Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Féklámpa villogtatás
 
Témaindító: nemo, idő: Máj 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) Frankye válasza potyo hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Ha sikerül kifognod egy olyan vizsgáztatót, akkor az még az élő fába is beleköt! Nekem anno az Unomon abba kötött bele, hogy nem vízszintesen volt (kicsit ferdén) a pótféklámpa a hátsó szélvédőre ragasztva... (Nem én voltam az elkövető, hanem az előző tulaj!)
(#) Robi válasza potyo hozzászólására (») Okt 14, 2008 /
 
Azért gondolom, hogy lebonthatják a pótféklámpa burkolatát vizsgán, mert gyárilag 5db izzó van benne, ezeket viszont LED-re cserélném. Ez eleve szabályellenes, de talán elnézik, ha látják hogy nem gányolva van.
Törvénytisztelő vagyok, de egyre többet látom úgy, hogy a fejlődés legnagyobb gátja a magyar törvény. Most nem szeretnék erről vitát nyitni!
(#) zandriis5 válasza mokus hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Ez csak a kiegészítő féklámpa, ez a harmadik, a másik kettő ettől függetlenül normálisan folyamatosan világít, csak ez a kiegészítő féklámpa figyelemfelkeltés céljából van, ez nem is kötelező.
Nekem is volt egy olyan autóm amiben gyárilag volt ilyen kiegészítő féklámpa, úgy működött, ha megnyomtam a féket 2-t villogott aztán folyamatossan világított. Jó volt én szerettem. A mostani autómba is kellene ilyen csak nem találok hozzá kapcsolási rajzot. Ha van valakinek tegye fel. Kösz
(#) zandriis5 válasza watt hozzászólására (») Dec 4, 2008 /
 
Hello watt!
Kérdésem az lenne, hogy az általad feltett kapcsolási rajz hogy müködik? Mert ezek a féklámpák ugy müködnek, hogy fékpedál lenyomásakor 2-t villog, majd folyamatosan világít. Ez megegyezik ezzel?

(#) Frankye válasza zandriis5 hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Meg ne bántódj, de nézted a hozzászólás dátumát? Cirka másfél éves...)
Amúgy Ha javasolhato, olvasd végig a témát, született néhány értékes és érdekes hozzászólás az alapgondolattal kapcsolatban.
(#) cathababa hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
hello...

segítség kellene, 12V-os a féklámpa és kéne egy kapcsolás...
a lényeg hogy amikor felvillan és világít a féklámpa, akkor szeretném ha nem folyamatosan világítana, hanem intenzíven villogna...
(#) kobold válasza cathababa hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
"Kellene", "kéne" helyett "szebb" lett volna pl. a "szeretnék kérni" is, mondatok elején pedig kifejezetten jól néznek ki a nagy kezdőbetűk - tessék már kicsit odafigyelni.
Nézz szét astabil multivibrátoros kapcsolások után, egy ilyenre van szükséged.
(#) pbalazs válasza cathababa hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Arra azért érdemes odafigyelni, hogy megbolondíthatja az ECU-t, ha elektronikus a lámpakapcsoló. Ha csak sima nyomógomb van, akkor OK.
(#) klemo86 hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Én sem akarok károgni, de nemsokára az lesz a módi, hogy ha akármilyen apró problémát találnak műszakin az autón (legyen az akármilyen jelentéktelen marhaság, ami szerinted jól van ahogy van), kivonják a forgalomból, tehát drága pénzekért és sorban állással fogják újra forgalomba helyezni, és ilyesmivel lehet hogy nem kéne játszani - egy vadi új autón is találhatnak bármit, erre számos élő példát tudnék mondani… Ja, és arra is, hogy a szomszéd is csinált ilyet, és néhányszor kiszedték a sorból közúti ellenőrzésnél. Mindenki úgy barkácsol ettől függetlenül, ahogy kedve van. (de ezt egy másik topikban már kitárgyaltuk, illetve hasonlót)
(#) Frankye válasza klemo86 hozzászólására (») Dec 22, 2009 /
 
Így van, sajnos, ez valós(nak tűnő) "rémálom"...
(#) Mybuster hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Hello Mindenkinek!

Kerékpáromra szeretnék ledes villogós féklámpát Aszt még nem tudom hogy hány ledből lesz megcsinálva az egész egy 9V elemröl menne!! Csak az Ic-t kéne kitalálnom hogy milyen legyen? esetleg NE555?
(#) BZoli94 hozzászólása Feb 26, 2011 /
 
Sziasztok! Egyik ismerősömnek kellene elkészítenem egy villogtatót a féklámpához. A kapcsolást mellékelem. Esetleg a tranyókat nem lehet kiváltani valami másikkal? 2n2907-eset nem biztos, hogy tudok szerezni, legalábbis HES-n nincs, de ha megnézem a boltban az a biztos... Esetleg van valakinek egy kész, olcsóbb kapcsolása, amiben nincs ennyi tranyó, csak mondjuk egy 555...? Előre is köszönöm a segítséget! Üdv; Zoli
(#) Frankye válasza BZoli94 hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Idézet:
„Esetleg van valakinek egy kész, olcsóbb kapcsolása, amiben nincs ennyi tranyó, csak mondjuk egy 555...”

A villogtatást önmagában el tudná végezni egy 555-ös is, de a lámpák meghajtásához már nem elég az ereje, egy-egy (vagy több) tranzisztor biztosan fog kelleni hozzá.
(#) BZoli94 válasza Frankye hozzászólására (») Feb 26, 2011 /
 
Szia! Az nem téma, csak itt 4-ből 3db tranyó legalább úgy 300Ft/db áron van a helyi boltban. De mivel nem nekem kell, így nem akarok túl sokat kisérletezgetni, ha neki megfelel az ár, akkor megcsinálom ezt. Ha nem dob valaki meg egy bevált kapcsolással.
(#) Joci77 válasza BZoli94 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
nézd meg ezt : h.sz#82388
(elsőre megtetszett..)
(#) BZoli94 válasza Joci77 hozzászólására (») Feb 27, 2011 /
 
Szia! Köszi, megnéztem, de mostmár úgy néz ki, hogy maradunk az ,,eredeti" verziónál... Üdv
(#) Ghoost hozzászólása Okt 6, 2011 /
 
Sziasztok!

Kedves kollegam keresett mag azzal a keressel, hogy megoldhato-e a kovetkezo otlete.
Az otlet:
Azt szeretne, ha 10-20db LEDbol allo csik a fekpedal allasanak fuggvenyeben jelezne a forgalom tobbi resztvevojenek a lassulas merteket.
[Ertsd: minel jobban taposa a BREAK pedalt annal tobb led vilagit].
Igy elso gondolatom az volt, hogy talan ez a kapcsolas megoldhatja a dolgot.
a P2 potmetert mechanikusan rakotve a pedalra.

Velemeny.........?

Koszonom megtisztelo figyelmetek, es valaszaitokat.

Tovabbi szep napot kivanok: Ghoost
(#) zolika60 válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
A kapcsolás csak a pedál állásáról adna információt, és nem a fékerőről. Hiszen attól a ponttól kezdve, ahonnan felkeményedik a fék a pedál csak kicsit mozdul lefelé és a nyomó erő változik csak. A potméter ebből semmit nem venne észre. Egy nyomásmérő szenzor kéne a fékcsőbe arról kéne venni a jelet. Esetleg egy lassulás mérő.
(#) Ghoost válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Idézet:
„.....lassulas merteket.”


Akkor lehet, hogy ezen elgondolas elvetesre kerul.
De a pedal allasat kijelezhetjuk ilyen formaban vele. nem?
S minel hosszabb uton mozdul el a pedal, annal tobb lesz a aktiv ledek szama.
(#) zolika60 válasza Ghoost hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Így működhetne, csak annak semmi köze a lassuláshoz. A fékpedál útjának legnagyobb része holtjáték.
(#) laszlo987 válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Jó ötlet nézni a nyomást a fékrendszerben, csak megbontani kicsit veszélyes dolog a hidraulikát.
(#) zolika60 válasza laszlo987 hozzászólására (») Okt 6, 2011 /
 
Az ABS-ben is erősen megvan bontva, mégsem okoz problémát.
(#) gabor_kovacs hozzászólása Ápr 19, 2012 /
 
Sziasztok,

bár jó régi a topic, hátha valaki erre téved.

Scooterem hátsó tobozába LED-es hátsó és fék lámpát "építek", helye ki van alakítva, csak ha gyárilag nincs benne, külön nem forgalmazzák a szerelvényt.
Csatlakozó megoldást keresek, ami a doboz záródásakor kapcsolódik. Stabilan zárja az áramkört, van kis holtjátéka a lecsukódásnál, és nem utolsó sorban nem oxidálódik a fémes kapcsolat.
(Azért nem a zsanérnál szeretném elvezetni, mert ki van alakítva a kábelcsatorna, meg a gyári csatlakozó helye.)

Köszönöm, G.
(#) lac08 válasza BZoli94 hozzászólására (») Máj 12, 2012 /
 
Ez az elektronikus áramkör nekem már a 105-ös Skodámban (1992-ben) megvolt és nagyon látványosan működött. A hátsó féklámparendszer úgy lett általam átalakítva, hogy a két hátsó köd-zárófény lámpatestébe Lada biluxizzó foglalatokat (és ezzel együtt izzókat is) tettem, így nemcsak a gyárilag két féklámpa, hanem összesen négy piros hátsó féklámpa világított illetve villogott fékezéskor.
Viszont a műszaki vizsgán a Mozaik utcában nem túlzottan lelkesedtek érte. Azt mondta a vizsgáztató (végülis ezzel rendes volt) ... vagy visszakötöm a féklámpákat a hagyományosra, vagy a kocsi nem mehet át a vizsgán. Ad erre 10 percet.
Akkor ott a vizsgapad mellett szépen félreálltam, a csatlakozósarukat az izzókról és elektronikáról átkötöttem - bemutattam neki, hogy működik - ezzel a vizsgán átment.

Utána kinn az utcán visszakötöttem.
A kocsi eladásakor (1998) viszont teljesen visszabontottam és megszüntettem ezt a villogtató "csodát". Elektronikája valahol még megvan.

Volt még néhány csodás de sajátgyártású elektronika ebben az autóban. Az egyikkel a fényszórók fényerejét lehetett leszabályozni. Ugyanis a KRESZ szerint országúton, autópályán fényes nappal is égetni kell a lámpákat. De minek, ha úgyis jól látszik az autó. Viszont jóval többet fogyaszt, ha teljesen feleslegesen 100 méterre már pörköli a lószart -
Az elektronika lefelezte az izzókra jutó feszültséget, tehát a fényszóró égett is meg nem is.
Messziről nézve teljesen úgy látszott hogy ég, valójában meg a két fényszóróizzó evett annyit, mint máskor csak egy, azaz "félgőzzel ment". Fénye nem volt sok, de nappal tényleg nincs jelentősége. Csak előírás. Azonban a mai, drágabenzines világban a fogyasztásnál szinte minden eltékozolt watt számíthat. Még az autóban is.

Volt még elektronikám, pontosabban egy saját gyártású feszültségszabályzóm is ebben az autóban, amely indításkor az önindítón keresztül lekapcsolta a töltést. Mert minek töltene a generátor és miért terhelné az akkumulátort már indításkor? Kimondottan akkumulátorkímélő módszer. Az mindmáig az autóban van, ha azóta nem egy roncstelepen végezte ... (1988-as kiadású)
(#) Pistii12 hozzászólása Máj 14, 2014 /
 
sziasztok valaki tudna segiteni átalakitani jól ezt a kapcsolást hogy sima lámpáról üzemelhessen? előre is köszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2014
(#) kadarist válasza Pistii12 hozzászólására (») Máj 14, 2014 /
 
Szia!
Mekkora feszültségre kell és hány wattos a lámpa?
(#) Ktomi68 hozzászólása Ápr 24, 2017 /
 
van mar ilyen led " izzo" nem kell hozza semmilyen elektronika. pontosan nem tudom a nevet de a szama : 7443. flash brake....az ebay-en ra lehet keresni. valami 16$ egy darab
(#) zolika60 válasza Ktomi68 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Az elmúlt három évben csak megoldotta valahogy akinek ilyen kellett.
(#) Bakman válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Lehet, hogy azóta egy-két büntetés hatására vissza is alakította.
(#) uniman válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 24, 2017 /
 
Sőt!...a "visszaalakítás" után szeretettel várják egy előrehozott soron kívüli műszaki vizsgára is, amennyiben újra közlekedni szeretne járművével !
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem