Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Faégető készülék
 
Témaindító: Babó22, idő: Nov 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Babó22 válasza hapro hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Igen. Egy ellenálláshozal, amely áram hatására felmelegszik. Tudomásom szerint.
(#) Babó22 válasza hapro hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Ellenállása függ a huzal hosszától, és vastagságától.
(#) hapro válasza Babó22 hozzászólására (») Nov 21, 2007 /
 
Szia!

Köszi a válaszod.
És a kanthal huzal is csak egy síma ellenálláshuzal?

Vagy ha nem akkor az miben különbözik a cekasz huzaltól?

üdv.:

Zoli

(#) Babó22 hozzászólása Nov 21, 2007 /
 
Igaz még nem készültem el vele, de pákával kipróbáltam ma akácot égetni. Csak halványbarna vonal látható. A fenyő meg majd kigyulladt tőle. Arra gondoltam, hogy lehetne egy potencimétert beletenni. Ezt hogyan lehetne megvalósítani? Mit kell tudnom a potenciométerekről? (Azt tusom, hogy szabályozásra készültek.)
(#) hapro hozzászólása Nov 30, 2007 /
 
Sziasztok!

elkészítettem a pírographot, egy kb 100W-os trafóból, meg egy 500W-os halogén izzó triacos fényerőszabályzójából. Működik, csak nem úgy ahogy szeretném. A hőfokot nem tudom szabályozni precízen, mert vagy izzik a 0,6 és a 0,8-as kanthal huzal is, vagy nem elég meleg, sőt majdnem hideg. Viszont amikor már beizzi, akkor azt tudom szabályozni, hoyg világítson vagy csak "kicsit" izzon. Tehát azt gondolom ez a hőfokszabályzó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Nem rajzoltam le a kapcsolását, de van benne egy triac egy diac egy induktivitás, egy poti talán egy két ellenállás, és egy két kondi, de ha nagyon szeretnétek lerajzolom a nyákról a kapcsolást.

Kérdésem-kérésem az, hogy tegyetek fel egy egyszerű kapcsolást amivel a trafó primer oldalán precízen megoldhatom a kanthal huzal hőfokszabályzását.

köszönöm.

üdv.:

Zoli

(#) lali válasza hapro hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
szevasztok:Én is hasonló cipőben járok,fába szeretnék mintát égetni,de nem tudom szabályozni a 230v-ot,nekem ugyvan megoldva,hogy van egy 500w-os trafó azon van egy 5menetes laposréz vezeték ez 2v-ot ad,de a minták nagysága miatt ,hoszabb rövidebb acéldrotok kellenek,ugyanis azt használok,igy hol erős hol gyenge, nagyon örülnék ha valaki tudna egy aránylag egyzerű 230-as szabályozót,vagy annak a rajzát,segitségeteket köszönöm lali :confused
(#) dcsabi válasza lali hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Nem találtam jobb formátumot, lerajzoltam gyorsan egyet.
Nagyon egyszerű de olyan jó...! Az égő helyére kötöd a trafó primer tekercsét. Tric-ot használhatsz pl bta 25/600,
vagy bta 40/600 ezek mindent kibirnak, minimális hűtés kell, vagy nem is kell, és a tok el van szigetelve, ez nagyon fontos a biztonsághoz. Használhatsz kisebb triacot is, de 4-500ft-ot pluszt megér a biztonság.
(#) hapro válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
Szia!

ezek szerint erről lenne szó?

üdv.:

Zoli

(#) lali válasza hapro hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
szevasztok:köszönöm a rajzokat gyorsan megépitem és kiprobálom üdv:lali
(#) lali válasza dcsabi hozzászólására (») Jan 26, 2008 /
 
szevasztok:elnézést a telhetetlenségemért,de volna egy kérdésem tudom hogy ez topik a fa égetéséről szol de megszerném kérdezni,hogy egy 24v-os ablaktörlő motorom fordulat szabályozását egyszerüen é jól hogyan lehet megoldani,pwm,vagy egyszerübben kb 5a-re üdv:lali
(#) hapro hozzászólása Ápr 9, 2008 /
 
Sziasztok!

A következő kérdésem van:
Építettem egy pyrographot (faégetőt) egy 230/10Voltos trafóról működtetem, aminek csak egy 10V-os kivezetése van.
A primer oldalt egy triakos szabályzóval szabályzom, amit kicsit feljebb láthattok is.
Szeretnék a dobozra építeni egy ventillátort, ami 12V-ról megy, de nekem elég lenne ha csak 5V egyen jutna rá.
Első körben próbáltam a 230V-ról ellenállás, majd dióda és kondi sorba kötésével. Ez jó is lett volna, de brutálisan melegedett az ellenállásom, pedig 2Db 4,7Kohm 16W-ost kötöttem párhuzamosan.
Maga a kérdés az, hoyg erről a triakos szabályzóról valahogy vagy valamennyi alkatrész beépítésévl lehet-e a ventillátort működtetnem, mert a 10V szekunderről egyenirányítás után nem volt hajlandó menni a ventillátor.

köszi.

üdv.:

Zoli

(#) hapro válasza hapro hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Hali!

Sikerült találnom nagyonkis méretű trafót, amiből pont a megfelelő fesz jön ki, és ami még épp befér a dobozba a nagy trafó és a triacos szabályzó mellé. Teszek is fel képet róla milyen lett. Még a bekapcsoló bomb és a egy led hiányzik róla, de most már nem volt kedvem berakni, majd ha lesz kedvem, majd akkor...

üdv.:

Zoli

(#) kaqkk válasza hapro hozzászólására (») Ápr 9, 2008 /
 
Szerintem tegyél a dobozba még egy nyáktrafót és arról hajtsd meg a ventit , a 10voltos szekunderről azért nem
hajlandó elindulni mert az rövidzárban van (a kantal huzaltól) és emiatt leesik a feszültség.Max 2-3 volt lehet
(#) uli hozzászólása Júl 10, 2008 /
 
Szerintetek izzítógyertyával működhet?
Egy olyannak mekkora az áramfelvétele?
Uli
(#) Geri86 hozzászólása Júl 21, 2008 /
 
Helló mindenkinek. Én is szeretnék csinálni egy faégetőt, van is egy a képeken látható trafóm. Szerintetek ezt a trafót lehetne hozzá használni, vagy át kell valamit alakítani rajta? Teljesítményét nem tom de van vagy 1.5 kiló szóval vagy 50-60 wattos lehet.

Trafó 1

Trafó 2

Előre is kösz.
(#) hapro válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Hali!


az a 30A az 3A ! 57W jó esetben. Lehet használni hozzá, de nagyon fog melegedni, és csak rövid ideig tudod használni vele.
(#) Geri86 válasza hapro hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Akkor csak rákötöm simán a cekaszt a 19 voltra és kész? Vagy számoljak is valamit?
(#) hapro válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 21, 2008 /
 
Nem.

Levágsz egy kb 4-5cm-es ellenállás huzalt, azt félbe hajtod, vagy ahogy akarod, a két végét mondjuk csokival rákötöd a vezeték két végére. Namost a vezeték két vége, és a trafó két kivezetése jelen esetben a 19V közé kell tenned egy tricaos szabályzót, amivel szabályzod majd a hőmérsékletet. Építsd meg ezt: Bővebben: Link

és csatolok hozzá egy nyák rajzot sprintben én terveztem hozzá, és szuperul működik.
(#) tommy26 hozzászólása Feb 13, 2009 /
 
Milyen progival tudom megnyítni ".LAY"-os fájlt ,és hol található ilyen ?
(#) hapro válasza tommy26 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Sprint Layout. Ezt torrent oldalakról töltheted le, de szerintem ha itt rákeresel előfordulhat hogy még itt is fenn van...Sőt úgy emlékszem, hogy KD mester régebben minden csatolt dokumentumához mellékelte a sprint layout 4-es verzióját de lehet hogy 5-öst. Ha erre keresel rá itt, akkor még szerencséd is lehet. De annyi infót adtam, hogy ebből már akárhogy is leszedhetsz egy ilyen programot a netről.

(#) adchef hozzászólása Márc 13, 2009 /
 
Sziasztok!

Szerintetek pyrográf meghajtásához egy pc AT tápot lehetne-e használni? Nézegettem itt a pc táp átalakítós topikokat és felmerült bennem a kérdés, hogy vajon használható lenne-e, és ha igen, mekkora átalakítást igényelne. Végül is egy kb. 3 cm hosszú 0,5-0,8 mm átmérőjű cekászt kéne felmelegítsen 200-400 fokra.
Mi a véleményetek?

Elnézést ha a modik lelki világába gyalogoltam, de nem tudom, jó helyen tettem-e fel a kérdést, mert végül is pyrográphnak pc táp, pc tápnak meg pyrográf.
(#) Rafael hozzászólása Okt 1, 2009 /
 
Sziasztok! Engem is érdekelne ez a cuccos!
A LIDL-be van most Pyrograph készlet 2299.- forintért. Ezen a jobb minőségű képen, ha megnézitek végülis ez egy hőszabályzó nélküli páka.
Nekem van egy forrasztópákám ami kegyetlenül felhevül, és fenyőfát frankón égeti /a tönkrement pákaheggyel/. Szóval azt tudnám is használni erre a célra.
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek ott a készletben azok az égetőhegyek milyen anyagból vannak? Illetve milyen anyagokat /drótot, rudat, huzalt/ lenne éremes használnom? Réz, acél, alu?
(#) joses válasza Rafael hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Égetőhegyeknek rozsdamentes acéldrót 1-2 mm átmérőjű megfelel, de lehet vékonyabb is. A lényeg hogy legyen tartása, ha esetleg kapirgálni kell vele, meg hogy a hegye el legyen dolgozva kés, gömb lapát vagy fésű alakúra.Kalapács, köszörű és fűrész segedelmével... Előbb-utóbb mindre szükség lessz. Ja és a hegyének enyhén izzania kellene ha keményfára használtatik, akkor a tuti. Azért kell nemesacél mert hődilatációtól könnyen oxidálódna.
(#) joses válasza joses hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Majdnem elfeledtem hogy megfelelő ellenállása kell hogy legyen, nehogy biztosíték vagy neaggy trafóolvadás legyen belőle
(#) celebro hozzászólása Dec 19, 2013 /
 
Helló

Tök jó ez a topic, csak az a baj, hogy senki nem írja a konkrét egyértelmű megoldást.
Arra szeretnék valakit kérni, aki tudja, vagy aki már csinált ilyen faégető készüléket, hogy legyen szíves leírni mi kell hozzá.
Egy olyat szeretnék, mint hapro hozzászólásában a képeken látható.
Mekkora trafó kell ahhoz hogy egy 0,5-ös kanthal huzalt felizzítson ami kb 2 centi hosszú, aminek egy méterre eső ellenállása 8 Ohm. Hány voltos, hány wattos trafó kell?
Mert az a baj ha így magába csak a trafóval számolunk, akkor az azt jelenti hogy pl egy 12V-os 200Wattos trafó 16,66 Ampert ad le, aminek a rövidzár ellenállása úgymond, tehát amíg nincs túlterhelve az 12/16,66 = 0,72 Ohm.
Na most a 0,5-ös kanthal huzal aminek métere 8 Ohmos, abból egy 2 centis darab 0,16 Ohm, ami jóval kevesebb mint 0,72 Ohm, tehát a trafó elfüstölne.
Ahhoz hogy direktbe megtudjak hajtani egy ilyen cekászt az azt jelentené hogy 12/0,16 = 75 Amperes, azaz 75*12= 900 Wattos trafóra lenne szükségem.
Na ilyen trafó meg nem terem minden bokorban, vagy pedig jó drága.

Szóval a kérdés az, hogy lehet-e egy kisebb teljesítményű trafóval olyan faégetőt csinálni mint a hapro-é, amely izzásig hevít egy 2-3 centis cekászt.
Ha igen miben van a kulcsszerep? A cekász nem mindegy hogy milyen? Valami elektronika van a trafó után? Vagy le van terhelve a felesleges teljesítmény ellenállással, hogy a cekászra csak pár Watt kerüljön?
Legyetek szívesek ezt leírni nekem.

Nagyon szépen köszönöm

Üdv: Peti
(#) Zsolt50 válasza celebro hozzászólására (») Dec 19, 2013 /
 
A kulcsszerep a szabályozhatóság. A megoldás is ott van hapro fényképekei között. A doboz oldalán egy potenciométer. Az áramkör pedig pár hozzászólással korábban.
A hálózati feszültséggel való közvetlen barkácsolás veszélyes !
Ha nem tudod mit csinálsz kérj meg egy hozzáértő ismerőst!
Más megoldás: a héten ismét kapható az itt említett készülék a Lidl-ben.

Harpo által közölt rajzhoz: a potméter galvanikus kapcsolatban van a hálózattal. Gondoskodni kell megfelelő érintésvédelemről (pl. műanyag tengelyes potméter).
A bedobozolt készülék fényképén (amennyiben az előzőleg általa közölt kapcsolás van benne) rendkívül balesetveszélyes, tilos és csúnya megoldás a galvanikusan leválasztott égetőfej táplálását 220V-ra tervezett dugvillával és konnektorral megvalósítani. Mi is történne ha valaki véletlenül közvetlen a 230V-os hálózathoz csatlakoztatja?
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2013
(#) laserfocus hozzászólása Okt 19, 2018 /
 
Egy lehetséges magoldás lehet talán... fogni egy régi PC tápot, és a 3,3 V -os
kimenetét, ami legtöbb esetben 10 A fölötti terhelést bír, és azt használni
egy 0,33 ohmos ellenállásal, ami kb. 33W-os teljesítményt jelent.

Vagy ha átkapcsolósra csinálja valaki az 5 V -os résznél ezzel az ellenállással 75W.

A táp bekapcsolását alaplap nélkül így lehet pl. :

https://www.youtube.com/watch?v=Mk6aO0rUKAc
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2018
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem