Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   88 / 93
(#) mcc válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Ilyen Topping féle torzítási értéket nem különösebben nehéz elérni, kompozit visszacsatolású végfokkal. Még talán a Quad-405-ből is ki lehetne hozni, pici kapcsolás módosítással. Megfelelő műveleti erősítő kell hozzá, ezek a "pókok" az LM3886 előtt...

v4c.jpg
    
(#) kistee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
Idézet:
„Ezen felbuzdulva, bejöttem és bejelentettem az asszonynak, hogy kicserélem Q3, Q4-et is 2SA/2SC-re. Kicsit értetlenül nézett, de azért nagyon megörült a hírnek. (Nyilvánvaló, hogy titokban rég várta már ezt a percet.)”


Imádom a humorod! Téged érdemes komolyan venni, mert megvan a szakmai tudásod (és nem utolsósorban a műszerparkod) is, és megvan a füled is ahhoz, hogy a legjobbad hozd ki abból, amid van. És hát a HFM (amin lehet nevetni, de akkor is meghatározó volt) óta tudjuk, hogy a legjobb audiomérnökök egyben audiofilek is. Idézet a HFM 20. számából:

Idézet:
„Igaz, a hifisták gyakran felfedeznek olyan jelenségeket is,
amelyek mintha egy negyedik dimenzióból nyúlnának át a mi
háromdimenziós terünkbe. Ezeket azonban egyáltalán nem akarjuk
misztifikálni! Sőt, bennünket, hifistákat (ha mégoly laikusak vagyunk
is) szörnyen érdekelnek a műszaki eszmefuttatások. Dehogyis akarjuk mi
froclizni a mérnököket. Ellenkezőleg: minél előbb valami logikus
magyarázatot szeretnénk kapni az irracionálisnak tűnő jelenségekre,
egyrészt, hogy megnyugodjunk... másrészt, hogy aztán jól
informáltságunkkal tüntethessünk a többiek előtt. Fura dolog, hogy a
mérnökök általában összetévesztik a szerepköröket, és még ők kérik
számon mirajtunk a rendhagyó auditív jelenségek magyarázatát.
Szerencsére a legjobb audiomérnökök egyben audiofilek is, és ők - ők!
- előbb vagy utóbb megtalálják a rejtett paramétereket, minek
következtében egy időre megint érthetővé és világossá és
háromdimenzióssá válik minden.”
(#) Suba53 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 3, 2023 / 1
 
Idézet:
„az asszony egyszerűen süket, hogy ezt nem hallja meg.”

Ejnye! Pedig az asszony a múltkor még az RCA kábelek kicserélésére is felkapta a fejét, hogy tedd vissza a másikat, mert annak jobb a hangja.
Vagy az is csak költői túlzás volt?
(#) deebo válasza kistee hozzászólására (») Szept 3, 2023 3 /
 
Idézet:
„Ez persze csak közel nulla, mert ennek a tetű Unit-T-nek van valami beépített hiszterézise, hogy ne ugráljon az utolsó digit, minek következtében 50 uV alatt átugrik nullára. Ennél pontosabb multim meg nincs.”


Igazi műszerpark. Az a baj, hogy az eredményeket, csak hosszú mese formájában sikerül ilyenkor közölni és a tények sajnos hiányoznak. Van erre millió fórum, hogy itt miért kell ez....
(#) cua válasza shany hozzászólására (») Szept 3, 2023 /
 
Te milyen fejhallgatot hallgatsz/hajtasz ezzel (A70Pro) az erositovel?
(#) shany válasza cua hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Egyelőre nincs fejhallgatóm, bár valóban tervben szerepel, hogy beszerzek egyet. El is kezdtem már nézegetni őket, sajnos amelyik tetszene, az meglehetősen drága...:
https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/dan-clar...25920/

Másrészt, ezt a Topping A70pro-t , csak a tápzajok és egyéb - áramköri konstrukció, nyomtatott áramkör kialakítás, teljes topológia által behozott - parazita jelek-, moduláció szintjének a hasznos jelhez képest való bemutatásaként linkeltem. Ez egy abszolút csúcs paraméterekkel rendelkező készülék, közel a technikai maximum jelenleg, amelyet már egyáltalán megmérni is problémás.

( Véletlenül van egy ilyen készülékem, de csak előerősítőként próbáltam ki. Bár valószínű, hogy a fejhallgató kimenet is ugyanaz, mint az előerősítő funkció kimenetei. )
A hozzászólás módosítva: Szept 4, 2023
(#) cua válasza shany hozzászólására (») Szept 4, 2023 /
 
Hat a Dan Clark es tarsai boven a meghuzott limit felett vannak nalam, mondjuk sajnos mar a Meze fulesei is ebbe a kategoriaba esnek :-| (A sajat limitem kb $3000 NZD kornyeken van)
Ha tudnam, hogy biztosan tetszik es hosszu tavon megtartom, akkor talan megerne beruhazni, de ez ugye nem kalkulalhato, sot (nekem) talan felesleges is gondolkodni rajta.
Maga az erosito szamomra nagyon kellemesen semleges es kimondottan tetszik egy (tobbek altal leszolt) HD660S2-vel. Lehet pont azert mert ez utobbi eseteben a gyarto kicsit hangolt a basszuson . Negativumkent megemlitenem a tul hangos releket. Nyitott fules es halk zene eseten nekem kicsit zavaro, ezt gondosabban is megtervezhettek volna.
Epul hozza egy EAR834 klon es tervben van egy Borbely fele 'nosztalgia' preamp, bar nem tudom, hogy tenyleg kell-e ez nekem vagy inkabb csak az epites orome mozgat....miutan mar minimum fel tucatszor kijelentettem, hogy soha tobbet nem epitek semmilyen erositot.
¯\_(ツ)_/¯
Most eppen vacilalok, hogy lehet megveszem a parban kiadott D70 DAC-t is, elvileg nem lehet nagy csalodas.
(#) shany válasza cua hozzászólására (») Szept 5, 2023 /
 
Én kicsit óvatosabban állnék a forrás kérdéshez. Saját tapasztalatom szerint, előerősítőként próbálva - 100Ft-os hálózati kábel és meglehetősen purista rca-rca kábel mellett - az A70pro szubjektíve, túl könnyed hangzású. Amellett, hogy pusztán önmagában valóban teljesen kiegyenlített a hangképe ( ha csak a hangzás frekvenciabalanszát tekintjük ), sokszor hiányzik a megszólalás igazi "sújja". És ez nem csak a saját előerősítőmhöz képest ( 0.1Hz-1MHz átviteli sáv ), hanem ahhoz az állapothoz képest is, amikor nincs beiktatva előerősítő a hangláncba, hanem direkt hajtja a forrás (dac ) a végerősítőt....
Azt gyanítom, hogy szükséges lehet a szokásosnál is nagyobb hatású kábelezés használata, a forrás és egyéb komponensek gondosabb kiválasztása a balansz tökéletesítésére. ( volt már, és tervben van egy két próba )
Egyébként más is gondol hasonlókat:
"Sure enough, A70 PRO isn’t as punchy and alive as some of the best no-compromise headphone amplifiers that have been tested around here, but hey, it’s heading in the same direction, trying to sound effortless, grand, and alive even with high-dynamic range tracks."


De már megint nem a topik témájánál vagyunk, másrészt a fizikailag nem igazán megfoghatóak ezek a dolgok. Mondjuk, itt olyan erős a kontraszt, hogy akár a szomszéd Rozi néni is meghallja ( ha áthívom persze), tehát vakteszten is tesztelhető lenne a jelenség akár...
A hozzászólás módosítva: Szept 5, 2023
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 8, 2023 /
 
A papírra megrajzolt skiccet egyik jóbarátom felesége - Judith asszony   AutoCad programmal megtervezte, a jólsikerült méretezés alapján sutemenyx topiktársunk hathatós segítségével megtörtént az alu lemez vizzel való kivágása - örök hála érte 
Most a szerelvények felerősítő lyukait kell kifúrnom, ez 44 darab 3-as és 4-es furat lesz (azért nem rajzoltam rá ezeket a tervre, mert szerintem simán elcsesztem volna a dzsumbujban 
TJ.
(#) Ge Lee válasza tunerman hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Lehet, hogy csak a kamera adja vissza rosszul, de ha ez ilyen barnás szürkés árnyalatú a valóságban is, akkor nagyon babán néz ki.
(#) Alkotó válasza tunerman hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Kár volt a furatokat lehagyni. Ha már egyszer gépen volt, akkor ripsz ropsz azt is kivágathattad volna.
A kis furatokat nyugodtan méretezhetted volna a nagyok középpontjához is. Tulajdonképpen egy furatképet lerajzolsz, a többit meg már csak másolgatod.
Illetve Judit asszony is megmutathatja az általa lerajzolt vágáskész ábrát, amit még mindig tudsz véleményezni. Pont ilyen a gyártás: skicc > terv > ellenőrzés (akár próba) > módosítás > gyártás.
Esetleg néhány szép figurájú egyéb nyílást is lehetett volna ráképzelni, mondjuk hűtésnek kinevezve, de akár csak látvány kedvéért is.
(#) tunerman válasza Ge Lee hozzászólására (») Szept 9, 2023 /
 
Természetesen szálára húzott, nagyon szép kivitelű ezüstszínű aluminium fedlapról van szó, ez a Takachi cég SRDSL-20 tipusú gyári doboza. A Luxman cég elektroncsöves erősítő vannak ilyen stilusú sasszikon szerelve.
Infó itt: https://www.takachi-enclosure.com/products/SRDSL
Amúgy az okostelefonos fotó egy konyhasztalról - a nem éppen az ideális környezetben - hát ilyen
A lemezen a 44 db lyukat bejelöltem, majd hétfőn kifúrom, mert nem akarom a lakókat a hétvégén zaklatni.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Szept 9, 2023
(#) compozit válasza mcc hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Ennek az elrendezésnek mennyi a torzítása, milyen a spectruma 20 kHz-es alapharmónikus esetén?
(#) mcc válasza compozit hozzászólására (») Szept 10, 2023 /
 
Fene se tudja. Csak összedobtam valami szemléltetőt 5 perc alat a szimulátorban....
(#) Karesz 50 hozzászólása Szept 12, 2023 1 / 5
 
Unalmamban rajzolgattam kicsit (egy hétig).
(#) mcc válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 13, 2023 / 1
 
Én meg forrasztottam kicsit.

IMG_0252.JPG
    
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 14, 2023 / 1
 
Az első nap eddig haladtam, sajnos a 7242 foglalatának a felerősítéséhez távtartókat kellett vágni, és a hozzátartozó menetvágást sem úsztam meg
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 15, 2023 /
 
A mai napon eddig a WE 417A és a Tung-Sol 7242 elektroncsövek fűtését kábeleztem be. Nem vezetékeztem, hanem a katonai és repülőgépekhez használt MIL27500 tipusú, árnyékolt és ezüstözött vezetékeket tartalmazó kábeleket faragtam a helyükre.
Beszerelésre kerültek még a tápegységek elektrolitkondenzátorai, meg az interstage trafók. Talán késő du még nekiállok szerelni, ha eszembe jut valami jó ötlet 
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
A harmadik nap hétvégére esik, de a munka nem állt meg, ma a tápellátás kiépítése volt soron. Bekerültek a két különválasztott anódtápba a Tango TC-10-130W fojtók, a nagyfeszültségű és földelő vezetékek, valamint a negatív rácsfeszültség vezetékei.
Végül a bemeneti Tokyo Ko-on Denpa 30k-s hangerőszabályzó, és a hozzá vezető ezüstszalagot a aluminiumlemeztől elszigetelő műanyag lap is be lett ragasztva.
TJ.
(#) shany válasza mcc hozzászólására (») Szept 17, 2023 /
 
Miben más ez a verzió, alkatrész és hang szinten? Van-e olyan változtatás, amelyhez egyértelmű szubjektív hangi jellemzők társíthatóak ?
(#) mcc válasza shany hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
Szinte semmiben, különösen, hogy ez nem magamnak készült, hanem egy barátomnak. Pár órát járattam, amíg belőttem a nyugalmi áramot, meg ellenőriztem a működést. A sajátomhoz egyelőre várom az új paneleket.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 18, 2023 /
 
A hétfői nap a negyedik munkanapom a 7242 PSE-vel, ma is volt egy kis fűrészelés, mivel méretre vágtam a TKD potméter rézből készült tengelyét 
Miután beszereltem a potit a helyére, jött a földelés ezüstszalagja, amit néhány furat segítségével rőgzítettem. Következett a jelvezetékezés (Kondo KSL SPz), majd végül a Tango kimenőtrafók is a helyükre kerültek.
TJ.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Az ötödik nap délelőttjén hatalmas sóhajtás után feldaraboltam az Audio Note AN-SP QSSC hangfalvezetékeket, majd szépen befűztem a helyükre.
Délután majd az ellenállásokat kezdem el beforrasztani, ezek AN 2 wattos nem mágnesezhető tantalumok 
TJ.
(#) Ódenka válasza tunerman hozzászólására (») Szept 20, 2023 / 1
 
El/Várjuk már nagyon:

Be van fejezve a nagy mű, igen.
A gép megszólalt, az alkotó pihen.
Évekig eljár tápján, tengelyén,
Míg egy csövét cserélni kell.
(#) deebo válasza Ódenka hozzászólására (») Szept 20, 2023 / 1
 
Inkább, Míg cserélni kell egy csövét.
(#) compozit válasza deebo hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Te is kedveled Madáchot?
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2023
(#) Alkotó válasza deebo hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Nekem a "cserélni kell" is tetszik, de az eredeti "ujítni kell" is illene hozzá.
(#) mcc válasza mcc hozzászólására (») Szept 20, 2023 / 1
 
Tápegység is készül...
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Szept 20, 2023 /
 
Eljött a hatodik nap, az erősítőben ott van az oldalankénti 3 db rácsköri ellenállás, valamint az anódtáp és negatív bias tápegységek ellenállásai.
A JFET-es CCS bias áramkörök kiépítve, földelések és 230v-os betáp is lerendezve...kábelkorbács leszorítók a helyükön.
Holnap a fokozatos élesztés lesz a napirenden 
TJ.
(#) Karesz 50 hozzászólása Szept 22, 2023 / 1
 
Feladta a leckét ez a 40 lépéses osztó az előerősítőben. Egy erősítő négyszögjel átvitelét könnyű kézben tartani, de úgy már komoly kihívás egy állandó felső határfrekvenciát tartani - túllövés és minden egyéb "cirádáktól" mentes négyszögjel átvitel mellett - ha közben az erősítés 60 dB-t változik. Végül sikerült "gatyába ráznom" a négyszögjelet teljesen egyszerű eszközökkel, mindenféle túlbonyolítás nélkül. A felső szkóp kép "az ilyen volt", az alsó kép az "ilyen lett"... a második fokozat kimenetén mérve. A késleltetés (a holtidő) erősítéstől függetlenül állandó 100-110ns, a felső határfrekvencia kb. 200-300 kHz (-3dB) között változik.
Sok-sok óra meghallgatás végeredménye ez a beállítás. Saját (szubjektív) véleményem, hogy nincs sok értelme a 200 kHz-nél magasabb határfrekvenciának egy előerősítőben. A megaHertzes tartomány hajszolásánál fontosabb a jó impulzusátvitel. Ez utóbbi adja a megfelelően precíz térleképzést, a nyugodt, visszafogott középtartományt, stb... nem ragozom.

Ezzel befejezettnek nyilvánítom az előerősítő kapcsolásának a fejlesztését. A későbbiekben még kicserélem a maradék paneleket az SMD-s változatra, akkor majd újra előveszem... addig járatom, hallgatom, élvezem a hangját.
Itt az ősz, jön a tél... végfok újragondolás következik (ha nem jön közbe valami).
Következő: »»   88 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem