Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   102 / 107
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Jan 25, 2018 / 1
 
Az induktivitásokkal is vigyázni kell. Azokat a néhány menetes tekercseket, mivel több is van belőlük, úgy kell elhelyezni, hogy lehetőleg ne legyenek csatolásban. Ezt egymásra 90 fokban elfordított tengelyben kell elhelyezni, ill fokozatonként legalább árnyékoló lemez használatával lehet elérni.
(#) ROBESTON hozzászólása Jan 26, 2018 /
 
Üdv. Simsone!
Óvatosságként említeném, antennára nem kapcsolnám az áramkört, ne hogy a környezetemnek
kellemetlenséget okozzak.
Az oszcillátor után nincs elválasztó fokozat, tekercses oszcinál ajánlott. Nincs hangolt körös sokszorozó.
Meghajtó fokozatnál sem találok hangolt kört, így a tekercs oszcillátor harmonikusai szórnak,
de rendesen. A végfok kimeneten nincs kollins kör, ill. utánna pl. 50ohmos illesztőkör, ill. aluláteresztő szűrőkör.
Tesztelést csak műantennával, sajnos olyan frekvencián is szórhat amire nem is gondolnánk.
(#) Kera_Will válasza Simsone hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ehhez nem kell 100 MHz kergetni teljesítménnyel.
Elég ez is :
forumon keresd a vezetékek nélküli gyertyát
(#) Kera_Will válasza Simsone hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ilyet inkább a nagy dinamikájú előerősítőkben szoktak csinálni rövid hullámra.
Nagyobb áramú munkapontban több tranzisztort párhuzamosan kötve.
Megfelelő soros ellenállásokkal és illesztő trafóval kombinálva.
(#) Simsone válasza ROBESTON hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Kisérletképpen, antenna nélkül, a kimenet egyenirányítva a mérésekhez / viszonyításként./
(#) Kera_Will válasza Simsone hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Terhelés nélkül meg a végfok megy tönkre.
50 ohmos műterhet kell használni.
Ha más nem akkor 2 db 100 ohmos 1 2 wattos fémréteg ellenállás párhuzamosan kötve.(ne legyen köszörült !)
Vagy több darab smd 500 / 1k ohmos párhuzamosan kötve.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Lehet köszörült, (mindegyik az) csak nem spirálban, hanem a paláston egyenesen.
De az SMD "tömb" jobb.
(#) e-sporadic válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Az a vicc én megvettem a ham-bazárban az 50 ohmos műterhelést kifejezetten ilyen célokra. Leárnyékoltam, koaxot bnc-t raktam rá. Először bfq43s-sel hajtattam meg,ami 0.5w ezzel melegedett, aztán kt922a-val, ott pedig hideg maradt miközben a tranyó meg nagyon forró volt. Majd hangoltam a trimmereket, de semmi nem történt. Érdekes utánna rákötöttem a fűtőtestre szerelt gamma-dipólra az adót, és a szobába elhelyezett indikátorok szerint adott rendesen le jelet. Szóval érdekes... Antenna ad jelet 50 ohmos műterhelés pedig nem melegszik. Pont fordítva előbb a műtrutyit szokott működni aztán az antenna.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2018
(#) pucuka válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 1, 2018 /
 
Idézet:
„Leárnyékoltam, koaxot bnc-t raktam rá.”

Gondolom eszedbe sem jutott, hogy az árnyékolással kapacitást is raktál rá. Nagyon nem mindegy, hogy mekkora csőbe teszed árnyékolás gyanánt, az átmérőket olyanra kell választani, mintha az ellenállás a koax középső ere lenne, és a méretek úgy adják ki az 50 ohmos hullámimpedanciát. Az átmérő változásokat is folyamatos átmenettel kell megoldani mert pl a BNC középső ere, az kb 3 mm, (lehet, hogy nem ennyi pontosan) a műterhelésként vásárolt ellenállás meg gondolom 5 - 6 mm. Az átmérő viszonyokat folyamatosan tartani kell, ezért az átmenet kúpos lesz, hogy az átmérők viszonya állandó legyen.
Ha nem így van, akkor reflexió keletkezik, ami a tapasztalt jelenséget okozza. Már ha rálépsz egy koaxra, vagy megtöröd, előáll a jelenség, minél magasabb a freki, annál inkább.
Nézd meg figyelmesen egy koax csatlakozó belső erért, milyen szépen egymásba csúsznak, átmérő változás nélkül. Már ha jól szereled.
(#) wtom hozzászólása Feb 10, 2019 /
 
Sziasztok!
Legálisan azt találtam az oldalon 87,5 - 108 MHz között lehet sugározni és kis teljesítményű adóval ami gondolom néhány mW.
Ismerősöm nrf24l01-el 433 mhz yagi antennával 10km+ távra szokott adatokat sugározni(nem tudja hány wattos), én is szeretnék valami hasonlót, de mindenképpen legális keretek között.
Vannak viszont drone-ok amik 5ghz-en fpv 8 km-es távot tudnak és ezek legálisak amennyire tudom.
A faluban van egy központi ingyenes felerősített wifi amit nagyon gyengén de be szoktam fogni onnan ahol a házam van ami durván 3km ez ugye 2,4ghz.

Másik lehetőség a vevő oldalon jobb antennát használni, gondolom ez a directional irányított antennákat jelenti.

Tudna valaki bármilyen akár minimális információt vagy linket adni erről?
(#) Kera_Will válasza wtom hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Legálisan nem találhattál semmi féle ccir sávú adó üzemeltetésre utaló engedélyt.
Gyárthatóak URH mikik is ccir sávra de azok se engedélyezettek.
Persze vannak autos mp3 játszók ... azok amolyan 1 tranzisztoros, oszcik amiken rendes antenna sincs.
Csak amit maga az egész rezgőkör lead magából jelet.Nem km-rekre max 1 2 méterre a kocsi antennájától.
Neked mire is kellenne a micsoda ?!?!
Hetet havat összehordtál minden féle különböző átviteli formákról amiknek közük sincs egymáshoz.
Ha meg már előzőleg volt hozzászólásod akkor , onnan folytasd , használd a válasz gombot, mert így csak vaktában írtál valamiről.
(#) pucuka válasza wtom hozzászólására (») Feb 10, 2019 / 1
 
Azt, hogy valamilyen (bármilyen) frekvenciát szabadon használhatsz, felejtsd el. Ilyen nem létezik. Vannak olyan esetek, amik egy már bizonyítvánnyal rendelkező készüléket minden további macera nélkül (pl. rádióengedély) használhatsz, egészen addig, amíg át nem alakítod, mert akkor már az nem az eredeti készülék.
Az ISM sávokban az ERP (kisugárzott teljesítmény (nem egyenlő az adóteljesítménnyel) van korlátozva, tehát nem használhatsz nyereséges antennát. Az ilyen könnyített üzemeltetés (és csak az üzemeltetésre vonatkozik) is csak az ISM sávokban fordul elő többnyire.
Az hogy valaki az 5 GHz -es sávot a drónján használta, az sem teljesen legális, mert az ISM sávokat a földfelszínen lehet használni. (a drónok körül is elég sok tévhit kering)
(#) wtom válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 10, 2019 /
 
Adattovábbítás 6 km-re levő telekről mozgásérzékelő, tartályban vízszint ilyesmi.
Annyi közük azért szerintem van egymáshoz, hogy ezek gyakran használt rádió frekvenciák és drone-okat azért felénk gyakran szoktak reptetni vagy wifi ami szintén lehet 2,4 és 5ghz mondjuk ezeknek általában kicsi a hatótávja, de írtam ellenpéldát is. Csak össze vissza vannak ezekről mindenféle információk a neten nmhh-s dokumentációban találtam olyat, hogy 6.-os melléklet 3-as pontja vonatkozik ezekre(amit nem találtam meg) vagy EU jogszabály szerint van korlátozva és engedélyezve a kis hatótávolságú rf eszközök.

Idézet:
„Azt, hogy valamilyen (bármilyen) frekvenciát szabadon használhatsz, felejtsd el. Ilyen nem létezik.”


Ez ugyanolyan mint az internet letöltéssel kapcsolatos törvény? Mert emlékszem láttam a jogszabályt és jót röhögtem rajta, mert akármit csinálsz ahhoz, hogy megnézd már is le kell töltened hozzá. Persze van különbség a szándékosság között, de a "hatóságok megtalálták a merevlemezen" ami lehet a temp is, csak fantázia kérdése.

Vagy ha csináltam egy kis hatótávolságú rc autót vagy rf kamerát akkor én már bűnöző vagyok?
(#) llax válasza wtom hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
A helyzet kicsit összetettebb. Teljesen szabadon használható frekvencia nincs.
Egyszeri átlagpolgár is üzemeltethet olyan gyári adókészülékeket, amelyek az ISM/SRD, PRS (PMR/CB), RC célokra kijelölt sávokat használják, vagy valamely polgári célú szolgáltatás részei (GSM, LTE). Minden sávban meg van szabva a csatornák frekvenciája, azok sávszélessége, a moduláció, a használat célja, a kisugárzott teljesítmény. Ezek betartásáért a készülék gyártója felel. Ha akár csak az antennáját is lecserélted valaminek az eredetitől eltérőre, az már nem gyári és a használata sem legális (valójában akkor sem legális, ha nem lépte át a meghatározott limiteket).

Az egyik olyan sáv, ahol viszonylag szabadon variálhatsz az antennával, az a PR27 (azaz CB), ott nincs előírva gyári antenna és az (gyári) adókészülék kimenőteljesítménye van megadva, nem a kisugárzott. Minden közül talán itt van a legtöbb könnyítés (adóengedéllyel nem rendelkező egyének számára).

Idézet:
„Vagy ha csináltam egy kis hatótávolságú rc autót vagy rf kamerát akkor én már bűnöző vagyok?”


Gyári, helyi szabályozásnak is megfelelő adóegységet (pl. transzmitter, rc távirányító) használva szabadon megteheted. De házilag épített adókészüléket egyszeri polgár nem használhat (kivéve: rádióamatőrök), valakinek tanúsítania kell, hogy az adott készülék a szabályoknak megfelel (ez lehet gyártó, importőr, kereskedő...).
Ez a szigorú szabályozás nem a polgárok szívatásáról szól.
Az lehet, hogy olyan frekvenciát használsz, ami éppen nem zavar senkit (és amúgy is valamelyik "szabad" sávban van), de nem tudhatod, hogy az otthon épített (Ebay-ról rendelt, piacon vett) készüléked ezen felül még melyik harmonikuson mekkora energiával sugároz, milyen nem kívánt keverési termékek kerülnek még az antennára (és azok már zavarhatnak valakit/valamit - akár kicsi teljesítmények mellett is).
(#) Kera_Will válasza wtom hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Pont amit szeretnél erre találták ki a LoRaWAN modulokat.
Nézelödjél körül a témában ... elég 2 kicsi modul erre pár ezer HUF értékben.
Nem kell a több 10 ezres értékű bázis állomás !
(#) pucuka válasza llax hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Csak hozzátenném, hogy a mobiltelefonok használata után is kell frekvencia használati díjat fizetni (sőt a telefonszámok után is van azonosító használati díj) csak ezeket a szolgáltató fizeti a telefonszámládból. A felhasznált készülékek pedig típusengedélyezettek.
Ahogy mondod, a CB sávban sem tehetsz akármit, a 40 csatornán csak beszéd forgalom engedélyezett, adat, és képátvitel nem. Adatátvitel játékvezérlő címszó alatt található, 5 db ilyen 10 kHz -es csatorna van a 27 MHz -es CB sávban. itt viszont csak az adatforgalom engedélyezett.

wtom
Legelőször az EHT -t (egységes hírközlési törvény) kellene tanulmányoznod, utána jöhetnek a részletek.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2019
(#) wtom válasza llax hozzászólására (») Feb 11, 2019 /
 
És mi van az olyan eszközökkel amikhez alapból nincs antenna(tehát nem történik csere)? Azokat külön kell venni addig az eszköz használhatatlan, ezek szerint az sem megengedett?
És olvastam is Mo-n kapható rf modul doksijában, hogy irányított antenna javasolt hozzá, ezek szerint ez bűncselekmény elkövetésére való felbujtás lenne?
Viccet félretéve gyakorlatban szerintem ez nem mindig kivitelezhető ahogy a záróvonalat is van amikor át "kell" lépni.

Szóval CB érdekes információk, köszönöm!
Ezek szerint LPD 433mhz esetén amit ismerősöm használ ott hivatalosan nem lehetne antennát cserélni?

Kera_Will
Az rádió frekvenciát moduláló eszköz antenna nélkül, legalább is amit én találtam lora rfm96W-433S2 jelzéssel ha jól vettem ki, ehhez vagy legalább is rfm96W címmel láttam is arduino? fórumon távolság tesztet egy másik modullal és dipole antennával. Persze vannak jóval drágábbak is antennával. Használtál már lorawan modult és ha igen melyiket? + távolság is érdekelne
(#) llax válasza wtom hozzászólására (») Feb 11, 2019 / 1
 
Ha nem is bűncselekmény, de szabálysértés.

Szabadon lehet vásárolni sokféle adómodult is, de nem csak a kézikönyve lesz a mérvadó, hanem (elsősorban) a felhasználás helyén érvényben lévő szabályok. Ha a leírásában javasolt/tartozék antenna használatával még beleférsz a szabályokba, akkor nincs probléma. A "nincs probléma" és a "teljesen szabályos" továbbra is két külön dolog...
Mindennek van egy kicsit "gyakorlatibb" oldala is. Ha csak picit lógsz ki a szabályok által meghatározott keretekből, megpróbálod mások zavarását elkerülni és ezt még csak nem is feltűnően teszed, akkor nagyon kicsi az esélye, hogy problémád legyen belőle. (Pl. picit nagyobb nyereségű irányított antennák használata, lehetőleg nem egy közeli lakóparkot vagy ipartelepet telibe célozva.)

A CB-t kizárólag az antenna kapcsán említettem példaként, más könnyítés nincs. Az eredeti céljain kívül másra sem a készüléket, sem a csatornákat nem használhatod.
(#) wtom válasza llax hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Ezért akartam tájékozódni mielőtt cselekszem, hogy legalább valamennyire a keretek között legyek. Egyébként sem menne az adat másodpercenként és előtte azért megnézném, hogy milyen frekvenciák vannak használatban a környéken, hogy ne zavarhassuk egymást.

Kera_Will
Néztem lorawan-ról videókat és teszteket az amit én kinéztem ahhoz nincs beépített antenna, legalább is mindenki forrasztott hozzá antennákat, hogy "használható" legyen. És legnagyobb előnye ott van ahol már eleve vannak tornyaik erősebb adó/vevő miatt.
(#) szsrobert válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Kicsi a muterheles.A kt922aval illesztesi hiba alakulhatott ki, akkor nem az 50ohmos muteher fog melegedni, hanem mas aramkori elem, vagy a kapcsoloeszkozben alakul veszteseghove.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A hang eleve adat.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Nem irta, hogy hol kivanja hasznalni.
(#) szsrobert válasza wtom hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Igen, jo kerdes. Mivel ha mar latja vki, akkor a rendszere hozzafert az adathoz.
Emellett jo kerdes, hogy adathordozo vasarlasakor, amire sajat biztonsagi kamerafelvetelek es fotok kerulnek miert kotelezo jogdijat fizetni?
A bortonbe se vonulnak be 2 hetre az emberek buntetes letoltesere mas helyett, mert valaki mas talan lopni, rabolni fog...
(#) pucuka válasza wtom hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Idézet:
„milyen frekvenciák vannak használatban a környéken, hogy ne zavarhassuk egymást.”

Ebben ne reménykedj, ezt nem fogod tudni elérni. Nyilvántartás az ITO sávokban nincs, azért vannak a könnyítések, a mérésekhez pedig igen komoly műszerek (térerősség mérő) kellenek, de az sem ad pontos információt. A mellékhullámú zavartatás is csak akkor derül ki, ha valakit zavarsz. Az pedig roppant ideges lesz, ha a használatért kifizetett komoly összegek ellenére nem kap használható frekvenciát. Ekkor van a bukovári.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
A hang eleve nem adat. Analóg átvitelnél biztos nem, digitálisnál lehetne úgy is nevezni, de a modulációs módoknál fel kell tüntetni a moduláció jellegét, sávszélességét.
Valóban nem írta, hogy hol kívánja használni, valószínűleg nem a holdon, vagy valamely más égitesten. A szabályozás ugyan Mo. -ra érvényes, de mivel nemzetközi egyezményeken alapulnak, ez a fajta szabályozás a föld összes országára érvénes, van ahol szigorúbb is mint nálunk. Persze a sivatagban, vagy a dzsungelben kicsi az esélye a lebukásnak, attól még ott is szabálysértés.
(#) Kera_Will válasza wtom hozzászólására (») Feb 12, 2019 / 1
 
LORAWAN modulka tapasztalatok :
1
A negyedhullámú drót darab (17cm) vétel oldalon + mágnestalpas adó oldalon,
ez 14km biztos tudott.
De volt rá példa mikor 70 km távról a Gerecse tetejéről szólt "haza".(RFM96 modul)
Másik kisérlet , amikor 100km túl is eljut , repcsiből hasonló görbe drótos panelka 25mW 433 MHz .
Amíg emelkedett/ereszkedett pár 100 méter fölé/alá akkor szakadt csak le a csomag küldés.1 2 km magasságtól már át ment az infó.(a rádió horizont persze magasan volt.)

olcsó házi gateway
Neked mekkkora távra kéne?
Ha más nem akkor kissé magasabbra kell emelni az RF modulok fizikai helyzetét.
(5 - 8 m , vagy egy épület fölé pár méterrel)
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Csak halkan jegyzem meg, ennek már semmi köze az FM adókhoz.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
OK ... valami "telelmetria adatokra" lenne kíváncsi a kertjében legalábbis fentebb ezt írta a célja között
Idézet:
„Adattovábbítás 6 km-re levő telekről mozgásérzékelő, tartályban vízszint ilyesmi.”

A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2019
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Én eddig csak a tévhitek oszlatásához szóltam bele. Ha (visszaolvasva valóban) valamiféle telemetria adatok átviteléről lenne szó, akkor az olcsóbb megoldás amit ajánlottál, (ebben nekem nincs tapasztalatom) vagy van a fizetős megoldás GSM modem. Ha nagyon fontos, nem túl drága, de biztos működik.
(#) wtom válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2019 /
 
Nem is reméltem, hogy lenne nyilvántartás én egy rtl sdr-rel akartam hallgatózni a lehetséges frekvenciák között, hogy hallok-e valamit. Egy falun és egy 6 km-re levő telek között csak mező van, semmi ipari telep max drone-okat láttam reptetni eddig egyszer, bár azért óvatos vagyok ezért minden tőlem telhetőt megteszek, hogy elkerüljek konfliktusokat. Ettől jobb ötletem nincs kideríteni egy lehetséges frekvencia zavarást, bár csodálkoznék ha egy vállalat pont pl. 433 mhz sávot használná valamilyen kulcsfontosságú eszközzel való kommunikáláshoz.
Igen Mo.-n van.

Kera_Will
Bevallom először elég erősen kételkedtem, hogy a sávszélesség csökkentése ilyen drasztikusan növelné a távolságot, de ez a lorawan modul egyre jobban tetszik.
Emellett döntöttem, köszi mindenkinek!
Következő: »»   102 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem