Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Felszállás jelző
 
Témaindító: Busz, idő: Okt 25, 2020
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Busz hozzászólása Okt 25, 2020 /
 
Sziasztok!

A tervem az hogy világítson a buszmegálló ha valaki felakar szállni. Sokszor előfordul hogyha sötétben várom a buszt nem vesznek észre és nem állnak meg, csak akkor ha mobilommal vakuval világítok vagy akkor sem. Egy napelemes kertilámpára gondoltam a megálló tetejére amelyet egy villanykapcsolóval kapcsolgathatnék. Így elég hosszú lenne az az idő amíg nem kell hozzányúlni. Igazából arra kellene a megoldás hogy hasonlóan a lépcsőházi automata világításhoz 10 perc után kikapcsoljon. Laikusként ezt már nem egyszerű ráillleszteni a kertilámpára. De bármilyen más megoldás is érdekel, akár Kínából rendelt olcsó elektronika is. Ti ezt hogyan oldanátok meg?
(#) superuser hozzászólása Okt 25, 2020 /
 
Nem az a kérdés, hogy hogyan, hanem az, hogy mennyiből.
Napelem, akkumulátor, LED világítás, vandálbiztos nyomógomb. Az időzítő elektronika a legkevesebb.
Ki fogja mindezt megfinanszírozni? A BKK? A Volánbusz? Az önkormányzat?
Az üzemeltető nem fog rá engedélyt adni, hogy átalakíts egy darab oszlopot, a saját költségedre, a saját kedved szerint.
Amúgy támogatom magát az ötletet, viszont kell mellé egy ember aki kitapossa hozzá a hivatalos utat.
(#) Busz válasza superuser hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Egy megállóról de két irányról tehát két készülékről lenne szó. Kis közösség tartozik hozzá tehát ha egy autós vagy idegen nem áll meg rongálni vagy lopni akkor ilyen téren nem lesz gond. Engedélyekkel, hivatalos úttal nem törődünk mert még mindig biztonságosabb meg egyértelműbb mint zseblámpákkal vagy telefonokkal világítani egy nagyon forgalmas út szélén. A tetejébe dugott kerti lámpa , illetve egy rá gyorskötözővel rögzített villanykapcsoló meg szigszalagozott vezeték kétlem hogy veszélyeztetné a megállót vagy bárkit. Az illetékeseknek egy buszöblöt kellene kialakítani mert rengeteg baleset volt már hogy belerohantak az álló buszba. Költségek meg gondolom megállnának párezer forintnál.
(#) superuser válasza Busz hozzászólására (») Okt 25, 2020 /
 
Egyszerűen nincsen jogod hozzányúlni, ezt kár ragozni. De amíg nem zavar senkit, addig nem zavar senkit. Tőlem eltekinthetünk ettől a részétől, nem az én gondom.
Fordítsuk meg: hány embert érint, mennyit szántok rá?
Megoldható pl. egy darab 18650 akkumulátorral, egy leselejtezett bringalámpával és egy egyszerű áramkörrel. Ha megnyomod a gombot, 5 percig világít a piros bringalámpa.
Ha lemerül az akku, hazaviszed és feltöltöd. Erre az esetre vehetsz még egy 18650 cellát, cserének. Olcsó, primitív, működik, alacsony igényszint. Azért egy IP67 nyomógomb nem árt hozzá, plusz egy hasonló kategóriás doboz az elektronikának.
Én mondjuk nem szeretem az ilyen buhera megoldásokat. De mindez napelemtartóval, normális kialakítással százezres kategória. Láthatóan nem ebben gondolkodsz.
(#) Busz válasza superuser hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Egy 500 Ft os napelemes kertilámpában gondolkodom melyben a töltőelektronika, az akkumulátor, gyakorlatilag minden adott és készen van. Laikusként a LED hez menő kábelt szakítanám meg és kötnék rá egy villanykapcsolót,egyedül az időzítés a probléma. Mert ha nincs időzítve és valaki úgy felejti az is nagyon megtévesztő és ignoráló lesz a végén. Igen ez szószerint gány megoldás lenne és úgy is nézne ki, de ha mégis rongálás van vagy letarolják a megállót akkor nem mindegy hogy 1000 vagy 100000 Ft volt a bekerülési költség, nekünk az a fontos hogy célnak megfeleljen. Kutyapárt fedett buszvárókat épített illegálisan, melyekre én is azt mondtam hogy egy erősebb szél rálökheti valakire ha nem rögzítik megfelelően mégsem lett belőle bajuk maximum elbontották. Kb 3 embert érint.
(#) Cavalier válasza Busz hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Kicsit parasztmegoldás, de ha felraksz egy elempakkot, nyomógombot rá, arra egy nagy elektrolitkondit, arra meg egy vagy több erősebb ledet.
Ha megnyomod a gombot feltöltődik az elkó (esetleg egy ellenálláson át mondjuk, hogy ne legyen túl nagy áram) aztán amíg van benne töltés, világít. Ki kell kísérletezni és/vagy számolni, hogy mekkora kondi jó hozzá, hogy kb. a kívánt időt adja. Itt nagyjából mindegy, hogy 8 vagy 12 percig megy.
Nem vacakolnék napelemmel, három C-s elemmel elmehet akár évekig is.
(#) Busz válasza Cavalier hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Ez is egy jó ötlet de ehhez már több tudás kell mint nekem van.
Esetleg aliexpressről kész elektronika nincs ehhez? ,
(#) antiktelefon hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Ha már úgyis teljesen illegális lehetőségekről beszélünk mivel se fényeket, se táblákat nem lehet csak úgy kihelyezni, nem lenne egyszerűbb egy fényvisszaverő kis jelzést felrakni egy takarólappal? Szoktam közvilágítás nélküli utcákban járni zseblámpával, egy 500mW-os LED fényénél is nagyon erősen látszik egy fényvisszaverős tábla. Nincs minek lemerülnie, elromlania.
A lapot kialakíthatod egy súllyal úgy is, hogy kettécsukódjon.
A kínai napelemes lámpák télen a kevés fény miatt és a gyenge cellák és kicsi napelem miatt nem fognak megbízhatóan működni, illetve nincsenek üzembiztosra tervezve.
Tudom, hobbielektronika a fórum, de néha nem csak ez lehet a megoldás.

tabla.jpg
    
(#) kaqkk válasza Busz hozzászólására (») Okt 26, 2020 / 7
 
Idézet:
„Kb 3 embert érint.”
És mi volna ha vennétek magatoknak láthatósági mellényt 700 Ft/db áron és nem sötét ruhában várnátok a buszt ?
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) vargham válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Nekem ez tetszik a legjobban.
A tábla átalakításával több probléma is van:
-Illegális.
-A kerti lámpa fénye elenyészik a busz fényszórója mellett. NEM fogja jobban észrevenni a sofőr.
-Drága strapabíróra elkészíteni. Itt nem csak a vandálokra, hanem az időjárásra is gondolok. Az UV nagyon gyorsan megeszi a szigetelőszalagot meg a kábelkötegelőt. A doboz beázik, stb.

Amúgy tetszik az ötlet. Jó lenne ilyet engedélyel, korrekt kivitelezéssel megvalósítani. De akár az is működhetne, hogy az útvonaltervező applikációban jelezhetné az utas, hogy fel akar szállni. A buszvezetőt pedig tájékoztatná a fedélzeti navigáció. Ehhez majdnem az egész infrastruktúra adott, csak a szándék kellene a bevezetéséhez.
(#) Macsek71 válasza Busz hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
~ 30 évvel ezelőtt világvégén ( kis falu, ahol akkoriban laktam) szintén felmerült hasonló probléma :
- A reggeli műszakos busz rendszeresen otthagyta az embereket ...

Megoldás :
Önkormányzatnál balhézva, asztalt csapkodva sikerült elérni, hogy a megálló melletti villanyoszlopra tegyenek közvilágítást ( ez mintha előírás is lenne valahol ? )
Innentől szegény buszvezetők nem tudtak azzal védekezni a reklamációkor - Nem láttam utast a megállóban ...

Egyébként megoldás lehet egy napelemes- mozgásérzékelős kerti fényvető felszerelése a megálló mellé egy (esetleg saját kezűleg telepített) oszlopra
(#) antikzsolt hozzászólása Okt 26, 2020 / 1
 
Lidli mozgásérzékelő napelemes lámpa néha kapható. De ebayon is lehet rendelni. Én 3000Ft vettem meg. Nem kelle zt túlbonyolítani. ÉS nagyon jól világít.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) tothbela válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Valóban nem a kivitelezés, hanem a jogi rész nehezebb. Nálunk a parkolóban össze-vissza állnak az autók, mert nincs felfestve elválasztó vonal. Ha lenne, 3-4 autóval több férne el, és néha valóban az az 1-2 autó nem tud beállni csak. Felkerestük a hozzá tartozó hivatalos személyt, és kész tervet tettünk az asztalára. Előzetesen megmértük a bevásárló központok, a környékben lévő parkolók elválasztó sávjainak távolságát, és ezek alapján szerettük volna felosztani a mi parkolónkat is. Ja, és persze saját pénzből vásároltunk volna festéket, valamint a festést is mi végeztük volna el. A válasz: Nem!
Állítólag nagyon komoly huzavona egy ilyesmi. Az illetékes szerint ez is forgalmat irányító jelzésnek minősül, így nem szabad önkényesen megváltoztatni semmit rajta. Ha előtte már lett volna festve, még akkor sem szabad átfesteni az eredeti kopott vonalakat, mivel a festék anyaga is szigorúan szabályozva van. Természetesen ha a kivitelező más festéket használ, és ez nem derül ki, nincs gond, de elég egy parkolóban történt koccanás, máris ráfogható minden mindenre. Akár a nem megfelelő festésre is. Akkor pedig az engedélyezőn verik el a port.
(#) szs válasza antikzsolt hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Így van, pl. ilyesmivel kell (meg kell ezzel) csinálni.
Nem jogászkodni kell, ha úgy helyezzük el, hogy ne az autósok szrmébe világítson, csak a megállókban várakozókra (azaz: felülről lefelé), hát máris csökkentek az aggályok. Még ha hozzávesszük, hogy a megálló mögötti telek valakié (nálunk például pont az enyém), hát oda kell elhelyezni a karót, amin az eszköz világít a megállóban várakozókra. Én biztos megengedném.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) AoC hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Szerintem vegyél egy villogó biciklilámpát és kapcsold be amikor a megállóban vagy. Kicsi, olcsó, nem szabálytalan és elég feltűnő is. Rögzítheted a karodra, úgy tartani sem kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2020
(#) Busz hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Csak az a jó ami magától kikapcsol, mert ha előkerül a busz vagy valaki poénból nyomkodja úgyis kapcsolva felejtődik amitől immunissá válnak a sofőrök.
A takarólapos jelzés is hasonló, sőt azt a szél le is vinné ha laza, ha merev akkor meg beleáll valakibe ha kiütik a megállót.
Mobillal vakuval világítunk, az a megoldás egyenlőre, de esőben nem túl jódolog.
A láthatósági mellényt is otthon lehet felejteni, továbbá azzal is az út szélére kellene kiállni, akkor meg elütnek, vagy a leszakadó, lesodrodó dolgok találnak el.
Ha kiállok akkor tőlem nem tud leállni a busz, ha nem állok ki meg nem vesz észre, ha visszalépek akkor meg azt hiszi nem őt várom és azért nem áll meg.
Megszokott utassal és sofőrrel nem gond, ha meg helyettes jön vagy váltó akkor buktavan, hiába asztalveregetés, ha mindig jön egy új.
A jogászkodás jogos olyan téren, hogyha valaki nekihajt a táblának és a fejébe áll a takarólap, vagy kirepül egy akkupakk a tetejéből stb az valakinek az életébe is kerülhet és pont azért mert valaki gányolt.

De 230V -os hálózat nincs a közelben, így a közvilágítás is felejtős.
Eszembe jutott még valami:
https://kerekparwebshop.eu/spd/34611/Velotech-1LED-Retro-dinamos-ha...-lampa

Állólámpa funkciós dinamós biciklilámpa.

Elemről egy gombnyomás alatt feltöltődik? Meddig világít ez? Minimum 10 perc kellene, annyit meg nem tudnak. Mert ha kijövök 5-10 perccel indulási idő előtt de persze ha késik a busz akkor kialszik a lámpa, mire megnyomom újra addig meg elsuhan a busz.

Igen, jobbik helyeken a villamos is csak akkor áll meg ha fent vagy a peronon jelzett valaki. Mifelénk a technika még nem adott hozzá sajnos.
(#) Zsolt 73 hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Esetleg használhatnátok jelzőrakétát, persze nem interkontinentálisat ! A "majomfogó " háló is jó lehet, vadászgépeket állít meg, egy busz nem okozna gondot !
(#) Macsek71 válasza Busz hozzászólására (») Okt 28, 2020 / 1
 
Hasonló lámpát használok a bringámon, 1-2 perc töltés után stabilan világít 3-3,5 percig, majd "látható" még 2-3 percet ...

A piros villogó nem biztos jó megoldás, mert a buszvezető simán kerékpárosnak néz, és kikerül

Marad a klasszikus megoldás:
- kukásmellény, vagy fényvisszaverő a táskádra, ruhádra
- zseblámpa esetleg fényforrással ellátott kulcstartó (telefon)

Gondolkozz a beugrós buszvezető fejével :
- tudja az útvonalat,
- talán tudja a megállókat ( ha nincs táblátok balhézzatok ! )
- ha látja a táblát (tudja, hogy megálló következik),de nem lát utasnak látszó személyt, NEM ÁLL MEG...

Emlékezz a régi buszvezető-mondásra :
Aki fut az sportol,
Aki integet az köszön.
Az utas vár a megállóban
(#) FIGIRI válasza Busz hozzászólására (») Okt 28, 2020 /
 
"Szecseji elágazó" nevű buszmegállónál telepitettek le napelemes közvilágítást. ( Somogy megye, Marcali-Öreglak között, ahol azintén nincs kisfesz. hálózat. Ki kell balhézni az illetékes önkormányzatnál, mese nincs.
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2020
(#) pittyu2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Okt 30, 2020 /
 
Hali. Én így tudom : az utas a buszon van. Én mindig kora reggel járok dolgozni És most már mindig sötétben. Sok buszmegállóban látok LED bringás lámpával világító "utas jelölteket"
Pedig az útvonal nagyváros perem kerülete, nem tanyavilág. " Miskolc - Ruzsin szőlő "
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2020
(#) Doky586 hozzászólása Okt 31, 2020 /
 
Vegyél egy zseblámpát és világítsd meg magad. A hasadhoz tartod és felfelé világítasz vele, mint a horrorfilmekben szokás. Mindig hordd magaddal a zseblámpát, így nem lopják el úgy mintha leszúrnál egy napelemes kertilámpát.

Esetleg bicajos villogó piros fejlámpa. De láthatósági mellény a legjobb.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2020
(#) Doky586 hozzászólása Nov 1, 2020 / 1
 
Tegyél egy ilyet a fejedre:
(persze lehet ijedtében inkább gázt ad)
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) kaqkk válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 1, 2020 / 1
 
Mi hiába ötletelünk itt a kérdező már hétfő óta várja a buszt....
(#) Joe_001 válasza superuser hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Szeged környékének az Effekta (Hungary) csinált egy ilyesmi projektet. A buszmegálló világítása volt napelemről a cél. A nyomógomb mint ötlet nem volt benne, a cuccnak folyamatosan kellett volna világítania. Szerintem befejezték a projektet, mert 4 éve nem ott vagyok.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) kaqkk válasza Joe_001 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Szegedtől 25 km re lakom, a környéken sehol nem láttam ilyesmit , pedig az egész megyét sőt az országot is járom ...
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2020
(#) kaqkk válasza Doky586 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Vagy a röhögéstől árokba borul ...
(#) Joe_001 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Tudom, a K és H. Van F-Gázom is. A gond akkoriban az volt, hogy nem világított reggelig. A nyomógombos időzítő nem jutott eszébe a fejlesztő mérnököknek. Szerintem, ha bemész a házgyárba, az épület sarkán a szerviz oldalán most is ott van a prototípus.
(#) szs válasza Joe_001 hozzászólására (») Nov 1, 2020 /
 
Talán nem is kell rá időzítő, csak elég nagy nepelem, elegendő kapacitású akku, és nem túl nagyevő ledpanel.
Jászberény mellett, az egyik Neszűri buszmegállóban (31-es úton Nagykáta felé) van ilyen, mindig világít, ha sötét van.
(#) proba válasza szs hozzászólására (») Nov 2, 2020 /
 
Röszkénél is a régi 5-ös út mentén.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem