Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma
 
Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 85
(#) dilan válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
"ha 8ra lead 30Wot akkor 4re lefog adni 60Wot."
Ez stímmel - feltéve, hogy az erősítő a dupla nagyságu kimeneti áramot elbírja.

"+-18Vról egy sima erősítő 4 ohmra reálisan mondjuk 40Wot képes leadni szerintem."
Ideális esetben igen.

"ha hidalod akkor viszont 8 ohmra 80Wot! mert hidalásnál a fEsz duplájára emelkedik, és ezért a dupla teljesítményt dupla akkora hangszóróimpedancián produkálja."
Ez is stímmel.

Azonban nem szabad megfeletkezned arról, hogy az erősítő kimenete soha nem fog padlótól plafonig elmenni a különböző maradékfeszültségek miatt. Így a kivehető feszültség és ezáltal teljesítmény valamivel kisebb lesz, tehát 80-100W helyett inkább 65-75W.
(#) proksa1 válasza vinjos hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Hangszóró helyett izzó? én izzót inkább a - és + tápágba tennék zárlatvédelemként, és egy rendes hangszóróval próbálni óvatosan. Hát elvileg nem ugyanannyit kéne. mivel azért nem mind1 (nem csak itt hanem seholsem) hogy mekkora az ellenállása, mivel végülis az határozza meg a max átfolyó áramot. Szerintem próbáld ki amit írtam hogy külön az oldalakat, jobbat nemtudok mondani. Sok sikert a szerelgetéshez!
(#) dilan válasza eSDi hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
Igazából azt a célt szolgálja, hogy a kimeneti feszültség minél jobban megközelíthesse a -+tápfeszt.
(#) vinjos válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 12, 2006 /
 
ok kiprobálom Köszönöm a segitséget!
(#) Ernőke válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 13, 2006 /
 
Szia!Hülyeséget nem akarok mondani de 18 volton nem igazán lehet stabil a leadott teljesítmény.Az okés hogy ilyen betápod van de miért nem próbálod meg 24V al vagy 48 al.?Stabilizált tápegységeknél előfordult már nálam hogy 16V és 22V között a mérhető és elvileg hasznositható teljesítmény 50w és 63w között valós teljesítmény szerint 28W-30W nál nem produkált nagyobbat.egy 18voltról üzemelő erősítő szerintem egézséges körülmények között 1500mA al 25w ot tud előállítani.Persze ha hídba kötöd,és nem teszel rá hangszínszabájzót,sem túlfesz védelmet a betápnak,sem feszvágót a végfok elé akkor elképzelhető a mért teljesítmény akár 35-40 watt is lehet.előerősítőnek nem rossz egy hordozható Mp3 lejátszó autós bekötéséhez ,de 100w az számomra hihetetlen.Mindenesetre sok sikert.Ernoke:yes:
(#) proksa1 hozzászólása Ápr 28, 2006 /
 
Megépítettem az alábbi erősítőt két példányban. Első bekapcsoláskor beállítottam mindkettőnek 50mA nyugalmi áramot.(0.5Aes biztosítékot raktam mindkét ágba és nem terheltem a kimenetet semmivel.) A kimeneten nemvolt semmi egyenfeszültség ezért ugygondoltam minden rendben vele. Beépítettem a helyére de sorban durrantotta a biztosítékokat.Különválasztottam a két csatorna tápvezetékeit, de mindkettő ezt produkálja. EWB szimuláció szerint működik az erősítő, az leírásban +-30Val működik, és a szövegben azt írja hogy a mintapéldányban +-35V terheletlen feszt mértek. én +-38Vról próbáltam müködtetni. a szimulációban a gate feszültség max 14Vig megy fel. Mitől halálozhatott el a végfok? (az első biztosíték kivágásnál nem történt semmi a FETekkel, a második próbálkozásnál mind a két oldali FET rövidzárba ment át) mit kellene változtatni hogy müködőképes legyen? építette meg már valaki ezt a végfokot? jah és az egyik csatornába kipróbáltam hogy tettem egy 680ohmos gateellenállást az alsó FETnek is, de akkor se jó
(#) Dióda válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Én is meg akartam anno építeni csak a leírásban nem találtam meg hogy milyen dióda kell bele.
Amugy egy alapkapcsolás lenne az egész bár a t3 tranyót szerintem termikusan a hűtőbordához kellet volna csatolni mert így ezen a panelen semmit sem csinál.De az a dióda vajon mi lehet? Csak nem zéner ?Vagy ha nem akkor mi?
(#) proksa1 válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Hát én egy 1N4148at tettem oda, sima diódának tünik a rajz alapján. T3 szerintem a nyugalmi áram beállítására való. én csaka lra tudtam gondolni hogy a dióda a negatív feszültségtől védi a felső FET gatejét.
(#) EcoPityu válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Srácok!egyik FET sincs megvédve a túlzott G-S/Gate-Source/feszültségtől, ez az a 14v.
Van nekem valahol egy egyszerű Fet.es 70 w-os végfokrajzom, egy műverősítő hajt 2 MOSFETET 2x30v-ról 4ohm/70w.
(#) Dióda válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Jöhet!
(#) EcoPityu válasza Dióda hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Meg fogom keresni, de még scannelésre szorul, mert 2 dimenziós
Ja és meg is építettem 4 példányban, autóerősítő lett belőle.
(#) proksa1 válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
Engem is érdekelne, de nemlehetne ezzel tenni most valamit? mert nálam már készen van és nemakarok még1et összerakni mert egy haver erősítőjébe pótolná a régi végfokot.
(#) EcoPityu válasza proksa1 hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
a Gate és A Source lábai közé a Fet-eknek tegyél egy-egy 12v-os zénert. persze jó irányban
(#) proksa1 válasza EcoPityu hozzászólására (») Ápr 28, 2006 /
 
és ez megis oldja a problémát?
(#) szabi83 válasza proksa1 hozzászólására (») Máj 3, 2006 /
 
sikerült meg csinálni?

amugy a 60W_IRF530_1.JPG, ha meg nyitod akkor amit ott közöl képp a cuccról, jól +nézed akkor ott nincs dióda, más is így látja ??
(#) proksa1 válasza szabi83 hozzászólására (») Máj 3, 2006 /
 
hát nemtom mi a tré az erölködővel, tettem zenereket a fetek védelmére, tettem az alsó fetnek is 680ohmos gate-ellenállást, első bekapcsolásnál beállítom 50mAes nyugalmi áramot, második bekapcsolásnál meghal az egész és zárlatba megy át mindkét FET, nemtudom mi a gond :S:S
(#) PCB válasza proksa1 hozzászólására (») Máj 4, 2006 /
 
Szia !

Nem lesz féloldalas a táp bekapcsoláskor ?
Stabil az a +- 30V bekapcsoláskor is ?

kényes lehet rá.
(#) dbase válasza PCB hozzászólására (») Máj 4, 2006 /
 
Javítottam erősítőt, s mikor mértem ki a fetet egysszer jó volt egyszer zárlatos, majd rájöttem h az ujammal miukor hozzáértem ki is nyitott és ugy mértem mintha zárlatos lenne.Figyeljetek oda!
ÉN azért félek a fetes erősítőktől, mert szerintem azok sokkal halálosabbak.Pl lehet még a hangszoro kimenetről is kinyírható egy müszálas puloverbe csavarozod fel a doboz kivezetéseire a kábelt, mert a kivezetés röktön a fet lábára mén.Én ezért nem építek.
(#) ArcAngel hozzászólása Jún 1, 2006 /
 
Üdv.
A gyors kérdésem a köv.:
Van egy végfok autóba, és egy mélyládát kellene róla meghajtani. Van egy emberke, aki azt mondta, hogy úgy csináljuk meg, hogy a bal meg a jobb kimenetet simán kössük össze, és így dugjuk rá a hangszóróra hogy 2x45W =90W-ot kapjunk.
Nos én ezt egyenlőre nem merem megcsinálni, mert sztem vagy torzítani fog vagy leégni (,vagy szingularitás keletkezik és megsemmisül a világegyetem).
Nektek mi erröl a véleményetek?
(#) eSDi válasza ArcAngel hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Azt hogy az ilyen emberkének a golyóit a kocsi nagyfesz trafója által keltett szikrákkal kéne simogatni......
Ő is csak amolyan szakbarbár.....

És elnézést a nem ide illő beszédért. próbáltam finoman fogalmazni......

Hídba lehet kötni a két erölködőt, de ehhez kell egy kis elektronika. de az is lehet, hogy alapba hídba van az IC-n bellül és akkor már nem lehet ilyet csinálni.
(#) ArcAngel válasza eSDi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
kössz, én is valami hasonlóra gondoltam
(#) creative válasza eSDi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
eSDI te most komolyan minek oltod le az embereket? nem láttál még autó erősítőt? lehet simán átkötéssel hidba kötni autóerősítőt ezt vagy úgy oldják meg hogy a két szélső csatira kell kötni a hangszórót és az erősítő hídban működik vagy a két szélsőre kötünk és a közötte lévő kettőt kell összekötni egy darab vassal egyébként ha rosszul kötöd be a hangszorot akkor van az erolkodoben vedelem ugyhogy nyugodtan probald ki ebben a sorrendben amit leirtam te meg ne legyel ilyen szigoru eSDI mert nincs igazad
(#) eSDi válasza ArcAngel hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Erősítővel vagy a fószerral kapcsolatban?
(#) eSDi válasza creative hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Jólvan na! Belátom tévedtem! De ha véletlen nem olyan az erőlködő akkor mi van?
(#) creative válasza eSDi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Hello akkor letilt az erolkodo es nem lesz baja csak ne kosson feszultseget a hangkimenetre

Nem gond hogy tevedtel emberek vagyunk
(#) eSDi válasza creative hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Okés!

Idézet:
„Szépen is néznénk ki mondjuk ha pl fák lennénk”


Mea Culpa
(#) angel83zs válasza eSDi hozzászólására (») Jún 1, 2006 /
 
Ja, el tudom képzelni.
Sok-sok fa... meg egy-két (szakbarbár) tuskó!?
(Ezzel senkit sem akarok becsmérelni, csak ez a kifejezés ide kívánkozik. )
(#) _JANI_ válasza ArcAngel hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
Egy pár végfok már visszaadta lelkét az alkotójának hasonló próbálkozások miatt. (Persze nem az én kezem által. ) Mindenképpen az erősítő bekötését (bekötési módjait) kellene megnézned! Egyes gyári változatokat tényleg lehet hídba is talán párhuzamosan is de én még nem találkoztam ilyennel kötni és ezt kapcsolóval lehet kiválasztani. Azt hogy egy végfokot hogyan lehet (mert lehet) párhuzamosan kötni, ahhoz sok feltételnek meg kell felelni. PLD: áram és teljesítmény-megosztás, azonos szintű és pólusú bemenő jelek, és a végfok alapos ismerete. Csak hogy egy néhányat említsek. Ha lehet választani, inkább a HID kapcsolást válaszd, mert az erősítők párhuzamos üzemeltetése egy kicsit problémásabb! A árhuzamos üzem az nem olyan mint az 1+1, hanem inkább az 1&1-re hasonlít...
(#) Sebi válasza creative hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
A megadott karcsú információ alapján lehet hogy én sem tudtam volna mást mondani... Ismerni kellene az erősító speckóját, hogy van-e utalás a hidalásra.
Amúgy a szakbarbár titulus ezen a fórumon dicséretnek számít:yes: Mondjuk 1 irodalmi fórumon lehet hogy az ellenketőjét jelenti...
(#) ArcAngel válasza Sebi hozzászólására (») Jún 2, 2006 /
 
Ezek szerint mégis van benne valami ráció. Bár nem láttam a kapcsrajzát a masinának, de szerintem ez nincs leírva a users manualba...majd megnézem később, most túl másnapos vagyok az ilyesmihez
Most ha fel van készítve a hidaláshoz egy erősítő akkor alapból fordítva kapja a feszkót a két hangfal (és a földek valójában csak ál-földek??), vagy valami elektronika észreveszi a dolgot? A másik, hogy ha párhuzamosan rakom a két kimenetet külső elektronika nélkül (azaz összekötöm a két drótot), akkor abban az esetben, ha pl a bal oldalon van épp hang, és a jobbon nincs, akkor már ott is van a feszültség a jobb kimeneten és jön a baj?
Következő: »»   2 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem