Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Füstérzékelő
 
Témaindító: matefi, idő: Nov 3, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) matefi hozzászólása Dec 14, 2008 /
 
...megint hozzatok kell fordulnom....sajnos nem kaptam sehol egy kapcsolasi rajzot.....fusterzekelo ... a fenti fusterzekelohoz kellene egy riaszto berendezes kapcsolasi rajza....ha lehet ne legyen tul bonyolult..de se tul konnyu mivel megis vizsga dolgozat... ....koszonom szepen elore is...
(#) mekkGyver hozzászólása Máj 18, 2011 /
 
Üdv
Riasztós kollégáktól kérdezném, hogy mennyire különleges egy ilyen gyári füstérzékelőnek a kimenete? Rendeltem egyet otthonra (sose lehet tudni), és riasztó központra szerettem volna kötni. Utólag tudtam meg, hogy egy úgynevezett relés aljzat is kell hozzá, ami többe kerül, mint maga az érzékelő. Biztos nem lehet nagy dolog ezt házilag megoldani. Csinált már valaki ilyet? Köszönöm.
(#) Inhouse válasza mekkGyver hozzászólására (») Máj 18, 2011 /
 
Keresel egy aktív pontot benne riasztáskor és raksz mellé egy tranzisztort+egy reedrelét, amivel úgy kapcsolsz, ahogy a riasztó kívánja...

Üdv
Inhouse
(#) molnarp hozzászólása Jún 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Felszereltem a házat jópár füstérzékelővel amik 433Mhz-en össze vannak párosítva. Modell: Emos GS558. A neten ugyanezt a típust több néven árulják és találtam egy videót ahol hozzá párosítottak egy távirányítót amivel mindent lehet vele csinálni:párosítás, törlés, teszt, riasztás nyugtázás.
Vettem egy ilyen klónozós távirányítót, de egyenlőre csak a riasztást tudom megtanítani vele,(mivel csak akkor ad ki rádiójelet) nekem pedig a riasztás nyugtázás kellene ha téves riasztás lenne, mert zeng az egész ház....
Tudom, hogy ezeket hozzá lehet tanítani pl 433Mhz GSM modulokhoz, de azt nem tudom, hogy riasztás nyugtázást is tudják-e ezek a modulok, van-e valami általános kód hozzá.
Van benne egy 433-as adó és vevő modul ami nem egyedi, neten is lehet külön beszerezni.
Ha vannak általános kódok, arduinoval esetleg össze raknék egy RX/TX modult és fel tudnám programozni a távirányítót.
(#) klausz18 hozzászólása Szept 22, 2019 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy olyan füst érzékelőt, amelyikkel mérni lehet, hogy kinnt mennyire füstszagú a levegő.
Itt a tél, vidéken sokan fával fűtenek, ezért füstszag van. Van egy Raspberrys, Arduinos, ESP-kből álló lakás automatizálási kezdeményem, és jól jönne egy jelzés, hogy ablak csukás, stb., mert valaki "rágyújtott".

Amiken gondolkoztam:
- PM2.5 szenzor, szállópor koncentráció mérő, vagy
- Valami gázérzékelő

Itt a szezon, biztosan sokaknak van hasonló gondja, így megérdemelne egy külön topicot.

Milyen ötlet, vagy létező megoldás van már erre?
(#) exabit hozzászólása Szept 23, 2019 /
 
Szerintem a szállópor az, ami inkább veszélyes. Ráadásul az egzaktabbul és egyszerűbben mérhető mintha gázokat, gőzöket mérnél.
(#) klausz18 válasza exabit hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Nekem igazából a fullasztó savanyú szag a probléma. Tegyek szállópor szenzort, és a büdös szaggal együtt jár a szállópor is?
(#) Inhouse válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Most volt a hétvégén F1 futam Szingapúrban. Ott éppen az volt a gond, hogy a környező erdőtüzek miatt rossz volt a levegő. Az egyik tudósító mutatott egy értéket a telefonján, ami valami ottani mérés eredménye volt erre. Mondta a nevét, de a fene jegyezte meg. Ha azt megtalálnád, akkor utána lehetne nézni milyen elven működik, de gyanús, hogy olyan egyszerű lenne megvalósítani, mint egy füstjelzőt, ami optikailag "mér".
(#) exabit válasza klausz18 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
A szúrós szag lehet SO2 és NO2 is. És esetleg még csatába lehet állítani egy VOC szenzort is. De ha hulladékkot égetnek akkor akármi is lehet. Általánosságban szagot nem fogsz tudni mérni.
(#) Gafly válasza exabit hozzászólására (») Szept 23, 2019 /
 
Annó agyaltunk WC elszívó szagérzékelős indításán.
Értelmes/használható eredmény nem lett belőle.

Igazán még pára érzékelés is "cinkes" terület, nekem már vagy tíz éve meg van véve az "okos" szenzor, de én már az időzítőt is kiszereltem fürdőszobából (nemhogy okosítanám).
(#) villámkéz hozzászólása Márc 24, 2022 /
 
Egyelőre csak elméleti szinten ötletelek, hogy lehetne valami olyan részecske-számlálót építeni (a levegőben szálló port mennyiségének és jellegének tanulmányozására), ami optikai elven érzékel. A műszer egy sötét kis kamra lenne, amin egy ventillátor egyenetes sebességgel szívná keresztül a kinti levegőt, és az ebben áthaladó lézernyalábban megcsillanó porszemekről érkező fényerő-görbét figyelné egy fotodiódás áramkör, amiből ki lehet számolni a részecske-sűrűséget, és talán a részecskék méretét is lehetne osztályozni a görbe tüskéinek felfutási idejéből. Láttam, hogy lehet kapni készen ilyen elven működő szenzorokat, de azok csak számlálni tudnak, a méretre nem adnak semmilyen adatot, és a kisebb részecskéket (pl cigarettafüst) nem is veszik észre.

Erre a célra egy elég gyors és érzékeny fotodiódára lenne szükség. A fototranzisztor valószínűleg lassú ehhez. Van valami táblázat, ahol összefoglalva lehet látni sokféle fotodióda response idejét, hogy könnyebb legyen kiválasztani egy alkalmasat? Vagy tud valaki ilyen diódát?
(#) Elektro.on válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 / 1
 
Szia!
Nálunk még a gyártáson dolgoztam , a csarnokban hasonló megoldás volt mint a linkemen. nagyjából 30 métert látott át.

Bővebben: Link
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Nem kell a meleg vizet feltalálni, létezik csomó ilyen szenzor, csak be kell kapcsolni.
(#) nagym6 válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Dízelmotorok füstölésmérője ilyen elven -infrával- működik. Méretet nem tud, csak több koromszemcse esetén kevesebb infrafény jut a vevő diódára.
(#) villámkéz válasza Elektro.on hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Ez jó, de ez kimondottan füstérzékelő szenzor. Nekem olyan kéne, ami nem csak annak eldöntésére jó, hogy van füst vagy nincs, hanem méret szerinti osztályozásra is alkalmas. Az ötlet onnan jött, hogy az erkélyemen pár hét alatt vastagon belep mindent a szürke-fekete por, de a lakásban is abnormális ütemben koszosodik minden, ami nincs letakarva. Olvastam tegnap egy cikket, miszerint Magyarországon az egyik legmagasabb a porszennyezés miatti halálozás, de nálam még a magyar átlagnál is messze durvább a helyzet. Jó lenne csinálni egy olyan "porszintmérőt", amivel precizen elemezni lehetne a por eredetét (a szemcseméretből talán következtetni lehet a jellegére, ezáltal a forrására), és kipróbálni, mennyire hatékonyak a különféle porvédelmi technikák, pl. az ablak csukva tartása, légszűrő, párásító, és lehetne figyelni, mi alapján változik a porszint a napszakokkal, évszakokkal. Ha máshova költöznék, ott is felmérném a porhelyzetet előtte.
(#) nagym6 válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Nem akarlak elkeseríteni, de szemcseméret meghatározás egyszerű módon nem fog menni. Infra adó-vevő leddel biztosan nem. Laborokban -egyszerűbb módon- szitázással csinálják "analitikai szita" keress rá, manapság már van elektronikus készülék erre, sok millió Ft.-os szerkezet. Nehezíti a dolgot, a nagyon apró szemcseméret.
(#) Gafly válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Idézet:
„hanem méret szerinti osztályozásra is alkalmas”

Ha nagyon ráérsz, el lehet vele lenni egy darabig.
Ha macska is van a családban, akkor az vedlési időszakban mindent ver.
(#) 24bitponthu válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 / 1
 
dolgoztam olyan helyen ahol volt levegő reszecske számláló , ugy tudom hogy ugy működött hogy lézerfényt vetített , amit kitakartak , de közvetlen mellette lévő térben (szemben nézve ) számlálják a felvillanásokat , ebből számítják a részecske számot .
olajfüst volt a szennyező , amit ott használtak összerakáskor felületre porlasztva , amiből jutott a levegőbe , pláne ha az a kolléga volt aki jó sok levegőt állított be , had fújja..
(#) villámkéz válasza Gafly hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Huh... Ez kicsit túl tudományos cikk ehhez a l'art pour l'art hobbiprojekthez képest. De amúgy érdekesnek tűnik, lehet, hogy majd megpróbálom értelmezni.
A macskaszőrt jól ismerem, macskatenyészetünk volt 20 éven át, és szinte mindig volt macskám. De az legalább nem okoz bajt, nem kerül a tüdőbe úgy, mint a szmog meg más por.
(#) villámkéz válasza 24bitponthu hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Na igen, pont ilyesmin gondolkodom én is. Van egy elég brutál erős (200mW) lézerpointerem, azzal szoktam nézni a sötét szobában a port, és bármikor bekapcsolom, gyönyörűen látszik, ahogy ezrével rohangálnak a csillogó kis szemcsék a nyalábban. Ha ilyen jól lehet ezeket látni szabad szemmel is, egy érzékeny szenzor is tudná detektálni.
(#) nagym6 válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Idézet:
„méret szerinti osztályozásra is alkalmas”
Ilyen kell, vagy csak szemcse detektálás.
(#) Bakman válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 24, 2022 /
 
Az a gond, hogy kevered a szezont a fazonnal. A szálló porszemcsék, pihék, sokkal nagyobb méretűek, mint a füst (szmog) részecskéi.

Pl. az optikai füstérzékelők a részecskék által visszavert fény mennyisége alapján ítélkeznek. Hogy a fényvisszaverés füst, por, vízgőz generálja, már nem tudják megkülönböztetni. Utóbbiak elkülönítése nem hobbi kategória, ugyanakkor különböző gázok érzékeléséhez létezik 1000 féle szenzor (sokuk kalibrált), csak választani kell.
(#) Macsek71 válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
Elméleti szinten ... Tudásmorzsák összerakása

Volt itt a fórumon egy project, egy labda távolságának optikai mérése. Felmerült megoldás a digitális fényképen a kiemelt színű képpontok számából meghatározni a labda látszólagos nagyságát -> távolságát a kamerától.

Nálad : aspirációs érzékelőhöz hasonlóan kamrába beszívott minta, megfelelő fényforrással megvilágítva, megfelelő optikával fotózva.

- optika akár mikroszkóp is lehet. (porszemek látszólagos méretének növelése ...)
- megvilágító fényt ki kell(ene) kísérletezni, lézer, vaku...(esetleg a porszemek színe ?)
- az általad vázolt feladatnál nem cél a folyamatos mérés, nem probléma akár percenként, vagy ritkábban mérni -> van idő feldolgozni a képet.
(#) villámkéz válasza Macsek71 hozzászólására (») Márc 25, 2022 /
 
A mikroszkópos megoldás nekem is felmerült, mint lehetőség, csak pl. a füstrészecskék kb. 100-200 nm körül vannak, szóval nem lehet őket optikai mikroszkóppal látni. A "klasszikus" porszemszéket igen, csak talán azok túl ritkán fordulnak elő ahhoz, hogy statisztikailag értékelhető mennyiség legyen a mikroszkóp látóterében.

Mivel úgy látom, ez talán tényleg kicsit messzire vezető projekt, egyelőre rendeltem Banggoodon egy ilyet, ez szinte teljesen az, amit én szeretnék:

https://www.banggood.com/hu/PM1_0-PM2_5-PM10-Detector-Module-Air-Qu...use=CZ

Aztán ha megjön, lehet, hogy én is kísérletezek mellette, hátha lehetne nagyobb tudásút is készíteni. Érdekes lenne oszcilloszkópon figyelni egy fotodióda által látott fénygörbét a lézernyalábon átfújt különféle por és füst hatására.
(#) Gafly válasza villámkéz hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Elgondolkodtam, hogy miért van három különböző termék a három szemcseméret tartományhoz.

Azon is elgondolkodtam, hogy én házilag merre indilnék el:
- Macsek71 alapján, biztosan ventillátoros beszivás használnék, hogy valamennyire reprodukálható legyen a környezet, ne ahogy éppen jön a huzat.
- Impulzusokat számolnék, nem áteresztő képességet/csillapitást. (Azaz egy impulzus, egy szemcse.) Abból is lehet levonni következtetést, hogy az impulzus mekkora. Ventillátor miatt áramlási sebesség nagyjából ismert, algoritmusban sok okos dologra ki lehetne használni.
(#) Ge Lee hozzászólása Márc 28, 2022 /
 
Nem füst hanem gáz. Tudtok-e olyan hordozható szerkezetről ami gázt érzékel, mert akárhogy keresem csak olyanokat találok ami konnektorba dugható biztonsági vinnyogó izé. Az egyik konvektorom valahol engedi a gázt, gáz szag van a helyiségben, de olyan kis mértékben hogy hiába veszem le a burkolatot és szaglászom körbe, nem jövök rá hogy hol szivárog. Jó lenne valami olyan érzékelő aminek a fejével végig lehetne "szaglászni" az összes csavaros kötést és tömítést, hogy hol enged.
(#) proli007 válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2022 / 1
 
Hello! Pld. De van spray is..
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Spray is több mint kétezer JMF.
Mosószeres viz, minden amiből lehet szappanbuborékot fújni.
A merkaptán egy vicces anyag, nem véletlenül használják "szagositónak".
Állitólag a nejeméknél egyszer ki is volt irva az ajtóra:
Idézet:
„NEM GÁZSZAG VAN
MERKAPTÁNNAL DOLGOZUNK”
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2022
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Márc 28, 2022 /
 
Na ja! Nem mindenki vegyész, aki büdös..
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem