Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2443 / 2486
(#) Ge Lee válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 9, 2023 / 1
 
Akkor most mutatok egy olyat, ami szinte "alapból" viszonylag jól szól, és teljesen filléres alkatrészek vannak benne, ilyen 2-3Ft-os szénréteg ellenállások, meg olcsó IRF540-ek a végén.
Ez egy gyári autós erősítő, ránézésre még csak nem is olyan jó. De, ha rendbe van téve a tápja, meg az összes kerámia vacak ki van cserélve benne fóliakondira, az nvcs elkó minőségi audió elkóra, a csatoló vagy fóliára vagy csak el van hagyva, meg kiszedve a védelem akkor kb. a legjobb ár/értékű vagy ár/hangzású félvezetős vacak amit valaha hallottam. A gyári kínai Marantzra aminek a bolti ára 2-300 ezer között van arra két szintet ráver, de ilyen Denonok meg Japán LuxmanA007-re is egy szintet simán. Fillérekből...
A nyugalmi árama kicsit sem stabil, meg a Q168-169 se értem minek van benne, de jól szól. Na nem úgy mint az EAR-om de félvezetőshöz képest jól. Ha kiveszem a bemenetről az aluláteresztő kondiját, meg csökkentek a miller kondik értékén akkor a képen látható 0,0002% THD-t produkálja 1V bemenő jelnél. Ennek a spektruma sem mellékes, ha rázoomolok akkor szinte a csövesekhez hasonló, erősebb második majd attól egyre csökkenő harmonikusok szintje látható. Egy ideje ez a második számú végfokom, filmeket, jutub videókat ezen hallgatom, a csöves csak zenehallgatásra van, arra azért az jobb.
(#) btamas81 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Nesze neked kevés alkatrész... De amúgy kb ugyanúgy láajuk a dolgokat, csak szerinted a drága/márkás alkatrész jobb. Szerintem meg nem mindig
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023
(#) Karesz 50 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Érdekes mennyire hasonlít a buffer elrendezése az "A" osztályú végfokomhoz. Csak ez jól szól az enyém pedig rosszul, de ezen már senki sem csodálkozik szerintem, mivel csak a szokott formádat hozod.

Q168-169 zárja le a FET-eket, mint a PWM-nél. Más kérdés, hogy soha nem fognak kinyitni (esetleg brutál kapacitív esetén), vagy ha valaki megméri a négyszög átvitelt.
Az is érdekes, hogy most te is hallod 0.000001%-os THD-t. Akkor, hogy is van ez?

Mellesleg itt járt nálam a múltkor az a csöves végfok aminek kitettem rejtvényként a kimenő trafójának a bekötését. Nagyon szurkoltam neki, de sajnos csúnyán leszerepelt.
(#) Ge Lee válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 9, 2023 / 1
 
A formádat szokás szerint te hoztad megint. Az A osztályú vackodról én egy büdös betűt nem írtam sehova, nem is fogok, mivel sose hallottam, nem is fogom, nem is érdekel. Amiket írtam régebben azt az elföldeltről írtam, és azt okkal, 3 okom is volt rá. Hallottam egy után építést belőle, bár az állítólag annak ellenére sem lehetett jó, hogy még a nyák is szinte egy az egyben ugyanaz volt, aztán hallottak egy "rendes" után építést a találkozón belőle többen, ami szintén leszerepelt még a csoda pwm előfokoddal együtt is, egy silányabb csöves mellett is, na meg aki járt nálad, és személyesen hallotta a sajátodat, az is megírta, hogy ugyanaz az a fémesség amit én is hallottam ebben, az bizony abban is ott volt, hogy te azt nem hallod arról senki nem tehet. De ez is biztos a "lineáris hallásod" miatt van, mert olyan rajtad kívül másnak a világon nincs. Szalacsi után szabadon: egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki.

A csövesről meg csak akkor tudnék nyilatkozni ha annak is láttam volna a rajzát, de nem csodálkozom rajta hogy leszerepelt, mivel általában véve 100 csöves kapcsolásból 98 leszerepel, a maradék kettőt meg azért nem nagyon építi senki, mert vagy olyan alkatrészkészlet kell hozzá hogy csak a végcsövek párban több százezer Ft, vagy a másikhoz meg kell egy rendes elrendezés, meg némi műszerezettség hogy ne gerjedjen, szóval sokan inkább félbehagyják a kezdeti kudarc után és építenek helyette egyet a maradék 98-ból.
Hallgass meg egy ongakut, aztán utána mondj újra véleményt.
(#) szendi001 hozzászólása Feb 9, 2023 /
 
Sziasztok! PCB Way en találtam ezt.Bővebben: Link Elvileg 800 Wattos, védelemmel ellátott erősítő. Úgy jött ki a matek, hogy vagy 5 db vagy 10 nyák rendelhető. Mivel páratlan az 5, a 10 meg sok, ha valaki kér 2-2 db-ot, jelezze itt és akkor rendelek belőle 10et. (Nem kereskedek vele, de az ára lineárisan szétosztva értelem szerűen. Ha véletlenül mindenki ilyet akar építeni, nyilván 20 is lehet a darabszám.)

Ha esetleg szerintetek az egész koncepció nem jó, és van jobb 400 Watt körüli bevált nyák tervetek, meghallgatnám a javaslatokat. Én rack dobozba akarok építeni már vagy 20 éve ilyesmi végfokot zenekarozni. Kapcsoló üzemű táp nyák is van ugyanitt, hozzá.

Pozitív aspektusú fórumtársakat keresek, akik akarnak azonos projekten dolgozgatni.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
A féligazságok félrevezetőek lehetnek. Csak röviden, ahhoz, hogy egy alkatrész, vagy vezeték hangzásbeli különbségét megfelelően észlelni lehessen, ahhoz megfelelő rendszer is kell. Mert különben előfordulhat, hogy valamelyik rendszerelem hibáján módosítottál csupán, és valójában nem az adott elem hangját tapasztaltad meg. A hallgatón a zene a fejedben szól, ez így nálam nem áll. Ha valamilyen zenét hallgat az ember annak van valamilyen hangzásbeli tulajdonsága, így ez lesz az alap. Ennek feltehetőleg van egy hangképe jó esetben használható tértextúrája. Innentől a lejátszás minősége a meghatározó a továbbiakban. Na most a rendszert egységeit képező erősítő, és hallgató is rendelkezik a hangképet befolyásoló tulajdonságokkal, ami a tértextúrát befolyásolhatja. Tapasztalataim szerint az egyik színpadkép mélységét befolyásoló tényező a dinamika. Nos, ha én lehalkítom az erősítőt, eltávolodom az előadóktól. Ha viszont felerősítem, akkor eldönthetem, hogy az énekes milyen közel legyen hozzám. De ez nem azt jelenti, hogy minden zenei elem ott tolakszik, mert van aki odébb szól. Ahhoz hasonlítanám, mintha élőben távolabb mész az előadóktól, vagy eléjük állsz. A különbség, hogy élőben az adott akusztika miatt változó lesz a hangkép e tevékenység során, míg a hallgató esetében ez konstans, mert nincs külső akusztikai tényező, azaz egy zenei fényképet vizsgálsz eltérő távolságból.
(#) Moderátor hozzászólása Feb 9, 2023
 
Kedves Ge Lee és Karesz 50!

Ha nem fejezitek be az egymással való folyamatos civakodást, akkor mindkét résztvevő kitiltásra kerül topikból. Kérjük, kerüljétek az egymásra mutogatást, hogy ki tehet róla, mert mindketten egymást hergelitek.
A topik lakók egyáltalán nem kérnek már ezekből, és ennek moderálási kérelmekben hangot is adnak, ami kéréseknek eleget fogunk tenni, ha nem fejezitek be.

Köszönjük előre is!
(#) zoka válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Meg kellett néznem a "zsenáns" szó jelentését a szótárban,de így már értem
Alapvetően nem éppen kanapéban ülős, finomkodó high end berendezésre van szükségem, hanem egy komplett hordozható rendszeren gondolkodok, aminek része egy erősítő, illetve a hangszórók.
És ennek okán megnéztem a gyárilag fellelhető megoldásokat party doboz témában.
A cél, hogy még hordozható legyen, max 30kg. Mélyre menjen, nagyot szóljon. A max SPL. minimum 115dB legyen / 1m szabadtéren.

Komolyan érdekelt volna, hogy ezt a gyári "800"Wattos megoldást felhasználva, átalakítom. De nem minden arany, ami fénylik.
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Engem az zavar, hogy nem magam előtt hallom a zenét.
A többibe ne menjünk bele. Van egy elképzelésed neked is alkatrészek hangjáról, meg nekem is. Abban megegyezünk, hogy számít. Akinek meg van kedve, ideje eljátszogat vele.
Amúgy ez egy örök vita lenne, mert ugye kinek mi a jó hangzás.
Én most megálltam egy szinten. Szerintem nem rossz. Illetve most ennyi elég. Még a B100ra és a Nad3020ra vagyok kíváncsi. Ez a kettő még megépül és annyi.
Max hangfalakat fogok cserélni.
Talán épp neked írtam privátban, hogy a kis Cambridge Audio A1 milyen jó hangú és nem volt nagy pénz. Ha annak idején a Marantz helyett azt veszem, eszem ágába sem lett volna erősítőket utánépítgetni.
Viszont szereztem egy csomó tapasztalatot.
A füleserősítőt se csináltam volna, csak annyira gyengén szóltak a hangsugárzóim, hogy szerettem volna jobbinőségben hallgatni zenét. Aztán azóta hála isten a hangfalaknál is meg lett a probléma.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Már valahol írtam, egy barátom vett úgy 6-8 éve egy Cambridge Audiót 70-ért (új ára 3-400 között). Nagyon örült neki pár évig. Aztán, azóta egyre rosszabb lett a hangja. Szerintem kondicsere, de nem két forintért. És tele van 5532-el, és Kínai hadsereg az alkatrészállománya. Viszont Úri a megjelenése. A többivel meg egyet is értünk szerintem. A tapasztalat teszi az embert emberré.
(#) mek-elek válasza zoka hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Milyen igaz, amit írtál... Most már értelek, és az elképzelésedhez sikeres megvalósítást kívánok!
(#) zoka válasza tothbela hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Köszi, ez így van! Egyébként kíváncsiságból írtam a gyártónak a 800W-al kapcsolatban, és végül is elismerték, hogy jobb lenne a teljesítmény fogyasztás alapján meghatározni a rendszer kimenő teljesítményét.
Csatoltan küldöm a képet, bár angolul van (online fordítóval) , de nagyjából ez a lényege.
A tanulságot levontam.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023

válasz.png
    
(#) tothbela válasza zoka hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Jó lenne a kapcsolást is látni, mert 800W 4 Ohmon az szimpla táp esetén híd kapcsolású végfokkal 80V tápot feltételez, ez az elméleti minimum, de ekkor nincs táp csökkenés, valamint a végfok is kivezérelhető tápig. Valós körülmények között a 800W 4 Ohmon 2X120V vagy híd esetén 120VDC igényű.
Esetleg a hamgszóró impedancia és az akku tápfesz is árulkodó lehet.
(#) Aklankrisz válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
Csak azért, mert valami Cambridge Audio, szólhat jól is és rosszul is. Nem a cégtől függ. btamas81 az "A1" az erősítőről írt. Nekem egy A300-am volt 2005 környékén. Nem szólt rosszul, a mélyeket kicsit kente, a kórus/ének egész jó volt. Nem volt benne IC, viszont CapXon kondikkal volt tele. :S Hang szempontjából semmit sem javító, 5 lábú tranyóba integrált hőérzékelő diódás Sanken SAP10N és SAP10P volt benne végtranyóként.

Te melyik Cambridge Audio erősítőről írtál?
(#) cua válasza Aklankrisz hozzászólására (») Feb 9, 2023 /
 
En szivembol utalom a reszegen forrasztott, ferden ultetett kondenzatorokat (vagy barmilyen alkatreszt). Tudom, hogy nem ettol fugg a hangja, de akkor is vizualis kornyezetszennyezes, raadasul igenytelenseget sugaroz.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2023
(#) szendi001 válasza cua hozzászólására (») Feb 10, 2023 / 1
 
Az alkatrészek szellőzése miatt ideális. . Igen értem amit írsz, a rendezettség általában előremutató, de egyébként nem feladat. Az ügyfél nem szokta nézegetni a belsőt.
(#) Ódenka válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Arról nem beszélve, hogy a dzsunkán egy felfordított kosáron nem valami jó a hullámforrasztás...
Legutőbb egy roncs Kenwoodról kellett valami alkatrész. A hiányos cuccban az STK lábainak fele a levegőben lógott egy kis cin csomócskát lengetve a lábai végén. Kivettem, összehasonlítottam egy originált ugyanolyan típussal, félvezető vizsgálatra állított multival. Jónak minősítettem. Ilyen hibák előjövetelekor nyugaton máris kihelyezik a kuka mellé a berendezést. Aztán itthon próbálkozunk velük, vagy-vagy.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
(#) Gafly válasza szendi001 hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Az, hogy a feliratok nem egyformán állnak, vagy nem is láthatóak, leginkább csak a javítók életét nehezíti meg.
Egy hosszabb/kacskaringós lábbal beforrasztott alkatrész, nagyfrekvenciás részen már működésben is okozhat gondot. Egy fordítva beforrasztott fólia kondenzátor már hangfrekvencián is...
Kicsit olyan ez, mint amire ránézek, és már a látványtól is elmegy a kedvem.
Például a szupermarketben sem teszem a kosaramba azt a konzervet, amire valami trutyi ráfolyt. Még akkor sem, ha tudom, hogy a belül semmi gond vele...
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
(#) btamas81 hozzászólása Feb 10, 2023 /
 
Nekem is halálom a ferde kondenzátor. Az enyémbe nem emlékszem ilyesmire. Meg az enyémbe LM ic van. Viszont jól szól.
Az utóbbi két erősítő amit csináltam azokba viszont mind ferde volt. Elég volt megigazítani őket. Mindkettő japán volt a 80as évekből. Azt hittem valaki járt előttem benne. De nem gyári szerelésű kondenzátorok voltak ilyen csálék.
(#) mek-elek válasza Aklankrisz hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Sajnos nem emlékszem a típusára de rá fogok kérdezni.
(#) Suba53 válasza cua hozzászólására (») Feb 10, 2023 /
 
Ez a sorozatgyártási technológia miatt van. Géppel beszórják az alkatrészeket, a furat nem túl paszentos, aztán átküldik a hullámforrasztó gépen, ahol a folyékony ón áramlási nyomása miatt kicsit megdőlnek, aztán panelmérés, szerelés. Nincs arra erőforrás, hogy utána szépen esztétikusra fésüljék az alkatrészeket.
És mivel egy kicsit megdőlt alkatrész ugyanazt tudja, mint a peckesen vigyázzban álló, így teljesen értelmetlen, és pazarló feladat is lenne.

Kisebb sorozatoknál, esetleg prémium gyártóknál megoldják, de a tucattermékeknél minden fillér számít.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2023
(#) Petyaa hozzászólása Feb 11, 2023 /
 
Üdv!

PC hangszóró bemenetére szeretném kötni a vezetékes csengő hangszóró kimenetét. Viszont egyik alacsony, míg a másik magas szintű jeleket használ. Hogyan tudnám a legegyszerűbben a magas szintű kimenetet átalakítani úgy, hogy jó lehessen asztali PC hangszóró bemenetébe?
(#) Gafly válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 1
 
Szerintem könnyen meg lehet oldani, és eléggé veszélytelen is. Ráadásul még racionális igényt is látok mögötte.
De azért jó lenne konkrétabb dolgokat is tudni a projektről, mert a fejemben sok minden fura elképzelés megfordult, amikor ezeket olvastam:
Idézet:
„PC hangszóró bemenetére
...
vezetékes csengő hangszóró kimenetét.”

Talán a legegyszerűbb lenne fénykép róluk, hogy kitaláljuk, mire gondolsz, a sokféle lehetőség közül...
(#) Suba53 válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 2
 
PC-nek nincs hangszóró bemenete. Van mikrofon bemenet, mV nagyságrendű jelek fogadására, és vonali bemenet pár száz mV nagyságrendű jelek számára.
Tudni kellene a csengő kimenetének a jelszintjét, azt valószínűleg csillapítani kellene.

Azt javaslom, hogy tegyél egy potit a csengő kimenetére úgy 1-5 kOhm körülit, letekert helyzetben, kösd be a PC vonali bemenetére, és amikor szól a csengő, szépen tekerd felfelé a jelszintet a potival.
Addig tekerd fel, amíg megfelelő nem lesz.
(#) reloop válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 3
 
Szia! Mielőtt bármit is kötözgetnél, mutasd be ezt a hangszórós csengőt! Meg kell győződnünk róla, hogy érintésvédelmi szempontból összeköthető-e a két készülék.
(#) mek-elek válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Megkérdezhetem, hogy hány wattos erősítőt tervezel hozzá?
(#) Petyaa válasza Suba53 hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Vonal bemenetre gondoltam elnézést. Sima elemes csengő. 0.5W os hangszóró van rákötve.

Köszi, a potméter jó ötlet.
(#) Petyaa válasza reloop hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Bővebben: Link

Íme a csengő.
(#) Petyaa válasza mek-elek hozzászólására (») Feb 11, 2023 /
 
Amennyit egy asztali PC hangszóró tud.

Arra kell csak, hogy akár kültéren is hallani lehessen egy kisebb kertben. Bővebben: Link

Ilyesmire gondoltam. Természetesen a hálózati 230V része lenne bent a lakásban.

Csak mert amit vettem csengőt nem elég hangos, illetve jó lenne ha több helyen is szólna.

Így a legolcsóbbnak ezt a kivitelezést találtam ki.
(#) reloop válasza Petyaa hozzászólására (») Feb 11, 2023 / 1
 
Az elemes táplálás szerencsére kizárja az érintésvédelmi aggályokat.
A PC hangszóró bemenetét egyenesen a csengő hangszórójára kötheted, ott nagyjából olyan szintű a jel mint egy hangkártya kimeneten. A többit a PC hangszóró potija lerendezi.
Következő: »»   2443 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem