Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fotozáshoz elektronikák
 
Témaindító: aansel, idő: Dec 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) aansel válasza aansel hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
tennék még egy érdekes kiegészítést...
ha a diódára irányítva bekapcsolom a lasert villan...
na már most... ha elhuzom előtte az ujjam (csepp imitáció) akkor ugye egy darabig árnyék aztán megint a nulláról 100%fény ahogy elmegy az ujjam... az érdekes az az hogy ilyenkor sem exponál.... (pedig a helyzet ugyan az mintha rányitnám a lézert...
néha elexponálja de csak ha sokáig van előtte az ujjam... de akkor se mindig... de ha rányitom a lasert akkor meg 100%ban mükszik...
(asszem az ilyen helyzetektől szoktak az emberek elkezdeni legyeket kergetni...)
(#) Norberto válasza aansel hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Ez azért van, mert az áramkörben van egy védelmi funkció. Magyarul, hogy ne lehessen másodpercenként elvillantani a vakut, mert úgysem bír aközben feltöltődni kellő mértékben.

Ezt a gyorsaságot lehet szabályozni azzal az ellenállással, amit mex is említett:
Idézet:
„az 1ľF-ot töltő ellenállás nagy értéke miatt nem tud a kondi olyan szintre töltődni ami elég lenne az optotriacban levő dióda bekapcsolásához.”


Tehát ha azt akarod, hogy ezekre a helyzetekre hamarabb reagáljon a készülék, akkor vagy az ellenállást csökkented (persze nem drasztikusan), pl. a felére, negyedére, vagy a kondenzátort cseréled kisebbre (az értékcsökkentés itt sem lehet túl nagy), vagy mindkettő értékét csökkented egyszerre...

De mondom, van egy bizonyos határ, amit nem célszerű átlépni, mert a vaku károsodását okozhatja (úgy tudom), ha túl sűrűn van vele villantva.
(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Hehe..
Idézet:
„néha elexponálja de csak ha sokáig van előtte az ujjam... de akkor se mindig... de ha rányitom a lasert akkor meg 100%ban mükszik...
(asszem az ilyen helyzetektől szoktak az emberek elkezdeni legyeket kergetni...)”

Na szóval ennek is egyszerű a magyarázata:hirtelen változásra reagál csak.Mindez a 10µF-es kondi miatt történik,ha lassú rajta a feszültségváltozás akkor lassan nyitja ki az optot vezérlő tranyót és a diódája nem kap megfelelő nagyságú áramot.
(#) aansel válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /
 
hát elöször is köszi a segítséget.. Mexnek is!!!
2. tök hülye vagyok a témához, nagymamabiztosan fogalmazzatok léci!
3 pl először az 1micro-s aztán a 10micro farrados kondiról beszéltek.... persze lehet az 1microsra mondjátok h azt tölti az ellenállás a 10microsra meg az optonyitását.
ezt legyetek kedvesek tisztázni szegény hüje művész számára, tehát elírás vagy nem ... és kicsit részletesebben legyetek kedvesek.

vi irta:
Működés:
Amikor rávilágítok a lézerrel villant, illetve amikor tartósan világítok rá és megszakítom a fény útját szintén elvillan. Tehát mindíg a változásra reagál.

annyiban igazatok van ha sokáig világítok rá és akkor kapcsolom ki a lézert akkor villant... de még mindig nem megy el hirtelen változásra... értsd: ujjelhuzás
kisebb kondival, ellenállásal készülök addig is.
előre is köszi
(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 23, 2007 /
 
Próbáld meg ezekkel az értékekkel:
De még mindig fenntartom,ez nem az a kapcsolás amire neked szükséged van...
(#) aansel válasza mex hozzászólására (») Dec 23, 2007 /
 
kösz mex kiprobálom....
ugynézem hallotál már a sportról!
mi a véleményed erről a kapocsról???
cél hasonló!
üdv... kellemes ünnepeket!
(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Felteszek egy 555-ön alapulót,most izzadtam ki,szimulátorban a fotodiódát kapcsolóval helyettesitve működik.Figyelem ez gyors reakcióidejű,képes nagyon gyorsan egymásután is elvillantani a készüléket,de egy ilyen alkalmazásra mint a vizcsepp fényképezése ez kell.
(#) aansel válasza mex hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
köszi!
pár dolgot azonban nenm tiszta!!!
csak a szimolátor miatt cserélted a fotodiódát kapcsolóra???
gyors egymásután nem baj..mindig csak egy csepp fog elhúzni.. a következő meg csak kicisvel később.

a rajzhoz mellékelt szövegben írod>> "az áramkör csak akkor kapcsol ha a diódát fény éri"....
nem egészen értem.. te akkor kapcsolódtál a fórumozásba amikor... elkezdtem panaszkodni hogy ilyen kapcsolásom van csak nem ilyen kell hanem ami akkor villant ha mondjuk egy pillanatra elalszik a fény.
lsd csepp. mondjuk látom hogy folytatódik a szöveg hogy meg kell szüntetni, meg hogy újra ha fény éri... de ahogy van fogalmazva a leírás nem ez tűnik a lényegének.
azért köszönöm a segítséget.. ha bármi fotós kérdésben a segítségedre lehetek csak szólj...
azt értsd meg hogy nem esek neki egy kapcsolás elkészítésének amíg legalább "nagy" esély nem mutatkozik annak működésére!
pácse!
további kellemes ünnepeket.
(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Igen mivel a szimulátorban nem találtam fotodiódát,meg ha még lett is volna külön kellett volna a megvilágitásával "mahinálni".
A közölt áramkört vizcseppfotózáshoz azért alkalmas szerintem,mert feltételezésem szerint egy lézer vagy egyéb fénysugarat akarsz a cseppel megszakitani.
A bekapcsoláskor amikor a diódát fény éri lesz egy fals villanás ezután viszont csak akkor villan,ha a fénysugár megszakitása után ismét fény éri a diódát.De akkor rögtön gyakorlatilag késlekedés nélkül.

(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Idézet:
„ugynézem hallotál már a sportról!

Csak most jöttem rá,hogy ezzel a célfotózásra gondoltál.. Ott pedig nagyon fontos azonnal inditani a vakut. Az alábbi áramkör ennek tesz eleget. Az előzőhöz képest van némi változtatás. Legszembetűnőbb a kettő tranyó ami egy darlington fokozatot alkot, igy nagy érzékenység jellemzi. Az 500kohm értékű potenciométer jó ha többmenetes kivitelű(helitrimmer) igy finoman lehet állitani a kapcsolási küszöbszintet, alkalmazni tudod eltérő fényviszonyok esetén is. Ez a kapcsolás a fotodiódát érő fény megszakadása (illetve nagymértékű csökkenése) esetén azonnal inditja a vakut. Ha megvilágitást kap nem történik semmi. Az 555 0.11 sec ideig bekapcsolja az optotriak diódáját,ez bőven elég a vaku kapcsolására. A rajzon a virtuális optocsatoló fototranzisztort tartalmaz(csak ilyen volt a szimulátorba),ez ne tévesszen meg, használd a már meglévő MOC3020-at. A kapcsolás kis áramfelvétele miatt tápellátásnak megfelel egy 9V-os elem is. Ha esetleg nyákrajz is kellene akkor megrajzolhatom....
(#) aansel válasza mex hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
hali!
ujfennt köszi mindent!!!
amiket irtál arról picit később.
ha tudnál gyors választ arra, hogy az alábbi kapcsolást hogy kössem be?!?! tehát kérdések:
1.sima diodát vettem, a rajzon jelölt SCR nemhogy nem volt, de két boltban azt se tudták, hogy az mi a fene. sima dióda jó helyette?
2. a dióda vége a kimenet>>> vakut akarok vele működtetni, az úgy villan, hogy két érintkezőt rövidre zárok... az egyik érintkező a kapcsolás kimenete a dióda vége... de mi a másik ?? tehát hova kössem a másik vaku érintkezőt?
3 fotótranyót vettem,a rajz úgy mutatja hogy a középső láb (bázis!?) nincs bekötve sehova, nem is kötöttem be sehova .. jó az úgy az?
megintcsak ultrakösz!
(#) aansel válasza mex hozzászólására (») Dec 27, 2007 /
 
a kapcsrajz lemaradt!
(#) mex válasza aansel hozzászólására (») Dec 27, 2007 / 4
 
Üdv. Az SCR az tirisztort jelent. A kapcsolás akkor működik ha a vaku kivezetései közül a pozitivat kötöd a tirisztor anódjára a másikat pedig a testre. Tirisztornak jó a P0102. ez kicsi (TO 92)-es tokban van. A fototranzisztornak nem minden esetben használják a báziskivezetését,szokták diódának is használni. Ebben az esetben igy van-gyorsabb működésű.
(#) Weesl hozzászólása Dec 1, 2014 /
 
Üdv! Mint a téma címe is mutatja fotózáshoz, pontosabban asztro-fotózáshoz szükséges giroszkópra lenne szükségem. A Föld forgását kell kiküszöbölni, legalább is egy bizonyos forgásét, természetesen nem túl hosszú időre. Tapasztalatlan vagyok ezen az elektronika terén, ezért ha valaki segíteni szeretne, megköszönném, ha a lehető legjobban leegyszerűsítve, szájbarágósan elmagyarázna mindent.
(#) kadarist válasza Weesl hozzászólására (») Dec 1, 2014 /
 
Szia!
Giroszkópot követő helyett? Szerintem neked egy polarmount-os követő mechanika kellene. Bővebben: Link. A giroszkóp inkább kamerastabilizálásra jó: Bővebben: Link.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem