Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gáz riasztó (szenzor)
 
Témaindító: brugo, idő: Júl 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) brugo hozzászólása Júl 21, 2006 /
 
hol lehet beszerezni jo minosegu gazszenzort ?
(#) tbence3 válasza brugo hozzászólására (») Júl 21, 2006 /
 
Helló nézd meg itt Amúgy deguss-tól hallottam hogy még a HE apróhirdetésében tegyél fel hirdetést vagy néz körül egy piacon.
Modosítás: Itt van kronkétran:Conrad
(#) Moderátor hozzászólása brugo hozzászólására (») Júl 21, 2006
 
Téma címét javítottam.
Máskor ha lehet használj ékezeteket!!

Üdv. Topi.

Ui: Deguss által nyitott fórum:
[link=http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_156.html]http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_156.html[/link]
(#) Thomas10100 válasza brugo hozzászólására (») Júl 22, 2006 /
 
Szia!

Nekem van egy ilyen szenzorom, csak nem működik a vezérlése, nincsenek meg a kijelzők. Nem tudtam még beazonosítani a szenzort, hogy mit is lehet vele csinálni. 4 vezeték jön ki belőle, GND, 5V, X, Y
(#) FlashJimmy hozzászólása Szept 15, 2007 /
 
Szevasztok.

Ha elalszik véletlenül a gáztüzhely lángja,gáz kerül a levegőbe.

Egy olyan szenzorra lenne szükségem,ami érzékeli a gázt
és riaszt.
Ha tudna valaki segíteni,akkor irjon.
Szivesen varok 5leteket, kapcsolási rajzokat, esetleg nyák
rajzokat is.

kösz a segítséget.
(#) brejti válasza FlashJimmy hozzászólására (») Szept 15, 2007 /
 
Helló!

A conrádban lehet kapni csak gázérzékelőt vagy kit-ben. Bár ahogy látom ebben nincs benne a szenzor. Az építőkészlet adatlapja.

üdv brejti
(#) Fery válasza FlashJimmy hozzászólására (») Szept 15, 2007 /
 
Ezt találtam, nem egyszerű de kivitelezhető.Hitelesiteni pontos értékre házilag nem lehet de risztásra be lehet lőni.
(#) dcsabi hozzászólása Szept 15, 2007 /
 
Ha jól értelmezem a helyzeteket, az égésbiztosító thermoelem helyes müködése, vagy ha nincs be kell építeni, - a legjobb megoldás erre a célra!!! Ha szenzorra bizzuk ezt a biztonságot, még el kéne zárni a gázt is. Az égésbiztosító 5-10 sec alatt megszólal. A szenzor sem gyorsabb. Hol helyeznéd el? Az égbzt. a lángban van, ha elelszik, hamar hül 50-100C-t és esik a termofeszültség,
és a mágnes elenged, elzáródik a gáz. A jó, és megbizható gázszenzor nem olcsó. Ez már csak harmadrangu bíztonság lehet, van még közben infrás lángőr is pyroelectric infrared sensor PL: PerkinElmer LHI968 -3 EURO ! Ami hatékonyabb, de több lángra drága, kazánoknál használják. Tényleg mi van az égésbiztosítóval?
(#) brugo hozzászólása Nov 25, 2007 /
 
Úgy látszik hogy most már megjavult a portál és nem dob ki állandóan, tehát vissza térek régen elkezdett témámhoz. Ez egy fontos téma kéne legyen mert a kereskedelemben kapható Gázérzékelők nem a legmegbizhatóbbak (egyik nap az mr1-en hallottam a "Napközben "című adásban több ilyen 10eFt körüli készülékről ami aztán nem működött és tragédiához vezetett) itt elsősorban az érzékelő rossz minőségére gondolok de a rossz fórasztásokra is amit az automatizált gyártósorok csinálnak . Sajnos magyarországon nem találtam ezt a Figaro cég által gyártott TGS813-as típust ami speciel metán gázra van. a Conrad-nal van de más tipus és jóval drágább mint a "szegény "nyugaton. Annyi Hi-Fi erősitő téma van gondolom ez sokkal fontosabb lenne .
(#) Boldika válasza FlashJimmy hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Én találtam egy ilyet.Bővebben: Link
(#) oldman válasza FlashJimmy hozzászólására (») Nov 25, 2007 /
 
Mint már többen irták, a jól működő lángőr az alapja a biztonságnak (Régebben bimetálos, manapság hőelemes a leggyakoribb érzékelő gáztüzhelyeknél de van más rendszerű is, jobbára kazánoknál pl.:ionizációs)
Más kérdés hogy jó égésbiztosító (lángőr) mellett is kerül-(het) veszélyes gáz a levegőbe, jellemzően széndioxid és szénmonoxid, és ez ellen a lángőr nem hatásos. Ha már a láng elalszik, neked annyi +! Tehát van értelme a gáz érzékelőknek! Egyébként készen is lehet kapni de valahol olvastam egy tesztet hogy jobbára hamis biztonságot adnak. -Gagyik.
A Conrados érzékelő(k) viszont jók, csak drágák és nincs tudomásom róla hogy kis tételben máshol beszerezhetők. (Több tipus is van, más anyagra van beállítva a max érzékenységük)
Ezt használta a boldogult HAGY -is gázérzékelőjében, évtizedek óta működik nálam egy példány. (A szenzort persze már cseréltem néhányszor) A kapcsolás 1 db 556 IC-t és egy 7805 stabot tartalmaz + még néhány alkatrészt, piezó szirénát indít és 12 V-ot is ad ki vezérlésre. Eredetileg hitelesítve volt (Metán Arh 20%) ezt nem tudtam megoldani, de a működökéressége ellenőrizhető házilagosan is. (Gáz öngyújtó, spray-k)
(#) oldman válasza brugo hozzászólására (») Nov 25, 2007 / 4
 
Nézz körül a Gáz riasztó témában!! Ugyanerről szól.
(#) brugo hozzászólása Nov 26, 2007 /
 
Nem az a gáz veszélyes amit az őrláng lát, mert ha az őrláng kialszik a mágnesszelep lezár. a fő veszélyt a gázcső repedés ( a cső melly a kazánig vezet, esetleg könyököknél ) és megtelik az egész helység, majd mikor leér az őrlángig szervusz világ ! Úgy látszik, hogy ezeket az igazi gázérzékelőket sem könnyű gyártani mert akkármilyen olaszosan hangzik de a Figaro cég japán és a Googliban ha beírod az amerikai leányvállalata szerepel (tehát ott is ők csinálják ) Máskülönben ez a lelke az egésznek az őt körűlvevő elektronika nem nagy ügy. Ezt a témát azért nyitottam, hogy hátha valamelyiketek tud egy más tipust amit könnyebb beszerezni, ha többen érdeklődnénk a kereskedőknél akkor behoznák. máskülönben az ebay-on láttam 20 dollár darabja de hát félek rendelni mire ide ér 100 dollár lessz ?
(#) lézer85 hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Szép napot mindenkinek.
Lenne itt valaki, aki eltudná nekem küldeni a következő gázriasztó kapcsolási rajzát?
Bővebben: Link
A segítséget nagyon szépen köszönöm.
(#) l48 válasza lézer85 hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
A kapcsolás nagy valószinüleg úgy néz ki mint az elöbb belinkelt Gáztranzisztor 4-5 ábra. amiből a 4 ábra egy jelfogós kimenet az 5 ábra pedig egy hangjelzést ad. Mindkét kapcsolás lényege egy feszültség komparátor.
(#) korgs2 hozzászólása Ápr 27, 2014 /
 
Sziasztok! Simpes s305d gázelemzőhöz keresek kapcsolási rajzot,használati utasítást.Az a probléma vele,hogy egyrészt nem tudom használni normálisan,meg a kijelzett értékek is ugrálnak.Táp részén mindenhol stabil,szűrt felszültség van,ezt már megnéztem,de nem tudom hogyan induljak tovább.
Köszi: Dani
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2014
(#) Sebi válasza korgs2 hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
Előrebocsájtom, nem ismerem az adott típust, de pár kérdés felmerül...
Milyen gázokra és milyen rendszerű szenzorokkal van szerelve a készülék?
Azért érdekes a dolog, mert az egyszerűbb alkalmazásoknál gyakran használnak galváncellás szenzort pl oxigén kimutatására. Ezek élettartama 1..2 év max., de nem is brutálisan drágák:10..20kHUF, mígy egy normálisabb széndioxid szenzor (IR-kamrás) min.150kHUF.
(#) korgs2 válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 27, 2014 /
 
co% mérésre van,szervízfeladatokra,viszont infrakamrás,ez tuti.
(#) nagy_david1 hozzászólása Jan 6, 2021 /
 
Üdv!

A következő problémára szeretnék tanácsot kérni:
A meglévő "gáz érzékelő + szelep" rendszert szeretném bővíteni még egy szenzorral. Röviden a problémám az, hogy csak a konyhában van gáz szenzor de a cső végigmegy az előszöbán is ahova szeretnék rakni még egy szenzort azon esetre ha szivárogna a gáz egy illesztésnél és a konyhában levő szenzor ezt nem érzékelné a becsukott ajtó miatt.
A neten mind keresgéltem de nem kaptam erre az egyszerű problémára semmi kapcsolást. A gond az, hogy nem tudom párhuzamosan köthetek-e 2 db szenzort. Nem tudom, hogy galvanikusan le vannak-e választva, egymással a két szenzor konfliktusban lenne-e.
Láttam már a valóságban ilyen bekötéseket de nem tudom, hogy azok spéci szenzorok voltak (amiket lehet párhuzamosan kötni) vagy sem.
Kezdésként ha lehet nem szedném szét mindkét szenzort, hogy lássam miként van megoldva a szelep vezérlése és diódákat se raknék ha nem muszáj a kimenetekre, hogy elválasszam a két szenzort. Nem szeretném tovább bonyolítani mint amennyire szükséges.

Köszönöm előre is
(#) Sebi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Jó lenne tudni a szenzor típusát - legalább...
Csak feltételezem, ha mágnesszelepet húzat a kimenet, akkor relé is van benne. Biztonsági szempontból a szelep normál esetben húz és baj esetén elejt, tehát a két eszköz kimenetét sorosan kell kötni, hogy bármelyik érzékel akkor ejtsen a mágnesszelep.
Mellesleg az "igazi" biztonsági gázszelep a feszültség rákapcsolásakor nem húz meg, hanem kézzel kell "rásegíteni"
(#) nagy_david1 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Szia Sebi,
A meglévő szenzorom egy Bell senzor de mint rákerestem a neten, (hogy linket küldjek rájöttem) fut más neveken is mint pl Everpower. Bővebben: Link.
A másik megvásárolt szenzor meg egy Sicurgas. Sajnos visszajelzésekből látván tuti nem lesz felszereleve. Nem az internetről volt véve hanem egy helyi üzletből.
A kérdésem az az, hogy ha feszültség ráadáskor enged el (ezek szerint nem behúz) akkor mirt nem párhuzamosan kötődnek? Így ha az egyikél minden rendben van akkor nyitva hagyja az áramkörét. Persze itt én filozófálok, de ezért is raktam fel a kérdést mert nem a szakmám a víz/gáz szerelés
(#) Sebi válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Idézet:
„nem a szakmám a víz/gáz szerelés”

Ha az lenne is, ebben az esetben nem segít...
Idézet:
„feszültség ráadáskor enged el (ezek szerint nem behúz)”

Ez nem egy biztonsági megoldás, mert ha nincs villany, nem tud beavatkozni.

És igen, ebben a felállásban a VAGY kapcsolatot a párhuzamos kötés valósítja meg (kimeneti relékontaktusok által).

Kíváncsi lennék, milyen biztonsági előírásnak felel meg így.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) nagy_david1 válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Idézet:
„Kíváncsi lennék, milyen biztonsági előírásnak felel meg így.”

Hát igen, csak mivel tudom (láttam) ilyen megoldásokat biztos, hogy megvan rá az "előírásos" megoldás is, csak nem tudom, hogy az mi.
A párhuzamos kapcsolástól meg azért félek mint leírtam mert nem tudom a 2 szenzor belül galvanikusan le van-e választva ha a pl a két GNDt közösítem és ha egyik 12V-ot adna akkor az a szelephez kerülne vagy a másik szenzor "elnyelné".
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2021
(#) Inhouse válasza nagy_david1 hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Ezért kéne egy adatlap, vagy ha az nincs, akkor kimérni, megnézni.
A kínaiak sem annyira buták, hogy ilyen biztonsági kérdésben pont fordítva csinálják, meg hát a nagy nevek gyártmányait klónozzák, azoknál meg rendben kell lennie...
Mérted már, hogy mit is csinál a kimenete? Mi van odaírva, rárajzolva?
(#) nagy_david1 válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 7, 2021 /
 
Rajzolva semmi sincs egyikre se. Túl szép is lenne ha feltüntették volna a hátlapon mint pl egyes kazán vezérlőknek. Marad a "szétszedjük" verzió ezek szerint és megnézzük mi van mindkét szenzorban a kimeneten.
Szívesen hívnék gázszerelőt is csak úgy vagyok velük, hogy elég sokan egy régi 20 éves tehnikához ragaszkodnak még ha azóta piacra került 1001 új termék/megoldás is, meg ugyébár a kapkodás és törés-zúzás.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem