Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS házilag
 
Témaindító: pakibec, idő: Júl 24, 2006
Lapozás: OK   14 / 14
(#) Inhouse válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 15, 2019 /
 
A kontroller TX, RX lábait próbáltam kivezetni, ott nem volt értékelhető eredmény. Talán télen még ránézek az ötleteddel. A cél nem egy ilyen funkciójú eszköz elkészítése lenne, hanem az 5db azonos hibával elromlott eszköz újra hasznosítása. Utálok még használhatónak tűnő dolgokat kidobni, de valószínűleg túlzásba is viszem ezt.
(#) gyulank hozzászólása Feb 25, 2020 /
 
Engem olyan érdekelne, ami galileót használ, rögzíti az útvonalat 100m-en is, 100m/s körüli sebességnél is, esetleg aktivitásfüggő lekérdezéssel növelve az üzemidőt, esetleg pár percenként sugározhatna valami jelet amivel pár km-en belül megtalálható lenne. Mennyiből jönne ez ki? Van ilyen projekt?
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Miért kell konkrétan a Galileo? Egyébként fogsz egy Ublox-NEO 6M modult, egy OpenLog modult és a kettőt összedrótozod. Az adatot egyből SD kártyára tudod menteni későbbi elemzés céljából.

"aktivitásfüggő lekérdezéssel növelve az üzemidőt" Ezt nem értem.

Pár km-re ellőni már nem egyszerű úgy, hogy ne zavarj mást. Ha jók a terepviszonyok (síkság, akadály nélkül), egy egyszerű 433 MHz-es modul is elég lehet. Vagy. GSM modul is kerül a rendszerbe és azzal küldöd az adatokat oda, ahova szeretnéd.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Mert az az újabb, és pontosabb. Tegyük fel, állaton van! Ha egy helyben van, akkor mondjuk ritkábban ellenőrzi a helyzetet, de ha változott a helyzete az előző méréshez képest, akkor sűrűbben ellenőrzi (hátha még mozgásban van, és akkor innentől rendes útvonala lesz) és ez több fokozatban, mondjuk sétánál nem kell olyan sűrűn mint futásnál, majd, ha megint egy helyben van, megint ritkábban. Nem tudom mennyi energiát lehet ezzel spórolni, csak egy ötlet. És erdők, hegyek és házak közt kéne, de nem GSM-el. Szempont az olcsóság. Olyanra gondoltam, hogy lenne egy adó, ami impulzusszerűen időnként sugározna egy sugározható tartományba eső jelet, amit egy ehhez készült vevőn lehet fogni, esetleg még ha már úgy is tudja a koordinátát, benne lehetne a jelben, és a vevő kiírhatná, ha sikerül neki, de amikor nem, akkor is meg lehet határozni legalább az irányt.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
A már említett egyszerű és olcsó vevővel is elérhető a 10 m-es sugarú pontosság. Ahhoz, hogy a mozgást detektálni lehessen, folyamatosan kell ellenőrizni a pozíciót. Lehet ritkán is de akkor két mérés között elszökik a tehén, 100 m/s sebességgel.

Amit te keresel az valószínűleg a róka adó - vevő páros.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
De miért erőlteted a már említettet, és miért nem jó a Galileo? 20m az nem kevés, főleg az említett terepen, fák közt, hegyeken völgyeken szakadékban, de mondjuk kisebb állat fűben sem látszik, és gondolom a 20m a jobbik eset. Meg ez csak egy felhasználás, magamon is hordhatnám. Szerintem ha már van ilyen, azzal kéne tervezni. Meg nekem még mondjuk mobilon se nagyon működött a GPS... Tán Galileo-ból több műhold is van.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Nézd meg azon modulokat (árakat), amelyek a Galileo műholdakat is használja.
(#) nedudgi válasza gyulank hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Nem a műholdcsaládra kellene koncentrálni, hanem az érzékenységre (tracking sensitivity). Főleg erdőben, hegyek-völgyek között gyakran változnak a látható műholdak. A legjobb, ha keresel egy olyan GPS modult, ami több protokollt kezel.
U-Blox product selector.
A szoftverrel meg kell majd kínlódni - szép feladat. Mekkora állat, milyen terhet visel el, és mi legyen, ha nem tud kapcsolatot teremteni a készülék egy hálózattal? Inkább a LoRa felé érdemes elmozdulni, de ott is belefutsz majd néhány kihívásba.
(#) Bakman válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Én végigbogarásztam több tesztet. A pontossághoz két alapvető paraméter tartozik:
A: Hány műholdat lát
B: Azok milyen állásban vannak (konstelláció).

B talán fontosabb mint A. Könnyen lehet olyan helyzet, amikor hat műholddal sokkal pontosabb pozíció érhető el, mint másnap tízzel.

Ha valakinek ez nem elég, kezdjen keresgélni a DGPS, RTKLIB stb. környékén.
(#) nedudgi válasza Bakman hozzászólására (») Feb 26, 2020 /
 
Az eredeti kérdés szerint a pontosság 10m felett is elviselhető. Mostoha vételi viszonyok között a magasabb érzékenység a legnagyobb előny.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2020
Következő: »»   14 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu