Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen műszer, hogyan működik?
Lapozás: OK   1 / 5
(#) spytechq hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok

Nos az lenne a kérdésem hogy a képeken milyen műszer látható. Igaz hogy nem villamos árammal működik, de attól függetlenül érdekes "kis dolog" lehet.

Aki tudja írja már meg hogyan működik, és hogy ennyi az egész műszer, vagy még van más fajta része is.

A válaszokat előre is köszönöm.

ÜDV
(#) spytechq hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Még teszek fel néhány képet
(#) spytechq hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Van hozzá egy másik fajta üveg cső is, amit kilehet cserélni a skálás részen.
(#) enpesta válasza spytechq hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia! Dr Kováts Kálmánt (Budapest) már kérdezted? - Megaztán: hol lehet a többi 160 db?
(#) Hp41C válasza spytechq hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szia!

Nekem valamilyen nyomásmérő (előállító) berendezésnek tűnik. A cső szögével a folyadékoszlop magasságát (hidrosztatikai nyomását) lehet szabályozni - azaz a nyomásmérés érzékenységét. A skálán a szorzószámok láthatók (45- fok 1/2....).

Szia
(#) bandras válasza spytechq hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Ez konkrétan huzatmérő, melynek dimenziója mmvo (milimétervízoszlop). A kémények huzata nagyságrendileg 2 - 5 mmvo nyomást jelent, ezért lehet a függőlegestől ledönteni a csövet. A ledöntés bizonyos mértékeihez írt aránypárok azt jelzik, hogy a vízoszlop hossza hogyan viszonyul a mért nyomáshoz, ami csak a függőleges vektort adja.
(#) spytechq hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
És hogyan mérsz ezzel huzatot? Kell valami különleges dolog még hozzá?

10 mm/vízoszlop=0.980665 millibar=98.0665 pascal

Üdv
(#) bandras válasza spytechq hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
A huzatot a kémény alján mérik, ezért az tkp. vákuum, ezért az üvegcső tetejénél lévő csatlakozóra kell tenni. Nincs különleges dolog, de úgy kell csatlakoztatni a kéményhez, hogy levegő is tudjon beáramolni.
(#) bandras válasza bandras hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Szívesen.
(#) spytechq válasza bandras hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Bocsi nem akartam bunkó lenni. Tényleg köszi hogy segítesz.
Még azt meg tudnád mondani, hogy a tetején 2db csatlakozó van. Az egyik megy az üvegcsőbe és - jel van rajta, a másikon + jel van és az megy abba a "nagy" hengerbe (ezen a képen ki is vettem belőle a + os csatlakozót P2280014.JPG ez az utolsó kép) amiből kijön a kék gumi cső és az bele megy abba a hengerbe ami egy tartálynak tünik(kivehető és csak a csőnek a nyilása van rajta, meg a tetején a záró csavar) az a rész szerinted mi lehet, vagy milyen funkciója van? Bocsi hogy ennyi hülye kérdést teszek fel, csak ha már kaptam akkor jó lenne tudni hogy mi is ez pontosan, meg hogy lehet használni.

Amúgy Bandras Te hogy mérnél vele? Már mint rátennéd a két gumi csövet megtöltenéd vízzel és mind a 2 végét a kéménybe tennéd, egy síkba?

Fú nah ebbe jól bele bonyolódtam

Még 1x köszi

Mások véleményére is kíváncsi vagyok, szóval hasznos dolgokat nyugodtan írjatok
(#) gkari válasza spytechq hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Ez egy nagyon kicsi nyomás(-különbségek) mérésére szolgáló műszer.Huzatot úgy mér, hogy az egyik csatlakozó a pl. kemence légbeömlőnél, a másik a szabad térrel cstlakozik.Huzat=a kettő külöbsége, ami tényleg lehet néhány mmVo.(ez ma már nem SI mértékegység, de az előbbi átszámítás korrekt).Én magam is használtam ilyet ezelőtt 40 évvel kemencéknél, valamint légcsatornás kísérletek alkalmával.A tartály csak egy puffer, ami, ha szükséges - a hirtelen változásokat integrálja, ha nem kell, kiiktatható.
Üdv!
(#) bandras válasza spytechq hozzászólására (») Márc 1, 2010 / 4
 
Stimmel. A - jel, a villamossággal analóg módon, negatív bemenet, a kisebb nyomás. Ha a + bemenetet szabadon hagyod, a légkör nyomása a vonatkoztatási nyomás, ehhez képest a vákuum negatív. A + bemenetre a légköri nyomáshoz képest nagyobb nyomás mérése esetén csatlakozol. Előfodulhat, hogy nyomásesést kell mérni, akkor a + és - bemeneteket értelemszerűen kell bekötni. Ez a műszer az u-csöves manométer továbbfejlesztett, kompakt változata. A kényelmesebb leolvasás érdekében aszimmetrikus. A nagy átmérőjű fémhenger, amire az üvegcsövet tartó mérőléc van szerelve, a víztartály. Azért ilyen nagy az átmérője, hogy a csövet megtöltő víz mennyisége elhanyagolható szintváltozást okozzon a tartályban. A mért nyomással (vagy nyomáskülönbséggel) a két vízszint közötti különbség lesz arányos, mint az u-csövesben. Mivel a tartályban szinte nem változik a szint, elegendő a csőben lévő szintet mérni. 40 évvel ezelőtt analóg irányítástechnikával foglalkoztam, akkor ennek a műszernek a higanyos változatával elég sokat mértem. 738,2 Hgmm=1bar
Szia
Ui: Vízzel feltölteni talán a kisebb hengeren keresztül lehet. Mindenesetre annyi vizet kell beletölteni, hogy a csőben megjelenő vízszint pont 0 szintet mutasson.
(#) gkari válasza bandras hozzászólására (») Márc 1, 2010 /
 
Igy pontos a meghatározás!
Üdv!
(#) spytechq hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
Köszi segítséget BANDRAS, GKARI.
Majd ha lesz időm akkor kipróbálom, és beszámolok róla, hátha érdekel valakit

Amúgy Én megkaptam a választ, de nem szeretném lezárni a fórumot, mert hátha van más is, akinek van valamilyen műszere, de nem tudja hogy is mint is kéne használni. Szóval ha van valami műszered, amiről fogalmad sincs micsoda, vagy hogy is kéne használni, akkor tedd fel Te is, és hátha tudunk segiteni egymásnak.

KÖSZI MÉG 1X MINDENKINEK.

Üdv
(#) VIM hozzászólása Jún 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Meg tudná mondani valaki, hogy milyen "szintmérő" ez a műszer? Mire jó, és tudná-e valaki hasznosítani valamire?
(#) VIM válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 2, 2010 /
 
Utánvéttel bevállalod?
(#) pannonia hozzászólása Jún 20, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősömnél találtuk ezt a mérőszerkezetet.
Tudnátok segíteni, hogy ez pontosan micsoda (csőfeszültségmérő?)és hogyan lehet használni?

Köszi
Szilárd
(#) pucuka válasza pannonia hozzászólására (») Jún 21, 2010 /
 
Magyarul csővoltmérő, váltakozó feszültséget mér 20 Hz és 1 MHz között, nagyon érzékeny, a legalsó méréshatárban 1 mV a végkitérés. A hangfrekis erősítők mérésénél jó szolgálatot tesz, bemenete a dupla hullámvonallal jelzett csatlakozó, a bemenő impedanciája (ellenállása) 50 kohm / V. A jobboldali rész egy egyenáram, egyenfeszültség mérő, ami a csöves erősítőfokozatok munkapontjainak mérésére használható.
(#) Tomi94 hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Sziasztok! Lehet, hogy nem egészen illik ide, de ezért nem akartam új témát nyitni.
Ma szereztem egy rádióvevőt, amiről nem igazán tudom, hogy mire használható, illetve hogyan tudom kipróbálni, hogy egyáltalán működik-e. Nekem valószínűleg nincs rá szükségem, de eladnám, és azt azért tudnom kell, hogy pontosan mi is ez, és hogy hibátlanul működik-e. Ha bekapcsolom, olyan zaj hallatszik belőle mint a rövidhullámú sávban a háttérzaj.
A típusa Realistic Pro-50 ,,Scanning Receiver", a hátlapon 68..88, 137..174, 380..512 MHz-es sávhatárok vannak ráírva.
(#) kadarist válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Szia!
Ebben a topikban olvashatsz a rádiószkennerek rendeltetéséről.
(#) vga hozzászólása Júl 6, 2010 /
 
Sziasztok

Egy kis segítségre lenne szükségem a mellékelt képeken levő műszer típusának kiderítéséhez.
Valójában kapcsolási rajzot keresek hozzá a javításhoz. Már az is jó lenne ha valaki típusát meg tudná határozni.
Egyébként ez egy jelgenerátor 5Hz - 5MHz-ig. Van egy 50 ohm-os és egy -30dB kimenete is.
Sajnos semmiféle típusjelzés, vagy azonosító nincs rajta. A panelján két felirat van: TE7400 és TE7700 de ez nem túl sok info....

A házkialakítás alapján valami sínre vagy rack-re lehetett eredetileg rászerelve

Köszönöm előre is a segítséget!
(#) DanyyX hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok.

Találtam itthon két ilyet:
RFT Universalzählersysteme

Ha jól sejtem, ez egy nixie csöves kijelzésű frekvenciamérő. Ami érdekelne, hogy hogyan lehetne használni, hova kell neki jelet adni, a két fiókban levő eszköz mire való és mit tud? Próbáltam rájuk szignálgenről jelet adni, de a frekimérő meg se nyikkant...
(#) kadarist válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Látom, a fűtött termosztátot is szétszedted. Te mindent szétszedsz?
(#) DanyyX válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Általában érdekel, hogy mi van a dolgokban. A termosztátot azért szedtem szét mert roncsolásmentesen szétszedhető volt, nem célom tönkretenni a műszert, bár nagyon úgy néz ki hogy nem működik, azért szedtem szét ennyire. Nem vagyok rutintalan egyébként ilyen dolgokban, tehát attól nem félek hogy miattam romlik el valami.
(#) kadarist válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Értem! Sok sikert a javításhoz. Egyébként a 100kohm-os bemenetre lehet kötni a mérendő jelet.
(#) DanyyX hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Értem, és köszönöm. Akkor a két modul valószínűleg bemeneti fokozat lesz, látom a jelszintet, csatolást, élvezérlést lehet rajtuk beállítani. A BNC melletti kapcsolós poti ofszet lehet. A másik modul is bemenet lenne? (szinte egyáltalán nem tudok németül, a szótár szerint a verstarker és a vorteiler is erősítőt jelent)
(#) kadarist válasza DanyyX hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
A "Verstarker" az erősített (kisszintű) bemenet, a "Vorteiler" az előosztó bemenete, ez láthatóan kisimpedanciás. A gépkönyvből lehetne többet megtudni a konkrét használatáról. Látszik a feliratokból, hogy az erősített bemenet max. 10MHz-ig használható, az előosztott pedig 400MHz-ig.
(#) DanyyX válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Na igen, én is ezekre tippeltem, csak kellett hogy valaki megerősítsen benne. Gépkönyvet próbáltam vadászni hozzá, de úgy látszik esélytelen. Még fotót is alig találtam róla. A hátulján is van egy raklapnyi bővítő csatlakozó, gonolom oda is ki vannak vezetve a bemenetek, fokozatok közti jelek, trigger stb... de ehhez már tényleg képkönyv kell.
(#) Dodi_ hozzászólása Okt 27, 2011 /
 
Tudom, hogy nem ide tartozik (de lehet vicces is), találtam egy orosz analóg multimétert, amit letakarítottam a portól. Na az lett az eredménye, hogy a feliratok a nyomógombok és a méréshatárváltó kapcsoló környékéről sikerült minden feliratot is letakarítanom! Ha lenne valakinek egy fotója erről a szerkezetről, megköszönném (persze úgy, hogy láthassam is a méréshatárokat, majd csak tudok valami feliratozást csinálni rá)!! Tipusa: c4312.
Egyébként tökéletesen működik, csak a 4,5 v-os elemet kellett belőle kivésni, mert nem is tudom mióta lehetett benne és kifolyt. Na ennyit az orosz "órégi" technológiáról, de még mindíg pontosabb mint a piaci digimultim! Ki is lehet innen törölni a hozzászólásomat, e-mail-ban is jöhet nekem fotó, csak nem találtam a megfelelő topicot (igazából nem is kerestem bocsi)!
És köszi!
(na meg a "gugliban" sincs semmi róla, legalábbis nem találtam!!)
(#) sooty válasza Dodi_ hozzászólására (») Okt 27, 2011 / 1
 
Ez lenne az-e? Van az a Googliban, csak az oroszban.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem