehetne épiteni)..
Nekem marad arra a kis időre amíg autózom a 87-es dízel Passat. Harminc éve ez van és ha még ennyit autózom akkor is marad. Számítógép csak akkor van benne, ha teszek az ülésre egy laptopot. Mindent meg tudok rajta javítani és több darab van belőle bontva a padálson, tehát alkatrész is lesz amíg élek.
![]()
Az én néhai céges Passatommal a sogor több mint 350000 km- t ment minden komolyabb gond nélkül.
És nagyon igazad van, azok az autok meg javithatok voltak.
Szerintem nekünk sem lesz ebbe az életbe, csak benzines autónk.
![]()
Ha majd nagyon kell akkor lesz szabvany. Ha lesz szabvany, akkor lesz (Kinaban mar van) cserelheto aksi ( benzinkut = aksicsere kut).
Ebben az esetben mar meg sem kell venned a draga akkut.... A hozzászólás módosítva: Pé, 0:46
Akkor lehet azért nem szervezel regionális HE találkozót.
![]() Pedig követendő példa lenne, és akár el is mennék. ![]()
Megint csak egy rémálom. Vajon ki fizetné ennek a költségét?
( mert akkor ugye a benzinkuton legalább egy targoncás hatalmas raktárt fog kelleni épiteni, tele méregdrága akkukkal, amiket ott is rendszeresen fillérekért tölteni kellene, s ha jön a kedves vevö, akkor kiszerelni a kocsibol az üreset és beszerelni a másikat aminek a költségeit a filléres haszonbol kellene fedezni. ![]() ![]() Mindezt egy olyan tulszabályzott világban amikor az autoszervizekben extra ( és drága) embert kell tartani, aki hozzányulhat az e-auto erösáramu részeihez…… ![]() A hozzászólás módosítva: Pé, 8:17
Hogy gondolod? Megvennéd az új autót és eltolnád a legközelebbi benzin kútig hogy tegyenek bele aksit ?
![]()
A WV gyárbezárásra készül közben a kínaiak szép csendben lehagynak mindenkit. Ezt ők már megcsinálták. A CATL két percnél kevesebb idő alatt tud cserélni akkupakkot teljesen automatizáltan. Az állomás nem sokkal nagyobb mint egy dupla garázs. 48 akkupakkot tárolnak, azaz minden akkupakknak van ideje kb. 1,5 órás töltésre a következő cseréig, ha tejles a kihasználtság. Máskor legalább nézz utána mielőtt prekoncepciókat gyártasz a hatalmas raktárról, meg targoncás szakemberről.
Ezt már más is tudja ( már vagy 5 eve volt egy ilyen kocsi), de ez még mindig nem válasz arra, hogy ki viseli a költségeket, mert az e-autos maximum a betöltött energiáért hajlando fizetni s nem a dobozért amiben az energia van. A jelenlegi helyzet ugyanis az, hogy egy 100 kmre elég töltés a dobozzal együtt minimum 10x annyiba került, mint egy kiskanna benzin.
Meg ha ilyen szuper egyszerü és olcso ez az eljárás, akkor miért nem vezetik be eddig olyan cégeknél, ahol erre minden feltétel adva van, pl. a postás autoknál, áruszállitoknál a városi közlekedésben, a taxiknál a mentöknél stb. Ezek a jármüvek naponta ugyanazt az utat járják - sok közülük napi 24 orában - milyen szuper lenne, hogy pillanatok alatt kapnának uj töltött akkut és folytathatnák az utat/munkát. Pontosan az ellenkezöje történik: a buszos céget kényszeritik az elektromos buszok használatára. A buszos vállalkozonak a hat dizelbuszt 14 e-buszra kellett cserélnie, abbol hat állandoan a töltön van, amiatt uj hatalmas garázst kellett épiteni, hogy elférjenek a jármüvei. Uj trafoállomást kellett vennie, majd csödbe ment ( eladott minden az önkormányzátnak, szenvedjenek azok a költsegekkel.)
Rengeteg lehetoseg van, csak nyitottsag kell hozza.
Lehet olyasmi mint az informatikaban a PaaS (Platform as a Service), itt ugye a Charge(ing) as a Service vagy akarmi neven fut(hatna). Ha az autogyartok szabvanyositanak, akkor nem kell eladniuk az aksit az autoval, az egy kulon szolgaltatas, elonyokkel es persze hatranyokkal. Cserebe ha nem rohad el vagy torik ossze az auto, akkor orokelet, mert az aksi az mindig mukodokepes, ez a szolgaltato felelossege. Peldaul. ![]()
Ha nagyon kell auto akkor berlek
![]() Rovidtavra (par ora) van CityHop, azt orankent szamlazzak (tipustol fugg az ar), hosszabbra normal autokolcsonzo. Evente par alkalomrol van szo, ezert karnak rohadna az auto az utcan. Van elektromos biciklim, az a legjobb a varosban, ha nagyobb elvezet kell vagy csak sietek, akkor ott a motor. A sietek persze nem mindig igaz, van amikor a bicikli gyorsabb (van sok bicikliut, ahol ugye nincsenek, vagy ritkan vannak kozlekedesi lampak) Sajnos ha mondjuk a varos eszaki reszebe mennek, akkor csak a motor johet szoba, mert az obol feletti hid az autopalya is egyben (azon pedig ugye se bicikli se robogo nem mehet, a komp pedig kerulo es picit nyugos).
Megint elméletben igaz, de vajon ki àllja az akkuk költségeit, amik arra várnak, hogy jöjjön valaki a cserére, es ezt ugye 24/7 rendszerben. Ne feledd 3 akku áráért egy uj autot kapsz. Gondolod, hogy a gebines benzinkutas tud raktáron tartani mondjuk 20-30 akkut ( 6 -10 uj auto áráért), hogy keressen kb 1000 kWh energián annyit, ami fedezi a raktárköltséget?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |