Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » For Mig 253
 
Témaindító: Bubu58, idő: Ápr 11, 2023
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Bubu58 hozzászólása Ápr 11, 2023 /
 
Jó napot kívánok, a tisztelt fórumtársaknak.
Ezt a témát azért indítottam, mert szeretnék a téma címében szereplő gépem átalakítására megoldást találni. A co gépem 380v-os , de a mostani bázisomon nincs belőle csak 220. Ugyanis nagyon hiányzik az öreglány mert csak a sarokban nézegetem.Adott a kérdés, hogy van - e rá megoldás.
Ebben kérném a fórumtársak segítségét. Ja ez egy magyar gép és nincs benne az opció 220v-ra, mint sok más gépben. Az a gondolatom támadt, hogy esetleg össze lehet-e házasítani más géppel? Hozzá teszem, hogy csak megfordult a fejemben, mint hozzá nem értőnek. Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mpisti hozzászólása Ápr 11, 2023 / 2
 
Egy fázisra nem igazán alakítható át egy háromfázisú gép, legalábbis jelentős beavatkozás(trafó átalakítás)nélkül bizonyosan nem. Inkább add el,és az árán vegyél egy 1 fázisú gépet.
(#) robis01 válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Ez nem ilyen egyszerű. Van egy meghatározott áramfelvétele 380V-on, ha ezt lecsökkented 230V-ra akkor növekedni fog az áramerősség. Ezért a kezdő kérdés hogy, van-e elég erősáramú hálózat kiépítve a felhasználási helyen?
(#) dB_Thunder válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
...holnap pedig az autódat alakítsuk át vízüzeműre, mert nincs a közelben benzinkút, csak kerticsap!

Ilyen kérdés felvetése után már tudom, hogy bármely (fél)megoldás kivitelezése neked nem fog menni, de egyébként is sokkal többe lenne a leves...

2 értelmes, optimális, nem feltétlen olcsó megoldás létezik:
-A hiányzó 2 fázis beszerzése
-gépcsere!

Előre bocsájtom, hogy a hagyományos trafós 230-as CO hegesztési tudásával aránylag kevesen elégedettek! Ilyen célra inverterest javasolnék!
(#) Bubu58 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Jó napot kívánok mindenkinek! Köszönöm szépen a gyors reakciókat! De megkérném a fórumtársat, hogy nem kéne egy földön fekvő emberbe belerúgni. Tanácsot kértem, hogy lehet-e esetleg házasítani, mondjuk MMA inverterrel? Köszönöm a megtisztelő figyelmet.
(#) Ge Lee válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 12, 2023 /
 
Van már Co-s topik. kár volt emiatt nyitni egy újat. A problémádat lehetne orvosolni, de többtényezős a dolog. Első körben azt kellene tudni, hogy 16 vagy 32A-es automatád van-e, utána azt, hogy van-e egyáltalán valaki a közeledben aki konyít a témához, lehetőleg nem kicsit hanem nagyon. Utána jön csak az, hogy akkor mit és hogy is kéne átalakítani, és hogy azt egyáltalán lehet-e, hozzáférhető-e a primer huzal vagy sem, kondi is kelleni fog, stb stb.
Ezt magad, mint hozzá nem értő nem fogod tudni megoldani.
(#) Gafly válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 12, 2023 / 1
 
Igazad van.
Még mindig tartom azt az álláspontomat, hogy új topic-ot csak az nyithat, aki bizonyíthatóan átutalt legalább ötezer forintot kóbor macskák ivartalanítására, és belegyezik abba, hogy csak egy hét múlva jelenik meg az új topic...
(#) mpisti hozzászólása Ápr 12, 2023 / 2
 
Nem kellene elkezdeni itt is egy másik szakmai oldalon gyakorlattá vált oltogatást. Aki a kérdést feltette, nem járatos a dologban, azért kérdez. A kérdező pontosan tudhatja mire volt jó a 3 fázisú hegesztője, hiszen korábban használta. Aki némileg ismeri a 3 fázisú trafós Co gépek lelkivilágát,az pontosan tudja hogy azt átalakítani egy fázisúra tisztán pazarlás, mert annyi réz és trafólemez kerül a szemétbe, és olyan sok munkával jár hogy az hihetetlen, és egy csomó pénz befektetése mellett se biztos hogy az eredmény megnyugtató lesz. Ahogy már korábban is írtam: eladni, és az árán venni egy egyfázisút, akár inverterest.
Ez járna a legkevesebb bosszúsággal.
(#) meno.mano1967 hozzászólása Ápr 13, 2023 /
 
Imádom az oldalt , itt mindenki olyan okos segítőkész. Na hagyva a szarkazmust : 200 amperos testvérét átalakítottam 230 ra. De másik trafóval ! Az elektronikát tápláló transzformátor rendelkezett 220 bemenettel az maradt. Előtolás kapott másik tápegységet . Az egyfázisú gépekben meg jó ha van puffer kondenzátor.
Nekem megérte mert : javítható , belefér a 15 kiló huzal , lehet kísérletezni tovább.
(#) Bubu58 válasza meno.mano1967 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 1 /
 
Üdv. Köszönöm szépen a kérdésemet megértő és hozzászóló fórum társaimnak.
Nem szeretnék megbántani senkit, de úgy érzem, hogy nem igazán kaptam választ a kérdéseimre.
A lenyomáson kívül. Ahogy anyósom monda az egyik barátomnak nem elég kreatív!
De valószínű, hogy a felvázolt gondolataim írása közben én sem voltam az!
(#) bnandor válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Üdv! 1-2 éve építettem egyfázisú gépet a co-s fórumozók sok hasznos tanácsát megfogadva,(külön köszönet Mpistinek).Akkor nem volt sürgős, nagyon sok munka, agyalás volt vele.Azóta barátommal olcsóbban vettünk gyári magyar trafós gépet, szóval lehet hogy nem vágnék újra bele.Az átalakításnál az új trafó+ fojtó gyártás nem egyszerű mutatvány, plusz a fokozatkacsoló, az egyenirányítót is kell alakítani,+ kondik is kellenek.Nekem mázlim volt,gépész ismerőstől vettem félbemaradt projektből gyári egyfázisú trafót fokozatkapcsolóval, orosz mozdonydiódákkal.Azóta hálistennek (meg a Démász partner barátomnak, meg némi pénznek) lett három fázisom.
(#) Bubu58 válasza bnandor hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
Üdv. Köszönöm szépen Nándor a hozzászólást. A meno.mano1967 fórumtársunk áll a legközelebb az én elképzelésemhez. Mert én nem szeretném az egyébként teljesen jól működő gépem, szét rombolni ( visszafordíthatatlan beavatkozásokkal tönkretenni ). Azt az elképzelésemet írtam le, hogy esetleg megvalósítható lenne a 2 az 1- ben megoldás ( mondjuk átkapcsolós rendszerben ).
(#) mpisti válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 14, 2023 /
 
András úgy látom egyáltalán nem értetted meg a lényeget. A kérdésed az volt,hogy a te 3 fázisú gépedet át lehet-e alakítani 1 fázisúra. Már először is leírtam hogy NEM. Ez nem azt jelenti hogy -ahogy fogalmaztál - barmolással ne lehetne, de gazdaságosan semmiképp. Annyit nyernél vele hogy a szétbarmolt -addig jól működő-3 fázisú gépedet eltolhatnád a MÉH telepre mert hasznavehetetlen kacattá válna a szétbontás után. Az elmúlt 50 évben néhány (többszáz)hegesztőgép megfordult a kezeim között,de 3 fázisúból 1 fázisút 1 az 1-ben még nem kérte senki hogy csináljak. Úgy több is készült,hogy nagyon régi -nem hegesztett vasmagú- hegesztőgép trafólemezét felhasználva építettem egyfázisút,de készült kétfázisú is, az már átkapcsolható volt 230 és 400V között-de az se 3 fázisú volt, csak 2 és 1. No de ahhoz kellett az a tapasztalat amit az efféle gépek javításakor szerez az ember. Te a gépedet egy átkapcsolóval szeretnéd egyfázisúvá alakítani. Na pont ez a része nem fog menni, mert a 3 fázisú trafó 3 oszlopos magjából nem tudsz eltüntetni 1 oszlopot, pedig ez lenne a (egyik) feltétele az átalakításnak. Persze ötletelni lehet,ha a kérdező nem rendelkezik azokkal az alapvető villamos ismeretekkel ami a trafó működésnek a lényegét adja. Azt hiszem elsőként válaszoltam a feltett kérdésedre, úgy gondolom egzakt választ adtam arra vonatkozólag hogy számodra mi lenne a legjobb megoldás. Te azt szeretnéd hogy a géped tudjon menni 1 fázisról is meg 3-ról is, mindezt egy átkapcsolóval- na ez nem fog menni.Említetted hogy meno.mano megoldása áll legközelebb az elgondolásodhoz... meno.mano nem gépet épített, hanem egy 3 fázisú 200A-es gép dobozába rakott egy másik főtrafót, felhasználta a 200A-es 3 fázisú gép segédtrafóját, és huzaltolóját! Ez nem átépítés 3 fázisúról 1 fázisúra, hanem csak egy trafócsere! No de hagyjuk, felesleges itt a szót szaporítani. Jó szórakozást az átalakításhoz.
(#) Bubu58 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Üdv.Köszönöm szépen a jó tanácsokat! De nem evezünk egy csónakban. Az az ötletem támadt, hogy az mma/awi-s inverteres gépemet használnám fel e nemes cél oltárán. Ha járható lenne az út. A trafós út annak okán, hogy nagyon sok posztot elolvastam róla eszembe se jutott. Valószínű az én hibám mert nem jól fogalmaztam meg az ötletemet (lehet,hogy most sem).
(#) mpisti válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
"Az az ötletem támadt, hogy az mma/awi-s inverteres gépemet használnám fel e nemes cél oltárán." Na az még viccesebb...
(#) Bubu58 válasza mpisti hozzászólására (») Ápr 15, 2023 /
 
Tisztelt Uram! Szerintem az a vicc, hogy még csak el sem gondolkodik rajta.
(#) hulala válasza Bubu58 hozzászólására (») Ápr 15, 2023 / 2
 
Tisztelt Bubu. Valaha meg szoktad nézni kivel társalogsz vagy esetleg ironizálsz? Pisti a fórumlakók között hegesztőgép témában a legképzettebb közzé tartozik. Profi szinten és nagyon segítőkészen áll hozzá mindenkihez. Szerinted ok nélkül írta amit írt. "az a vicc, hogy még csak el sem gondolkodik rajta. "... az a vicc, hogy lila gőzöd sincs a hegesztés és hegesztő berendezések témában. Rajtad kívül ezt az évek folyamán már rendkívül sokan megkérdezték és fel is lettek világosítva, hogy MIÉRT. Te nem akarsz olvasni, tanulni a témában sem sőt külön topicot nyitottál egy már sokszor megválaszolt kérdésre. Vigyázz mert így elfordulnak tőled és magadra maradsz az ötleteiddel. De hajrá, ne csak beszélj róla hanem valósítsd meg az ötleteidet mert sok ember a saját kárán tanul csak.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem