Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   103 / 107
(#) pucuka válasza wtom hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Idézet:
„vállalat pont pl. 433 mhz sávot használná valamilyen kulcsfontosságú eszközzel való kommunikáláshoz.”

Szerinted egy mobilkommunikációs vállalat nem elég nagy? A Te apróka modulod nem csak 433 MHz frekvencián sugároz, hanem sok más frekvencián is, persze különböző szinteken.
Az RTL SDR -el gyakorlatilag térerősség mérést végeztél. Csakhogy annak vannak módszeri.
Egyrészt az vevő érzékenységén túl befolyásolja az antenna milyensége, nyeresége/vesztesége, és a föld feletti magassága. Egy ilyen mobilos cég antennái vidéki környezetben 30 m, vagy annál magasabban van a környezethez képest (ha lehet valamilyen dombtetőn) a lehető legnagyobb ellátott terület érdekében, jól illesztett érzékeny vevőkkel.
A földfelszínen, esetleg egy szobában levő íróasztalion nem hallasz semmit, (mert ugyanazon a frekvencián a másik oldalon is vevő van) Viszont az vidáman veszi pl. a kisugárzott harmonikus, vagy egyéb frekvenciáidat, és természetesen zavarként érzékeli.
Többek között ezért is mondtam, hogy nem fogsz tudni megbizonyosodni arról, hogy egy 6 km mező közepén nem fogsz zavarni senkit.
(#) wtom válasza pucuka hozzászólására (») Feb 13, 2019 /
 
Éppen ezért léteznek különféle zajszűrési módszerek, a használt sávszélességen kívül a zavarás nem tűnik olyan komolynak rtl sdr alapján(saját tapasztalat és videó) + olvastam fórumokat. Arról nem beszélve szomszéd nagy hatótávú vezetéknélküli kapunyitója is 400 valamennyi mhz-en működik.

100% biztos nem létezik, de azért a napi 1-2 irányított néhány mikrowattos keskeny sávú adattovábbítás nem hiszem, hogy kifektetne egy mobilkommunikációs vállalatot aminek a létezéséről nem is tudok(faluban csak mg. vállalat van) + úgy, hogy előtte azért nem fixpontú rtl sdr-ezést is végzek + következő település 10 km-re van domb mögött.
(#) szsrobert válasza pucuka hozzászólására (») Feb 14, 2019 /
 
3 teherauto 3 oranal.
A2 14 66. Ezek is adatok, szoban kozolve.
A jog megallapodas. Sok orszagban mas a jog, vagy nem is foglalkozik senki a radiozasaval.
Vizszint tovabbitast GSM internettel is meg tud oldani 1000Ft/ho alatt.
(#) gaben62 válasza wtom hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
úgy van,kapunyitóban is van többféle, a gagyik 5mW- rf. 433MHz-en, a komolyabbak, meg bízhatóbbak 50-80mW-os rf. outot is kiadnak, ennek a 70-80%át rendesen ki sugározzák, amennyiben kedvezőek a terepviszonyok.
Soha senkit nem zártak még be azért, mert rendelt pl.ebay.ról ilyen kis 433MHz, es vagy 860MHz-es adómodult, +vevőmodult, és sk. kreált belőle, távvezérlőt, hajó modellhez, esetleg kamera-forgatóhoz.
Valószínű hogy nem zavarja az UHF, amatőrsávot,de a 900MHz- es Gprs hálózatokat sem, amelyet az online pénztárgépek használnak, adatkommunikációra,.. köszönik jól vannak, vízparton domboldalban is betudnak jelentkezni, távol
a 3G. lefedettségtől. Hsdpa- antennáktól..
(#) gaben62 válasza e-sporadic hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Be lehet hangolni hidd el, amennyiben vannak sávvevők, meg behangoláshoz szükséges arra alkalmas rf. műszered..
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Igazából félig-meddig ide tartozik csak, mert az adó kapcsolás készen van, egy gyári készülékként (Vaterán vettem hibásnak hirdetve, valójában csak a szivargyújtó dugóban levő biztosíték volt szakadt. Nem tudom mitől, amúgy normális az áramfelvétele a cuccnak.) Szóval szeretnék én ebből egy hálózati táplálású kis műadót összerakni, és itt kezdődnek a parajelenségek. Akármit csinálok a tápegységgel, átjön a kisugárzott jelbe az 50 Hz-es búgás. Nem földhurok zaja, csak a mély hálózati frekvencia, zizegő felharmonikusok nélkül.
A tápegység a következő: állítható kimeneti feszültségű, stabilizált adapter, ami önmagában zajtalanul hajt egy walkman elektronikát például. De ezt az adót már nem. Felemeltem a feszültségét, és a kettő közé raktam egy LM317-tel épített stabilizátort. Továbbra is búg, ha viszont akkuról hajtom, akkor semmi baja. Már arra tudok csak gondolni (régi rádiókon volt ugyebár külön föld csatlakozó), hogy esetleg a transzmitter testjét össze kéne kötni a hálózati földdel? Vagy ez nem ajánlott megoldás biztonsági okokból?
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Aha, már megint előjött az a szuperpontos fülhallás műszer, amivel megállapítod, hogy nincs harmoníkus.
Amit hallasz, azt úgy hívják, hogy keresztmoduláció.
A keresztmoduláció egyébként pont a tápban keletkező harmonikusok miatt van. Egyrészt a hálózati tápegység diódáin keletkezik, ami később kiszűrhetetlen lesz.
Egy 10 nF értékű kerámia kondit köss az egyenirányító diódáira párhuzamosan. Lehet, hogy nem mindegyik diódára kell.
Másrészt ha az adó sugároz, valamilyen antenna van rajta. Az antenna mindig dipólus, akár látod, akár nem. Esetedben az antenna sugárzójának a másik fele (ellensúlya) az adó háza, árnyékolása, negatív tápvezetéke. Mivel az antenna mindkét felén nagyfrekvenciás áram folyik, ez bekerül a tápegységedbe, és ott az első félvezető rétegen létrejön az interferencia.
Az adórészt árnyékolni, a táp hozzávezetéseket szűrni kell. A táp kimenetét is szűrni kell, 10 - 100 nF kerámia kondival. Ha mindent jól csináltál, meg fog szűnni a búgás.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2019
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 1, 2019 /
 
Nos, a táp kimenetén, az adóhoz közel valóban nincsen kondenzátor beforrasztva. Akkor ez lesz az első, amit kipróbálok vele kapcsolatban!
(#) haragati válasza gaben62 hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Tudtommal nem zártak be senkit, de az e sávon (433MHz) működő, és Mo.-n forgalomba hozott csengők közül többet is betiltottak a "túl nagy teljesítmény" , és a túl sok felharmonikus miatt! Gondolom a kettő összefügg. Ezekre van előírás, de nem igazán publikus. A vásárlók egyébként az egyre távolabbra ható csengőket, távvezérlőket keresik, ezért inkább a vételi érzékenység javul az ujabb típusoknál.
Szerencsére a 433 Mhz, 2,4 GHz-es sávban ma még nem mérnek NMHH (vagy ki tudja ma mi a nevük) emberei....
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2019
(#) pucuka válasza haragati hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Ha szükséges, akkor mérnek. Csak a 433 MHz, és 2,4 GHz es sávban az egymást zavarókkal nem foglalkoznak. Bár ilyenre is volt példa, mikor az egyik beragadt kapucsengő miatt az utcában lakó többiek nem tudták használni a sajátjukat.
(#) djv hozzászólása Máj 9, 2019 /
 
Rádióadó és DJ-pult összekötéssel akadt némi problémám.

Maga a rádióadó egy kínai digitális tuneres kis teljesítményű modell, mely arra kell, hogy pl. strandon a színpad összeköttetésben legyen a belső hangosítással (200-300m épületeken keresztül - wifi, egyéb transmitter nem megoldás a kódolások okozta késés miatt) és mindezt stabilan tegye. Elvileg 15W, SWR szerint csak 10, de kb 70cm antennával földközelben sugároz, így az adás max 500m-en belül vehető a teljesítménye ellenére. (Azért írtam le, hogy elkerüljem a kioktatást az engedélyköteles rész miatt. Tudom, hogy kéne, de nem helyhez kötött és nem zavarok vele senkit, a strand közelében nincsenek lakóépületek, ahol már lennének, odáig nem vehető... és természetesen +-2MHz üres rész közepén használom havi 1-2 alkalommal.)
SWR szerint az antenna és helyzete általában mindig optimálisan van meghatározva és telepítve (0,1-0,2 érték között).

A másik technika 1 DJ-pult.
A. változat: analóg keverő
B. változat: digitális keverő
Mindkettőnél CD-ről szól a zene.

A probléma a következő: Ha össze van kötve az adóval, akkor az A. változatnál erős búgás hallható a keverőben (fejhallgatóban és enyhén a kimenő jelben is).
A B. változatnál ez búgásmentes (elenyésző a fejhallgatóban, mert hosszú a kábele és összeszedi).

A legfőbb probléma az, hogy a CD-játszók adás alatt az antenna 4-5 méteres közelében megkergülnek (az antenna mágnestalpas, a színpadtól messzebb nem igazán telepíthető). A lézerfej nem találja a sávot és serceg a lemezen. 4db azonos lejátszóból van amelyik érzékenyebb, van amelyik kevésbé, de mindnél problémát okoz az adás. (Minél messzebb az antenna, annál kevésbé zavar, de 5m-ig tesztelve nem lehet rendesen dolgozni a lejátszókkal.)


A kérdésem a következő:

1. Ha a teljes cuccot leföldelem, az segít valamit? Semmi se használ földelést az eszközök közül. 1 szál vezetékkel a 220 földjét hozzáérintettem az adó burkolatához (a teljes felszerelés földjéhez), de nem történt változás.
2. Ha leválasztót (földhurok-szűrőt) teszek az adó és a keverő közé, az megoldaná az A. problémát?
3. Ha az adó nincs az áramkörben, de ugyanúgy a közelben van, a fejegység továbbra is kóvályog. Ezt egy hosszabb (5-10m) RCA kábel ki tudná küszöbölni (távolabb rakva az adót és az antennát is, ám rosszabb SWR-el, mert nincs fémes talppont és a földre kerül az antenna a magas traverz helyett), vagy ha föld (árnyék, közös, ...) azonos, akkor csak a hosszabb kábel és a hurokszűrő együttesen oldaná meg a problémát? Vagy az sem?

A lejátszók alul felül fémlemez, oldalt műanyag borítással rendelkeznek, a fejegység viszont "elöltöltős" így az egy fém szerkezet közepén van.
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
A téma elfért volna az FM adós topikban.
Elég baj, ha kioktatásnak veszed.
Valószínűleg földhurkod van, ebből a szempontból mindegy, mert az adó valószínűleg analóg.
15 W RF teljesítmény, minden, csak nem kicsi. Az antennájának közelterében (5 - 10 λ) nem is térerősségről, hanem csatolásról van szó, jelentős feszültségek indukálódnak a drótokban, ha pedig földhurok van, külön katasztrófa.
Az, hogy nincs igazi antennád, az is külön gond, pontosabban antennád az van, csak "nem látod". Az antenna mindig két részből áll, (dipól) legfeljebb nem annyira kézenfekvőnek látszik. Pl. az ellensúly, ami esetedben az összekötő vezetékek árnyékolásának hálózata, és a készülék dobozok, belső tápfeszültségek vezetékei, stb. Az antennában RF áram folyik, a ellensúlyokban is. Ez mindent könnyen meg tud zavarni. Ezen a hálózati földelés nem segít, mert egy fél hullámhossznyi drót, már szakadás, negyed hullámhosznyi pedig darab drótnak minősül, az az RF áramok szempontjából.
A megoldás árnyékolás, az árnyékolások összekötésének átgondolt rendszer a földhurok elkerülésére. (sajnos a készülékeken belül is, pl a keverőpultban, amire utólag igen nehéz hatást gyakorolni)
A megoldás, nem egyszerű. Először is, tisztességes antenna használata, fizikailag távol az érzékeny eszközöktől. Átgondolt összekötése a hangfrekvenciás kábelek árnyékolásainál.
Ha az egyes egységek árnyékolt dobozban lennének (sokszor kivitelezhetetlen) kisebb lenne az esély.
A szűrők használata, elég kétesélyes, nem csak vezetett sugárzás van, hanem térsugárzás is, a 15 W nem kis teljesítmény, nem hiszem, hogy szükség lenne rá, ennyivel majd egy egész megyét be lehet sugározni. Az antennának sem tesz jót, ha nemtom milyen meggondolásból a földre teszed, csillapít ugyan, de megnöveli a zavartérerősséget. Jobb megoldás a jó antenna, lehető legszabadabb térben elhelyezése, és a teljesítmény jelentős csökkentése.
(gondolj csak egy kézben tartott PMR készülék kb. 1 m magasa antennával, és a 0,5 W -jával 8 km -re is el tudsz beszélni)
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2019
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Na igen, egy irányszögadó 8W-tal és yagi antennával több mint 20km-t tudott. Pár méterre a 15W az gigászi teljesítmény, még az 1W is sok.
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Az, hogy hány km, annak elég sok összetevője van, ezért nehéz példálózni.
Alapvetően a kisugárzott teljesítmény számít, (kábelveszteség, antenna nyereség/veszteség, antenna környezetéhez képesti magassága) Arra jól ráérzett a kolléga, hogy az antennát földfelszínre (vagy annak közelébe) helyezi, rendkívüli mértékben lecsökken a "hatótávolság", csak azzal nem számolt, hogy ez további gondokat fog okozni.
(#) pucuka hozzászólása Máj 9, 2019 /
 
Inhouse:
Meglehetősen béna vagyok, nekem még sohasem sikerült ajánlást küldenem, most is próbálkoztam, de nem ment.
Tudom, moderációt kellett volna kérnem a téma áthelyezésére.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Itt felül kérdezi, beírod azt a szót ami a lényeg és feladja az azt tartalmazó topic címeket. Kiválasztod, hogy melyik a legközelebbi és megjelenik a javaslatok között.
(#) proba válasza djv hozzászólására (») Máj 9, 2019 /
 
Az antenna mágnestalpa arra is jó, hogy pl 1m2-es lemezre helyezd, amit a koax árnyékolásra kötsz. (erről el szoktak feledkezni, pedig az antenna része.) Így kábellel is vezetheted ahova akarod. A 15W-ot meg felejtsd el. Egy kínai rádiós modullal (bh1417) talán max 600mW teljesítménnyel 3 vályogfalon keresztül, egy darab dróttal működik a konyhai rádió ( a wifi felakad az első fal után).
(#) pucuka válasza proba hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
A mágnestalpas antenna alatti fémlemezt nem kell összekötni a koax árnyékolásával, különösen nem egy darab dróttal. (ha az autód tetejére teszed, akkor sem fúrod meg az autó tetejét) Az összekötő darab drót pedig (ha egyáltalán kivitelezhető) mint tápvonal működik, és a fizikai hossza, és a hullámhossz arányának megfelelő impedanciát képvisel.
A vaslemezre cuppantott mágnestalpasnál az a gond, hogy az antenna csonk, és a tükör (ellensúly) között távolság van, ezért az antenna sugárzási karakterisztikája módosul a tövénél hurkok jelennek meg, és nő a sugárzási veszteség is. De jobb híján megteszi.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) djv hozzászólása Máj 10, 2019 /
 
1x egy belvárosi épületen is adtam tesztelésképpen, amikor megkaptam az adót. No az épület 7 emeletes volt, én a hatodikon a terasz korlátjáról lógattam ki egy rudat és arra cuppantottam rá a mágnest. Itt 2 dolog is kiderült: egyrészt SWR szerint ha a rúdon (2db salgópolc láb összecsavarozva) kijjebb vagy beljebb húztam, változott az érték, tehát a rúd ellensúlyként működött. Egyetlen pontot találtam, ahol legjobb az adásteljesítmény, fél centivel arrébb bármelyik irányba már romlott.
Abból a magasságból ez a 15W sztereóban a házak takarásával/tükrözésével nagyjából 1-1,5km sugarú körben volt fogható sztereóban egy mobillal. Egy autórádióval ez nagyjából 3-4km volt, de rádiós kolléga jelezte 15km-ről (a város másik feléről), hogy ő tetőantennával zavarosan, de még veszi és csodálkozott azon, hogy mindezt egy botantennával érem el.

Ugyanez a felállás, csak első emelet (nincs minden irányban ház, csak 1 felől) és direkt a korláton az antenna, már max 500m-es hatótávon biztosított csak sztereó jelet. Ugyanazon autórádióval és antennával 5-6 házzal arrébb a jel zavarossá vált és kb. 1km után teljesen meg is szűnt.

Eszerint a 15W optimális esetben (toronyból adva, profi tetőantennával véve) 15km-re is elszól (vagy messzebb), bár nem tökéletesen, egy városban a magasból 4km, egy faluban pár méter magasból 0,5km.
E mérés alapján ha eleve közel föld szinten van az antenna és néhány falat át kell lőnie, valamint rengeteg csövet tele vízzel, ami a föld alá is kerül (azaz vastag, masszív árnyék), akkor a kisebb teljesítmény nem lenne elegendő, csak ha "adótornyot" is viszek.

A strandi tesztelés alatt pl. a parkolóban még jól fogható volt (400m és 8-10 fal), de az úton már nem 500m-re. Így ha csak a tizedével adnék, az épületet sem vinné át (és a belső hangosítás a pénztárnál van, a legtávolabbi ponton).

A színpad fém szerkezetén sem volt mindegy, hogy milyen irányba áll az antenna és éppen hol (ott is centizni kellett a jó értékeket). Gondolom jól tettem, hogy SWR alapján a legjobb értékre helyeztem, bár tudom, hogy semminek nem tesz jót, de pl. egy rossz (2-5) értéken ha üzemeltetem, akkor a kimenő is rengeteget csökkenne... igaz, a kérdésemre (zavarszűrés) pont az ellenkezőjét érném el, azaz a közelben nagyobb lenne a zavar az eszközökben, még a bemenő "Line" kábelban is a visszafelé irányuló RF sugárzás.

De ha már teljesítménycsökkentés... mivel lehet a legegyszerűbben megoldani a csökkentést állítható módon? 15W-os végtranyó van benne, nem cserére gondolok, hanem mondjuk egy potival vagy hasonló (minél egyszerűbb) módon az adott helyi viszonyokhoz hogyan tudnám lecsökkenteni a teljesítményt? (Az adó ST-15B, a sima ST-15, azaz a korábbi változata menün belül tudott váltani 5W és 15W között. Gondolom nem 2 végtranyó volt benne.)

A másik hozzászóláshoz: Ez az antenna azért "praktikus", mert nem igényel szerelést, nem kell hozzá tartórúd, feszítők, stb., egy Yagi rögzítése már nem ilyen egyszerű. Nem fix telepítésre kell, hanem kitelepüléshez, azaz minél gyorsabban lehessen szerelni és kezdeni
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Az antenna sugárzási teljesítményét nem csak az ellensúly, (az antenna mérete) hanem a környezete is befolyásolja. Az antenna szerkezetében a sugárzótól meghatározott távolságra többé kevésbé vezető felület van, akkor már antenna rendszert hoztál létre, és így a ház fala, mint reflektor funkcionál. Ez az antenna ilyen formában mint egy gyenguszka Yagi működik.
"Adótornyot" is vihetsz magaddal, egy magasabb mikrofon, vagy hangsugárzó tartó állvány végére aplikálsz egy tisztességes tripleg antennát jól lehangolva, és azt egy olyan helyre állítod, ahol a környezetében 5 - 10 hullámhossznyi távolságra nincs semmi reflektáló tárgy, pl. a vastraverz állványzat tetejére.
A teljesítményt két módszerrel csökkentheted, vagy belemászol az RF végfokozatba, visszaveszed a meghajtó teljesítmény, és vagy csökkented a tápfeszültséget. Ezt csak műszerrel lehet beállítani.
Vagy csillapítást iktatsz az adó kimenete, és az antenna közé. Olyan csillapítóval, ami elbírja az 50 W -ot, akár több csillapítóból összeállítva.
Vagy hosszú vékony koax antenna kábelt használsz, a felesleget összetekerve.
Ezzel elérheted, hogy a kisugárzott teljesítmény nem az érzékeny hangfrekis eszközeidet éri.
(#) djv válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Elírtam, nem Yagi rögzítése, hanem az 1/4-es GP antenna rögzítése és elhelyezése nem olyan egyszerű kitelepülés során.
(#) djv válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Csillapítónak nem jó pl. egy izzó beillesztése (1 szállal rákötve) az antennaszálra?
Tudom ez se egészséges, de a gyári panelba nem szívesen rondítanék bele.
Digitális az adó tuner része, így a feszültségcsökkentés csak addig kivitelezhető, amíg az még működőképes, szerintem 4-5V csökkentés lehet a maximum.
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Azért az nem egy ördöngős dolog. Fogsz egy kb 2 mm vastag alumínium csíkot, az egyik végére ráerősíted a GP (tripleg) antennát, a másik végére egy mikrofonoknál használt megnemmondom hány colos menetű anyát. Pont olyat, ami a mikrofonokon van, esetleg egy átmenetet, hogy a hangszóró állványt is használni lehessen. Ha pedig van hosszú antenna kábeled, akkor szinte bárhova ahol jó helye van, elhelyezheted.
Egy adónál az SWR 1,5 -nél ne legyen több, mert nem csak a kisugárzott teljesítmény csökken, a végfokozat is megsínyli.
(#) djv válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
0,2-0,5 között szoktam tartani az SWR-t, viszont ha az antennán lévő 3m-es kábelt már toldom akármennyivel, az már 0,5 fölé emeli az értéket.
144MHz fölötti műszereim vannak csak, így az érték nem valószínű, hogy pontos, de a legjobb értéket ezzel is be tudom állítani.
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Kéremszépen, ez nem villanyszerelés. Az antenna kábel tápvonal, amelynek a hullámimpedanciája (nem az ellenállása) 50 ohm. Ahol ez a hullámimpedancia megváltozik, (deformáció, toldás) ott reflexió lép fel, ami a veszteségen túl a végfokot is kinyírja.
Nagyfrekvenciás csillapítók olyan négypólusok, amelyek ki-, és bemeneti impedanciája 50 ohm, és a két kapujuk között csillapítanak.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Koaxot toldani, csak csatlakozóval szerelt kábellel lehet.
(#) djv válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Egyértelmű... BNC-s a rendszer, mivel "kis" teljesítményű, az összes kábel BNC-s, nem holmi összetekert érpár, ennek ellenére bármilyen kábelt próbálok, ront az értéken, holott jó esetben nem kéne.
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Persze a csatlakozó pároknak is van némi reflexiója, pláne ha nincs jól szerelve. Ha megfigyeled a középső ér csatlakozóit, azok pontosan egymásba illenek. Ha nem, máris megnő a reflexió, elég ha 1 - 2 mm hézag van a két fél között. Nézz meg egy csatlakozó adatlapot, láthatod, hogy milyen szűk tűrések vannak. Erre nagyon oda kell figyelni. Ha olyan kábeleid vannak, amiket viszonylag sűrűn használsz, inkább "N" csatlakozókat használj, mechanikailag stabilabbak. Az adón, gondolom amúgy is az van.
(#) djv válasza pucuka hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Nem, BNC-s a rendszer, már írtam. Ekkora teljesítményre még nem raknak nagyobb csatlakozót, mert a teljesítménynek ez is megfelel.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2019
(#) pucuka válasza djv hozzászólására (») Máj 10, 2019 /
 
Az N csatlakozó belseje pont ugyanaz, mint a BNC -jé, csak a háza komolyabb, strapabíró kivitelű. (nomeg létezik vízzáró gyűrűvel is, ami szabadtéri használatnál nem hátrány) A BNC -nek az a baja, hogy az a bajonettzáras kosár idővel meglazul, nem tartja a csatlakozót rendesen, és kész a probléma. A BNC, TNC, és az N rádiófrekvenciás szempontból ugyanaz a csatlakozó rendszer, méretre pontosan, csak a körítés, mechanikai rögzítés más. (járj utána) Nagyfrekvenciás műszerek méréseknél használt fő csatlakozója is N csatlakozó, pont a mechanikai igénybevétel miatt.
Következő: »»   103 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem