Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gondolkodó ház avagy házautomatizálás
Lapozás: OK   4 / 46
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Ékes francia
Mivel a buszt (jelen esetben RS485) a kontrollerhez úgyis cél-chip illeszti, nem túl nehéz áramkört tervezni hozzá.
Azon töröm a fejem, mi volna, ha pl. az egész rendszert 12 vagy 24 V-os elemekből építenénk, természetesen a relékkel bezárólag, és a tápvezetékre ültetnénk nagyfrekis vezérlőjelet? Ennek egyszer már nekikezdtem, csak félbemaradt az induktív fogyasztók visszarúgásának kiszűrésénél. Pedig jó volna, mindösszesen 2 szál vezeték mehetne körbe...
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Nics valakinek ilyen kapcsolása?
(#) Medve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Itt nem a kapcsolás a lényeg, hanem a szoftver!!!!
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Tényleg nem nagy extra a kapcsolás, ha szétnézel a neten, mindenféle perifériához találsz mindenféle buszos meg nem buszos megoldást is, csak válogatni meg ollózni kell (na meg kicsit gyanakodni, nem mindegyik jó úgy, ahogy közzéteszik).
A rendszer "lelke" a program, akármilyen is lesz a szerkezet. Jeladókra, beavatkozó elemekre írt programocskák is bőven találhatóak a hálón, de az már tutira nem lesz megfelelő egyszerű Control-C, Control-V után. És ha nem tudod pontosan, hogyan fog kinézni az áramköröd, milyen résztvevők lesznek benne stb., akkor esélyed sincs a programnak nekikezdeni, sőt, még a tápellátás igényét sem tudod megmondani.
Csak azt akarom ezekkel kinyögni, hogy tessék az elején kezdeni. A közzétett kapcsolási rajzok valakinek a konkrét elgondolása alapján születtek meg, neked is valami hasonlót kellene először összehozni.
(#) Medve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Tibi? Milyen programnyelveket ismersz?
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Még csak probálkozok.
(#) tibi65 hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Ez gond?
(#) Medve válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Elég nagy.
Úgy nem tudsz készíteni "lakás vezérlést" ha nem tanulsz meg programozni. Két nyelvet célszerű, ebben az esetben és nem alapfokon.
(#) tibi65 hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
http://www.bwired.nl/ Na valami ilyenre gondolok
(#) kobold válasza tibi65 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Nagyon sok minden van ott, és amibe belekukkantottam, szinte folyamatos PC-jelenlétet igényel... Ha van pontos link az általad kívánt rendszerről, inkább azt tedd ide, el lehet veszni az oldalon.
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ezjó!!! A vízórára csak rátett egy optikai cuccot (valószínűleg) kívülról, és jönnek az inpulzusok! Jó ötlet. Ez beválna a villanyórán is, azon is van egy sötétebb festés, csak kell majd magyarázkodni az áramkommandónak Csak nehéz volna beállítani a küszöbértékeket...
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ezt a kettőt én is néztem. Mostanában költöznénk társasházba, villanyóra sajnos a ház külső falán van. Ott nem csak az említett kommandó, de a többi öt lakó is gyanakodva figyelne A vízóra a fürdőben, a gázé a bejárat mellett, így ha érdekel, inkább sétálok, és megnézem.
Viszont tényleg nagyon ötletes, bontás nélküli módszer, az biztos. Kérdés, hogy van-e értelme fogyasztási statisztikát csinálni egyetlen lakásra, mikor úgyis ott vannak a mérők.
(#) kameleon2 válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Erre találták ki az M-Buszos jeladókat.

Az áramváltós teljesen hivatalos mérők tudják ezt a protokollt.

Csak leolvasni lehet, de ez gondolom elegendő.
(#) thomasp válasza tomsi hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Sziasztok!

Rólam: Középsuliban villanyszerelőnek tanultam,és ebben az időben hobbi szinten foglalkoztam az elektronikával, majd informatikai fősuliba jártam/járok és itt pedig programozással foglalkozom, Elsősorban Visual studio 2005 alatt visual basic nyelven. Szóval így egyenes út vezetett az inteligens lakás kiagyalásához. Szóval én is készítettem egy bétaverziót.
Kezdetnek készítettem egy hardvert simán párhuzamos porton vezérlek 8 db relét. Több vezérlő programot írtam hozzá: az első program simán csak a számítógép elől teszi lehetővé a fogyasztók ki be kapcsolását. A következő verzió egy az interneten keresztül vezérellt fogyasztó volt. Működni működött csak fix ip kellene hozzá, bár szerintem ez megoldható lenne.Aztán a következő, és egyben utolsó kísérletem pedig a hangvezérlés volt.
Ez működik is rendesen. Ebből szerettem volna diplomamunkát írni, de sajnon nyomást gyakoroltak rám így nem ezt írom, pedig a diplomamunka keretein belűl szerettem volna fejleszteni. Így azomban egyenlőre áll a fejlesztés. De vannak tapsztalataim így talán én is tudok segíteni.
Bocsi, a kisregény miatt.
Üdv: thomasp
(#) Medve válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Hello!

Ebben az esetben elég az olvasás, de az erdeti ötlet alapján irható-olvasható "végberendezésekre" lesz szükség. ... Sajnos nálam mechanikus villanyóra van, de háztartásban nem is láttam még másfélét

Thomasp! Te milyen soros kommunikációs protokollt javasolnál lakásautomatizálás céljára?
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Bocs, az ismételt beleszólásért, de egy távvezérelt IO messze nem intelligens épüet, csak egy távvezérelt IO.
Én 1991 óta építek ilyeneket és még mindig butának érzem magam. Pedig nem egy rendszerrel találkoztam már: EIB/KNX, Schrack busz, Érintőképernyős házi megoldások, PC-s házi megoldások. Odáig egyszerű megoldani, hogy legyen egy PC-s rendszered, de minden alkalommal működni fog? Bármikor odasétálsz a kapcsolódhoz (akár 10 év után is) és felkapcsolja a villanyt? - Kötve hiszem, mivel minden PC alkatrész nagyon gyorsan amortizálódik. Egyszer romoljon el valamid (pld villámcsapás). Mondhatnám úgy is, hogy még egy PIC-es rendszert is bármelyik egyetemista összerak, de mi lesz, ha őt elüti a villamos? Mi lesz a szoftverekkel????? Ha komolyan veszed a feladatot, csak gyári rendszerekkel szabad ilyet építeni. Ha hobby, akkor csak eggyel több ilyen "félkész" rendszer lesz a világon. Sokkal nagyobb kihívás a meglévő rendszerek hiányosságait felismerni és ráfejleszteni.
(#) thomasp válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Nos nekem is ezt mondták, hogy az ilyen rendszerekre fejlesszek rá inkább, minthogy egy újat csináljak de tudod nekem ez lett a hobbim meg hol tudnék én testközelbe kerülni ilyen rendszerrel? Nem gond az ha egy ilyen fórumon megvitatjuk ezeket a dolgokat . Ha belegondolsz valahogy a linux is így kezdte mindenki épített hozzá valamit.


Én pic-es megoldásban gondolkodok csak az a baj, hogy még nem vágom a pic-es dolgokat.
(#) JZoli válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Szia! Ebben a gyári megoldásban nem értek egyet veled, méghozzá a következő okoknál fopgva:
1. A gyári megoldások egy kifejezett rendszer kiszolgálására, vezérlésére vannak kitalálva. Mi van ha nem egy gyártó rendszere van beépítve?(pl. Buderus, Vailant) Gondolok itt például a fűtésre és még akkor világítani, redőnytvezérelni nem is próbáltunk.
2. Nagyobb lakásokban a komplex vezérlésre nem is készítenek vezérlőt.
3.A gyári vezérléseket ( komplex világítás, konyha , fűtés szinte aranyárban adják, nem is beszélve a karbantarás kültségeiről ami szintén óriási összeg.
4. Esetleges készülékcsere esetén a régi vezérlőt cserélni, átalakítani, átprogramozni kell. Ki teszi meg és mennyiért.
5. Utoljára pedig a saját építés öröme ami megfizethetetlen.
Még egy példa: A közelmúltban romlott el a fűtésünk vezérlője egy nem túl régi kazánban. A vezérlőt Százezer körüli összegért pótolták volna, mondván kifutott típus, természetesen új kazán lett
vásárolva.Ilyenkor a régi gyári komplex lakásvezérlővel mi lenne mivel a kazán Vailantról Buderusra változott.
Bocsi a hosszú "könyvért" de ennyibe fért a véleményem.
(#) Norberto válasza JZoli hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Én mondanék még egy dolgot:

- nem tudom, hogy gondoltátok pontosan a rendszert (nem olvastam végig az összes hozzászólást), de tegyük fel, hogy a biztonsági dolgok (nyílászárók nyitása, csukása, bejárat "reteszelése", stb.) is mind az említett gyári megoldásokat használják.

Viszont amint az köztudott világszerte, a legegyszerűbb a gyári megoldásokat feltörnie az illetéktelen behatolóknak/behatolni a rendszerbe. És ez - számomra legalábbis - nem utolsó szempont. Szóval az egyedi ötletek, fogások megépítése, és használata mindent felülmúl. Szerintem.
(#) kobold hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Egyetértek Norberto véleményével, csak egy kiegészítést tennék. A házi építésű dolgoknál kicsit talán nehezebb az esetleges rejtett, később elforduló hibák kiszűrése. Az biztos, hogy egy egyedi biztonsági zárnak szinte lehetetlen a semmiből nekiugorni, de az nem árt, ha a gazdája akkor is be tud menni a védett ajtón, ha valami meghal a rendszerben. Kell bele egy agyonüthetetlen, időtálló "kiskapu", olyan, amit kíváncsi szemek elől rejtve is működésbe lehet hozni, és a családnak sem kell tudni róla...
(#) thomasp válasza kobold hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Hehe erről egy történet jut eszembe tavajelőttről, amikor nyári segédmunkás voltam egy kertépítő cégnél, hogy a hülye tulaj építtetett valami spéci biztonsági rendszert ami az összes zárat mágneszár nyitotta tehát villany kellett neki. Mi meg beindítottuk a Flexet és már durrantotta is le a 10A-es biztit ami természetesen a házon belűl volt. Igyhát nem lehetett bejutni a házba. Én jókat röhögtem és felajánlottam a tulajnak, hogy jópénzért megoldom ezt a problámáját. De hogy milyen rendszer volt azt nem tudom de nem lehetett profi ha ilyenre nem gondoltak a tervezői.
(#) kobold válasza thomasp hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Németországi központunkban tesztpad, számzáras ajtóval, szupertitkos. Kísérőmmel elsétálunk előtte, kérdezem, mi van, ha áramszünet van, gondolom, van benne akksi? Mondja erre, persze, de mivel az áramszünetet a karbantartók mindig előre bejelentik, kitámasztják az ajtót. Kérdem én, és mi van, ha csak úgy elmegy a delej egy napig? Néz rám, mint a birka, nem értette, aztán felvilágosított, hogy ő még nem látott előre nem tervezett áramszünetet. Két nap múlva az eső miatt kiöntött a helyi patak, víz alá ment minden, még a szellőzők is csorogtak, épület alatt van a tesztpad. Mindenféle drága mérőcucc volt bent, ki akarták hozni, de úgy elszállt a nyitóberendezés, öröm volt nézni. Végül egy targonca, előreszegezett villával és jó nagy lendülettel megoldotta a kérdést, de a műszerek mellé ajtót is venni kellett
Vagyis, ha a gyártó mondjuk azt sem tudja, hogy áramszünet is létezik, a szélsőséges körülményekről nem is beszélve, fel sem készíti a rendszerét az ilyesmi kivédésére...
(#) Medve hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Mester urak! Ha az épített megoldás mellett döntünk, akkor kiindulhatnánk egy ilyen rendszerből... Vélemény?

(A PC a működéshez nem szükséges!)
(#) kobold válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Kísértetiesen hasonlít egy tankönyvi szemléltetéshez, a buszos rendszerek témakörében, de szerintem is ez a legjárhatóbb út komplex rendszereknél.
Én ilyen sorrendben csinálnám:
- mérő és beavatkozási pontok meghatározása
- változás - válasz összefüggések tisztázása
- buszválasztás, igényektől / lehetőségektől függően
- központ főbb elemeinek meghatározása, kis tartalékkal, ha később bővíteni szándékszunk
- beavatkozó egységek építése, egyedi tesztelése
- mérőegységek építése, netán kalibrálása
- és ha kint minden rendben, mehet a központ, progi stb.
- PC-s vizualizáció, ellenőrzés szerintem ráér a végén is
(#) Medve válasza kobold hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Bizisten nem könyvből való. De elég általános...Jól, összefoglaltad a feladatot, és hozzáfűznék ezt-azt:

-- buszválasztás, igényektől / lehetőségektől függően. Ezzel kell kezdeni, de alaposan túlméretezve. Én sokat gondolok a jövőre, azt mondom: "széles" legyen és mindenhol ott legyen. Sosem tudhatjuk, mikor jön egy ötlet, pl villámszenzor, HiFi vezérlés vagy mittudomén... Igy, a - mérő és beavatkozási pontok meghatározása is erősen változhat később. Ennek fontos utat hagyni!

(A rádiós rendszerben nem bízom, zavarható, de kell hogy legyen lehetőség egy rádiós interface-re...kapuvezérlés!)
(#) Frankye válasza Medve hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Inkább Medve mesterrel értek egyet e téren: Ha van néhány, szabad érpár, még mindig jobb, mintha kellene még egy, és nincs.
Szvsz. legalább a tervezett maximális mennyiség 150%-át (de inkább 200%-át) érdemes kiépíteni.
Abban viszont érdemes elgondolkodni, hogy más a tervezési folyamat, ha egy vadonatúj házról van szó, és más, ha egy, már meglévőről...
(#) potyo válasza kobold hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Az a baj, hogy már megint nem olvassuk el azt, ami már ki lett találva, hanem újra fel akarjuk találni a dolgokat. A terminálon már elég jól ki lett vesézve ez a házvezérlés: Link
(#) kobold hozzászólása Okt 24, 2007 /
 
Csak saját (és nem túl sok) tapasztalatom alapján ötöltem ki a sorrendet, ennyi idő alatt azért nem lehet túlságosan átgondolni... A plusz vezeték végül is belefér, és az is csak tapasztalat, hogy a nagyon univerzális, nagyon szépen bővíthető rendszerek félbe szoktak maradni egy alkalmazható szinten. De ez tulajdonképpen kitartás kérdése.

Potyo, szerintem attól, hogy mások már csináltak ilyet, nem muszáj lemondani a gondolkodásról, én legalábbis nem szeretem a vak kopizást. Ha nem építi meg az ember, akkor is ragadhat rá közben valami hasznos.
(#) potyo válasza kobold hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Nem másolásra gondoltam, mert kész tervet onnan sem fogsz tudni meríteni, hanem ott már elég sok dolognak ki lett tárgyalva az előnye/hátránya.

Egyébként az, hogy egy alkalmazhatói szinten marad, az szerintem teljesen normális. Inkább legyen a rendszer mondjuk már kezdetkor 256 eszköz kezelésére alkalmas, és a végén csak 25-öt raksz be, mint hogy megcsináld 32 eszközre a rendszert, és a végén mindenhol módosítanod kell, hogy a 33.-at be tudd üzemelni. Kb. így járt az internet az IP címekkel, vagy az I2C busz a címtartománnyal. Mindkét esetben már az elején jóval több címnek csinálhattak volna helyet, és akkor az utólagos bővítés nem jelentene akkora gondot. Egyébként is elég röhelyesnek tartom, hogy az I2C-nél 7-ről 10-re bővítették a címző biteket. Akkor már tehettek volna legalább 15 címző bitet.
(#) thomasp válasza potyo hozzászólására (») Okt 24, 2007 /
 
Így van nem baj az ha túl van méretezve az a sín. Akkor a sín minimum 8 bites és lehetőleg a zavarérzékenysége meglehetősen kicsi, hizs elég nagy távolságot kell megtenni a központtól a végberendezésig. aztán ott van még az a probléma, hogy ha lehet minél kevesebb ér legyen abban a vezérlőkábelban. ezek szerint valami soros adatkommunikációt használó sínrendszert kellene alkalmazni. Gondolom PIC-k felhasználásával.
Következő: »»   4 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem