Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   14 / 15
(#) Inhouse válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
A kontroller TX, RX lábait próbáltam kivezetni, ott nem volt értékelhető eredmény. Talán télen még ránézek az ötleteddel. A cél nem egy ilyen funkciójú eszköz elkészítése lenne, hanem az 5db azonos hibával elromlott eszköz újra hasznosítása. Utálok még használhatónak tűnő dolgokat kidobni, de valószínűleg túlzásba is viszem ezt.
(#) gyulank hozzászólása Feb 25, 2020 /
 
Engem olyan érdekelne, ami galileót használ, rögzíti az útvonalat 100m-en is, 100m/s körüli sebességnél is, esetleg aktivitásfüggő lekérdezéssel növelve az üzemidőt, esetleg pár percenként sugározhatna valami jelet amivel pár km-en belül megtalálható lenne. Mennyiből jönne ez ki? Van ilyen projekt?
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Miért kell konkrétan a Galileo? Egyébként fogsz egy Ublox-NEO 6M modult, egy OpenLog modult és a kettőt összedrótozod. Az adatot egyből SD kártyára tudod menteni későbbi elemzés céljából.

"aktivitásfüggő lekérdezéssel növelve az üzemidőt" Ezt nem értem.

Pár km-re ellőni már nem egyszerű úgy, hogy ne zavarj mást. Ha jók a terepviszonyok (síkság, akadály nélkül), egy egyszerű 433 MHz-es modul is elég lehet. Vagy. GSM modul is kerül a rendszerbe és azzal küldöd az adatokat oda, ahova szeretnéd.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Mert az az újabb, és pontosabb. Tegyük fel, állaton van! Ha egy helyben van, akkor mondjuk ritkábban ellenőrzi a helyzetet, de ha változott a helyzete az előző méréshez képest, akkor sűrűbben ellenőrzi (hátha még mozgásban van, és akkor innentől rendes útvonala lesz) és ez több fokozatban, mondjuk sétánál nem kell olyan sűrűn mint futásnál, majd, ha megint egy helyben van, megint ritkábban. Nem tudom mennyi energiát lehet ezzel spórolni, csak egy ötlet. És erdők, hegyek és házak közt kéne, de nem GSM-el. Szempont az olcsóság. Olyanra gondoltam, hogy lenne egy adó, ami impulzusszerűen időnként sugározna egy sugározható tartományba eső jelet, amit egy ehhez készült vevőn lehet fogni, esetleg még ha már úgy is tudja a koordinátát, benne lehetne a jelben, és a vevő kiírhatná, ha sikerül neki, de amikor nem, akkor is meg lehet határozni legalább az irányt.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
A már említett egyszerű és olcsó vevővel is elérhető a 10 m-es sugarú pontosság. Ahhoz, hogy a mozgást detektálni lehessen, folyamatosan kell ellenőrizni a pozíciót. Lehet ritkán is de akkor két mérés között elszökik a tehén, 100 m/s sebességgel.

Amit te keresel az valószínűleg a róka adó - vevő páros.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
De miért erőlteted a már említettet, és miért nem jó a Galileo? 20m az nem kevés, főleg az említett terepen, fák közt, hegyeken völgyeken szakadékban, de mondjuk kisebb állat fűben sem látszik, és gondolom a 20m a jobbik eset. Meg ez csak egy felhasználás, magamon is hordhatnám. Szerintem ha már van ilyen, azzal kéne tervezni. Meg nekem még mondjuk mobilon se nagyon működött a GPS... Tán Galileo-ból több műhold is van.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Nézd meg azon modulokat (árakat), amelyek a Galileo műholdakat is használja.
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Nem a műholdcsaládra kellene koncentrálni, hanem az érzékenységre (tracking sensitivity). Főleg erdőben, hegyek-völgyek között gyakran változnak a látható műholdak. A legjobb, ha keresel egy olyan GPS modult, ami több protokollt kezel.
U-Blox product selector.
A szoftverrel meg kell majd kínlódni - szép feladat. Mekkora állat, milyen terhet visel el, és mi legyen, ha nem tud kapcsolatot teremteni a készülék egy hálózattal? Inkább a LoRa felé érdemes elmozdulni, de ott is belefutsz majd néhány kihívásba.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Én végigbogarásztam több tesztet. A pontossághoz két alapvető paraméter tartozik:
A: Hány műholdat lát
B: Azok milyen állásban vannak (konstelláció).

B talán fontosabb mint A. Könnyen lehet olyan helyzet, amikor hat műholddal sokkal pontosabb pozíció érhető el, mint másnap tízzel.

Ha valakinek ez nem elég, kezdjen keresgélni a DGPS, RTKLIB stb. környékén.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Az eredeti kérdés szerint a pontosság 10m felett is elviselhető. Mostoha vételi viszonyok között a magasabb érzékenység a legnagyobb előny.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
(#) morzsa15 hozzászólása Jún 2, 2020 /
 
Sziasztok!

Van egy ublox neo-m8n modulom. Olyan kérdésem lenne hogy ő hány műholdat tud egyszerre befogni? Erről nem találtam semmilyen adatot. Illetve A képen látható módon nem áll be egy fix számra a koordináta ez nem is fog vagy valami hiba van a dologba? Kezdő vagyok ebben a témában.

Minden segitséget szivesen fogadok!
Köszi előre is!
(#) nedudgi válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Valamennyire mindig ugrálni fog. Nem centiméteres pontosságú kütyü az.
(#) morzsa15 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Milyen modult javasolsz ami a lehető legpontosabb? Egy autopilot rendszerhez kellene hajóba. Rx Tx láb kellene nekem.
(#) pucuka válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
A polgári célokra használható GPS direkt nem pontos, hogy ne lehessen katonai célokra használni.
(#) pont válasza morzsa15 hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Korrekció nélkül örülj a 3 méteres hibának. Egnos korrekcióval méter alá lehet menni. A többi DGPS fizetős. Még építhetsz RTK rendszert, ami 2-5 cm pontos (az esetek 90%-ban) , amikor van saját Bázisod, de az már 100 000 Ft- felett van, mint ahogy a kétfrekvenciás vevők is, amik esetleg egyedül is tudnak 10-15 cm-es pontosságot. Az M8n nél egy kicsit precízebb az M8T, de hozzá még egyszer annyi egy antenna, viszont két szettel már lehet RTK-t csinálni belőle, de hát akkor ott vagyunk, hogy 100 000.....
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Jún 2, 2020 / 1
 
Már elég régen megszűnt a polgári GPS zavarása, sőt pár éve a civilek is elérhetik az L2 frekvenciát is, tehát az 1-2 cm-es pontosság mindenkinek rendelkezésére áll, aki RTK -zik vagy beruház kétfrekvenciás vevőre, kétfrekvenciás antennába. Ezektől inkább az áruk tartja távol a mezei felhasználót. Ettől függetlenül sugároznak katonai kódolással is a műholdak, de azok nem észrevehető pontosságban, hanem tartalomban térnek el a civil frekvenciáktól, és ami a lényeg a civil frekvenciákat a katonaitól külön le tudják kapcsolni adott esetben, bár ennek sincs túl sok jelentősége mivel van elérhető Glonass, Galileo, Bedui....
(#) Gafly válasza pont hozzászólására (») Jún 3, 2020 /
 
Ugye nem arról beszélünk, hogy zavarták volna a GPS (biztos van olyan is ), hanem a Selective Aviability-ről ebben az értelemben.
Valamint fizetős kiegészitő szolgáltatásokról, és más rendszerekről...
(#) pucuka válasza pont hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
A morzsa15 fórumtárs önvezető hajójához kellene a pontos GPS. Ezen az alapon építhetne önvezető rakétát is. Csak nem gondolod, hogy ezt a GPS szolgáltatók támogatják.(bármelyik) A pontosság növelhető többhelyről beszerzett információval, de nem gondolom, hogy ez elég lenne az önvezetéshez.
A pontosság növelésére beszerezhetők/megvásárolhatók különböző eszközök, de gondolom megválogatják, hogy kinek milyen célra, felhasználásra adják.
Az önvezetéshez még egyébként nemártana némi környezetérzékelés is.
A zavarásról nem tudok, ha volt is ilyen. Elég értelmetlennek tűnik, egy föld/ország méretű területen igencsak kivitelezhetetlen feladat, egyszerűbb a helyzetfüggő kikapcsolás.
(#) pont válasza pucuka hozzászólására (») Jún 4, 2020 /
 
Azt kell mondjam, nem egészen pontos ismeretek kerültek hozzád ez ügyben, bárki számára elérhető az 1-2 cm-es pontosság. A mezőgazdaságban teljesen általánosan használják az önvezető gépeket, igaz azok többmilliós berendezések, de egy terroristának nem ez lenne problematikusan beszerezhető összetevő a rakétájához. És házilag is lehet készíteni ilyet, mint ahogy én is elkövettem évekkel ezelőtt egy ilyet : Bővebben: Link . Ugyan Gafly is kijavított, hogy ne zavarásnak nevezzük, hogy szándékosan pontatlan koordinátákat küldtek anno, de a közkeletű elnevezése igenis az volt annak idején. De valóban nem külső zavarás volt, hanem magát a küldött adatokat a műholdakról pontatlanították, így annak a hatása az egész földre kiterjedt. De pontosan az RTK megjelenése kiküszöbölte még a "zavarás" hatását is, így értelmetlen is volt a további "zavarás" ezért szüntették meg nem jófejségből....
(#) asch válasza pucuka hozzászólására (») Jún 4, 2020 / 1
 
Én úgy tudom, hogy rakétavezérlés ellen nem a pontosságot csökkentik, hanem a kereskedelmi forgalomban lévő modulok túl nagy sebesség esetén leállnak.
(#) pucuka válasza asch hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Igazad lehet, hogy mi a megoldás nem tudom, de hogy van, az biztos.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jún 5, 2020 / 1
 
Lehet van az a része a dolognak, hogy kategória fűggő a képesség:
Idézet:
„GPS receivers often take pseudorange code, carrier phase, Doppler and SNR measurements once every second, hence at 1 Hz, but depending on the application, 10-20 Hz is also common practice, and technically up to 100 Hz measurement rate is possible. To reduce the computational burden, data storage, and power requirement, lower measurement rates (e.g. once per 30s) are also common.”

Jó kis olvasnivaló, hosszú téli estékre.
(#) nedudgi válasza asch hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Érdekes elképzelés, hol hallottad?
(#) Feri007 válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Itt egy hivatkozás, hogy mennyire van érvényben, nem tudom.
Bővebben: Link
.... a limit placed on GPS tracking devices that disables tracking when the device calculates that it is moving faster than 1,000 knots (1,900 km/h; 1,200 mph) at an altitude higher than 18,000 m (59,000 ft)....
(#) szalamandra válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Bővebben: Link
"A GPS alkalmazható lövedékek pontos célba juttatására is, ezért a kereskedelemben kapható GPS-vevők képességeit úgy korlátozzák, hogy ha a vevőkészülék egy bizonyos sebességnél gyorsabban halad (pár száz km/h), akkor a vevő nem szolgáltat jelet."
(#) Inhouse válasza szalamandra hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Ki ellenőrzi vajon, hogy a kínai belerakja-e minden GPS chipbe ezt a korlátozást?
(#) bbalazs_ válasza szalamandra hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Az én tíz éves Blue Panther GPS-em a repülőn utazómagasságban simán kiírta, hogy 970km/h.
Azt is mondta, hogy "Túllépted a sebességhatárt!" )
(#) lelkes amatőr válasza szalamandra hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Még 1000 km/h felett is használható.

topspeed.jpg
    
(#) nedudgi válasza szalamandra hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Hiteles forrást szeretnék látni. A Wikipédia szerintem nem az.
(#) szalamandra válasza nedudgi hozzászólására (») Jún 5, 2020 /
 
Akkor keresgélj hiteles forrást magadnak, engem annyira nem érdekel, rakétát sem szeretnék építeni.
Következő: »»   14 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem