Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   5 / 12
(#) kadarist válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Felszereled a központot egy konnektor mellé, a Yagit beállítod a legközelebbi bázisállomás irányába függőleges polarizációval, a dómot meg felszereled valamelyik frekventált helyiségben és élvezed a megnövekedett térerő áldásos hatását. Arra ügyelj, hogy a kültéri antenna-központ-beltéri antenna hármas a lehető legrövidebb kábelezéssel legyen összekötve és a Yagi viszonylag jó rálátással rendelkezzen. Felénk a tanyavilágban többen is alkalmazzák nagy megelégedéssel ezeket a kétirányú erősítőket.
(#) kadarist válasza Dany7 hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Mindenki a saját felelősségére használhatja ezeket, de szerintem ebben az esetben a cél szentesíti az eszközt.
(#) kadarist válasza Bakman hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Igen, látom már. az 1800MHz-es sávot is GSM-nek hívják. Mindenesetre árnyékolt helyen a 900MHz-nek nagyobb létjogosultsága van.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Azért nem egészen. A szolgáltatók súlyos pénzekért megvették a frekvencia használatának jogát. Ha ebbe bárki belepiszkít, lehet súlyos kártérítésre számíthat. A hálózatot nemcsak besugárzásilag, hanem dinamikus működés szempontjából is tervezi, beállítják. Ha egy ilyen rendszerbe egy aktív eszközt önhatalmúlag elhelyezel, a kisugárzott teljesítmény több bázisállomás elérését is lehetővé teszi, és nincsenek megfelelően beállítva az átadási (handoff, handover) szintek, hibajelzés keletkezik, ill lehet, hogy a híváskérés körbe körbe jár, és telefonálás nem lesz belőle. Különösen veszélyes a dolog, ha a körbe különböző bázisállomás vezérlőhöz tartozó bázisállomások is bele esnek.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Nem tudom, de itt 10km-es körzetben egy bázisállomás van, külön-külön mindhárom szolgáltatónak és nem szokott gond lenni. Ha a wifi meg tudja oldani a kaotikus állapotokat, akkor a GSM is képes erre. Egyébként a munkahelyemen (Infineon) Ilyen eszközökkel oldották meg a belső telefonálás problematikáját. Mivel a szendvicspanel jól árnyékol, ezért muszáj volt behozni a térerőt aktív eszközök használatával.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Azt, hogy minek hívják, talán közömbös is, A 2100 MHz es (UMTS) sávban is lehet telefonálni attól, hogy nem tudsz róla. Az 1800 MHz sávban eredetileg csak telefonálás volt, csak később, (egyéb lehetőségek hiányában indították el az LTE -t. Egyébként is ez az elnevezés dömping, csak az időrések felhasználási módjáról (időrés hozzáférés) szól. Egy időrésben lehet beszélgetést továbbítani, adatot is, csak lassan, több időrés használatával lehet adatsebességet növelni, ill további modulációs eljárásokkal még tovább. De ezekhez a vivőfrekvenciáknak csak a rendelkezésre álló sávszélesség tekintetében van köze.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Annak idején a GE telephelyén is átjátszóval oldottuk meg a hasonló problémát, de rendesen a hálózatba illesztve.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Mindegyik épületrész tetején van egy Yagi antenna, amelyek be vannak kötve a saját erősítőikbe. Onnan vastag légdielektrikumú koaxkábelekkel és csatolókkal van szétosztva több dómantenna felé.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Ha be van illesztve a rendszerbe, semmi probléma. Hasonló módon vannak megosztva kisebb forgalmú terek, plázák belső ellátása, a nagyobb forgalmú helyekre mikro, piko bázisállomások kerülnek.
(#) Mr_Tiba hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Köszi a válaszokat.
A függőleges polarizáció mit jelent?
Konyhanyelven légyszi
(#) pucuka válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 / 1
 
Az antenna sugárzói (bajszai) függőlegesen állnak.
(#) Mr_Tiba hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Na már csak azt kéne kiderítenem, hogy merre van a torony Kerestem térképet, de nem nagyon találok.
(#) pucuka válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Autókázol egy kicsit a környéken, vidéken jó nagy torony, magas siló, víztorony elég feltűnő, városban háztetőkön egykupacban sok antenna.
Megjegyzed a helyet, hazamész, Google föld, megkeresed a megjegyzett helyet, vonalzóval összekötöd a lakásodat és a helyet, a vonalzó mutatja a távolságot, és az irányszöget.
(#) Mr_Tiba hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Az ötlet nagyon jó, köszi.
Kettőre is emlékszem a környéken sajna.
Azt honnan tudom meg, hogy melyikre állítsam?
Elméletileg arra, amelyik közelebb van?
(#) kadarist válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
A szolgáltatód antennájára állítsd. Akkor állítottad a jó toronyra az antennádat, ha érezhetően megnőtt a térerő a benti antenna mellett és a beszéd minősége is javult.
(#) pucuka válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 19, 2016 /
 
Egy kézi készülékkel megközelíted a kiszemelt bázisállomást, az lesz számodra nyerő, amelyiknél a készülékeden a legtöbb pucukát látod.
(a beszéd minősége sajnos nem jellemző adat, ez csak az analóg világban volt ismérv)
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 19, 2016 /
 
Visszatérve az előző eszmefuttatásra, ma kaptam hírt egy előadásról, ahol a 900 MHz sáv átrendezéséről lesz szó. Ezzel az a probléma, hogy a szolgáltatók több részletben szerezték meg a használati jogot több kisebb sávrészre, ezért nem tudnak jelenleg szélessávú szolgáltatásokat nyújtani ebben a sávban. Ha ez rendeződik, akkor ebben a sávban is lehet LTE, ami sokkal hatékonyabb sávkihasználást tesz lehetővé. Nem csak adat, de beszédforgalomra nézve is nő a kapacitás. Nincs dedikált frekvencia sáv külön az adat, és beszéd forgalomra, egyedül a frekvencia sávok sávszélességének rendelkezésre állása szab határt.
(#) Dany7 válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 19, 2016 /
 
http://cellavadasz.openstreetmap.hu

Ez alapján talán megtalálod a hozzád legközelebbi tornyot. (sajnos nem elég pontos)
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2016
(#) Dany7 válasza Dany7 hozzászólására (») Márc 19, 2016 /
 
De a legegyszerűbb ha nekiállsz méréseket végezni, akár telefonnal.

Abdroidra egész sok alkalmazás van, létezik pl olyan is ami kiírja melyik településre sugároz az antenna.
(#) Mr_Tiba válasza Dany7 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /
 
Köszi a térképet, nagyon jó az a baj, hogy a két víztorony amin láttam adót, arra azt írja hogy ismeretlen
(#) Mr_Tiba válasza Dany7 hozzászólására (») Márc 20, 2016 /
 
Na az jó lenne, nekem sajna iphone -om van, de tudok kérni kölcsön egy Samsungot.
Mit kell rá leszednem?
(#) Dany7 válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 20, 2016 /
 
Én netmonitort használok. Bár a Samsung-okkal azt tapasztaltam hogy nem úgy működik ahogy kell. 2G-nél és WCDMA-nál mutatja az öszes cellát a program amit lát. Samsungoknál csak azt mutatja amire épp csatlakozva van.

Netmonitor

Lehet van hasonló app Iphone-ra is, de sosem volt/lesz Almás telefonom

A térkép meg valóban hiányos, énis találtam rajta kapásból 3-4 tornyot a környékünkön ami ismeretlenként szerepel vagy nincs is rajta. De azt tudni kell hogy azt a térképet magánemberek szerkesztik, mivel ilyen adatokat nem adnak ki sajnos a szolgáltatók.
(#) Tom7 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Bocs hogy beleszólok. Látszik hogy értesz a témához de állítólag egy mobiltelefon alapból legalább 2 toronyhoz kapcsolódik beszélgetés közben, és ha mozogsz a telefonnal, már keresi a harmadikat hogy meg ne szakadjon a beszélgetés.
(#) Gafly válasza Tom7 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
Idézet:
„állítólag egy mobiltelefon alapból legalább 2 toronyhoz kapcsolódik beszélgetés közben, és ha mozogsz a telefonnal, már keresi a harmadikat”

Ez nem igy van.
Viszont meglehetősen összetett a dolog, meg sem kisérlem két mondatban leirni.
De ha birod a nyelvet, akkor itt van egy majdnem 10 eves szabvány. Bővebben: GSM Handover
Azóta persze sokat fejlődött a világ (és nem egyszerűsödött a dolog ).
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
(#) pucuka válasza Tom7 hozzászólására (») Jún 17, 2016 /
 
A hagyományos GSM technológia, az vonalkapcsolt technológia. Annál midíg csak egy bázisállomáshoz kapcsolódtál, (egy vivő, egy időszeletéhez) haladás, vagy terjedés változás közben ha szükséges, ún handover (hívásátadás) történt. A hívásátadás vezérlését külön csatornán "egyeztette" a mobilállomás, és a bázisállomás vezérlő. Két külön bázisállomás vezérlőhöz tartozó bázisállomás között handoff -nak nevezik a folyamatot. Mivel az átvitel digitális, az átváltás időközeiben nem érzed a kimaradást, a megfelelő pufferelés miatt.
Manapság már korszerűbb hozzáférést használnak, ezesetben csomagkapcsolt az átvitel, (nem csak az adatátvitel), itt már kevésbé lehet tudni, hogy mikor honnan jönnek az összetartozó csomagok. Az az állítás, hogy két bázisállomáshoz kapcsolódik, ez így nem pontosan igaz, az tény, hogy a környező bázisállomások is "tudják" hogy mekkora térerősséggel látnak, de mindíg csak a legnagyobb térerősségű bázisállomásra kapcsolódsz. (akkor van némi gáz, amikor több bázisállomás azonos térerősséggel "lát", ilyenkor van némi bizonytalanság, és előfordul, hogy a mobilod elegendő térerőt mutat, mégsem tudsz hívást indítani)
A bázisállomásokon több, sok csatorna áll rendelkezésre forgalomtól függően, pl. GSM esetén egy vivőn is 4, vagy 8 csatorna áll rendelkezésre, és a vivőkből is több van, adatátvitel esetén lehetőség van több időszelet összekapcsolására, pl. GPRS..
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2016
(#) mszalai96 hozzászólása Júl 2, 2016 /
 
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy lehetséges-e megoldani ezt e helyzetet valahogy:
Van egy hétvégi házunk, de sajnos pont a 4G/3G határain, szóval ha a telefonnal nem csinálok semmit van amikor befogja az előbb említett hálózatot de van olyan amikor nem. (csak EDGE van) Amennyiben a telefont arra a helyzetre rakom, hogy CSAK LTE vagy HSDPA (lényeg hogy EDGE nincs engedélyezve) akkor talál hálózatot általában mindig, de viszont sokszor óránként megszakad a kapcsolat elmegy a térerő. Ez az egész azért fontos hiszen hotspottal osztok netet a laptopnak és EDGE-n nem nagyon lehet semmit csinálni
Erre lehet valami erősítést megvalósítani, és ha igen mit?
(#) Bakman válasza mszalai96 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Magasabb pontra rakni a telefont, kb. ennyit lehet tenni házilag.
(#) pucuka válasza mszalai96 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Van még egy lehetőség.
Szerzel egy olyan zseb Hot Spot -ot, amin van külső antenna csatlakozó. Ehhez szerzel egy szélessávú antennát (700 - 2600 MHz), az antennát felszereled egy nem túl magas árbocra, az antenna közelében, de védett helyen USB -ről táplálva (a hosszú kábel miatt az USB valószínűleg nem fog működni, de attól még táplálni lehet) elhelyezed a zseb Hot Spot -ot, és a jellenlegi routeredet híd üzemmódban használva megoszthatod a WIFI -t.
(#) mszalai96 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
Ezt nem igazából értem, főleg a 2. felét hiszen én telefonnal osztom a netet nem kimondott routerrel. A telefonon meg nemhiszem, hogy van híd üzemmód. Közben nézegettem és az a kérdésem, hogy ez úgy nem valósítható meg hogy van egy repeater és erre kötök rá egy ilyen szeléssavú antennát? Vagy annyira drága a jelismétlő, hogy nem éri meg?
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2016
(#) Bakman válasza mszalai96 hozzászólására (») Júl 2, 2016 /
 
GSM, UMTS, LTE sávokban tudtommal nem kapható repeater kereskedelmi forgalomban, házilag készíteni pedig lehetetlen.
Következő: »»   5 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem