Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érintésérzékeny, "touch" grafikus LCD
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dcsabi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Helló mindenkinek. Kezdő vagyok még ezen a fórumon,
ha lerágott témában kérdeznék, segítsetek megtalálni amit keresek. Ha mégsem, akkor amúgy segítsetek! Köszi.

Van jónéhány grafikus LCD Touch kijelzőm, mondjuk új állapotban. Ezek ha jól tudom, az R380-as telefon kijelzői voltak. Nem színesek! Ezeket szeretném valahogy meghajtani, és használni valami PIC-es alkalmazásban. A felhasználáshoz szerintem egy illesztő áramkör kellene a kijelző és a PIC áramkör közé valamilyen komm. protokoll szerint. Amit tudok róla: 360X240 monochrom és jó sok adatvezetéke van.
Ezeket elsőre macerásnak tűnik továbbvinni, de ezt talán fölérem. Méret: Kb 100x50mm . Adok belőle gyakorolgatni, aki fantáziát lát benne. Nem leszek hálátlan, ha valaki megoldja.
(#) mokus válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Keress valami típusjelzést az LCD-k hátulján, hátha úgy könnyebb lesz elindulni.
Sajna nem egy LCD-nek igen fura és bonyolult a vezérlése célIC-k hajtják meg, de kísérletezni lehet!
(#) Medve válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Hello! Ez lenne az? Én ezt találtam, de ez 120*360-as, 98*39mm....Ezt a uPD16664 és az uPD16667 IC viszi,
( uPD16667 ) ( uPD16664 ).
Elég ciki, mert 2 bájt adat, és 17 bites címvezeték párhuzamosan már elég széles. Első dolog, ha kezdeni szeretnél vele valamit, a csatlakozás megoldása, úgy érzem forrasztani azt a fóliát nem lehet.

R380 LCD.jpg
    
(#) dcsabi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Köszi az infót. Tényleg NEC kötődésről tudok a cuccal kapcsolatban. A felbontást elírtam valóban az,és a fotó is passzol. Valahol biztattak csati-val, de szerintem rá kell vasalni, vagy valamilyen más eljárássalal a leendő illesztő panelra. Kisérletezéshez, vagy a megoldás kifejlesztéséhez a csatlakozást én megoldom. Ami a következő fontos dolog lenne, hogy valaki meg tudná-e oldani, a tényleges kommunikációt Pl.rs232, 485, amit
mondjuk egy pic16f877 le tud kezelni. Az illesztő chip
feltételezem komolyabb kell, hogy legyen. A teljes lehetőségeit nem biztos, hogy szükséges kihasználni a kijelzőnek. Egy mikrokontrolleres alkalmazáshoz, esetleg egy "butított" kivitel is óriási lehetőséget kinál.
(Egy jól használható kivitel pl a német gyártm. EA KIT...
mintájára,...) Van belőle bőven szerintem érdemes vele
foglalkozni, csak nem érem föl.
(#) Medve válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
A tesztelést én úgy gondoltam, hogy annak a rengeteg láb meghajtására egy léptetőregiszter sort kellene építeni, mert ennyi lába még egy 877-esnek sincs. Vagy esetleg az adat mehetne párhuzamosan, a cím pedig 2 lábon sorosan ki....Szerintem először PC-vel próbáld meg feléleszteni, azzal könnyeb a módosítás.
(#) dcsabi válasza Medve hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Jó ötletnek tartom léptető reg. sort. A kijelző lábkiosztását sem ártana kiderítenem. De az adatlapok alapján ez talán sikerül. 2x35 kivezetése van... nem kevés!
Pc-ről való megszólaltatáshoz kevés ötletem van,
mert nem vagyok jártas C-ben meg hasonló nyelvekben. nem tudom milyen segédprogi vagy környezet segítségével tudnám ezt megtenni. PIC-re is csak 25-30 progit írtam. Ha van valami konkrét ötleted,
megoszthatnád velem, vagy utánanézhetnél, látom Te jóval jártasabb vagy ezekben. Már látok valami fényt az alagut végén.
(#) Medve válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Én sem vagyok egy programozó mester, de azért vannak eredményeim. Ideáig Qbasic-Free basic-kel ügyködtem, amit akartam, azt meg tudtam vele tenni (www.freebasic.net, ingyenesen letölthető), de a basic már elavult. Ha most kezded, akkor jó lesz elsajátítani valamelyik neked tetsző nyelvet és persze a bináris világ rejtelmeit. Kezdésnek jó a Basic, csak ne ragadj le nála, úgy mint én ...Azt hiszem, nekem van egy olyan csati, ami ehhhez jó...23mm széles, 22 pólusú szalagkábelt fogad. Stimmel?
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Aug 19, 2007 / 4
 
Tehát ha eltökélted magad, akkor ki kellene választani egy soros bemenetű, párhuzamos kimenetű léptetőregisztert, amelyben közbenső tároló is van. ( hogy a léptetés alatt a régi adat látszódjon a kimeneten) Majd ezt a PC párhuzamos portjára rátenni. Az alsó 3 bitre például. Megjegyzem jó tesztelni ezt is, vagyis lehetnének a ki- és bemeneteken LED-ek, mert jó lesz ez másra is.
(#) dcsabi válasza Medve hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
A csati egyik-egyik fele 18mm széles és 35 db (2x) osztása: 1/5 inch, 0,508 mm. A bináris technika rejtelmeit örökké lehet tanulni, nekem van még mit tanulnom. Pic-hez a Parsic-ot használom, ez nem jó mindenre de gyors, akár perceken belül müködő progi van. A Pic Simulatoride basic-jét is tudom használni, meg a mplab asm-jébe is bele szoktam túrni... Ezt a feladatot amivel kezdtem, ezekkel az ismeretekkel nem érem fel, ezt szerintem jól behatároltam. A mások segítsége szerintem jelen esetben előbb vezet eredményre, ha megkapom, mint valami fejletteb nyelvet készség szintüre fejlesztenék. Minden megoldás érdekel ami közelebb visz a végeredményhez.
(#) Medve válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 19, 2007 /
 
Csak annyit mondhatok, hogy emberek vagyunk, tévedhetünk. Én szoktam is tévedni, sosem az első tett vezet eredmémyre. Kisérletezem tehát valamennyit, mire a cucc működőképes lessz. Az eszköz nálad van, tehát próbálgatni csak Te tudod. Ehhez sok idő kell, El kell készíteni az interfészt, el kell olvasni az IC-k adatlapjait, megírni a programot és a sokadik próba után megjelenik egy vonal az LCD-n!. Sokadik próbát irtam, ezért a nehézkesen programozható PIC-et a kisérletezés stádiumában el kellene felejteni. Már csak az égetési procedúra miatt is. Ezért írtam, hogy kell egy eszköz, (ami lehet épp PIC alapú), amivel lehet, adatokat, címeket, vezérlőjeleket generálni, tetszőlegesen. Erre egy PC-t látok legalkalmasabbnak, amely "8 lábát" (Pport) megsokszoroztuk. (léptetőregiszter) Lehet más módon is, vannak "soklábú" IO kártyák, ezt nehezebb elkészíteni. A PC-n pedig ott legyen valamiféle programnyelv fejlesztő környezete, olyan, amivel meg lehet szólítani a gép Pportját ( nem mindegyik alkalmas erre). Szóval Csabi szerintem az első, illetve a nulladik lépés az lenne, hogy kisérletezz egyszerűbb programok irásával a PC-n. Ehhez én ajánlom a DOS-os Q-basic-et, vagy a Win-os Free basicet. Ezek alkalmasak arra, hogy egy LCD-t meghajts vele (főleg W98 alatt). Közben pedig olvasgasd az IC adatlapját, hogy megtudd, hogyan kel őket vezérelni. Mert ezt nem lehet kihagyni. Ezt Neked tudnod KELL!! Hiába is kapnál bárkitől egy frankó progit, ha nem tudod átalakítani azt a saját szád íze szerint, akkor csak félkarú óriás lehetsz vele....Így gondolom, de engem is érdekelne más véleménye
(#) dcsabi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Ha még valaki foglalkozik a témával, a szóban forgó kijelzőhöz adatlap sem lenne utolsó dolog. Ha valaki tud valami infót ez ügyben szivesen fogadom. Olyannal már én is találkoztam aki ezt kereste -egy orosz pofa volt...
(#) dcsabi hozzászólása Aug 19, 2007 /
 
Kösz a sok infót. A végeredmény előbbre hozatalához, ha valaki, aki jártasabb nálam és tud segíteni, küldök cuccot, van belőle bőven. Én szerintem sokára jutok a végére.
(#) gtk válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Nem tudom mekkora adatatviteli sebesseg kellhet hozza, hogy rendesen mukodjon.. ropke elkepzelesem, hogy uC / I2C-re rakni nehany PCF8574-et I/O kiegeszites keppen.(4 db.-al akar az egesz vezerles megoldhato lenne..)
(#) dcsabi válasza gtk hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Nincs infóm a szükséges sebességről, van I2C-s kijelző a forgalomban, de a kiküldendő információ töredéke ami jelen esetben kellene. Szerintem nincs minimum korlát legjeljebb lassan tudjuk frissíteni. Nem számoltam utána, de ha másodpercenként 3-5 új " információt" tudunk cserélni az kitünő eredmény lenne. Oszcilloszkópban még nem gondolkodtam.
Nem tudom melyik lenne gyorsabb, az I2C, vagy esetleg rs232, rs485, vagy shift regiszteres . Az egyik még nem emlegetett tény, hogy a kijelzésre szánt karaktereket esetleg képeket elóre egy RAM-ba vagy Eepromba kell tölteni Pl: pc-ről, amit a szóban forgó csatolónak kéne tartalmazni és ezek egy kóddal a PIC általmeghívhatóak lennének, mert szerintem ez a cucc
sik üres. Esetleg az "ő" Ram-ját is lehetne erre használni?... Nem sok infóm van erről.
(#) gtk válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Az a nagy kerdes, hogy mit is akarsz tulajdonkeppen ?
Mindenkeppen kell egy uC, vagy CPLD, vagy FPGA -ra alkotott driver a kijelzohoz.Ebben rutinok kialakitva a funkciokhoz.Aztan hogy a kepeket honnan szeded az mar celszpecifikus,lehet akar E2PROM, EEPROM, FLASH, uC -flash, barmi..
Ha uC-rol van szo, akkor adatatvitel valasztasi lehetoseg kijelzo fele az I2C, SPI, parhuzamos adatatvitel a uC I/O-it kihasznalva.
Ha ez mar megvan , johet a PC-vel valo osszekotes, (ha ez a cel) akar RS232-t hasznalva szintillesztovel .
Masodpercenkenti 3-5 uj informacio I2Cnek sem sok szerintem.
(#) Medve válasza dcsabi hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Átfutottam az adatlapot, Hasonlóan kell kezelni mint egy memóriát, tehát semmi extra szolgáltatás nincs (mint pl grafikai szubrutinok, karaktergenerátor), lefeljebb a szürkeárnyalatok kezelése. Engedélyezzük, megcímezzzük, kirakjuk az adatot, írjuk és megjelenik az írt bájtnak megfelelő vonal mintázat. (remélem ) Mintha egy látható memória lenne. Az adatátviteli sebességről annyit, hogy általában ezen eszközök már DC-től működnek, az időzítéssel kapcsolatos táblázatokban sem látok két oldalról behatárolt jellemzőket. Igy ha "lassan" működtetjük nem lesz baj.
(#) dcsabi válasza Medve hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 

Tehát ha jól gondolom, sik üres. Mint egy egyszerü tárolóba, sorosan vagy párhuzamosan bevisszük az adatot. engedélyezéskor egy órajel a kimenetre kapcsolja pl 8 bit szélességben, itt jóvaltöbb. Ha jól sejtem e szóban forgó kijelzőben minden pixel kölön elérhető, mint egy mátrix háló. 120 sorban 360 "pötty". Minden sor minden pöttyének megfelelő bitet becsodogáltatjuk, és ha kész engedélyezzük, frissítjük.
Pic-el tehát nagy erőfeszítések árán is csak pontokat tudunk ki-be kapcsolgatni, ami eléggé szegényes kijelzésképet adna. Találkoztam olyan cuccal aminek a kijelője és proci között 29f040 volt. Gondolom ebbe irták bele a karakterek és a megjelenítendő grafikák adatait, a processzor meg ezen szubrutinokból alkította ki a kijelzendő információt. Nos ha jól megértetem magam, erre az utóbbira lenne szükségem valamilyen formában,ehhez acucchoz illesztve. A sebesség valóban nem elsődleges, megfelel 3-5 frissítés/sec.
(#) Norberto válasza Medve hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 
Grafikus LCD=
Idézet:
„Mintha egy látható memória lenne.”


Ejha, frappáns megfogalmazás! Nekem tetszik! :yes:

Szeretem, ha valaki igazán ötletesen meg tudja fogalmazni a gondolatait
(#) gtk válasza Norberto hozzászólására (») Aug 20, 2007 /
 

A Topic atnevezese miatt fel orat kerestem a temat. Szereny velemenyem szerint a 'touch' szavat bele lehetett volna legalabb zarojelbe epiteni
(#) pici hozzászólása Ápr 1, 2008 /
 
Na megbírkoztam az R380-al. dCsabi, jöhet a többi
Itt találtok egy képet az első kisérletről.
Kicsit még csikoz, mert nagyjából lőttem be az LCD jelszintjeit.
(#) dcsabi válasza pici hozzászólására (») Ápr 1, 2008 /
 
Minden elismerésem. Gondolom ez másokban is megfogalmazódott, látván ezen témák ilyen szintű "művelését", mégegyszer gratulálok, és köszi...
(#) gtk válasza pici hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Hu a mindenit !
Ezt meg mi alapján kötötted be?
Nem irsz erről néhany sort? Vagy levédtétek?
(#) pici válasza gtk hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Szia
Úgy általában érdekel, vagy van ilyen kijelződ és konkrét adatok kellenek?
(#) gtk válasza pici hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Szia !

dCsabi-nak koszonhetoen van ilyen kijelzom es konkret adatok erdekelnenek.

Koszi.
(#) Csaplar hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Most tervezek egy készüléket és minél olcsóbban szeretném kihozni. Egy beléptető terminál lesz és a szükséges gombokhoz szeretnék touch sensort használni.

Mi a véleményetek? Mennyire hosszú az élettartamuk? Elég hozzá két analóg bemenet, igaz?

Az alábbi honlapon találtam néhányat:
http://www.mscbp.hu/AktualisInfo.aspx

Valaki használta már az itt kapható típusok valamelyikét?

Tudok mögé színes képet nyomtatni, amin feltűntetem a gombokot és megcsinálom a készülék előlapját, igaz?

Minden hasznos infót szívesen fogadok!

Köszönettel:
Zoli
(#) huba válasza pici hozzászólására (») Dec 25, 2009 /
 
Szia. Azt szeretném kérezni, hogy ennek a kijelzőnek felélesztetted-e az érintőképernyőjét? Ha igen akkor milyen elven működik, és milyen illesztőáramkör szükséges a processzora illesztéshez, vagy hol olvashatok a módszerről?
Előre is köszönöm.
(#) koga2 hozzászólása Szept 12, 2010 /
 
Üdv kezdő vegyok de megkérdezem van nekem egy tethinv600 as telefonom érintőképernyős és nagy valószínüséggel javíthatatlan azt szeretném kérdezni hogy a képernyőjét mire lehetne felhasználni esetleg touch padnak vagy ijesminek ha igen hogy?
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 10, 2019 /
 
Van egy kapacitív szenzoros érintőképernyőm, de teljesen megbolondult, magától érzékel mikor meg sincsen nyomva, mit lehet tenni?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem