Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2314 / 2486
(#) Tomi94 hozzászólása Ápr 22, 2021 /
 
Sziasztok!

Sony F-419R erősítőt kéne életre keltenem, aminek jelenleg nem kapcsol be a hangszóró-reléje. A közvetlen ok elég egyértelmű (bal végfok kimenetén negatív tápfesz), de a mögöttes számomra kevésbé.

Lemértem nagyjából minden aktív elemet feszültségekre, csatolom a fotót a jegyzetekről. Ezek alapján nekem úgy tűnt, hogy a Q506-tól kezdve hibázik az egyik oldal, így próbaképp kivettem azt, de kiszedve semmi hibát nem mutat, még be is méri 178-as erősítésűnek a multiméterem. Az emitterénél levő 68 ohm ép (67,5). A többi tranzisztort az áramkörben hagyva ellenőriztem C-E zárlatra, de ilyen hibát sem találtam.

Amúgy elég furcsán hibásodott meg, én már csak azt tudom, amit elmondott az ismerős, de elvileg elvitte valahova kontakthibát javítani rajta, majd ezután nem kapcsolt be. Aki ott belenyúlt, valami kondi elhasználódási hibákat emlegetett, de ez nyilván hülyeség, mert kb. nincs is csatolókondi az egész készülékben, kerámiák alapvetően nem öregednek ennyi időn belül, a puffer meg másféle hibákat tud okozni..
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2021
(#) reloop válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 22, 2021 /
 
Szia! A Q500, 504, 505 a kritikus alkatrészek. Róluk mit lehet tudni?
(#) Tomi94 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 22, 2021 /
 
Hát érdekes eredményre jutottam.

Q500-at még megnéztem a multiméterrel az előbb is, csak azt már nem írtam fel. Két 0.3-as, egy 0.8-as, és két pozitív tápfesz közeli lába volt, szóval az jónak tűnt. Q504-505-öt viszont valóban kihagytam a számításból.

Na jó, akkor pótoljuk. Levettem újra a polcról az erősítőt, visszaforrasztottam a korábban kivett Q506-ot, bekapcsolom, és: tökéletesen szimmetrikusra beáll a két csatorna, kapcsol a relé, szól a műsor. Létezhet, hogy egy korábban rosszul működő tranzisztor "észhez tér" a forrasztás hőjétől..? (Ugyanis méréseken túl csak ez az egyetlen dolog, amihez hozzányúltam benne..)
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2021
(#) reloop válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 23, 2021 /
 
Mikor a kimenet a negatív tápon van, a Q500 "-1" jelülésű bázis lábán jelentős negatív feszültséget kellett volna mérjél, hiszen az R516 összeköti őket és a C505 fel tud töltődni.
A Q507 bázis-emitter közötti 0,1 V-os feszültségkülönbség mutatja, hogy Q505 zárva van, mert nem folyik áram rajta. Ennek az okát tudtuk volna felderíteni Q504 mérése által.
Ha a Q506 hibás lett volna, akkor vagy a pozitív táp van a kimeneten, vagy Q507 C-E feszültsége meghaladja a 2 V-ot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2021
(#) tunerman válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 23, 2021 /
 
Idézet:
„Létezhet, hogy egy korábban rosszul működő tranzisztor "észhez tér" a forrasztás hőjétől..?”

Nem.
Leginkább a szerelés/mozgatás egy kontakthibát ideiglenesen megszüntetett, vagy most a forrasztások jobban sikerültek mint a korábbiak. A félvezetők, integrált áramkörök sem a "feltámadásukról" híresek
TJ.
(#) sonny007 hozzászólása Ápr 27, 2021 /
 
Sziasztok. Szeretnék építeni a műhelybe egy kis rádiót.
A lejátszó és az erősítő panel már megvannak.
Milyen tápot ajánlotok hozzá?
Ilyen csoda töltő megfelelne hozzá?
Ehhez plusz puffert kell/ajánlatos rakni? Ha egyáltalán megfelelne ehhez a mono erősítőhöz.
Vagy maradjak a toroidnál?

Köszönöm a segítségeket, tanácsokat.
(#) tbarath válasza sonny007 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
A lejátszód 12 Voltot eszik (a címe szerint), arra érdemes odafigyelni. A töltő megfelel szerintem, külön pufferre szerintem nem lesz szükség.
(#) sonny007 válasza tbarath hozzászólására (») Ápr 27, 2021 /
 
A töltő kifejezetten az erősítőhöz gondoltam nem a lejátszóhoz.
Csak rosszul tettem fel a kérdést.
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Ápr 27, 2021 / 1
 
A lejátszó feszültségszabályzója nagyon melegszik 12 V-os táplálásnál, valamint legalább 7 V-ot kell kapnia. Javaslom 8-9 V közötti tápot építs neki és feltétlen függetlent a végerősítőtől, hogy ne keletkezzen földhurok!
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Már egyet építettem saját részre.Külön választva a tápellátást a lejátszó és a végerősítőtől, mert ahogy mondod földhurok keletkezett és zúgott-búgott a lejátszó. Ott 12V-os led-es ACDC adapter van használva a lejátszóhoz a végerősítőhöz viszont AC12V-os toroid. Még nem volt belőle problémám, hogy tönkre ment volna a lejátszó.
Viszont a kérdésem, hogy a linkelt adapter megfelelő-e a linken megtalálható D-osztályú TPA végerősítőhöz?!

Köszönöm segítséged.
(#) bolond6 válasza sonny007 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Ennyi pénzért márkás töltőt vehetsz a hardveres apróhirdetési oldalon.
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Elvileg jó hozzá a töltő, de gyakorlatban még nem próbáltam, nincs tapasztalatom.
(#) sonny007 válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Lehet rosszul keresek de nem találok..
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Akkor lehet kell maradni a jó öreg toroidnál ami örök élet meg egy nap.
DC 16.8V-on mekkora teljesítményre számíthatok 4-8 ohmnál?
(#) reloop válasza sonny007 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Lásd adatlap!
(#) sonny007 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Köszönöm.
(#) sonny007 válasza bolond6 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Köszönöm.
(#) btamas81 válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Reloop! Megjöttek a marantzba a végtranyók. Ha beteszem mit mérjek? B-E feszültségeket? A 2w-os ellenállások még nincsenek bent.
(#) reloop válasza btamas81 hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
A végtranzisztor beültetés előtt ez az utolsó ellenőrzés.
Legyen izzó az erősítő hálózati körében és indíthatod. A végtranzisztor emitter-ellenállások nem hagyhatók el az élesztés során.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 28, 2021 /
 
Ok. Köszi!
(#) Laci66 hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Sziasztok!
A TDA7250 topicban kértem segítséget. Ha valaki átnézne, megköszönném!
(#) hthomas hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Sziasztok,
Kaptam egy régi dual cv1400 erősítőt. Sikerült életre kelteni, az isostat kapcsolók voltak kontakthibásak. Szeretném kicsit rendbe tenni a szerkezetet. A kérdésem az lenne, hogy a jelutakban levő régi RC4558 műveleti erősítőket milyen korszerűbb típusra lenne érdemes kicseréljem?
(#) Gafly válasza hthomas hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Idézet:
„A kérdésem az lenne, hogy a jelutakban levő régi RC4558 műveleti erősítőket milyen korszerűbb típusra lenne érdemes kicseréljem?”

Miért? Ami működik, azt nem javitjuk...
RC4558 nem is annyira vacak...
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
(#) hthomas válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Főleg az alapzaj és a torzítás miatt gondoltam.
(Nevezzük akkor restaurálásnak)
(#) Ronin válasza hthomas hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
4558 miatt nemigen lesz alapzajos, ott más lesz a gond.
(#) whalaky hozzászólása Ápr 30, 2021 /
 
Sziasztok!
Egy kissé furcsa kérdésem van. Olvasgatom hogy a FET-es erösítőknek van egy jellegzetes fet hangja, de eddig sehol nem írják hogy az milyen. Van akit kifejezetten zavar, és van akit nem.
Most készülök megépíteni életem első FET-es erősítőjét, csak szeretném tudni mire számíthatok mielőtt pénzt ölök bele. (Pillanatnyilag pár ezer forint is érvágás. Aki volt már rokkantsási ellátásban az tudja miről beszélek.)
Valaki megpróbálná neken definiálni hogy milyen az a "jellegzetes FET hangzás"?
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2021
(#) Ge Lee válasza whalaky hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Azért nem egyszerű erre konkrét választ adni, mert részben ahány ember annyiféle hallás (és persze mindenkié jobb a másénál ), másrészt nagyon nem mindegy a környezet sem, azaz hogy az a FET konkrétan milyen topológiába (kapcsolásba) van beillesztve. Mert szólhat egy FET szinte majdnem semlegesen, szólhat kásásan, meg szólhat amolyan keményen fémesen is. Ja, és az se mindegy milyen zenét szeretsz, hallgatsz rajta.
Ez a hangzás dolog örök vitatéma és az is marad míg ember lesz a földön. Ha bárki számára próbálnék érthető választ adni, akkor a következőt adnám. Ha az utóbbit veszem (azaz nem kásásan szól a FET hanem csak keményen, fémesen (amolyan fetesen)) akkor ha ezt a csöves erősítőm hangjához hasonlítom, akkor a csöves hangja olyan, mint amikor kint ülök egy parkban a padon, és valaki elsétál előttem a járdán egy gumitalpú edzőcipőben. A fetesé meg olyan, mint amikor valaki egy vasalt talpú bőrcipőben sétál el előttem.
Most akkor melyik a jó vagy a rossz? Ha éppen csak merengek és pihenek, akkor a gumitalpú hangja jó, mert lágy, kellemes, beleillik az adott hangulatba, a vasalt talpúé meg borzalom, mert olyan mintha az agyamban taposna az illető. Ha viszont valami felfokozott pörgős hangulatban ülök ott, akkor lehet hogy a gumis unalmasnak tűnik, talán észre sem veszem, a vasaltra meg felkapom a fejem és gondolatban megyek vele.
Zenére lefordítva ez valami olyasmi, hogy ha egy lágy zenét hallgatsz ahhoz nagyon nem passzol a keménység, a fémes kopogósság mert pont a lényegét veszi el a zenének, a selymességét, a finomságát. Ha viszont valami üvöltő rock zenét vagy metált hallgatsz ahhoz meg éppen az a keménység kell, hogy a zene jellegét még inkább kiemelje, mert egy ilyen jellegű zene egy finom lágy hangú erősítőn unalmasnak hathat. Jazz vagy ahhoz hasonló zenékhez ne építs semmiféle fetes erősítőt mert furán fog szólni rajta, kemény metálhoz meg ne építs csövest mert semmi értelme.
Remélem tudtam segíteni.
(#) btamas81 válasza reloop hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Kész van! Működik ahogy kell. A feszültségek megvoltak, igaz két tizeddel kevesebb volt mindegyik. Nyugalmit beállítottam mindkét oldalt, zenél ahogy kell.
Köszönöm a segítséget!
A Nad-dal is haladok. A rádiója már szól, hangerő, balance, loudness megy. Fele alkatrész megvan hozzá már csak nyákot kell gyártani.
(#) Skori válasza whalaky hozzászólására (») Ápr 30, 2021 /
 
Nehéz definiálni. Azt szokták mondani, hogy van amelyik erősítő inkább elvesz a hangból, van amelyik inkább hozzátesz, és van amelyik semleges hangú. A FET-es általában inkább hozzátesz, olyasmit amitől "keményebb, nyersebb" lesz a hang. Ez engem pl. egy idő után elkezd zavarni. A csöves olyan mint egy hangszer, általában lágyan kezd torzítani, inkább elvesz részleteket a hangból, vagy megváltoztat - azonban ez ritkán zavaró, mivel a torzításai olyan komponenseket hoznak létre vagy vesznek el, amitől természetesebbnek tűnik a hang. A semleges hangú erősítők a legjobbak, csakhogy nem mindenkinek ez tetszik a legjobban - ezért ez ízlés kérdése is.
A FET-es hangzásra visszatérve, ha a zene amit hallgatsz eleve olyan felharmonikusokat tartalmaz ami hasonló az erősítőben is keletkező torzításhoz, akkor tetszeni fog - de az akusztikus hangszerekhez nem fog hasonlítani, és szerintem az énekhangnak sem tesz jót, bár lehet, hogy érdekesebbé teszi, de szebbé nem, de ez megint szubjektív dolog.
Amikor FET-es erősítőket építettem, elég sokszor volt olyan hogy elsőre kimondottan tetszett, aztán amikor hosszabb távon hallgattam, akkor elkezdett zavarni, majd idegesíteni a hangja. Akkoriban a QUAD405 volt a referencia, azt egész nap tudtam hallgatni, anélkül, hogy zavart volna. A FET-esből meg kiábrándultam, mert nem tudtam olyat készíteni amit hosszú távon is tudok hallgatni.
Azóta persze sok év(tized) eltelt, és mostanában a kicsi D osztályú erősítőmet hallgatom. Biztos romlott sokat a hallásom, de ez nem zavar akkor sem ha sokat megy (de persze nem mindegyik D osztályú ilyen). Persze a QUAD is megvan még, a szekrényben elrakva, de bármikor "hadra foghatóan".
Következő: »»   2314 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem