Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2142 / 2486
(#) szepi003 hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Sziasztok A képen látható előlaphoz keresem a elektronikai részét .Hátha valaki felismeri hogy,mibe van ez az erősítő.
(#) Beringer 600 válasza zotya1983 hozzászólására (») Feb 5, 2019 /
 
Helló!
Igen ismerem ezt,van is 2db modulom belőle,s ez legalább be is indül.
(#) tothbela válasza Beringer 600 hozzászólására (») Feb 5, 2019 / 1
 
Sajnos gyáriban is előfordul hogy a tranzisztorok lábai között nem biztosított a megfelelő távolság. A rövid kúszóút csak tiszta és hibátlan nyák esetén használható problémamentesen. A nyákon maradt leheletnyi rézréteg, marató- esetleg folyasztószer maradék (utóbbi nagyon megszívatott), vagy izzadsággal odakerült só, szenesedett gyanta, mind átvezetést okoz. Hosszú idejű poros, füstös klubban történő használat is a szigetelés romlásához vezet. Ha nem megoldható a labortiszta építés ami után lakkozás is felkerül, javaslom a forrszemek távolabbra helyezését. Tranzisztoroknál a középső lábat ki is lehet hajtani, így nem csak fél mm lesz a lábak között. Itt azért 80-100V is lehet két láb között, érdemes szem előtt tartani.
(#) Dodelka hozzászólása Feb 6, 2019 /
 
Sziasztok.
Gondoltam egy vásárlás előtt profikhoz fordulok a kérdésemmel, mert bár gondolom a megoldás lehetséges, de hátha találok egyből valakit aki ezt meg is oldaná nekem ha lehetséges.
Venni szeretnék egy party hangfalat kis társasági estéinket feldobandó. Azonban észrevettem néhány tipuson van line out vagy jack dugó kimenet további hangfal csatlakoztatásához ( lehet nem fogalmazok helyesen.. ) ami nekem tetszene, azon viszont nincs., Ki lehetne vajon ezt alakítani rajta ?. A másik kérdés, egyáltalán érdemes e, tiszta hang lesz e a végeredmény a hangfalakon.
https://www.maxiaxi.com/fenton-ft15jb-karaoke-speaker-800w-15inch-m...ecten/
Előre is köszönöm a válaszokat , segitséget.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) djloui válasza Dodelka hozzászólására (») Feb 6, 2019 / 1
 
Szia ha rám hallgatsz még véletlenül se adjál ilyen förtelmesen sok pénzt ezért a műanyag szemetesládáért vagy fás kosár inkább mert húzni is lehet ennek a töredékéből bőven csinálhatsz magadnak egy ennél sokkal jobbat is hogy ha van valamennyi kis kézügyességed elektronikai tapasztalatod. Csupán egy hangszóró egy magas egy jópofa doboz akár még egy műanyag kanna is megteszi vagy valami extrém kinézetű doboz bármilyen láda teherautós láda amibe bele építed a hangszórót kicsit megerősíted belül ha gyenge, veszel egy bluetoothos erősítő modult vagy karaoke erősítő modult amin van vonal bemenet és bluetoothon is használható továbbá távirányítós a tetejébe pedig beleépítesz pár 1000 Ft-ért lehet venni ugyanilyen varázsgömb kinézetű itt forog ott villog lámpát ami talán még jobban is világít mint ez és nem 120 000 Ft. De hát Te tudod én biztos ezt tenném.
Ha össze szeded a komponenseket akkor nem sok megépíteni.
Nem beszélve arról hogy inkább vezetékes mikrofonba gondolkozz mert a kínai URH mikrofonoknak 3m messziről hátat fordítasz és inkább a Petőfi rádiót fogja
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) Moszkvai válasza Dodelka hozzászólására (») Feb 6, 2019 / 1
 
Szia! A line out az további erősítő+hangfalhoz használatos, csak vonalszintű jel van rajta . Esetleg lehet még rajta fejhallgató kimenet /phone felirattal. Ha további hangfal kimenet van rajta akkor azt speaker felirattal kellene jelölni /nem látok rajta/. Viszont van rajta mikrofon és gitár bemenet + egy külön sztereo bemenet /aux/.
Vonalszintű kimenetet lehetne rá szerkeszteni de akkor még mindíg kell egy erősítő+hangfal. Akkor már inkább más összeállításban gondolkodnék, vagy megbarátkoznék ezzel a kompakt rendszerrel.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) djloui hozzászólása Feb 6, 2019 / 1
 
Nincs rajta fejhallgató kimenet, sem + hangsugárzó csatlakozás, RCA van aux bemenethez 6.3as Jack mikrofon bemenet. Ha normális minőségről beszélünk akkor egy 15" hangszóró mellé nem igazán kell + erősítő és hangsugárzó még ha már kompakt, mobil és hurcolható akar lenni a cucc, ezért javasoltam az építést.
Ehhez
csatlakoztatsz egyakkora erősítőt amilyet szeretnél és csak egy varázsgömb kell a tetejére...
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2019
(#) Dodelka válasza Moszkvai hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Köszönöm szépen., így teljesen érthető , helyére tetted a dolgokat a fejemben
(#) Dodelka válasza djloui hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Djloui : Köszönöm ! teljesen egyetértek veled ! Szeretek barkácsolgatni, csak elég kevés az időm, amíg ki nem csinálom magam a munkával )) ezért tetszett meg ez a megoldás, amúgy én is sokknak tartom hozzá a pénzt. . Soha nem épitettem még ilyen cuccokat, de ha azt mondod úgymond épitőmodulokból össze tudom rakni, én baromira nyitott vagyok a témában és Ahogy mondtad ! keresek egy utazóbőröndöt valami erősebbet és beleszerkesztem. Sajnos egyenlőre az a baj, fogalmam sincs pontosan milyen listát írjak össze és hol vegyem meg azt
(#) reloop válasza Dodelka hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Szia! Ha ez lenne az első építésed, akkor inkább vegyél egy kész terméket, a látszat ellenére elég komplex feladat egy aktív hangsugárzó megépítése. Itt egy cikk, hogy legyen rálátásod.
(#) Kovidivi válasza djloui hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
200€ durván 60eFt, nem 120eFt.
(#) mlaci989 hozzászólása Feb 7, 2019 /
 
Sziasztok!
SABA PA-2060 típusú erősítőről lenne szó. Feszültség alá helyezés majd bekapcsolás és 40 ről indul a hangerő. Ordít mint az állat. Ha leveszem mondjuk 5-10 re,kikapcs tehát készenlétben van majd ismét bekapcsolás onnan indul ahol hagytam. Kérdésem hogy mit lehet vele vagy lehet-e csinálni,hogy ne 40-ről induljon hanem mondjuk 10-röl.. Kapcsolási rajz letölthető Bővebben: Link
Előre is köszönöm.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Bár még nem néztem meg a rajzot mert ma ellőttem két tanyás manualt, de ha nem meghibásodás eredménye, hanem mondjuk ilyen, akkor van megoldás. Volt egy multimédiás 5.1, amit bontottam. Az előfok megmenekült, és melóba ment a műszerszobás erősítőnkbe. Az is 40-ről indult, 8-8 eq állással, és mindig az első csatornán.

Bár ez a 40 nálunk nem volt annyira hangos, de inkább 30-as körül volt nem zavaró. Az egész lényegi rész ami a két vezetéken keresztül vezérli az előfokot, egy IR vevő, egy felprogramozott mikrokontroller, egy LCD meghajtó, megy egy passzív LCD. Ja, meg háttérvilágítás. A távirányító nem kapcsolja ki az erősítőt, csak legfeljebb némítja. Ez van a programban. Ezt átírni részemről reménytelen, ezért maradt a gyári. Tehát a kikapcsolás áramtalanít mindent, és megint 40-ről indul.

Bár ez a vezérlő egység 5V-ról üzemel, a mikrokontroller már 2V-tápfesznél is megőrzi a beállítást, ráadásul ott csak 600uA-t eszik, 3,5V-ról is 1mA alatt, ezért a + tápfeszültségre menő fóliát átvágtam, és egy diódán keresztül kapja az 5V-ot. Vagyis kb 4,3V-ot. Ide csatlakozik még egy diódán keresztül egy 18650 méretű (de kisebb is elég lett volna) li-ion akku. Így mindig kap tápfeszt, tehát nem felejt. Az akku és az 5V közé még két sorbakapcsolt dióda, hogy töltés is legyen.

Már 2 éve teszi a dolgát ezzel a kiegészítéssel. Elméletileg akár egy évet is kibírna kikapcsolt állapotban felejtés nélkül.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2019
(#) reloop válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Szia! Az SM 4. oldal tetején van a táblázat a hangerőhöz. Az IE73, IE35 gondolom valami kapcsoló lesz, nem túl eldugott helyen.
(#) nandika76 hozzászólása Feb 7, 2019 /
 
Sziasztok, olyan kérdéssel fordulok ismét hozzátok, hogy ez a Yamaha erősítő mennyire fele meg a leírásoknak.
Előre is köszönöm a szíves válaszokat.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia! Az IE73, és az IE35 azok analóg kapcsolókat tartalmazó multiplexerek. 2X3, azaz 6 biten állítja a hangerőt. A fő nyákon helyezkednek el.

Az az érdekes, hogy volt (még meg van de nem használom) egy Telefunken HA680 erősítőm. Az analóg potenciométeres hangerővel volt szerelve, de az alaplap ugyanez a SABA alaplap. Természetesen a Telefunken paneljába nem került beforrasztásra a két multiplexer, meg a diszkrét ellenállás létra.

Kerestem hogy valami alapértelmezett iniciál hangerő beállítást, de nincs.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Nem tudom mennyire merülsz bele az elektronikába, de ha nem akarsz nagyon, akkor az is megoldás, hogy csinálsz egy passzív előerősítőt. Végül is előgyengítőnek kellene nevezni, mert nem erősít. Ahány csatornát használsz az erősítőn, annyi ilyen egységet kell készíteni egy kis dobozba.

Be- kimenet RCA aljatokkal, közöttük 10-47kOhm közötti potenciométer. Akár trimmer is lehet, mert úgy is csak egyszer kell beállítani. Előfordulhat hogy jóval érzékenyebb az erősítő bemenete a kelleténél, mert felkészültek a gyengébb jelre. Ma már többnyire normál 0dB-es szintekkel van dolgunk, így felesleges a nagy érzékenység. Annyira kell visszavenni a bemeneti jeleket, hogy maxra tekert hangerő állásban vezérlődjön ki teljesen az erősítő.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia! Teljesen igazad van, pedig beleéltem magam, hogy van oly felhasználó barát a készülék, lesz két tekerentyű az alapbeállításhoz.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia!
Sajnos nincs. Jó is lenne, ha lehetne alapértelmezett beállítást alkalmazni személyre szabva.
(#) reloop válasza nandika76 hozzászólására (») Feb 8, 2019 / 1
 
Szia! Mely leíráshoz képest kéne megfeleltetni ezt a rajzot?
Első ránézésre működőképes.
A nyomtatott áramköri terv hagy maga után kívánnivalót.
(#) mlaci989 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Ilyesmire gondoltam vagy egy szuper kondenzátor beiktatásával hogy ne felejtse el az utolsó hangerő beállítást. Nem találok semmilyen kapcsolót a hangerő beállításához.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szerintem a szuper kondi csak arra jó, ha a vezérlőnek ki van vezetve a memória rész backup tápja. Ezek uA alatti fogyasztásúak, így elég a fél Farád. Neked nem ilyen.

A hangerő tartalék mekkora? Hanyas állásban van a nagyon hangos?
(#) mlaci989 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
30-as tól mondjuk olyan kellemes szobai hallgatás. 80-ig megy.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Úgy értem hogy fel lehet tekerni 80-ig? Mert ha az már túlvezérli, akkor lehet csökkenteni a bemenő jelet. Nem is kell potméteres megoldás, lehet fix csillapító is. Én is használok 6, 10, 20dB-es csillapító kábelt. Az ellenállás osztó belefér az RCA dugóba. Nagy kimenetű jel így kisebb lesz.

Azért még átböngészem a manuált, hogy milyen pontot kellene feszültséggel táplálni hogy ne felejtsen.
(#) mlaci989 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Mindjárt megpróbálom kivezérelni,hogy megy-e torzításba teljes hangerőn.
(#) mlaci989 válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Nos 72-es ig még nincs torzulás 0,75V-os jel mellet. Attól fölfele mér beveri a fejét.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Ettől tartottam. Nem logaritmikus. Akkor valóban csak a backup (vagy hogy nevezzük) lesz a megoldás.

Vagy még egy gondolat. Mivel a hangerő csillapítás diszkrét ellenállásokkal van megoldva, megnézem hogy lehet megváltoztatni a karakterisztikát.
(#) mlaci989 válasza tothbela hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Ez a backup kondis megoldás jó lenne ha tudná táplálni a memóriát. Most próbálgatom zenével elmegy olyan 74-76-ig torzítás fülre nem hallható. Ha telefonról hallgatná valaki vagy gyengébb jelről,akkor nehogy ne legyen szufla jel hiányában.
(#) tothbela válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Megkerestem ezt a 40 lábú vezérlőt. Ez egy 6805 CPU. Áramfelvétele az erősítőben nem okoz problémát, de a 100-150mA kondenzátorból nem, de még akkuból sem sokáig fedezhető. Ha valaki ért ezekhez a Motorola procikhoz, az ne tartsa magában, hanem ha tudja árulja el a titkokat.

Tehát ez az út nem járható számomra. Az ellenállás létrát berajzoltam szimulátorba, most tesztelem. A 40-es hangerő állást ha le tudom csökkenteni, akkor az azt jelenti, hogy 40 és 80 között nagyobbakat fog lépkedni. Egyelőre úgy néz ki, hogy ha hangerő szempontjából a 40 megfelel 30-nak, akkor 40 és 80 között nem sokkal nagyobb lépésközök lesznek, vagyis más nyelven nem okoz hallhatóan nagyobb lépésközt.

Valami ilyen megoldáson gondolkodom:

hangerő.png
    
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Feb 9, 2019 / 1
 
Nem is a módosítás nehéz, hanem megtalálni a hozzá férhető pontokat. Sok ellenállás a fólia oldalon van, ezért ki kellene kapni a belét. Hát nem ajánlom. Annyira nem ergonómikus (nem erre gondoltam, de azt nem akartam leírni), hogy inkább kibogarásztam valami helyet.

Ha valami nem világos, fotózd le a belét, és arra is rászerkesztem. Tehát két ellenállást kell beforrasztani. A képen látható két IC 2, 14, lába közé 33 ohm. Ezzel a 33 Ohmmal csökken egy tízest. Végül is 22-68 Ohm között lehet játszani ha éppen nincs 33 ohm kéznél.

saba.png
    
Következő: »»   2142 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem