Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fényabszorbancia mérése
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Paramecium hozzászólása Jan 6, 2007 /
 
Sziasztok!

Akadt egy nagy problémám, amit nem igazán tudok megoldani... Egy folyadék fényabszorbanciáját (elvileg az lenne a legjobb, ha viszonylag pontosan 600nm-en, de ez nem olyan lényeges) kéne megmérnem és kijeleznem. Ehhez kérnék segítséget.

Elvileg az volt az ötletem, hogy egyszerűen átvilágítok a folyadékon és egy fotoellenállással/diódával mérném az átjött fényt (Lenne egy kontroll oldatom, amihez viszonyítanám a vizsgálandót.) és azt valamilyen módon kijelezném, de sajnos abba a problémába ütköztem, hogy az érzékelőnek nem lineárisan változik a tulajdonsága (erre _JANI_ hívta fel a figyelmemet).

[Nekem az is megfelelne, ha egy kontroll oldatot be tudnék állítani 100%-ra és ahhoz képest mérne a készülék. (0% lenne az, ha egyáltalán nem érzékelne semmit, %0% akkor, ha a csak a fele... stb.)]

Előre is köszönök minden javaslatot/megoldást!
(#) Sebi válasza Paramecium hozzászólására (») Jan 6, 2007 /
 
600nm az valami narancssárga szín...
Elsőre leírom amit - igen régen - alkalmaztam, mikor levegő klórtartalmát kellett határértéknél jelezni. Heron labdában lévő vízben nyelettem folyamatosan a levegőt és valamilyen (már nem emlékszem a nevére) reagenst adagoltam 10percenként, aminek hatására a klórtartalom függvényében a víz megsárgult. (eredetileg voltak lezárt minták klf sárgasággal, oldalukra gravírozott értékkel, és egy hasonló átmérőjű draeger-csőben reagáltatott mintával fény mellett hasonlították össze)
Nekem ezt a sárgulást kellett érzékelnem, amit kettő darab fényellenállással oldottam meg: az egyik előtt vörös, a másik előtt kék színszűrővel. A két fényellenállást egy műveleti erősítővel hídba tettem úgy, hogy mindkettő változása egyirányba hasson.
Ilymódon lehetett mérni a sárgulás szintjét.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem