Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   5 / 46
(#) potyo válasza thomasp hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Soros kommunikáció, de zavarvédett is legyen. Pl. szóba jöhetne akár az ethernet is, de az egy kicsit bonyolultabb, és ágyúval verébre kategória. Az RS485 az eddigi legolcsóbb, legkönnyebben használható, mégis kellően biztonságos busz.
(#) kameleon2 válasza thomasp hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Például nálam rajtam keresztül sok ilyen rendszerhez hozzá lehet férni. Nem le akarok beszélni embereket a gondolkodásról, csak fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a párhuzamos munka nehezebben ér véget mint a koncentrált. A linuxnál egy floppyt lehetett maximum bukni, ebben a témában azonban többmillió forint is eltűnhet úgy, hogy az ember észre sem veszi. Csak nekem van 1,5MFt-om olyan fejlesztésben, ahol a fejlesztőtársam meglépett szoftverestül-mindenestül.
Ha konkrét tanács kell: Két út tűnik a gyakorlatból jól járhatónak:
1.) 24V szimmetrikus átvitel RS 485
2.) TCP/IP

Lehet más is, de sebesség és távolság viszonylatban ezek a legbiztonságosabbak.

Hacsak valaki ki nem találja a neylonzacskóból házilag húzható optikaI szálat amit késsel be lehet kötni.


Apropó: az én általam használt rendszerek 127 IO eszközt képesek vezérlőnként kezelni és 33-50 vezérlő köthető össze egy rendszerbe maximálisan. Ezt nehéz lesz házi fejlesztéssel úgy megoldani, hogy a MODBUS-tól a Profibus-on át az EIB-ig mindennel kommunikáljon, merthogy a gyári klímával ,kazánnal, stb-vel valahogy beszélgetni kellene...
(#) kameleon2 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Elnézést, de nem elméleti dolgokról írtam, így talán megérted, ha tudom miről beszélek.

1.) Gyári megoldás az is, hogy potenciálmentes kontaktussal vezérelsz, így azt kötsz rá amit akarsz. ha kell Somfy redőnyt, ha kell házi fúrógépből kialakított függönyhúzót.

2.) Nagyobb lakásokra is készítenek vezérlőt. Most dolgozom egy 1700m2-es családi házon. Elég nagy?

3.) Van Compact controllerem is, ami 8be/kimenetet 4 analóg kimenetet és két hőmérő bemenetet tartalmaz. Ehhez ingyen adom a szoftvert. Nem tudom te ennél olcsóbban ki tudod-e hozni - nem aranyár. Van 50.000 Ft-os nagyságrendben -ha mindenáron fejleszteni akarsz 6 dig.I/O webes felületről menedzselhető és elemenként is megveheted és gyári.

4.) A programozó szoftver ingyenes, archiválni minden rendszernél kell - a sajátnál is. A vezérlők csereszabatosak.

5.) A márkaszervízekről: HP monitor szervízajánlata: 63000 Ft új monotor 33000Ft Javítás 2000 Ft. A szakértelmet semmilyen logo nem pótolja
(#) potyo válasza thomasp hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Nem muszály pic-et alkalmazni már mikrovezérlő is jó.
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Ha már jót akarnék csinálni, vezérlőnek propeller IC-t használnék.
(#) kobold válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
Hát, ha valaki csak magának csinálna egy ilyet, valószínűleg azokkal az eszközökkel akar kommunikálni, amik már megvannak vagy ezzel a (nem kis) projekttel párhuzamosan megszületnek, és olyan IO egységeket készít, amik szinte csak neki jók, azaz célhardvert épít. Én legalábbis így csinálnám. Tennék egy központot, egyetlen buszra felfűznék mindent, fizikai rétegként tényleg nagyon jó és relatíve olcsó az RS485. Minden IO azt csinálna a kapott parancsokkal, amit kell, kapcsolhat relét, vagy továbbíthatna pl. a kazán felé CAN-en, a végponttól függően. Tartalékot valószínűleg inkább a szoftverben hagynék, szerintem nem jellemző, hogy egy otthonra készülő rendszer több száznyi IO-egységet igényelne.
A mindennel kompatibilitást meghagynám a nagy gyártóknak, és ha időközben kidobom a kazánt, az újnak megfelelően módosítom az előtte lévő slave-et, esetleg belekotrok a vezérlő progijába is, de max. ennyi...
Az biztos, nem kevés idő, tudás, meg pénz kell a kivitelezéshez.
(#) kobold válasza kobold hozzászólására (») Okt 25, 2007 /
 
kameleon2:
Idézet:
„Most dolgozom egy 1700m2-es családi házon.”

Ez esetben visszavonom az IO egységek számáról tett könnyelmű kijelentésemet De jó lehet annak, aki ekkora házat tudott építtetni...
(#) kameleon2 válasza tomsi hozzászólására (») Nov 23, 2007 /
 
A gond az, hogy igazán nem sok alapszabvány létezik, így ahány rendszer annyiféle.

Vannak ugyan standardok:
-LON
-KNX
-IPARI szabványok.

De minden rendszernél főként a digitális és analóg IO modulok stabil működtetése volt az elsődleges cél.

A kezelői felületek is ennek megfelelő összevisszaságban készülnek.

Melyik, és milyen platformon működő szoftverrel akarsz foglalkozni?

A KNX-nél az aktorokban és a szenzorokban is van letölthető szoftver, ráadásul sajnos gyártó és ETS verziófüggő.

Az általam ismert rendszerek alapvetően a C-hez közeli nyelveket használják.

Lehet programozni a vizualizációs felületeket is, pld érintőképernyő.

Lehet programozni a központi veztérlőket is, sőt az IO modulokat is, illetve nemcsak programozni, de paraméterezni is. Ha az elektronikához nem értesz én nem tanácsolnám, hogy ezzel foglalkozz - hacsak hobbyból meg nem tanulod, mert sokan megfeküdtek a problémákon
(#) tomsi válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 9, 2007 /
 
Platformfüggetlen eszközt készítek. Egy kiszolgálóprogramot, melyhez eszközöket és alrendszereket lehet kötni.
Ilyen szempontból számomra mindegy, hogy mondjuk a villamos alrendszer hogy van megvalósítva. A kiszolgálót Java-ban írom, és bár érdekel az automatizálás, nem fogom villamosmérnökké képezni magam.
Mindenen fut, amin van JVM. Rá lehet kötni egy riasztót, egy mosógépet, egy villanykapcsolót, vagy egy teljes villamos alrendszert is.
Minden kliensnek specifikálva van, hogy milyen protokollt kell követnie. Ez egy belső protokoll, amire nem erőltetek semmilyen szabványt. A kliensek illesztéséhez drivereket írok. A szolgáltatásokra koncentrálok, és a cél épp valami olyasmi, hogy egységes kezelőfelületet nyújtson a különböző eszközökhöz.
(#) kameleon2 válasza tomsi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /
 
Ugyanilyen eszköz a Galileo, azt ugyan nem tudom, hogy platformfüggetlen-e, mert csak embedded CE-re és XP-re láttam feltelepítve. Az igaz, hogy JAVA a motorja, így akár platformfüggetlen is lehet. Viszont a freescada projekt fejlesztésébe beszállhatnál, mert az eleve multiplatformosra készül - igaz ingyenes.

Az egységes kezelőfelület jól hangzik, de mekkora felbontáson igaz? Vagy csak PC-n működik?

Másként mutat egy 5,7"-es érintőképernyő 320x200 m-as felbontása és másként egy 15"-es 1024x768-as felbontása. Melyikre optimalizálsz?

Ha vizualizálni akarsz úgysem tudod megkerülni, hogy valamiről vezéreld a programot, mert különben hogyan próbálod ki, hogy jó-e.

Ugyanis 2-300 adatpontig rendben is mennek a dolgok, de utána vagy eseményvezérlésre szorítkozol, vagy bebukod a mutatványt a szabványos lekérdezési idők miatt.

Milyen protokollt akarsz monitorozni?

(#) szetty válasza tomsi hozzászólására (») Dec 13, 2007 /
 
Csak érdekességként említeném meg, hogy a JAVA-t eredetileg a SUN mosógépek programozására találta ki, aztán persze jól kinőte magát
Üdv,
Szetty
(#) Prim-Szolg válasza szetty hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Sziasztok

Látom nagyon megállt ez a fórum, pedig biztos vagyok benne, hogy sok mindenki szeretne intelligens házat létrehozni.

Sajnos úgy látom, hogy olyan alapoktól kezditek megközelíteni ezt az igen tág témát, hogy évek fognak eltelni, mire összeáll egy megbízható buszrendszerű egység. Minden egység külön fejlesztést igényel, és én ennek nem látom a végét. Ezzel senkit sem szeretnék megsérteni, biztos jobban értetek hozzám, de ez egy életmű, és soha sincs tökéletesen befejezett rendszer.

Mit szólnátok hozzá, ha azt mondanám, hogy van egy alternatív megoldás ?
Egy meglévő buszos riasztó rendszer, PLC-hez hasonló alapelven. Már ők is úgy reklámozzák, hogy riasztóközpont, intelligensház vezérlő funkciókkal. Max 128 kimenetig, 128 bemenetig bővíthető. A bemenetek, és kimenetek több mint 100 féle képpen programozhatóak. Beszédmodullal ellátva hanggal is képes jelezni, meg is fizethető. Beépített proxy beléptetővel rendelkezik a kezelőegysége, kommunikál PC-vel is. Adnak hozzá szoftveres szerver prg.-t is, így távolról neten, vagy mobilról saját jawa alkalmazással lehet vezérelni. Sikerült a kommunikációs protokollt megszerezni, így írhatunk saját prg-t hozzá, olyan funkciókkal, és felülettel, amilyennel akarunk. Ennek egy részét már el is készítettük.
Ha érdekel valakit, közös munkával szerintem komoly rendszert lehetne építeni belőle.
Akit érdekel, szóljon, írok további részleteket.
D.K. 20 9376-306
(#) kameleon2 válasza Prim-Szolg hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Kedves D.K.!

Szerintem maga a projekt biztosan nem állt meg, csak nem publikusan folynak a fejlesztések.

Az elmúlt 3-5 évben drasztikusan változott a piaci oldala az intelligens épületeknek. Bár el kell mondjam, hogy sajnos sokan intelligens épületként értelmezik néhány digital io buszon történő továbbítását is. Tapasztalataim szerint azért ez egy kicsit komolyabb feladat mint egy PLC adott feladatra történő használata. Az igaz, hogy ezek a rendszerek PLC-szerű alapokon nyugszanak, de jóval komplexebbek - ettől lesz valóban intelligens egy rendszer. Amit én építek, abból a rendszerből olyannyira 1 db létezik, hogy mindenhová a német partneremet hívják, ha valamilyen speciális feladatot kell megoldani - egy kész , bevált rendszer segítségével. Olyanokat mint pld. a Pekingi olimpia épületeinek külső díszvilágítása - akár színes videót is tud a rendszer vetíteni a fényerőszabályozott lámpatestekre. Nézd meg a formula-ups.hu oldalon belül az automatika aloldalakat, oda felraktam néhány képet. Visszatérve a fejlődésre: néhány éve vala az EIB (most már KNX). Azóta kb 3-400 rendszer van legalább az országban jobbak-rosszabbak. Az "alap" rendszerek csak címzést ismernek, azaz ha "'1" a kapcsoló és "1" a lámpa akkor összerendeli őket. A bonyolultabb rendszerek érintőképernyős felügyeletet, gépészeti vezérléseket és asztro, valamint meteorológiai vezérléseket is tartalmaznak, sőt maguk a szerelvények (kapcsolók, konnektorok etc.) is alkalmasak a rendszerben való használatra - többféle designban.
(#) abalazs válasza Prim-Szolg hozzászólására (») Aug 2, 2008 /
 
Helló D. K. !

Csak nem a Satelnek az Integra családjára gondolsz? Mert én eddig azt a központot láttam a legalkalmasabbnak a feladatra, és meglepően olcsó hozzá minden eszköze. Létezik hozzá egy kalapos sinre pattintható buszvonali I/O modul, amit eddig sajnos magyarországon nem láttam sehol. Ezzel a modullal már lehetne kapcsolni 230V-os cuccosokat.
(#) kameleon2 válasza abalazs hozzászólására (») Dec 31, 2008 /
 
Sziasztok!
Jó lenne ha a fórumtagok ellátogatnának a wiki oldalak "Intelligens épület" témaköréhez. Jól jönne egy kis lektorálás, illetve magyar nyelvű segédletek.
(#) m2attila hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Sziasztok!
Van a házban néhány régi FÉG gyártmányú konvektor és szeretném valamilyem módon vezérelni őket elektronikus módon.
Pl.: Napszaknak megfelelő hőmérséklet szabályozás.

Sajnos az egészben az őrláng figyelőn kívül semmilyen elekronikus rész nincs benne, az is csak egy sima termoelem.
(#) kameleon2 válasza m2attila hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!
m2attila! Verd át a termosztatikus érzékelőket.

Emeld ki az eredeti helyéről a kapilláriscsöveket és próbáld meg ellenálláshuzallal fűteni, vagy peltier elemmel hűteni. Lassú folyamat, de a hőmérsékletszabályozás sem a gyorsaságáról híres. Ha jó az épület hőszigetelése és fel van fűtve 1-3 nap is lehet a tehetetlenség. Ha a természetes hűlés és a levegő hőmérséklete kellően lehűti a kapillárist, akkor a peltier elhagyható. (sőt ki is lógathatod a hidegbe)

A konvektor szabályozás pedig teszi a dolgát. Így a biztonsági elemeket nem kerülöd ki és nem kell horribilis összegeket speckó gázszelepre költeni - meg tűzoltóra.

Nem árt persze a kiemelt kapilláris helyére egy PT vagy NI érzékelőt és némi szabályozást beiktatni.

Én egyszerű helyzetben vagyok, mert konyhakészen kapom a végrehajtó modulokat - de azokban is PIC-ek vannak.

Megoldás lehet egy-egy ADAM modul is, de azok sem túl olcsóak. Lehet keresni persze olyan ipari PLC-t is, ami pont ennyi be-kimenetet és analóg érzékelőt kezel.

Mennyi az a néhány konvektor pontosan?
(#) m2attila válasza kameleon2 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
Szai kameleon2,

Ahova költöztem 3 konvektor van elszórva a házban és ezeket szeretném valahogyan kordában tartani,meg a gázfogyasztást.

Valami hasonlóra gondoltam én is:
- A konvektort magasabb hőmérsékletre állítom kb 5C-al a kívánt hőmérséklet felé.
- Folyamatosan fűtőm a konvektor kapilláris érzékelőét és "emulálom" a magasabb hőmérsékletet így nem kapcsol be a konvektor.
- Ha kikapcsolom a konvektor érzékelő fűtését ekkor bekapcsol a konvektor.
- Mérem a szoba hőmérsékletét és ha eléri a megfelelő hőmérsékletet bekapcsolom újra a kapilláris fűtését igy a konvektor kikapcsol.

- A konvektor fölé rakott érzékelővel viszanylag kis holtidővel ellenőrizhetem hogy a kinvektor ki vagy bekapcsolt-e. Így a kikerülhető konvektor érzékelő túl fűtése.

uC-es vezérlésre gondoltam én is PIC-el.
Nem biztos hogy a házi megoldás a legjobb,de ezekre a régi konvektorokra mást rakni,vagy jobban hozzányúlni szerintem nem érdemes.

Mellékeltem a rajzot.

Mi a véleményed?

Plan-1.png
    
(#) kameleon2 válasza m2attila hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szia m2attila!

Valami hasonlóról van szó, de ha én csinálnám, és fel kell áldoznom egy mikrokontrollert, akkor:

1.) Ahány bemeneted van (ahány helyiség és ahány konvektor), annyi kimenetnek is illik lennie, vagy 3 önálló szabályozót kell építeni, ami a másikba nem szól bele - ezt egyszerűbb kalibrálni is. - Elosztott intelligencia

2.) Ha központi vezérléssel kezeled az io pontokat, akkor is szükség van egy kijelzőre, amin bármelyik adatot láthatod, hogy kontrollálni lehessen. Ehhez egy LCD nem ártana - vagy három, ha az 1. pont szerint jársz el.

3.) Kell lennie egy emberi beavatkozási pontnak is, amin beállítod a kívánt hőmérsékletet - pld azért, hogy ne kelljen notebook és fejlesztőkörnyezet ahhoz, ha 1 fokkal emelni akarod a helyiség hőmérsékletét.

4.) Én csinálnék egy próbafűtést is hőmérőkkel, hogy mennyi a maximum, amit a konvektor képes produkálni az adott helyiségben, hogy nehogy megszaladhasson a rendszer vész kört (mechanikus termosztátot is kialakítanék konvektoronként - mert a tűz nem játék. Erre alkalmas lehet pld a boylerek termosztátja is

5.) Ha komfortosabbá is akarnád tenni a rendszert, akkor érdemes a falhőmérsékletet és a páratartalmat is mérni. No és a külső hőmérsékletet. Így nagyjából meg is lesz hány ki és bemenetre lesz szükséged - és ez megadja a választ melyik PIC tud ennyi ki és bemenetet kiszolgálni.

6.) Ha ennyit görcsölsz vele, el lehet gondolkodni a távvezérlésen is. Csak azért javasoltam az ADAM modulokat, mert van web szerveres verzió is - igaz ez már tényleg túl van spirálva - dehát erről szól az oldal

7.) Van lehetőség -és nem vészesen drága már másként is gondolkodni: 17-19000 Ft egy GPS érintőképernyővel. Ha meghackeled kitűnő érintőképernyős, kijelzős szabályozó HMI faragható belőle - ha ráérsz vele görcsölni.

8.) Nézz körül az oldalon, mert már van kész hőmérő és szabályozó projekt az oldalon is. Ha mást nem ötleteket tudsz meríteni.

(#) PHARO válasza m2attila hozzászólására (») Jan 17, 2009 /
 
Szia!

Egyik oldalon találtam egy vezérlést:

Bővebben: Link

Lehet alakítani kell rajta az igényeidnek megfelelően, de kiindulási alapnak jó lehet.

Üdv
(#) cmate válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Egy olyan kis szerkezetet szeretnek ossze hozni amit usb-n szamitogephez kapcsolva a lakas aram koreit tudom ki be kapcsolni,figyelni az alapotukat(hogy eppen be vagy ki vannnak kapcsolva)--A haz meg uj ,most kovetkezik a halozat kiepites es gondoltam hogy az esetleges plusz dolgokat most kell felszerelnem.Ezert szeretnem egyelore tudni milyen hardware reszek kellenek pluszba a normal vilanyszereles mellet. Azaz gondolom hogy eyg normal vilany kapcsolo beszerelese melett kell meg egy aramkor amit a geprol iranyitok.Ha kapcsolom a kapcsoloval akor egjen ha a pc-vel akor is....stb.
Persze ez meg csak elkezeles...nagyon az elejen vagyok a dolgoknak!

Koszonok minden segiseget!
Tetszik hogy ilyen segitokesz kozosegre talaltam.

Minden jot,tovabbra is!
(#) potyo válasza cmate hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
A lényeg, hogy most mindenfelé csinálj csövezést, hogy a későbbiekben be lehessen húzni az ilyesmihez a vezérlést. Vannak ilyennel foglalkozó témák, azokat olvasgasd. Kész cuccot nem fogsz kapni, illetve csak akkor, ha fizetsz érte.
(#) doszo válasza cmate hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Én nem USB-ben gondolkodnék hanem WEBszerverben.
Igy csak egy böngésző kellene hozzá, és akár interneten keresztül is kezelheted.
(#) bbalazs_ válasza cmate hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Es mi lesz a prioritas? Tehat ha a kapcsoloval felkapcsoltad, akkor le tudod-e majd kapcsolni a szamitogeprol? Mert ha ilyen flexibiliset akarsz, akkor mindent elektronikusan kell megoldani, tehat a villanykapcsolo csak szol a kozpontnak, hogy be kellene kapcsolnia, a tenyleges fizikai kapcsolast a cucc vegzi mondjuk egy szilardtest relen at.
Erre az esetre viszont modularisan kellene dolgozni, vagyis ha esetleg a kozpont megserul (mondjuk villamcsapas) vagy kikapcsol, akkor is tudd hasznalni a dolgaidat.

Nem pont ilyen otletekhez keszult az X11-es (vagy mi a neve) szabvany?
Tehat a 230-as vezetekekre ulteti ra a vezerlojelet, igen alacsony bitrataval kommunikal, de pont ilyen ki-be kapcsolasokra talaltak ki. A tobbit en a helyedben drotnelkulivel oldanam meg.

Viszont egyet fogadj meg: Minden szoba minden falara, minden elkepzelheto helyre tegyel konnektoraljzatokat, meghozza duplat.
Esetleg erdemes egy hazimozi vetito helyet a plafonra is betervezni.
(#) potyo válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Szerintem váltóérintkezős relé és váltókapcsoló elég lenne ide, akkor a prioritás megvan. Úgytudom léteznek olyan relék, amik megtartják az állapotukat a vezérlés megszűnése után is, és ellentétes irányú vezérléssel lehet visszabillenteni. Valami ilyeneket raknék a kapcsolókhoz.
(#) cmate válasza potyo hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Elkepzeles szerint lene egy kapcsolo ami mondjuk letiltja a pc-s vezerlest vagy esetleg a kezi kapcsolast
(#) Norberto válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
X10-es
(#) potyo hozzászólása Márc 6, 2009 /
 
Erről az X10-ről tud valaki valami konkrét, elkészült áramkört mutatni? Én a bojlert akarnám vele távolról vezérelni (egyelőre, aztán meglátjuk, mi lesz a vége)
(#) kameleon2 válasza potyo hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
X10 Ügyben.

Vásárolni akartam tőlük - tényleg. Néhány hibajelzést kellett volna eljuttatni A pontból B pontba. A fázis közös volt, ezért felhívtam az X10 képviselőt. Amikor meghallotta, hogy hibajelzéseket kellene átvinnem, lebeszélt róla. Azt mondta, nem fognak BIZTOSAN átmenni a jelzések. NO COMMENT.
(#) potyo válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 6, 2009 /
 
Mondjuk nekem a távolság az kb. 10 méter, az elosztószekrénytől a bojlerig terjed. Az lenne a lényeg hogy le tudjam kérdezni a víz hőmérsékletét, és ha hideg, akkor bekapcsoljam. A bekapcsolás az elosztószekrényből megy, csak a lekérdezés a kérdéses. Ez jó lenne úgy is, hogy mondjuk negyedóránként elküldi a mérés eredményét, szóval nem kritikus, ha nem érkezik meg véletlenül egy mérés, csak mégis legyen valami, meg annyira nemis kritikus a dolog. Csak mivel a hálózati kábelen menne a kommunikáció, így nem lehet csak simán rákapcsolni a cuccot, mert mivan ha megjön az áram? Esetleg ha valakinek van egyéb ötlete további vezeték beépítése nélkül, azt is szivesen fogadom.

Gondolkoztam azon, hogy valami néhány kHz-es keskeny sávszűrővel kellene rárontani a cuccra, akkor talán egy rs232 kommunikációval is át lehetne vinni a jelet, az 50Hz-es feszültséget meg a szűrő megfogná, hogy ne tegye tönkre a kommunikációs cuccokat. Amikor meg áram alatt van a bojler, akkor úgysem lényeges a mérés. Csak ott van a fűtőszál mint terhelés, de arra majd még kitalálok valamit, talán egy soros tekercs is elég lenne.
Következő: »»   5 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem