Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   134 / 144
(#) mateatek válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 3
 
Fórum szó jelentése:

Internet: Véleménynyilvánítás helye; olyan honlap, vagy honlapnak az a része, amelyen a látogatók saját véleményüket egy témával, cikkel kapcsolatban szabadon megírhatják, azzal kapcsolatban vitatkozhatnak.

A wikiszótárból kopizva.

Blogolnod kellene.
(#) Gafly válasza mateatek hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 1
 
A kedvencem az, amikor azt azt mondják, hogy ez a fórum halott, csinálok egy másikat.
(#) compozit válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 9, 2022 / 4
 
A fene sem akar beleszólni... csak megbírálom, nehogy a kezdők benyalják a sületlenségeidet. Talán elgondolkoznak...
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2022
(#) compozit válasza mateatek hozzászólására (») Dec 9, 2022 /
 
Blog? Nem is rossz ötlet. Biztosan olvasnám, ha fel akarok vidulni... iránymutató lehet...hogy nem szabad.
(#) tunerman hozzászólása Dec 19, 2022 /
 
Vettem egy Stax SRA-3S ( hybrid headphones amplifier 1968 ) őskori csodát, és átnézve/átmérve az derült ki, hogy minden alkatrésze működik  
Elgondolkozva azon, hogy mit lehetne rajta húzni, arra jutottam, hogy a bemeneti tranzisztoros diff. erősítő közös 6k8 ellenállását áramgenerátorra kellene kicserélni. Ennek több előnye is lenne, mivel fázisfordító és szimmetrikus meghajtó is egyben ez a bemeneti fokozat. Mivel kicsit több mint 1mA körüli áram folyik a 6k8 ellenálláson, ezért egy Siliconix CR100 CCS áramkört forrasztottam be az ellenállás helyett, kicsit állítottam még a fokozat tápfeszültségén és ennyi...
Jelenleg egy gyári állapotú SRA-3S-el hasonlítgatom össze, hogy mit hozott az elvi modifikácíó  
TJ.
(#) mek-elek válasza compozit hozzászólására (») Dec 19, 2022 /
 
Látom, hogy kétségek között vergődsz. Nem tudod, hogy "fene" vagy Bíró legyél? Sebaj...
Azért KKÜ, és BUÉK Neked is!
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Dec 19, 2022 / 1
 
Azért megírhatnád, akár privátban is az eredményt. Sok szerencsét hozzá!
Meg KKÜ, és BUÉK!
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Dec 22, 2022 / 2
 
Folytatva az őskori hybrid Stax SRA-3S történetét - nagyon bejött hangilag az áramgenerátoros elvi modifikáció   Kiegyenlitettebb lett a hangkép, a középsáv kisimult, a magashangoknál néha tapasztalható sziszegés lecsökkent.
Ezen felbuzdulva, a közel hat évtizedes elektrolit kondenzátorokat BG-re lecseréltem, csak a Nippon Chemi Con pufferek maradtak meg...járatás ON.
TJ.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2022
(#) mek-elek hozzászólása Dec 23, 2022 /
 
Előszó

Vannak olyan fórumtársak, akik a közeli szabadnapokat bütyköléssel töltik majd. Sajnos covidos lettem, így nem tudtam karácsonyig befejezni az általam tervezett dolgokat. Ha valakit érdekelne a visszacsatolás kondijának a rövidzárja, annak hatása a hangzásra, annak nem tudok jelenleg bizonyossággal szolgálni. De nagy eséllyel megfelelően működne. ha betudtam volna fejezni a Canamp-primo-t.
(#) btamas81 válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 23, 2022 / 1
 
A hűtőbordákkal meg a kondikkal nem spóroltál.
Az enyémbe kb akkora van mintha 5centit levágnál a tiedből, vagy még annyi se.
(#) mek-elek hozzászólása Dec 23, 2022 /
 
A probléma megoldódott

Téma, a visszacsatolás kondijának rövidzárja. Először úgy látszott, hogy a KT-nál felmerült probléma kezelhetetlen. Azonban a hibakeresés a régi, általam Canap-primonak keresztelt készülékemen történt próbák során, mint kiderült, mégiscsak hallottam a KT által tapasztalt "hibát". Ez pedig nem más volt, mint az erős dinamika miatti, tápgyengeségből fakadó, "vibráló" hangkép. Miután telefonon egyeztettünk erről, világossá lett a hiba milyenségének azonossága a KT féle EVAmp és a Canamp-primo esetében.
Az eddigi tapasztalatok alapján, az EVAmp-ME-nél működik, az EVAmp-nál és a Canamp-pimo-nál nem.
Elemezve a helyzetet, az EVAmp-ME tápjában 4x22000 µF van a pufferben, és 2x+-18,6-osak a tápjaik. Valamint 2mm-es huzalokkal csillagpontos kivitelezésű. Az EVAmp 2x14 voltról megy, és 4x4400µF-os a pufferje, és a kondik vékony fóliacsíkon sorban vannak szerelve.
A Canap-primoban 4xösszesen 8000 µF volt. Ezek után senkinek nem ajánlom a gyártói HC-ban a visszacsatolás kondijának a rövidzárját, annak a készüléknek az összesen, a rajz szerinti 2x4700 µF-jához. De mindez csak egy lehetőség bizonyos felvételek tuningjához. Nem több ennél.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Dec 24, 2022 / 2
 
A járatás alatt folyamatosan javuló hangminőségen belelkesedve, végül megkapta a két Nippon Chemi Con pufferkondenzátor a BG VK 22µF/350v-os bypass kapacitását.
Már az első felrakott zenénél lehetett hallani, hogy ez az őskori Stax SRA-3S végül mégis jó útra tért, és ki lett rendesen maxolva  , a modernebb Stax füleserősítők már várhatják az öreg lovag megérkezését a viadalra 
TJ.
(#) Ge Lee válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 24, 2022 / 1
 
Nem nagyon értem ezt az egészet. Ha jól emlékszem mintha 600 ohmos fejhallgatód lenne, ha igen, akkor ott csúcsban is csak néhányszor 10mA áram folyik. Bár ha A osztályú akkor akár több, de akkor se sokkal. Most azt akarod mondani, hogy ehhez kevés a 10 ezer mikró puffer, és 40 ezer kell? Egy száz wattos erősítőbe se tesznek annyit. Egy néhány mikrós fóliakondi egyébként csodákat tud művelni, sehol nem látok olyat azon a képen.
(#) Alkotó válasza mek-elek hozzászólására (») Dec 24, 2022 / 1
 
Én egyik készüléket sem halottam, de másokat már igen.
Ettől erőltetettebb és irreálisabb okfejtést kitalálni sem lehetne. A pufferek kapacitásának növelés egy bizonyos határ felett már értelmetlen, sőt ártalmas. Azokat nem csak terhelni kell, hanem tölteni is.
(#) mek-elek válasza btamas81 hozzászólására (») Dec 24, 2022 /
 
Nem a jelenlegi hőmérsékletre készült. Az EVAmp-ME esetében ez nagyobb lett, de atapasztalat szerint 35 fok táján ez is kevés lenne zárt doboz esetén, légrések ellenére. Ezért majd kap egy ventilátoros tálcát a tetejére, nyárra.
(#) mek-elek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 24, 2022 /
 
A jelenlegi helyzetemben hangfalas dolgokkal nem foglalkozom, beleértve a visszacsatoló kondi rövidzárjának történetét. Emlékeztetőül, a közelmúltban 4 hallgatóhoz volt szerencsém. Sony Qualia 010 (rövid idedig) 72 ohm, HD650 300 ohm (jelenleg szekrényben), K701 (osztrák) jelenleg a fiamnál), és amit jelenleg is koptatok, az egy Maxell 32 ohmos (régi áron 5000 HUF). Ennek oka a jelenlegi helyzetemből fakad. Mint írtam az EVAmp kapcsolás szerintem 50 ohm alatt líneárisabb. És ez igaz a KT féle kapcsolásokra is. Kedves fórumtársunk segített nekem, és az ezután érdeklődőknek, A FH6-TB300-ME, és a most készülő HC-TB300-ME esetében a kimenő impedancia 300 ohmosra növelésében.
Tőled többet vártam volna az audiofil dologban az áramszámolgatásnál.
A fóliakondi ügyben csak egyet tudok veled érteni. Azonban a korai canampommal történő vacakolás célja, ama bizonyos rövidzárhiba megtalálása volt. És ha valaki járatos e dolgokban, és ismeri a dekadikus osztó hozadékát, és előzőleg olvasott, hogy ezt lefelé MKP-kel, majd 220pF-ig szoktam kiépíteni, azt megértem, hogy ilyen kérdést tesz fel. Nos egyszerűen most nem telt többre. Hatosával kellet volna rendelnem, 220, 22, Miflex nanokat, és Törökországból a 2,2nF-okat, amik az EVAmp-ME-ben is vannak.
(#) mek-elek válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 24, 2022 /
 
Most nem értelek? Vegyem ezt kérdésnek? Azt, hogy egy kondenzátort tölteni is kell, azt szerintem itt a fórumon többnyire mindannyian tudjuk. Azt azonban, hogy ezt, hogy képzeljük el a gyakorlatban, abban már mutatkoznak eltérések. Nem szeretnék így az ünnepi hangulatban senkinek a figyelmét ilyen eltérítő szenvedélyek irányába terelni, ugyanis a gyakorlat mást mutat.
Ha nem próbáltad, nem tudhatod. És innentől ez olyan, mint az említett rövidzár történet. És azért azt is megemlíteném, hogy ezek a dolgok adott rendszeren belül adódnak. És attól kezdve minden egy mátrixrendszeré válik valamilyen eredménnyel.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Dec 24, 2022 /
 
Majdnem lemaradtál a válaszok között. Köszönöm az ajánlatodat! Szólok is a fiamnak, hogy javíthat a helyzetén. Sikeres továbbiakat, és
KKÜ, és BUÉK!
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Dec 27, 2022 /
 
És akkor következhet minden modifikáció titkos célja, a magasabb osztályba lépés lehetőségének az illúziója 
Kicseréltem a 2SC734 driver tranzisztorokat Siliconix VN10LM vertical DMOS FET-ekre (a modifikált áramgenerátoros áramköri kivitel ezt egyszerűen lehetővé teszi), ami hallhatóan előrelépés lett. Idetartozó információ még, hogy az NFB eredeti értéke szinte alig változott meg, 10dB helyett most 9dB-t mértem. 
További változtatás még a +230v BIAS-t előállító ellenállásosztó alsó 300k-s tagjának 100nF-os bypass kapacitással való áthidalása.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Dec 27, 2022 /
 
Jó dolog. ha valaki így ért hozzá... Az én tapasztalatom a fiam Staxával, hogy csak bizonyos hangerőn megfelelő a tértextúrája. Máshol sehogy sem, volt az igazi. Abban nincs rálátásom, hogy a Stax esetében, hogy milyen hallható eltéréseket okozhat az adott Stax típus, és az adott, elvileg hozzávaló hallgató szimbiózisa.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Dec 27, 2022 / 2
 
A műszaki paramétereket mindenképpen igénylők részére  felteszek két oszcilloszkóp fotót.
Az elsőn a gyári állapotú, tranzisztoros drivert használó erősítő kimeneti pontján mérhető jelalak látható. A másodikon a modifikált, vertical DMOS FET-es drivert használó erősìtő kimeneti jelalakja van - 10kHz/20v/div.
(AUX bemeneten, a hangerő szabályzó középállásánál, a fejhallgató csatlakoztatása nélküli mérések)
TJ.
(#) Karesz 50 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 28, 2022 /
 
Tudnál egy olyan mérést közzétenni ahol a GND-hez viszonyítva mérsz a cső vezérlő elektródáján négyszögjel-átvitelt ugyanilyen kivezérlés mellett (10 kHz/20 Vpp)?
Persze a szkóp másik csatornáján közben ellenőrizni kellene, hogy a mérés nem hamisítja-e meg az eredményt - vagyis azt, hogy nem terheli-e be a szkóp bemeneti kapacitása a meghajtást. Nyilván de... de sorba lehetne kötni a mérőcsúccsal egy akkora értékű ellenállást ami a mérést nem hamisítja meg (nagyon).
Kíváncsi lennék a négyszögjel "túllövésére", hogy ez mekkora az eredeti és a modifikált változatnál. Ha nem lenne gond ez a mérés számodra.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Intrikus szándék nélkül említeném meg, hogy ez az év már csak így fog eltelni... De talán az új év majd hoz meglepetéseket...
BUÉK Mindenkinek!
(#) tunerman válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 31, 2022 / 1
 
Az oszcilloszkóp felső sugara a 6FQ7 cső rácsán lévő jelalakot mutatja (10kHz/500mV/div), az alsó sugár pedig a 6FQ7 anódján lévő négyszögjelet (10kHz/10v/div)...és alig látható a kimeneti jelalakon változás, ha mérőcsúcs rajta van a rácson, vagy sem.
Ami alapvető konstrukciós gond, hogy a bemeneti hangerőszabályzó 250k potmétere után a lehető legkisebb kapacítások szükségeltetnének - a hallgatási hangerő pedig a középállás környékén van -, az eredeti tranzisztoros driver kapacitásai viszont durván lekaszáltak a magasabb frekvenciákat. A beépített VN10LM vertical DMOS FET paraméterei szerencsére az eredeti áramkört egyszerűen(!), és ényegesen jobbá tették.
TJ.
(#) mek-elek válasza tunerman hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Köszi az érthető magyarázatot. Elhittem volna kép nélkül is, mert én már ilyen vagyok.
(#) Karesz 50 válasza tunerman hozzászólására (») Dec 31, 2022 /
 
Köszönöm a mérést!
Kíváncsi voltam rá, vajon mekkora a visszacsatolási tényezője ennek Stax-nak.
A szimuláció csak picit hasonlít a valósághoz, (sem ilyen cső, sem ilyen tranzisztor nincs egyik szimulátorban sem) de mégis elég jónak tűnik a végeredmény.
Ez a 6SN7 18-szorosan erősít 13.5 helyett, de az egyenáramú munkapontok közel járnak az igazsághoz. Az jött ki, hogy 10 dB körüli a vcs.-tényező - ami félvezetős mércével nézve szinte semennyinek számít. A magas vágás is úgy van itt is, hogy a poti okozza. A négyszögjel-átvitel pedig adódik a sávszélességből.
Elhiszem, hogy jobban szól a módosítás után. Gratula!
(#) mek-elek hozzászólása Dec 31, 2022 / 1
 
Folytatva az eddigieket, azaz a visszacsatolás kondija rövidzárjának, ezentúl vcskrz rövidítéssel, történetét, azaz ennek a működőképességének a vizsgálatát a Canamp esetében....
Emlékeztetőűl, ez a lehetőség bizonyos felvételek esetében jelenthet pozitív változást, azaz nem minden felvétel esetén kedvező hatású. De ha a dolog összevág, nevezhetnénk akár csodácskának is, ha az adott készülék alkalmas ennek használatára.
Amikor a 22.000 µF-kat vettem. kértem 2ák. morzekapcsolót is hozzá. azonban csak kisméretűt tudtak adni. Nézegettem otthon, hogy hogy tudnám használni a terveimhez, mivel egy rudazattal kellene az előlapra varázsolni. Ugyan maradt a 6,2 mm-es műanyag rúdból, csak azt nem láttam elsőre, hogy esztergagép nélkül, hogy lesz M4-es menet benne. A kapcsoló nyakára nem volt kunszt rámetszeni az M4-es menetet. Aztán, ha nehezen is, de leesett a tantusz... Azonban hozzávaló csak úgy nem akadt. Viszont megtaláltam egy régi erősítőmet. Lebontani körülményes lett volna, de innentől a dolog ment a maga útján, és a terv testet öltött.
A HC-primo lehet az első készülékem, ahol a vcskrz kapcsolhatóvá válik.
(#) tunerman válasza tunerman hozzászólására (») Jan 2, 2023 / 1
 
A Stax SRA-3S erősítőjének a feljavítása után már csak egy lényeges pont maradt, ami egyszerűen magasabb szintre emelhető - ez a BIAS áramköre.
Röviden annyit az elektrosztatikus elven működő fejhallgatókról, hogy egy fólia mozog két fegyverzet között. A két állórész kapja az ellenütemű vezérlést, így amikor ez egyik vonza a fóliát, a másik éppen taszítja.
Az elv akkor működik jól, ha a BIAS tápegység nem terhel be a töltéscserés üzemelés közben - ezért egyszerűen betesznek egy nagy értékű ellenállást (jelen esetben 5,1 megohm). Ennél lényegesen jobb eredményt kaphatunk, ha egy elektroncsöves diódát (6AL5) teszünk a BIAS áramkörrébe, mivel az elektronok csak egy írányban haladnak a vákuumdiódában - nincs visszáram mint a félvezetős diódák esetében 
Ilyen csöves táp modifikációt évtizedekkel ezelőtt a QUAD ESL57 magas/középpanel (+1,5kV) esetében már alkalmaztam, ahol igen látványos javulást értem el vele.
TJ.
(#) mek-elek hozzászólása Jan 3, 2023 /
 
Kedves TJ, köszi a perspektívát a STAX tuningjához! Nekem nem a szívem csücske, mindamellett, hogy becsülöm az ár/érték viszonyáért, és az is világos számomra, hogy félvezetősbe kapaszkodni kell a szellős hangzásáért. A nagyfesz sem az esetem, és szerintem a hallgatójára is vonatkozik annak külön akusztikai tulajdonsága. Még nem tudom mit hallani belőle, ha az általad javasolt tuningokat megkapja. Az eddigiek alapján, ha összevetem a hangképét az EVAmp-ME-vel, akkor nemigen cserélném el őket. Pláne a vasárnap este 21h30 után a Petőfin hallott stúdió koncert után. Sajnos csak 5-10 percnyit hallottam belőle. Azonban így még nem szólt az EVAmp-ME a vcskrz-vel. Eddig úgy mutatkozott, hogy csak gyengébb dinamikájú felvételek esetén előnyös a vcskrz, azonban ennél a közvetítésnél igen speciális zenei hangzást mutatott nagy hangerő, és erős dinamika esetében. Várta az ember, hogy túllövéssel szétesik az egész, és nem. Viszont a színpadra vitt a hangerő növelése. Éreztem, hogy amikor az énekes mellettem eltávolodik a mikrofontól, és emiatt hallottam, hogy mi a különbség a saját, és az erősítőn, hangfalon át hallható énekhangjának, ami a jó beállítások miatt kellemes teremhangra váltott. És mindenben benne voltam, mintha jelen lettem volna ott. Ha az általam ismert STAX hangzáshoz próbálnám hasonlítani valahogy, akkor azt mondanám, hogy egy lehelettől megtisztított ablakon át néznéd egy szobában az ágyon hempergő szerelmeskedőket, vagy az ágyon a gyűrött lepedőn te vagy az egyik a szeretkezők közül, aki hallod a másik minden szusszanását, és minden pillanat az agyadba ér véget. Mert az EVAmp-ME ilyet tud a STAX sterilitásához képest. Szívesen megölelném az említett koncert műszakiait ezekért a beállításokért, a frenetikus, egyedi élményért.
(#) mek-elek hozzászólása Jan 6, 2023 /
 
Elkészült a kapcsolópanel, ami a kapcsoló rögzítését, és egy rúdvezetőt tartalmaz. Utóbbi egy 10x10-es fredál darabkába fúrt 6,5 mm-es furat, ami jól megvezeti a 6,25 mm-es műanyag rudazatot. A panel rögzítő furatai elégséges lehetőséget biztosítanak a rudazat részére az előlaphoz illesztés tekintetében, hogy lazán, de nem lötyögve, kellőképpen használható legyen az előlapon.
A pufferek párhuzamosításával igen megszenvedtem a helyszűke, és a tömör vezetékek miatt. Az ne tévesszen meg senkit, hogy szoláriumba is volt ez a derék deszkamodell, mert ez változatlanul kísérleti jelleggel bír csupán. Hátlapot is csak a biztosítékházak miatt kapott. A jobboldali trafó bekötővezetékeivel gondom volt. Zavaró lett volna az előlap mögött keresztbe, ezért a doboz aljára került lapos-csatornába.
Következő: »»   134 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem