Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen műszer, hogyan működik?
Lapozás: OK   2 / 5
(#) Dodi_ válasza sooty hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Szia! Igen ez az, írtam is hogy orosz, csak nem tudok cirill "c" betűt írni (azért nem telepítem az orosz karakterkészletet).
Nagyon szépen köszi!!
Üdv:
Dodi
(#) pucuka válasza Dodi_ hozzászólására (») Okt 28, 2011 /
 
Pedig ebben a szakmában nem árt feltelepíteni az oroszt, a görögöt, és lassan a kínait. Egyébként a feltelepítés csak abban áll, hogy egy jelölőnégyzetbe berakod a pipát, és már használod is. (jobboldalt a tálcán levő HU -ra kattintva)
(#) Dodi_ válasza pucuka hozzászólására (») Okt 28, 2011 1 /
 
Hát az ilyen karakterkészletekre van egy gagyi műhelygépem, csak az meg nincs még a hálózaton és talán nem is lesz, mert a lakásban négy gép működik (természetesen mindenkinek a saját elképzelése szerint...) A router, meg csak négy gépet tud kiszolgálni, nekem meg nincs pénzem mobilnet-re, vagy mégegy routerre. Erre is fel tudnám rakni a világ minden karakterkészletét, de már annyira gagyi ez a szerkezet is (99-es évjárat P-III-as), hogy jó ha tudok vele levelezni néha! Igaz ebben is volt már minden cserélve, csak a processzor és az alaplap nem! De megy "kérem szépen drága Szilágyi Úr!" (Ez egy idézet volt Kern András kabaréjából.)
(#) pucuka válasza Dodi_ hozzászólására (») Okt 28, 2011 1 /
 
A karakterkészlet (spec karakterkészletet kivéve) úgy tudom az oprendszer része. Csak aktíválni kell. Nem tudom hogy jön ide a mobilnet, mert láthatóan van neted. A hálózathoz meg nem kell túl sok, csak egy vezeték nélküli router, ami nem sokkal drágább mint a vezetékes, és jó sok gépet köthetsz hálózatba. (nekem is van rajta egy P1 -es gép)
(#) Dodi_ válasza pucuka hozzászólására (») Okt 28, 2011 1 /
 
Inkább hagyjuk ezt a részét a dolognak. Sajnos nekem annyi pénzem sincs, hogy vegyek 5db 0,8-as fúrót, nem még hogy wifi-s routert vegyek, vagy egy nagyobb vinyót a gépembe, hogy egyáltalán elférjenek a dolgaim
(#) geza84 hozzászólása Jan 29, 2012 /
 
Üdv mindenkinek!

Remélem tudtok segíteni!
Néhány különböző műszer felbontás és pontosság értéke közti összefüggést nem értem, íme néhány példa:

NX-2600 alkoholszonda:
http://www.alkoholszonda.info/nx2600.html
0, 01 felbontás
Pontosság: 0,1

KVD040 Precíziós hőmérő
http://www.kvalifik.hu/muszerforg/dhomerok.htm
Felbontás: 0,1 °C
Gyári pontosság: (0...100) °C tartományban max. 0,5 °C

Asztali pH-mérő Denver Meridian MR10P
http://www.labormuszerek.hu/Bemutato/6.pdf
felbontás: 0,001
pontosság: 0,005

Tehát a problémám a következő: pl a KVD040 Precíziós hőmérővel mérek és a kapott eredmény 36,8 °C. Ha jól értelmezem, akkor ez esetben a helyes érték 36,3 °C és 37,3 °C közé esik valahová (nem tudjuk hová). Ha így van, akkor kicsit indokolatlanul nagynak érzem a felbontást. Mert ha egy műszer kiírja, hogy 36,8 °C, akkor én elvárnám tőle, hogy azért írja azt ki, mert az annyi és nem azért mert nagyjábol annyi. Vagy egyszerűen csak ez egy gagyi műszer? Akkor meg miért Precíziós?
Valamit biztos rosszul gondolok, de akkor javítsatok ki légyszi!
(#) Saggitarius válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
A felbontas az alkalmazott A-D atalakitotol fugg, DE a pontatlansagba az egesz elektronika belejatszik, kezdve a szenzortol az A-D illesztesig, A-D linearitashibaja, valamint a teljes elektronika homersekletfuggese. Szoval ezert ez a nagy kulonbseg (a felsorolas hosszabol is latszik)

Majd kifelejtettem a felsorolasbol a szenzor linearitashibajat, valamint az alkalmazott referencia pontatlansagat.
(#) geza84 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Tehát a műszer egésze minőségileg elmarad a benne lévő D-A átalakítótól?
(#) Saggitarius válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
A felbontasert igazabol 1 eszkoz felelos, mig a hibaert az egesz rendszer, szoval minel komplexebb a rendszer, nagyobb a hibaaranya is (meghibasodas szempontjabol is)
(Sulis dolog? Kozben utanadneztem )
(#) Ferkógyerek válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Minden mérésnél bele kell kalkulálni a műszer pontosságát és a mérési feladathoz megkívánt pontossági osztályú műszert kell alkalmazni.
Viszont a műszer pontosságát meghaladó felbontásnak is van értelme.
Némely esetekben fontos lehet a kisebb értékváltozások mérése, különbségek megfigyelése. Itt inkább a felbontásnak, mintsem a pontosságnak van szerepe.
(#) geza84 válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Utánam néztél?? Azt meg hogy? Nem sulis dolog, már egy ideje nem járok suliba, csak alkohol szondákat néztem neten, ott akadtam fenn ezen az összefüggésen. Aztán utánanéztem, és sok más műszernél is sokkal nagyobb a felbontás mint a pontosság, és nem értettem...
(#) geza84 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Tehát apró különbségek mérésénél, észlelésénél jó ha nagy a felbontás, de amúgy nem számít?
Vagyis egy átlagos műszernél az utolsó számjegyet leolvasásnál hagyjam figyelmen kívül?
(#) pucuka válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
A felbontásból kifelejtetted a kijelzés felbontását. Hiába nagyobb az A/D felbontása, ha nem jelzed ki.
A pontosság a műszer által mutatott érték, és a mérendő mennyiség viszonya.
Ebből következik, hogy a felbontásnak mindíg nagyobbnak kell lenni, mint a pontosságnak.
A meghibásodás (MTBF) az a két meghibásodás között eltelt idő, vagy egy adott idő alatt bekövetkezett, meghibásodások számának mutatója.
(#) pucuka válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nem kell, nem szabad figyelmen kívül hagynod, viszont a mondás érvényes, egy mérés az nem mérés, megméred 10 ×, és átlagot számolsz, ha pontos akarsz lenni, és odaírod az eltérést % -ban.
(#) Saggitarius válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
"Utánam néztél?? Azt meg hogy? " FB
(#) Saggitarius válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nem tudom manapsag mi a divat, de hajdanan a meresi jegyzokonyvbe minden belekerult, nem csak a mert ertekek.
(#) pucuka válasza Saggitarius hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Nem hiszem, hogy változott volna, csak ha az ember menet közben mér valamit, nemigen ír jegyzőkönyvet. Csak akkor semmi értelme pontos mérésről beszélni. Az csak hozzávetőleges, de a legtöbb esetben megfelelő.
(#) geza84 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
"A pontosság a műszer által mutatott érték, és a mérendő mennyiség viszonya."
Ezt kicsit szájbarágósabban leírnád, mert így még nem értem sajnos.
(#) geza84 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Kicsit visszatérve az eredeti problémámra, ami az alkoholszondával kezdődött, ott az ember ugyan nem ír jegyzőkönyvet, mégis szeretné pontosan tudni az eredményt. Itt arra gondolok, hogy én mérném magamat, hogy volán mögé ülhetek e, ha 2 órája ittam egy sört.
De ezek szerint, akkor a nálunk lévő zéró tolerancia miatt ilyen alkoholszondát venni nem nagyon érdemes. Vagy ha egymás után 10x 0,0-t mér, az már jó közelítéssel tényleg annyi lehet??
(#) Saggitarius válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Ha veralkoholrol van szo, ha jol tudom a szonda csak az elso kor, vagyis limit alatt vagy-e kello tavolsagra, ha kozel, vagy magasabban, akkor vervetel. Mar majd 20 eve vezetek (nem csak a munkaba es vissza), de eddig meg se szondazashoz, se veralkohol mereshez nem volt szerencsem
(#) pucuka válasza geza84 hozzászólására (») Jan 29, 2012 /
 
Így a helyzet kissé másképp fest. Elvben tehát ha a műszered +/- 0.5% pontos, és a rendőré is, akkor előállhat az az eset, hogy a nálad mutatott 0.0 %, a rendőrnél + 1 % eltérést mutat, Ez azt jelenti, hogy a mutatott érték 0.0 és 0.01 között fog ugrálni (már ha egyáltalán kijelzi) tehát ez azért nem fog problémát okozni. A rendőr sem fog 10 × fújatni, max még egyszer. De ahogy Saggitárius írja, csak egy küszöb érték felett visznek véralkohol mérésre, mert az drága dolog. Azért erre ne bízd a jogosítványod.
(#) Attilakovács hozzászólása Jan 24, 2013 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!Kaptam egy ilyen szignálgenerátort,Meg tudná nekem valaki mondani kb mennyit ér?Működik,egyen-váltófeszt,ellenállást mér(300~,1000-,2Mohm).A videojelek is jók.Én nem tudom semmire használni.

Photo001.jpg
    
(#) blasz hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Sziasztok ezt a torzítás mérőt hogy kell használni?
(#) soos csaba hozzászólása Aug 18, 2013 /
 
Sziasztok!, kaptam az egyik haveromtól egy műszert, valami frekvencia mérő műszer lehet de nem vagyok benne biztos, szerintetek mi lehet?. Széjjel szedtem, és találtam benne egy PN 918-as tranzisztort, ami zárlatos volt, amúgy ezt a fajta tranyót milyen típusú tranzisztorral lehetne helyettesíteni?. Az elektrolit kondenzátorokat le cseréltem jobbakra, a régiek már el avultak voltak. Próbáltam a műszer bemenetelére kötni egy szinusz jel generátort de nem működöt a kijelző 0-át mutatott, amúgy két darab PN 918 tranyó van a műszerben, az egyik jó a másik zárlatos volt, próbáltam helyettesíteni más fajta tranzisztorral, de úgy se működöt!.
(#) soos csaba válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Valaki tudna nekem segíteni?
(#) efraim válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Ez bizony egy frekvenciamérő, német gyártmány. A tranzisztor helyettesítése itt
(#) soos csaba válasza efraim hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Szia, köszönöm szépen a segítséget!.
(#) Sebi válasza soos csaba hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Az egy 1GHz-es tranyó, régen sok bemenőfokozatban használták. Valószínűleg túl nagy jellel kínálták meg a bemenetet,érdemes megnézni a védelem módját is.
(#) soos csaba válasza Sebi hozzászólására (») Aug 18, 2013 /
 
Szia!, egy rajzot nem tudnál nekem fel tenni hozzá?, sajnos valaki bele piszkált, és a drótok össze vissza vannak kötve a bemenetelnél, és nem lehet rajta el igazodni, az IC-krol pedig az írást le torolték!. Ja és még valami a doboz hátulján miért van még + - 12-15V, és 5V-os kimenet is?.
(#) scooby_ hozzászólása Szept 7, 2013 /
 
Sziasztok!
Már évek óta furdal a kíváncsiság, hogy vajon miféle műszer lehet ez? Próbáltam utána nézni, interneten keresgéltem de semmit nem találtam. Ismerős esetleg valakinek?
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem