Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FOK-GYEM TR9178 tápegység
 
Témaindító: levi18, idő: Máj 13, 2007
Lapozás: OK   2 / 7
(#) gyusz1985 válasza hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
hát jaja! teljes műszaki leirásaid nincsenek ilyen fok gyem tápokhoz?
(#) (Felhasználó 5823) válasza gyusz1985 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Ajánlom magamat! Ha kell el tudom küldeni! LhanziBővebben: Link
(#) válasza gyusz1985 hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Ehhez (tr9175) sajnos pont nincsen teljes leírásom. Amihez van leírás is, az a tr9158, a tr9178 és a tr9253. Csak kapcsrajzom pedig a tr9161, tr9162 és tr9175 típusú gépekhez van.

Bár ahogy nézem 'lhanzi' oldalát, mellette labdába se rúgok ezzel a pár doksival...
(#) (Felhasználó 5823) válasza hozzászólására (») Jan 1, 2010 /
 
Még csak most kezdtem, elég gyenge, vannak itt az oldalon olyanok akiknek sokszor ennyi van!
(#) gyusz1985 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
ami a táblázatokban van azt mind megvan neked?csak akkor lehet megnézni ha te elküldöd nekem?
(#) (Felhasználó 5823) válasza gyusz1985 hozzászólására (») Jan 3, 2010 /
 
Mind meg van és el is küldöm, egyetlen kérésem van, egy köszönő levél annak aki beszkennelte! Ha megfelel küldöm a doksit!
(#) gyusz1985 válasza (Felhasználó 5823) hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
hozzám került egy FOK GYEM TR9175
tipusu kettős táp!és ennek kéne a teljes müszaki leirás,müszerkönyve! a sima 9175-ös kéne,nem /A-s változat! köszönöm!
(#) (Felhasználó 5823) válasza gyusz1985 hozzászólására (») Jan 9, 2010 /
 
Na az nekem sincs! De kitudja, hátha másnak megvan!
(#) derdani hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Kaptam egy ilyen tápegységet, de van vele pár probléma, arra gondoltam, megpróbálom megjavítani, talán a segítségetekkel sikerül is. A jobb oldalon kimértem a feszültséget, hibátlan értékeket mutat a multiméter, ellenben a tápegység voltmérőjének mutatója meg sem moccan, a hátulján levő kapcsokon nincs is feszültség. A jobb oldallal ennyi a baj. A bal oldalon komolyabb a probléma, ott működik a mutatós voltmérő, de ahogy feszültségmérésre kapcsolom, egyből kiakad. A multiméter 63 V-t mutat, nem is lehet állítani a fokozatkapcsolóval, csak a potival pár voltot. Ami ennél is érdekesebb, hogy a bal oldal DC off kapcsolóját lekapcsolva ugyanekkora feszültség mérhető a kivezetésen. Van a nyákon egy R13 jelű ellenállás, ami egy lapra feltekert drót (gondolom a hűtés miatt), na a bal oldalon ez el van égve.:S Ha esetleg valaki tudna segíteni, hogy milyen irányba induljak el a hibakeresésnél, mit mérjek és hol, azt nagyon megköszönném!
(#) derdani hozzászólása Feb 28, 2011 /
 
Jobban megnézve, az R22-ről és az R25-ről is elfüstölt a festék.
(#) válasza derdani hozzászólására (») Feb 28, 2011 /
 
Szia!

Előrebocsátom, hogy nem látom át száz százalékban a táp működését, de valamicskét remélhetőleg fogok tudni segíteni. A sajátommal tavaly már megharcoltam egyszer, bár - az igazat megvallva - abban volt némi vaktában próbálgatás is...

Jobb oldal:
Idézet:
„a tápegység voltmérőjének mutatója meg sem moccan, a hátulján levő kapcsokon nincs is feszültség.”

Ha minden más működik, akkor ez valami rettentő banális hiba lehet - P3 vagy műszer átkapcsoló kontakthibája, szakadt vezeték, vagy hasonló.

Bal oldal:
Idézet:
„A multiméter 63 V-t mutat, nem is lehet állítani a fokozatkapcsolóval, csak a potival pár voltot. Ami ennél is érdekesebb, hogy a bal oldal DC off kapcsolóját lekapcsolva ugyanekkora feszültség mérhető a kivezetésen.”

A 63V maga a nyers tápfeszültség, tehát a végtranzisztorok vagy teljesen nyitva vannak, vagy zárlatosak. Emiatt, illetve a DC off kapcsoló működésképtelensége miatt T3, T4, T5 és T6 tranyókat mindenképp mérd ki diódavizsgálóval. Más hibát itt nem tudok elképzelni, tehát ha a fenti tranyók mind működőképesek, akkor a DC off-nak is működnie kell. Szóval cseréld a fentiek közül hibásnak bizonyulókat.
Amennyiben ezek után a fent említett kapcsoló bekapcsolt állásánál még mindig 63V-ot mérsz, akkor a 1466-os IC is jó eséllyel meghalt. Sajnos ez manapság már beszerezhetetlen, így azt majd után kell építened (Bővebben: Link). Persze a próba idejére nyugodtan szedd ki a jobb oldali tápból.

R13 a műszersönt (áramméréshez), ő minden további nélkül cserélhető sima 0.5ohm/5W-os ellenállásra. A rajzom sajnos nem túl jó felbontású, így R25-öt sehogy sem találom rajta. Az R22-nél pedig nem nagyon értem, hogy mitől égett meg, de ezt majd talán valaki nálam okosabb megmondja neked.

Jelen pillanatban ennyit tudok mondani - ha a fentiekkel megvagy, akkor talán közelebb kerülünk a megoldáshoz. Szívesen mérek is neked a belsejében, ha szükséged lesz rá.
(#) derdani válasza hozzászólására (») Márc 2, 2011 /
 
Köszönöm a választ! hétvégén leszek legközelebb vasközelben, akkor végignézem, amiket mondtál, és megírom, mi a helyzet!
(#) tomi324 hozzászólása Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Bár nem FGY, de van egy EMG-1852-es (TR-9150) tápegységem, a bal oldala kivállóan működik, a másiknak az a baja, hogy a kapcsolók nem a ráírt értéket kapcsolják, a 10Vos csak 7-et... a többit nem mértem mert most pillanatnyilag szét van szedve. Terhelhető is. A kiszáradt ELKÓi mind újra vannak cserélve. Az áram a trafóról rendben lejön, a kapcsoló rendben kapcsol, a graetz rendesen egyenirányít, a kondik is tudják a dolgukat. Eddig tudtam ellenőrizni, innentől kezdek belegabalyodni a rajzba. Esetleg a Tr16-Tr19 tranzisztorok közül valamelyik el van pusztulva? Csak a legfelsőt tudtam kiszedni, a többi nagyon benne van....
(#) tomi324 válasza tomi324 hozzászólására (») Ápr 28, 2011 /
 
Rájöttem a hibára, leírom hátha valaki ugyan ilyennel kerül szembe.
Tr20-at (ami vezérli Tr16-Tr19-et) kicserélte valaki egy másik, nem oda való tranzisztorra.
(#) jandark hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Sziasztok.Kaptam egy TR9177-es tápegységet,sajnos hibás,feszültség a kimeneten kb 0.5volt mérhető tekergetésre nem reagál.Első lépésként kicseréltem a jobb oldali 4 és a bal oldali 2n3055 tranzisztorokat újakra,egy zárlatos volt.A jobb oldali tranzisztorok közös kollektorán közel 70voltot a bal oldali kollektorokon kb 5-7volt feszültséget mérek.
Gondolom van aki már rég átesett ilyen tápegység javításán,ezért is kérlek titeket segítsetek,minden ötlet jól jön..
Köszönöm előre is.
(#) Gafly válasza jandark hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Valószínűleg az MC1466 is elment.
Na azt nem lehet kapni
Rajza fent van a gépnekl a neten, csak keress rá (nem tudom feltenni mer túl nagy).
Proli007 nekem sokat segített hasonló esetben.
Az MC1466 kiváltható és teljesen jó a jana123 (terminal forum) kapcsolása (én is azt használom).
(#) Imi65 válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Erre gondoltál?
(#) Gafly válasza Imi65 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szerintem igen...
Ja meg nézd meg a többi tranyót is (BFY34!), meg a nagy teljesítményű (csillám) ellenállást is...
Nekem kb. fél marék összegyűlt mire jó lett
És soha, de soha net tölts vele akkut
(#) jandark válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2011 /
 
Szia.Ettől féltem én is hogy az MC 1466 is hibásodott,van e esetleg már kész nyákterve valakinek a linkelt kapcsoláshoz?
Nekilátok és megpróbálom meg panelesiteni.
Mindenesetre átnéztem a többi tranyót is kiszedegetve ott eltérést nem találtam..
Köszönöm hogy segitettek.
(#) válasza Gafly hozzászólására (») Máj 15, 2011 / 1
 
Idézet:
„És soha, de soha net tölts vele akkut


Nem tudom, miért, de nagyon sokan hiszik azt, hogy egy labortáp ekvivalens egy akkutöltővel... Pedig teljesen eltérő a felhasználási területük, tehát a kettő közel s távol nem ugyanaz! De itt és most rögtön hozzá is tenném, hogy szükségből természetesen lehet labortápról is akkut tölteni, csak ésszel kell csinálni. Ez alatt azt értem, hogy ha hagyod, hogy az akku kapocsfeszültsége alá essen a táp kimeneti feszültsége (visszaveszed a tápon a feszt, netán kikapcsolod, mielőtt lehúznád róla az akksit), akkor már búcsút is inthetsz annak a bizonyos fél maréknyi félvezetőnek.
De megoldás lehet a töltés idejére akár egy megfelelően bekötött soros dióda is.

Én kényszerből már töltöttem autóakksit a saját 9178-asommal, és a fentiek betartása mellett természetesen nem is esett baja a tápnak (pedig még csak soros diódát sem építettem be).
(#) Allf hozzászólása Júl 18, 2011 /
 
Egy Fok-Gyem TR-9161A 200V 0,5A tápot kellene feléleszteni. Rajzot tudna valaki feltenni?
(#) Hp41C válasza Allf hozzászólására (») Júl 21, 2011 /
 
Szia!

Innen letölthető...
(#) Allf válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 22, 2011 /
 
Köszönöm Hp41C de sajnos nem a linkeltre gondoltam. Azért írtam ebbe a topikba mert nem akartam újat nyitni.....A gyártmány azonos a típus eltérő.
(#) pjg hozzászólása Okt 14, 2013 /
 
20 éve (szó szerint) kukáztam egy Fok-Gyem tápegységet. TR9178 a típusa. Most jutott rá idő, hogy elővegyem. Először is kiporszívóztam. Na nem por volt benne, hanem rengeteg pókháló, meg kiszáradt pók. Sajnos halottnak bizonyult, de nem vette el a kedvemet. Végül is 4 db áteresztő tranzisztor (2N3055) és egydb biztosíték csere után már volt kimenőfesz a csatlakozókon. 42,7V Bármit tekergettem nem változott. Vagyis DE! ismét elszállt 1 2N3055. Hibakeresés. Szakadt a 2,2kOhmos poti, ami a feszültség finom szabályozására való. Mindkettő. Na de ilyen nincs a fiókban. Találtam egy 10kOhmosat, de az ide nem passzol. Széjjelszedtem mindkettő potit A huzal volt elszakadva (elégve?) Az egyik az elejénél, a másik a végénél. Előkaptam a fejlámpás nagyítót és megforrasztottam. S lenni happy működik a masina. Már csak a jobboldali műszert kellett kicseréljem mert akadozva mutatott. Szerencsére egy régi sk tápon ugyanilyen műszer volt csak a skálát kellett kicserélni és a potikkal hitelesíteni. Nagyon tetszik a táp Igaz fokozatkapcsolókkal lehet a feszültséget beállítani, de a potival majdnem minden állásban korrigálni kellet. Gondolom az ellenállások elöregedtek. Véletlenül a multimétert A mérő állásban dugtam bele. A fesz leesett, de a multin ott virított, hogy 2A. Először megijedtem, majd eszembe jutott, hogy 2A-re van állítva a határolás. Nagyon szépen működik a kis táp. Szinte alig melegszik. Érdekesen van megoldva az előszabályozás.
A képen nem az enyém van. Csak ilyen. Nekem hiányzik a jobboldalon látható két piros gomb.
Ha valakinek volna REMIX gyártmányú 2,2kOhmos 1W és 56Ohmos 1W-os huzal potenciómétere , vagy ilyen piros forgatógombja és megválna tőle kérem írjon nekem levelet. 2-2-2 db kellene.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013

TR.jpg
    
(#) Gafly válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Örülj neki hogy nem az IC volt benne hibás.
Az enyémben egy fél marék alkatrészt kellett cserélni, és persze abban is szakadt volt a potméter
(#) oregtamas0202 válasza pjg hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Üdv !
Ez van:2,2K 2W huzal 6 6 28X15 1
2,2K 2W huzal 22 6 28X15 1
A 6-6 és 22-6 mm a tengely hossz és vastagság.
A 28x15 a ház méret ha megfelel.
A 68 helyett talán van 47 és 100Ohm.
Öreg Tom
(#) pjg válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Köszönöm neked. Már tárgyalásban vagyok valakivel. Csütörtökön kapok választ, hogy mi van neki. Ha nem jön össze akkor kereslek.
Szerintem jó lesz. A 100 Ohmos is.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2013
(#) szokola hozzászólása Nov 23, 2013 /
 
Sziasztok!

Volt már hogy 20 éve a középsuliban használtam FOG GYEM tápot.
Most vettem egy 9175 A tápot.
Viszont már elfelejtettem, hogy is kellett használni. Szeretnék segítséget kérni, nehogy megöljem véletlenül, hogy használjam üzemszerűen.
Ha tudom, hogy kell 12 volt egy kis áramkör működéséhez, azt beállítom a fesz szabályzó potival, az áramot mire kell állítanom?
Amire kell, hogy kipróbáljak áramköröket. Illetve van tönkrement akksis csavarhúzóm, azt szeretném üzemeltetni róla. (12 V-os akksi van benne, ami rossz). Lehet erre használni a tápot?
Itt is az áramot, hogyan kell beállítani?

Elnézést az alapvető kérdésekért, de nincs gyakorlatom benne már 20 éve.

üdv
Attila
(#) endrusz válasza szokola hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Szia! Itt a gépkönyve,tanulmányozd át. üdv pali
(#) szokola válasza endrusz hozzászólására (») Nov 23, 2013 /
 
Köszönöm, letöltöttem, de nem lettem okosabb tőle.
Következő: »»   2 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem