Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztópákák - melyik miért jó
Lapozás: OK   189 / 191
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 29, 2023 /
 
Most epitek egy (Commodore) VIC20-at, ezen azert vannak nagyobb kapcsolok, csatlakozok, foldfelulet is. Majd beszamolok a tapasztalatokrol ha elkeszul.
(#) cua válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 1, 2023 /
 
Nos, vegigmentem par dolgon, volt dolga az uj allomasnak es pakanak.
Amit csinaltam:
- VIC-20 epites (konkretan egy replica nyak teljes beultetese)
- Masik VIC-20 bontas
- Egy UK 101 replica forrasztas (beultetes)
- Egy AM ado beultetes (regi radiok tesztelesehez).
A VIC-20 panel tartalmaz nagy femfeluletet (a VIC chip koruli arnyekolo lemez) es eleg nagy telefoldeket, amibe regi tuchel csatik (3 db), power gomb, joystick csati, es a massziv 40 labu Expansion port mennek. Kiszedtem csatlakozokat is, csak hogy teszteljem a cucc kepessegeit
Ezek nagyreszet (mind beultetes, mind kiszedes kozben) 325C fokon elvitte a kedvenc hegyem ami az 1.2x0.7-es veso alaku, a nagy feluleteknel jol jott a 3.2-es (szinten veso) is. Osszevettem az 5-os (eleg brutal) heggyel is, de utobbiak eseteben nem volt jelentos kulonbseg.
A kicsi hegynel volt olyan, hogy hirtelen nagy hoelvonasnal pillanatra lehult a hegy, de ez nem a futes hianya, hanem az esszerutlen hegyvalasztase
A sleeping es a hibernalas is jol mukodik, mire a munkafelulet fole er a paka mar ismet eleri a beallitott uzemi hofokot.
Osszesegeben eddig nagyon elegedett vagyok, jo vele dolgozni.
Ami (nekem) fontos: Igy egeszeben, egyben, beleszamitva a hegytarto es cserelo reszt, az allithato szogu pakatartot, a ketfele tisztitot egy kompakt hazban, nekem igy eri meg.

Ami meg hatravan:
Van ket radiom bontasra es egy javitasra (mindharom csoves) . No ott van boven nagy femfelulet, igy megerzesre a 3.2-es hegy lesz a nyero, neha talan rasegitve a 5mm-el.
(#) Szaturnusz hozzászólása Jún 10, 2023 /
 
Sziasztok!

Egy "normális" forrasztópákát szeretnék venni. A 20-30-ezres tartományban gondolkozom, de ha itt nincs megfelelő, lehet drágább is.

https://forrasztoallomas.arukereso.hu/f:ar=3/?orderby=1

Nem vagyok egy nagy hobbi elektronista de néha forrasztgatok, évente párszor és a régi 230 voltos pákám azért mégis csak gagyi már. Nagy ritkán egy-egy SMD ellenállás de többnyire sima paneleken nem felületszerelt alkatrész forrásztása a cél. Ez a kategória már értelmesen használható?

pl Extool 8794520, Fahrenheit g28003 vannak ebben a kategóriában
(#) Skori válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Idézet:
„....pl Extool 8794520, Fahrenheit g28003 vannak ebben a kategóriában ...”
Igen, ezek kb. a már használható - de még "belépő szintű" forrasztóállomások. Esetleg kínából pl. hakko-klón ha még van ebben az árkategóriában, az lehet valamivel jobb. Azokra a típusokra gondolok, amelyekben a heggyel egybe van építve a fűtés és a hőérzékelő is.
De építeni is lehet, pl. amit GeeLee többször is berakott a fórumba: alig néhány alkatrészből álló JBC páka áramkör - ennek nincs szép kijelzője, cserébe olcsó, és a JBC heggyel még így is sokkal jobban lehet forrasztani mint egy gyári Extool vagy Fahrenheit állomással. Amit én közzé tettem, azt sem agysebészet utánépíteni (nagyon sokan megépítették már). A végösszeg ez esetben több lesz, de persze egy gyári JBC állomásnál még ez is drasztikusan olcsóbb. Ami pedig még fontos, az eddigi visszajelzések alapján, forrasztani kimondottan jól lehet vele.
(#) Szaturnusz hozzászólása Jún 10, 2023 /
 
"Esetleg kínából pl. hakko-klón ha még van ebben az árkategóriában"

A kínából hakko klónt hogy ismerem fel? Aliexpressen minden páka, ami Hakko néven fut és nem túl drága? (mert gondolom, ott nem lesz eredeti...)

pl ilyen? https://www.aliexpress.com/item/32790086981.html (ez mondjuk DIY de nekem jó az is)

Mert a http://hakkoshop.eu/index.php?route=product/category&path=1&...er=ASC oldalon az aliexpresses 11 ezer forintos kategóriát nem találom, csak 50 de inkább 150 ezer a legolcsóbb
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2023
(#) Szaturnusz válasza Skori hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
"Azokra a típusokra gondolok, amelyekben a heggyel egybe van építve a fűtés és a hőérzékelő is. "
azt jól gondolom, hogy ha egybe van építve, akkor a hegy csere jóval drágább?
(#) Skori válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
A hegy csere valóban drágább valamivel, de emiatt nem kell a pákában fűtőbetét cserével, vagy hőérzékelő cserével bajlódni soha. Ezen kívül ezeknek a pákahegyeknek elég hosszú az élettartama, nekem a JBC hegyek (Sn60Pb40 ónnal forrasztok) sokkal tovább bírják, mint a sokak szerint hosszú élettartamú Weller hegyek. A legfőbb előny pedig: az egybeépítés miatt sokkal jobban, precízebben szabályozható a hőmérséklet, és ez a forrasztás során is érezhető előnyt jelent.
(#) Skori válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 10, 2023 /
 
Ahogy nézem magadtól rájöttél... Nem saját tapasztalat, de a klónokat is egész jónak tartják. Az alis linken szereplőhöz nagyon hasonlót vett egy diák a suliban, elsőre (egy-két forrasztás erejéig) egész jónak tűnt ez is, de ezt részemről nem nevezném komoly tapasztalatnak...
(#) Szaturnusz válasza Skori hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Pl ehhez a https://www.aliexpress.com/item/32790086981.html -hez a pákahegy az a "hakko t12 pákahegy"?


A https://hakko-magyarorszag.hu/forrasztohegyek.html oldalon pont T12-est nem találok de mondjuk mindenhol máshol a guglival rákeresve simán találok: pl https://www.aliexpress.com/item/1005003614892885.html.
(#) Szaturnusz válasza Skori hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Közben találtam egy elég jó leírást, ábrákkal stb: https://www.cspista.hu/2017/vtalk08.pdf

Ha jól értem, akkor az, hogy pl T12 klón, az azt jelenti, hogy az eredeti T12 pákahegy "köré" (na meg azt is helyettesítve) építenek azzal méretben, csatlakozókban stb kompatibilis hardvert + elektronikát, szoftvert stb.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2023
(#) Hutty válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 11, 2023 /
 
Igen. Volt az eredeti HAKKO és lemásolták. Gondolom a HAKKO-nál kifutott, nem szerepelteti.
Mondjuk jobb megoldásnak látom a T12-őt, mint a 907-t érzékelés és hőntartás szempontjából.
Többféle vezérlés és nyél is van az alin, és a pákahegy sem drága.
Tetszik a rezgésérzékelős nyél ( pl. higanykapcsoló ), amivel alvó módba kapcsolja a fűtést.
Kezdek elcsábulni, hogy összerakjak egyet.
(#) Szaturnusz hozzászólása Jún 11, 2023 /
 
Skori, Hutty, köszönöm szépen a válaszaitokat!
(#) tbarath válasza Szaturnusz hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Ha jól tudom, akkor a T12 és a T15 hegy kvb ugyanaz, csak a Hakko az Európai és Észak-Amerikai piacon T15-öt forgalmaz, mindenhol máshol pedig T12-t.
Amit ebay/ali vonalon kapsz T12 néven, az jó eséllyel hamisítvány, és nem eredeti Hakko. Attól persze még lehet jó, csak lutri.
(#) Ge Lee válasza tbarath hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
A klón Hakko hegyek a vicc kategória, teljességgel használhatatlan, de ezt az áruk is tükrözi. Nekem még az ón sem tapadt meg rajta hanem lefordult róla.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Pedig most akartam rendelni belőle párat hogy kipróbáljam a minőségét. Az eredetiből van 4 darab, azok nagyon jók.
(#) Ge Lee válasza tothbela hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Attól még rendelhetsz, lehet hogy az jó lesz. Ezek árára nem emlékszem, de ilyen 800 vagy 1500Ft körül voltak, na annyit is értek. Annál egy mezei kínai solomon hegy is többe kerül amibe még fűtőbetét sincs.
(#) tothbela válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 18, 2023 /
 
Igen, valami ilyesmi az ára. Amúgy nem pénz érte, gányolni bőven megéri.
Amúgy nagyon szeretem, mert amíg a Solomon pákám hegyét nem tudom ki cserélni csak kohászat kesztyűvel, a Hakkóét a egytől 4 cm távolságra csupasz kézzel megfogom, és ki húzom a nyélből. Nem meleg, szerintem 50 fok sincs, miközben üzemi hőfokon van a csúcsa. Maszek a nyél, és bár teflonból van a hüvely, csinálhattam volna sima PP vagy PVC anyagból is. Ott csücsül a feltételezett hidegpont közelében egy termisztor is, de nem használom. Azt hittem melegebb lesz a nyélben, de nem. Ha a klón legalább ebben hasonló, akkor megéri. Tákolnék akkor egy iker pákát, mert most három kéz kellene néha.
(#) Thomas10100 hozzászólása Júl 6, 2023 /
 
Sziasztok!

Van bárki aki próbálta az Aifen, vagy Sugon névre keresztelt kínai csodákat?
Aifen A9PRO amit nézegettem, de ez hasonló:
Bővebben: Link

Nézegettem youtube videókat tesztről, de nem jött át, hogy akkor most milyenek. A hegyeket láttam hogy JBC dobozból veszik ki, de gondolom nem eredetiek.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2023
(#) Szaturnusz válasza tbarath hozzászólására (») Júl 8, 2023 /
 
Végül egy ilyen klónt vettem: https://www.aliexpress.com/item/4000045522658.html ("QUECOO T12-956 Soldering Digital Station Electronic Soldering iron OLED 1.3inch with Black M8 handle and T12 soldering iron tips")

4 különböző hegyet vettem hozzá. Egyelőre nekem teljesen jól megy, a hegyek is jók, jól tudom őket használni de nincsen igazából összehasonlítási alapom jobb minőségű vagy eredeti pákákkal és nem sokat forrasztok. Ezt csak azért írom, hogy ha valaki olvassa, akkor totál nem mérvadó a véleményem.

Tetszik az auto pihenés, kikapcsolás funkció, a páka könnyű, a vezeték is flexibilis. Azt mondtjuk nem tudom, hogy hány fokra érdemes állítani van-e valami szabály, majd ezt kitapasztalom,
Az eddigi 230 voltos pákámnál sokkal jobb
(#) tbarath válasza Szaturnusz hozzászólására (») Júl 12, 2023 /
 
Nekem is van valami hasonló, csak darabokban, össze kellene azt is rakni...
(#) Monster02 válasza Skori hozzászólására (») Júl 24, 2023 / 1
 
Szét szedtem az NTC vezérlő végett.
(#) Directors hozzászólása Aug 4, 2023 /
 
Sziasztok!

Van egy 907A típusú pákám.
Vásároltam bele egy ilyen Bővebben: Link típusú hegyet. Nálam nagyon hamar kilyukadt a hegy. Ez ilyen rossz minőségű hegy lenne ? Ha igen akkor honnan érdemes ebbe belevaló hegyet venni ?
(#) Ge Lee válasza Directors hozzászólására (») Aug 4, 2023 /
 
Igen, az olyan minőségű. Örülj neki ha tudtál vele egyáltalán forrasztani, nekem nem sikerült mert meg sem tapadt rajta rendesen az ón. Csak hogy legyen mihez viszonyítani, nekem az Ersa-hoz 3-4 ezer + áfa egy ilyen kaliberű hegy, de szerintem a weller is hasonló árfekvésben van, és azokkal régen el lehetett forrasztgatni évekig 1db heggyel, úgy, hogy napi használatban voltak.
(#) Directors válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 4, 2023 /
 
Áhh értem. Akkor azért volt ez ilyen olcsò.
Hol lenne érdemes nézelődni rendes hegy után ?
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2023
(#) bodgabo válasza Directors hozzászólására (») Aug 4, 2023 / 1
 
Eredeti Hakko vagy Plato márkájú helyeket keress! Én olcsó Yihua pákát használok ilyen hegyekkel szervizes munkához.
(#) jefflynn válasza bodgabo hozzászólására (») Aug 5, 2023 /
 
Hol veszel ilyen hegyeket? Kipróbálnám én is. Egyszer rendeltem ebay-ről jó drágán eredetinek mondott Hakko-t, de rosszabb volt, mint az olcsó kínai hegyek. Azóta inkább olcsón veszek gagyit, az legalább nem okoz csalódást
(#) Temela hozzászólása Aug 5, 2023 /
 
Üdv!

Arra lennék kiváncsi, hogy az infra forrasztó tönkre teszi-e az smd ledet kiforrasztáskor, azaz megolvad-e?
Nincs semmilyen tapasztalatom a témában, eddig hőlégfúvóval panel felől forrasztottam ki.
Mielőtt vennék infra állomást azt szeretném tudni, hogy a led csere mennyire megalósitható (bontott led felhasználással....)

Köszönöm a válaszokat.
(#) Directors válasza jefflynn hozzászólására (») Aug 6, 2023 /
 
Talán itt eredeti hegyek lehetnek. Lehet én is megpróbálok egy kettőt innen.

Bővebben: Link
(#) rozsdas111 hozzászólása Okt 27, 2023 /
 
Sziasztok!
Alkalmi hobbi ki-be forrasztáshoz keresek megfelelő szerszámot. Ezeket néztem ki, van-e valakinek szakmai, észrevétele? Nem szeretnék nagy összeget költeni, de azt sem akarom hogy valami kétszer használható vacakba fussak bele. Olyanom már van itthon kettő is.
(#) deebo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Okt 27, 2023 /
 
Fénykép alapján ítélni nem lehet. A Bal oldaliból van hulladék és van jó is, amibe a weller hegyek is belemennek. Ezt az ár is tükrözi.
Következő: »»   189 / 191
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem