Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő korszerűsítése PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Pavel hozzászólása Jan 9, 2006 /
 
Hi!

Egy kis segítségre lenne szükségem!! Réggebben építettem egy QUAD 405 - ös erősítőt (úgy 7 éve! Máig nem fejeztem be ), és most szeretném átalakítani egy kicsit! De mivel elegem vann abból hogy a potik mindíg elkopnak, ezért digitálisan szertném megoldani a problémát, na mármost én találtam egy rajzot itt
de, ehez nem tudtam beszerezni az IC - t, utána tálaltám egy másik rajzot itt , de nekem kicsit kevésnek tűnik a 15 lépés, na + az ellenállásokat loaritmikus sorba kéne rakni :yes: , az erősítőben egyébként lesz egy PIC (16F877 v. 18F458 még nem döntöttem el melyik), + egy 128X64 disp.! A microchip oldalán találtam digit potikat, amiket PIC - el lehetne vezérelni, de szerintem ezek lineárisak vagy tévedek? Ha valaki tud akkor segítsen plz, minden érdekel: rajz, elméleti megoldás...

Előre is kösz mindent...

Pavel

digpot2.pdf
    
(#) zaik válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
hi,
a dallas, ha jól tom, küld ehhez még ingyenes ic-t is. Vagy nem??
(#) Magor válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Szia!

Nem érdemes iylan kütyükkel sz@rakodni. A maximnál találsz ingyenes IC-t. Az tuti jó

Üdv Magor
(#) zaik válasza zaik hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
valahol itt, de ha már nem esedékes, bocsi.
(#) zaik válasza zaik hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
vagyis itt, de abbafelyeztem..
(#) Pavel válasza zaik hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Na akkor mág egy kis segítség kell! Próbáltam rendelnni mintadarabot, de nem sikerül! mindíg az E-Mailé címemmel van baja! Segítség!! Mi lehet a gond? Nem ingyenes e-mail cim, hanem amit a szolgáltatómtól kapolk!!
(#) Csapajev válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
A Microchip digitális potméterei lineárisak, s van köztük 256 lépéses is.
Én csak a digitális áramkörökhöz konyítok valamit, ezért csak félve kérdem: ha van differenciáló meg integráló áramkor akkor nincs logaritmizáló?

A modellvasút-vezérlésnél a változtatható potmétert PWM vezérléssel helyettesítjük, mert az programozható. Ha a bemeneti eszközöd feszültségvezérelt, akkor elvben ez itt is megoldható, s a PWM 10 bit fokozatban állítható!
(#) Csapajev válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Talán hogy magyar????
(#) Pavel válasza Csapajev hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Az ötlet nem rossz!! Mert van itthon tda 1524 - es ic-m ami feszvezérlt!!! A probléma annyi hogy sokan mondják , hogy kicsit zajos, de egy próbát megér!!!! :yes:
(#) Pavel válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Nah!! Megint megpróbáltam mintadarabolt rendelni a Dallastó most másik e-mail címmel (hotmail - os), háát.....most sem sikerült!!!!!!!
(#) Pavel válasza Pavel hozzászólására (») Jan 9, 2006 /
 
Na végre sikerült a rendelés.....:yes: !!! Ha ez összejön akkor muxeni fog ... remélem! A Maximtól rendeltem a 5160 típusút!!
(#) G-Lex válasza Pavel hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
Hy!

Én is megpróbálkozom a dologgal, de sajnos pár dolog nem világos.

Én az 1669-es típust választom, mivel a másik csak valami smd tokozásban érhető el, ahhoz meg sajna nincsenek eszközeim. Pedig a 1669-es 64 lépése már picit sok is...

A kérdésem az lenne, hogy mekkora ellenállásút kell választanom, ha az erősítő hangerejét szeretném állítani vele. Ebből az ICből 10K-50K-100K változatok vannak...

Az erősítő egy TDA ic asszem 7294 vagy valami ilyesmi 100W-os herkentyű....
(#) Norberto válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 11, 2006 / 4
 
Célszerű a legnagyobb értéket választani, hogy az előző fokozatot ne terhelje le. Tehát én pl. a 100 kohm-osat választanám. És ahhoz, hogy megfelelően lehessen állítani a hangerőt, logaritmikusnak kell lennie a potinak.
(#) G-Lex válasza Norberto hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
azt hiszem ez a tuning megéri azt a kényelmetlenséget, hogy ez az IC lineális...

Azért köszi a választ!
(#) Kera_Will válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 11, 2006 /
 
Norberto & Glesx!

Vmi digitálisan vezérelt potitok van ehhez digit vezérléssel elő állított logaritmikus skála az nem jó ?!?!
Digitvezérlés jöhet soros / párhuzamos úton ha jó sejtem .Bocsi nem néztem meg mit kívánnak a vezérlő ICitek MAXIMos adatlapjaik alapján.
Csak ötletet adnék logaritmikus lépés elő állításához!
Mivel PICről akartok vezérelni akkor csak ottan kell akárhány lépésű loagaritmikus skálát alkotni 1 adattömbben és a kívánt számú bit értékkel és amikor a gombbal fel/le
lépdelsz akor ennek a tömbnek mutatóját (indexét mutató rekordan van ha vmi programozó is belekötne :- ) ) mozgatod szoftverből és amilyen értékre mutat a tömbindex azt a számot/értéket küldöd ki a digitpoti ICre azon az interfészen (soros/párhuzamos) keresztül amin a digitpoti IC fogadni tudja.
(#) G-Lex válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
hy!

Találtam egy logaritmikusat is a maxim oldalán. asszem 1666 a száma...
(#) Pavel válasza G-Lex hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Hi!

Azerintem a DS1669 es ic az log skálájú, vagy tévedek? Utólag én is rendeltem belőle pér darabot, de sajna még nem kaptam meg!!
(#) Pavel válasza Pavel hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Legalábbis én találtam egy ilyen sort az adatlapon :

"Applications include volume, tone, contrast, brightness, and dimmer control"

Ezek után én merem állítani hogy ez log....... (remélem)
(#) Pavel válasza Pavel hozzászólására (») Jan 12, 2006 /
 
Találtam még egy megoldást!! Pl.: LM1036 - os IC + 4 digipot (lineáris), és kész!!! (esetleg TDA1524, de szerintem az egy kicst zajos)! és így minden meg van oldva Hangerő, balansz......
(#) peetii válasza Pavel hozzászólására (») Jan 13, 2006 /
 
Szia,

én is építettem anno egy 405-öst, sima stereo tekerőpotival, már vagy 8 éve, és semmi baja, egész szimmetrikus is halk tartományban is.

Nekem viszont iszonyú zajos lett a torroidom (ezt cserélni kellene vagy egy kisebb torroidra vagy egy hiperszilre) sec=2x36V!, továbbá szeretném legalább az egyik oldalát átalakítani LPF-esre, kapcsolható, fokozatmentesen állítható áramkör lenne nekem a jó. Ha volna ilyen aluláteresztő kapcsolásotok illesztetten a régebbi 405-ös bemenetéhez, esetleg még a meredeksége sem kicsi (fázisforgatás=0 legyen!), megköszönném! Vagy lehet ilyen egységcsomagot kapni? Melyik a megbízható? Milyen műv.erősítőt ajánlotok hozzá? Most a hideg télben megbarkácsolnám...
(#) Pavel válasza peetii hozzászólására (») Jan 13, 2006 /
 
Hello!

Én egy ilyen
aluláteresztőről tudok, lehet hogy tudod használni! Szerintem ebben a műverősítő is elfogadható minőségű! Az áramkör leírását itt találod!
Nekem a QUAD - ot egy 300VA - es E I vasmagos tarfó hajtja (ez egy kicsit kicsi, min 600VA kéne! de azért 50w - ot így is lead, nekem meg egyenlőre elég), ezzel nem lesz gond, mert "gyári" trafó (impregnált), még van egy ilyenem, tudok nagyobb teljesítményűt is, csak ha esetleg kéne akkor sem tudom elküldeni ! Remélem tudtam segíteni
(#) peetii válasza Pavel hozzászólására (») Jan 14, 2006 /
 
Helló,

igen, köszi! Megnézegettem. kérdésem, hogy szerinted az első erősítőtag elhagyható-e, ha nekem a bemeneti elem már mono?

Vagy kell még az az impedancia-illesztés miatt? Nélküle esetleg gerjedni fog? Vele nem lesz zajosabb?

Nekem 600VA-s torroidom van, 7Kg lehet, jónak tűnt, de zajos és nagyot ránt bekapcskor, csak 16C gyorsmegszakító jó .
(#) peetii válasza peetii hozzászólására (») Jan 14, 2006 /
 
Még egy kivitelezési kérdés: a +/-15V-ot külön trafóval oldanád meg(és akkor milyennel???/hol szerzed be?), ha nem, akkor?

Mondjuk zener diódával a +/-50V-ból zenerdiódákkal (ez mondjuk kicsit disszipatív )?
(#) Pavel válasza peetii hozzászólására (») Jan 14, 2006 /
 
Szia!

Szerintem az első fokozat is kell! az áramkör ha jól van megépítve akkor nem zajos (én már egyszer megépítettem)! A panel rajza már sajnos nincs meg, ezzért azt neked kell megtervezni! Esetleg annyit kell átalakítani a rajzon (ha nagyon precíz akarsz lenni), hogy az első műverősítő neminvertáló lábát (+) és a 0 V - ot egy ellenálláson keresztül kötöd össze, amelynek az értéke a p1 + 47k párhuzamos eredője!

Én először a QUAD - ban az 50 v ból csináltam 12 V - ot egy áteresztőtarnyó, és egy zéner segítségével....szerintem mindegy melyik megoldást használod! A külön trafó biztonságosabb!! egy 2x12 V~ szekunder fesz - ű trafót szerintem bármelyik alkatrészboltban be lehet szerezni!

Nekem már megvan a megoldás a trafóra!! Két tök egyforma trafóm van (egyenként 300 VA), ezért be lehet kötni párhuzamosan, így csak egy táp kell!! Szerintem ez jó megoldás!! Szerinted?
(#) peetii válasza Pavel hozzászólására (») Jan 15, 2006 /
 
Két egyforma trafó szerintem is jó, ha nekik elég helyed.
Nekem ezekkel a kis puskás trafókkal az a félszem csak, hogy zajosak, és megszórják belül a dobozt az 50Hz-cel. Ki kell próbálnom ezt is, mindenképpen új trafót veszek majd.

A nagy torroid-ot meg mindenképp zajmentesítenem kell, zenék szüneteiben nagy a hangja
(#) Kera_Will válasza peetii hozzászólására (») Jan 16, 2006 /
 
Hali!

Puskás trafó köré rakjá 1 vas lemezt ami mint mágneses árnyékolásként működik.
Ne legyen zárt mert különben rövidre zárt menetként viselkedik .

Avagy "varázspálcát" is építhetsz ilyen mágneses szórások keresésére.
Nem kell más mint 1 régi csőves rádió hangolás jelzője varázsszeme ! Az érzékeny a mágneses térre is mint indikátor alkalmazhatod.
1 műanyag rúdba beépíthető mindene aksiról járhat benne 1 kis inverterke ami az anódfeszt csinálja. Fűtést is adni kell neki ezért tápnak csak 6-7 volt közti akku jöhet számításba...(persze ez a cső tpiusától függ fűtő fesz értéke ) igaz ez kicsit macera de hálózati trafóról is járhat ... igaz akkor meg van kötve a kezed.
(#) peetii válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 22, 2006 /
 
Megfontolom. Help még lécci:
toroidom állítólag megfelelő szakival javíttatható, kicsit széttekerik, impregnálják és szorosabban újratekerik. Tudtok valakit, aki kapható még ilyen munkára? Elektris-t faggatom ezzel a maszek melóval, de érthető okokból inkább az új vásárlására bíztatnak, az meg kicsit combos most nekem (14eHUF körülre jönne ki egy 500VA-s...).

Kösz!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem