Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek

Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   660 / 681
(#) Udvari Zsombor válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Amivel én találkoztam, az még ennél is kevesebb anyagból van, csak a két luknál tartalmaz ferde részt, mindkét lapos aljzatnak külön-külön piros műanyag darabka két-két rugóval biztosítva, nálam a kosztól prímán be is ragadtak, tiszta erőből se bírtam bedugni semmit.
Egy ilyen elosztó-közdarabban található, ha kíváncsi vagy rá.
(#) pipi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Nincs ezzel baj, a célt még túúl is teljesíti, nemcsak a gyerek, de a felnőtt sem tudja beledugni az odavalót
(#) Massawa válasza pipi hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

(#) Massawa válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Én is inkább ezt választanám, de ma már egyikre sincs nagyon szükség.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Régen sem volt. Az öcsém például (60-as évek) egy körömvágóollóval vágta el a bedugott éjjeli lámpa vezetékét. Szerencsére az áramkör az ollón záródott. Így őt meg sem rázta. A biztosíték kiolvadt, (akkoriban nem volt mindig automata) az olló szétégett, de szerencsére neki nem lett baja.
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Régen az egyik macskánk rágta el állandóan a különféle számítógépes kábeleket (hang, egér, stb.), nem tudtuk leszoktatni, így sajnos ki kellett tiltanunk a házunkból. Szerencsére azóta más macskánk nem csinál semmi ilyesmit, eszükbe se jut.
(#) zolika60 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Nekünk egy villanyszerelő nyulunk volt. Csak olyan vezetéket rágott el, ami nem volt áram alatt.
(#) Udvari Zsombor válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Vajon hogyan szagolta ki, hogy áram alatt van-e?
(#) Rosszmáj válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Az orrával
Ahogy egyes állatok érzékelik a Föld mágneses terét, akár nyuszkó-muszkó is lehet eleven fázisceruza. Ha fiatalabb lennék és biológus, most ráugranék a témára.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2025
(#) Frankye válasza Rosszmáj hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

A méhek konkrétan érzékelik az elektromos áramot.
(#) nagym6 válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Érdekes lenne tudni, az evolúció folyamán ez miért alakult ki náluk.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 32034) hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Vagy hobbi.
(#) erbe válasza Frankye hozzászólására (») Nov 27, 2025 /

Úgy tudom, a mágneses tér is segíti őket a tájékozódásban. De több vándorló állatot is.
Az áramnak meg ilyenje is van.
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

A hajdani mesterünk is méterekröl tudta melyik vezetékben van 3000 V meg melyikben csak 1500 meg 380V.

(#) somitomi válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Na, most akkor kereshetem meg, melyik elosztóban láttam ilyesmit szétszedve, mert abban ezeknél ügyesebb szerkezet volt, amiben a rugónak nem kell marha erősnek lennie.
(#) lazsi válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2025 / 1

Egy kollégám végzett egy kísérletet ezzel kapcsolatosan. Elvitt az északi sarkra egy csapat madarat (már nem emlékszem, hogy milyen fajtájúak voltak, de azt tudom, hogy vándormadarak) és ott elengedte őket.
A többségük visszatért a megfelelő helyre... Az eredmény az, hogy nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak.

(Mondjuk nem tudom, hogy a mágneses vagy a földrajzi északi sarkon volt, de innen nézve nincs túl nagy különbség... )

(Egyébként mind déli irányba indult el... )
(#) Gafly válasza lazsi hozzászólására (») Nov 28, 2025 / 5

Onnan nehéz is másfelé elindulni.
(#) szs válasza Gafly hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Mert földhözragadtan gondolkodik az ember.
Pedig lehet -és (repülve) nem nehéz.
Felfelé is lehet indulni. Sem észak, sem dél.
(Indulni a szó -és kicsit túlzok is persze. Francse tudja, képes-e egy madár függőlegesen indulni.)
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2025
(#) lazsi válasza szs hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 1

Idézet:
„Francse tudja, képes-e egy madár függőlegesen indulni.”

Ha megijesztik és az életéről van szó, akkor akár hátrafelé is... De a legtöbb szerintem képes lehet a függőleges indulásra.
De egy pingvin biztosan nem repülne semerre sem... (Keresne egy kis nyílt vizet, ahol halászhat, csak nem értené, hogy miért van minden fordítva... Vígan éldegélne, míg nem találkozik egy jegesmedvével, ugyanis olyan nem sok él arrafelé, ahonnan hozták.)
Ahogyan egy strucc sem repülne el... Ha nem fagy meg azonnal, akkor megijed és megpróbálja a homokba dugni a fejét, de a keményre fagyott jég kevésbé alkalmas arra...
(#) Inhouse válasza lazsi hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Azért ez a te kollégád nagy kópé lehetett...khmm..
Valamilyen vándormadarakat vitt...mert az éppen volt nála pár ilyen-olyan.
Elment az északi sarkra a madarakkal...tipikus kiránduló útvonal, csak jó vonatra kell szállni.
A vándormadarak elindultak hazafelé...és közben nem fagytak meg, holott éppen azért mennek el pl. tőlünk is, mert jön a hideg, ergo nem igazán szeretik/bírják.
Konklúzió is született, nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak...holott a megszokott 2 végpont közötti út helyett egy totál idegen helyről kellett eljutniuk, hova is, melyiket választották? Honnan tudták a megzavart állapotban, hogy most mi a teendő? Az északi sarkról nem volt semmilyen emlékük, honnan lehetett tudni, hogy nem csak a mágneses erővonalak alapján tájékozódtak?
(#) szs válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Állítólag a Nap, a Hold állásából is tájékozódnak. És a "bogarkarika forog a lámpa körül" is ebből jön ki

Érdekesség még: a varnyú. Állítólag Ukrajna északabbi részéről jönnek hozzánk -"nyaralni" télre.
(#) Josi777 válasza lazsi hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 2

Ez kissé hihetetlennek tűnik, több okból is. Egyrészt önerőből, értsd ez alatt, hogy saját járművel nem tudsz úgy eljutni, hogy a meleg éghajlathoz szokott madarak túléljék az utat. A másik, hogy az Északi sark védett, nem vihetsz oda csak úgy semmilyen állatot. Aztán ott van az etikai probléma, hogy sem hajóra, sem helikopterre, sem pedig repülőre nem viheted fel, mert állatjogi szempontból nem veszik fel, hiszen megölni viszed őket, szóval ilyen engedélyt senkitől sem fogsz kapni. Ugyanis viszonylag hamar meghalnak abban a környezetben.
Azon kívül értelmetlen is, mivel vannak más módszerek is, nem szükséges ilyen kegyetlen kísérletet végezni.
Idézet:
„A többségük visszatért a megfelelő helyre...”

Ez a mondat pedig magyarázatra szorul, hogy mit nevezünk megfelelő helynek? Ugyanis egy kis testű madár 1-2 órán belül kihül, egy nagy testűnek, amennyiben megfelelő tartalékkal rendelkezik, 1-3 nap a túlélési ideje, ami alatt folyamatosan kéne repülnie. A madarak repülése roppant energia igényes, viszont abban a környezetben nem talál táplálékot.
Tudsz adni valamilyen infót, ami alapján utána lehetne nézni ennek a kísérletnek?
(#) szs válasza lazsi hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Idézet:
„egy pingvin biztosan nem repülne semerre sem...”

Akárcsak a sün. Oly makacs madár: csak akkor röpül, a belerúgok.

(Dehogy vagyok ilyen. A nejembe sem rúgnék, nemhogy egy sünibe)
(#) kaqkk válasza lazsi hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 2

Idézet:
„Egyébként mind déli irányba indult el..”
Gyengén tájékozódom de ez nekem is elsőre sikerülne....
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

(#) nagym6 válasza lazsi hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Idézet:
„A többségük visszatért a megfelelő helyre... Az eredmény az, hogy nem CSAK a mágneses tér alapján tájékozódnak.”
Nem biztos. Először elindultak bármerre mert hideg van, utána valamikor megjelentek a mágneses erővonalak.
(#) kaqkk válasza Gafly hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 1

Az északi sarokról bármerre indulsz délfelé haladsz .... hogy hová érsz ? Az már egy másik kérdés .
(#) Udvari Zsombor válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Feltételezhetően ha eléggé eltávolodnak a madarak az északi sarktól, akkor helyreáll a tájékozódó rendszerük és oda találnak az évszaknak megfelelő helyükre.
(#) compozit válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2025 / 1

Erre van az a fejtörő, hogy hol van az a hely, ahonnan elindulsz délnek, mész 5 km-t, aztán mész nyugatnak 5 km-t, aztán mész északnak 5 km-t és a kiindulási pontra értél vissza.
Következő: »»   660 / 681
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem