Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GSM tetőtéri antenna építése
Lapozás: OK   4 / 12
(#) Inhouse válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Hallgass Pucukára. A hosszú kábel nagyobb veszteség, mintha nem csinálsz semmit. Legyen magasan az a készülék.
Két ilyen messze levő frekire nincs szerintem jó antenna. Ha kevés lesz a wifi jel, kell még egy router AP módban, vagy egy repeater.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) Dany7 hozzászólása Aug 17, 2014 /
 
Az erkélyre nem szeretném kirakni, nyáron napsütésben akár 40 fokot is elérheti a hőmérséklet, télen meg -10 vagy még alacsonyabb is lehet, ezt nem bírá ki az eszköz. A padlás nyáron még melegebb, szinte szauna van, télen se sokkal barátságosabb. Tehát egyik se éppen üzemi hőmérséklete a kis Huawei modemnek. Azt meg említettem hogy máshol esélytelen befogni a 3G jelet.
Idézet:
„Erre pedig a logper típusú antennákat lehet használni. Annak pedig igen gyér a nyeresége, ellentétben a linkeden szereplő adatokkal.”

Akkor ezekszernt a feltüntetett nyereségek messze elmaradnak a valóságtól?
Sajnso mindenképpen olyan antenna kell ami több sávban működik. A panel antennával mi a helyzet? Az is hasonl, vagy a felépítés miatt jobb lehet?
Idézet:
„Viszont a modemnek elég csak 5 V -os tápot adni a telepítés helyén.”

Tápfeladás megoldható külön? Mer szerintem a modem nem ad le klön feszültséget.
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
A panel antenna 4 - 16 dipólból összeállított antenna komplexum. Ezért nagy az irányítottsága, és ezzel együtt a nyeresége. Mivel dipólokból áll, amik azért hangolt sugárzók, a sávszélességük sem akkora, hogy átfogják a szükséges frekvencia sávokat.
A LogPer antenna nem ilyen. Ott több, Log függvénynek megfelelő hosszúságú, és helyzetű dipól van sorban egymás után. Minden frekvencián a legközelebb eső hosszúságú dipól működik sugárzóként, és a mögötte levő reflektorként, míg az előtte levő direktorként. A többi, mint ha ott sem lenne. Ezért az irányítottsága sem túl nagy, ezzel együtt a nyeresége sem. A nyeresége úgy 3 - 3,5 dBi körül van.
A modemnek van egy mikroUSB csatlakozója, ezen keresztül töltheted a saját akkuját. Sajnos állandó üzemnél mindenképp mellé kell varázsolni valamilyen 5 V -os tápforrást.
A berendezéseket környezetvédelmi szempontból mindenképp érdemes jól szellőző, közvetlen napsugárzástól védett dobozba telepíteni, nem hiszem, hogy különösebb gond lenne vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2014
(#) Dany7 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 17, 2014 /
 
Látom szakértő vagy a dologban Ha jól értem akkor nekem a panel antenna lessz jobb választás.
Mivel ezek több sávosak, valószínűnek tartom hogy a panel antennában, külön dipólok vannak a különböző sávokra , és így tudják elérni, hogy alkalmazható legyen több sávon is. Tápfeladót lehet valahol vennni? Mer én sajnos nem találkoztam még GSM antennák esetében ilyesmivel. TV és Rádió antennám van, azokhoz gond nélkül be lehet szerezni, de GSM-hez még csak nem is láttam.
Az már szerintem biztos, hogy minnél rövidebb kábelt fogok használni, de a modemem mindenképpen házon bellül helyezem el. Legrövidebb eshetőség 3m kábel lenne. A jobbik kábelt fogom használni, ha jók az adatok amik fent vannak az oldalon, akkor kb 0,5 - 1 dBm veszteséggel tudok számolni.
De ha már ott tartunk hogy tápfeladó, akkor muszáj megkérdeznem, hogy létezik-e erősítő ilyen antennákhoz? Mer akkor esetleg a 10m kábel se okozna nagy veszteséget
(#) Dany7 hozzászólása Aug 18, 2014 /
 
Csak úgy érdekességképpen, így néz ki a huawei modem bellülről
Ha jól gondolom a két arany színű panel lehet a wifi és a gsm antenna
Közbe rákérdeztem a forgalmazóra,és sajnos azt az információt kaptam, hogy csak a Tri-lan 250 -es kábel jó, mert a másik túl vastag, és nem lehet bekötni az antenába.
Az antennával kapcsolatban pedig csak a log-per antennát javasolják, mivel a panel antenna, csak kis távra jó.
Közbe keresgettem még entennákat:
http://www.carant.hu/ANTENNaK/3G_4GUMTSLTE/LPA922_4G_UMTS_LTE-Mutat...p.html
http://www.ostelsat.hu/lte_mimo_antenna_atk-log_lte_800-2170mhz_5m_..._5.htm
Ezekről mi a véleményetek?

huawei.jpg
    
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Én még nem szedtem szét az enyémet, úgyhogy köszi a képeket.
A szerkezeten valami MMC, vagy MMCX csati van, abba nem lehet csak 2,5 koaxot krimpelni, úgyhogy szükséged lesz egy rövid átalakító kábelre.
Antennának mindenképp LogPer antennát javaslok, a Carant gyártmányú jó lesz. Felesleges a kereszt antenna, mert a polarizáció függőleges.
(#) Dany7 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Én se szedtem szét Nem is valószínű hogy fogom.
TS-9 -es csatlakozó van a modemben.
Közbe megérdeklődtem, a forgalmazóktól, hogy mibe is fájanának ezek az antennák.
Kiszámoltam, hogy kábellel mindenestül eggyütt: (A kábel mindkét esetben 5m-es)
4G/3G/GSM antenna TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10 (Gyártják: Egyesült királyság és Svájc)
Végösszeg: 17825 Ft
Ezt a konstrukciót sikerült letesztelnem, sajnos nem a várt eredményt hozta, kb maradt ugyanaz a térerő.
Carant LPA922-4G ( Gyártják:Magyarország,Győr) A gyártó szerint a Svédek viszik mint a cukrot
Végösszeg 23063 Ft
Már csak az a kérdés, hogy megér-e majdnem 6000 Ft-al többet kiadni a Carant antennáért.
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Nem tudom mit ér neked, a Carantot ismerem, már nagyon régóta. Megbízható, nem fényezik magukat.
És ha gondod van, segítőkészek.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
(#) Dany7 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
Nem is attólfélek, hogy nem lesznek segítőkészek.
Inkább az akérdés, hogy megfelelő lessze-e az antenna.
Nem tudom hogy mennyire számít az antenna hossza.
De még körüljárom néhány helyen a témát
A héten telekomot is meglátogatom, megkérdezem hátha tudnak valamit mondani, mégis csak ők üzemeltetik az adótornyokat, csak tudjk milyen antenna a legjobb a vételéhez.
Szóval még rágódom az ügyön, de talán jövőhétre lessz valamilyen antenna.
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 18, 2014 /
 
A telekom nem nagyon szereti ha külső antennákat telepítenek külső személyek. Azok telepítése azért hálózat ismereteket is igényel, mert könnyen zavart okozhatsz a hálózatban. Pl. azzal, hogy több bázisállomáson is hasonló szinteket mérnek tőled, és ezért állandóan handoff -olni fog. Az nálad is gondot okoz azzal, hogy a készüléked nem tudja eldönteni, hogy hova is kapcsolódjon. Ilyenkor hiába van elég térerő, az állandó kapcsolgatás miatt mégsem lesz használható kapcsolat.
Úgyhogy óvatosan tedd fel kérdéseidet. (legjobb a "szőke nő" viselkedés)
Antenna. Az antenna legfontosabb paramétere a hatásos felület. Kisméretű antennának a vesztesége is nagyobb, a hatásos felülete is némileg kisebb.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2014
(#) Dany7 hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Ma beszéltem a Telekommal. A kérdéseimre kissé modortalanul válaszolt a telekomos ügyintéző.
De a lényeg az hogy az engedélyük nélkül nem telepíthető, illetve csak ők telepíthetnek antennát.
Az ügyintéző el se akarta hinni, hogy elérek 3G hálózatot ilyen messziről, na még ha mondtam volna, hogy tudok olyan helyet ahol 50 km távolságból 4G hálózatot tudok befogni szintén csak a modemmel külső antenna nélkül, szerintem hülyét is kapott volna Mer ugye szerinte kizárt dolog, hogy akár már 4 km távolságból elérhető legyen.
Következő kérdésem az lenne hozzátok, hogy miylen következménye lehet ha én felszerelem az antennát? Be tudják mérni? Az ügyintiző állítása szerint ő le is mérte, és szerinte kizárt, lehetetlen hogy engedélyezzék az antenna felhelyezését. Na de hogy tudja lemérni ha nincs kint másik eszköz? na meg melyik tornyot nézi? Persze az ügyintézőtől is megkérdeztem ugyanezeket, de erre csak annyit válaszolt, hogy megvannak az eszközeik rá. Na most A és B pont között hogy méri le a kapcsolatot, ha B helyen nincsen kihelyezve eszköz???
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Én szóltam.
(#) Dany7 válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Igen, emlékszem rá Szerinted mi lenne a jó megoldás? Felvetessem velük hibára, és kijönnek (már ha kijönnek), lemérik és engedélyezik vagy nem (szerintem kizárt hogy engedélyezzék). Vagy egyszerűen szarjak rá és tegyem fel az antennát? Aztán lessz ami lessz.
(#) pucuka válasza Dany7 hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Először próbáld a hivatalos utat. Ha nem megy, még mindíg ráérsz költeni.
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Autóban ülve, miközben halad a gépjármű, egy csomó váltás történik úgy, hogy észre sem veszed. Handover néven ismertebb európában a dolog. Bizonyos szolgáltatók (köztük az is, akiknek éppen dolgozik a cégünk) kérik is a Handover tesztet a bázisállomás elkészülte után. Egy állomáson lévő szektorok között is és a helyi szektor - szomszéd állomás szektora között is.
(#) Dany7 hozzászólása Aug 19, 2014 /
 
Igen ez eddig világos. Mivel sokat utazom elég sokszor tapasztalom ezt. Van mikor cellaváltás között meg is akad az internet, (ezt leginkább online zenehallgats közbe észrevehető) főleg 4G-ből 3G-re váltás esetén. 2G-t meg nem használok érthető módon (a sebesség miatt). Ami egyébként bosszant a dologban, hogy tavaly év végére nem csak a Vodafone, de a Telekom is igírte az országos szintű 3G lefedettséget. Persze sokáig nem húzhatják, mivel van egy határidő, amit az EU szabott meg,miszerint országos szintű szélessávú internetet kell biztosítania a mobilszolgáltatóknak. Nem véletlen hogy a 800 és 900 MHz-e sávokat is erre a célra hasznosítják. A határidőt nem tudom most pontosan, talán 2016 de nem esküszöm meg rá.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Aug 19, 2014 /
 
Nekem nem kell magyaráznod, eléggé tisztában vagyok a dolgokkal, úgy 12 év gyűrődés után.
Más a helyzet egy mozgó állomással, és más egy fixen telepített antennával.
(#) Dany7 hozzászólása Aug 25, 2014 /
 
Jelenlegi állás szerint a Telekom fel fog szerelni egy antennát, 2 héten bellül, díjmentesen.
Kíváncsi leszek rá, milyent hoznak.
(#) Dany7 hozzászólása Aug 29, 2014 /
 
Ma kijött a szerelő, és egyedül ő tudodta elmondani, hogy semmi közük a Telekomnak, hogy én milyen antennát szerelek fel. Na de a lényeg, hogy nála volt egy ilyen antenna: http://www.carant.hu/ANTENNaK/3G_4GUMTSLTE/AGY12-MutatAlap.html
Amivel gyengébb jelet értünk el (-109 dBm) 5m kábellel,mint antenna nélkül ezért nem lett felszerelve. Neki is megmutattam, hogy kiteszem az eszközt és jobb a jelet érek el (-95 dBm) 2 pálcika az 5-ös skálán. A TRANS-DATA LTE KYZ 7.5/8/10 antennával jobbat értem el amikor kipróbáltam (-103 dBm). Valakinek ötlet, hogy mit érdemes csinálni? Azon kívűl, hogy tegyem ki Mer az abszolult nem szeretném.
(#) Dany7 hozzászólása Aug 29, 2014 /
 
Most épp csináltam egy mérést. A képen a jelerősség látható. A WCDMA senkit ne tévesszen meg, adatforgalom esetán átvált DC-HSPA+ -ra.
És mellé itt egy speedtest: http://www.speedtest.net/my-result/3722474479
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2014

Névtelen.png
    
(#) Dany7 hozzászólása Szept 20, 2014 /
 
Végülis lett véve egy carant LPA-922 antenna. hozzá 5m kábel.
Az eddig elért legjobb jel RSSI: -97 dBm SNR: -95 dBm, 2 csík a térerősségjelzőn.
Speedtes-es sebességmérés: (ha lemérte): Le 3 Megabit, fel 0,05 Megabit
Holnap még próbálkozok picit vele, de ha nem megy nem erőltetem. Várok a csodára, vagy szolgáltatót váltok, csak ne lenne az a hűségidő. Ja egyébként antenna nélkül továbbra is nagyobb sebességet produkál kültéren. Habár akkor picit jobb az SNR értéke. RSSI ugyanaz.
(#) Dany7 hozzászólása Okt 17, 2014 /
 
Na most lessz igazán haszna az antennának. Mai nappal (hivatalosan holnapi appal, de már megy) elindult 800Mhz-es LTE szolgáltatása a Telekomnak, és szerencsére kis otthonomban is elérhető antenna nélkül is -85 dBm, na ez még antenával javítható lessz remélem. Eddig 26/12 Mega sebesség jött le rajta. Na ezért megérte várni.
(#) Mr_Tiba hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni.
A házunknak sajnos fém teteje van (lindab), és a házon belül nagyon rossz a térerő (telenor).
Szeretnék egy jel erősítőt felszerelni, mert nagyon zavaró, hogy alig lehet telefonálni házon belül.
Ez jó megoldás lenne?:
Ebay link

Nem értek hozzá, pl hogy fogja pont a telenor jelét erősíteni?
Be lehet ezt állítani valahol a kütyün?
köszi a segítséget.
(#) kadarist válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Ez tökéletes lesz és nem kell állítani semmit sem.
Még több típus: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2016
(#) Mr_Tiba válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Köszi! Igazából nekem egy olyan típus kéne, ami a tényleg működik is, szóval nem csak veszi a jelet, hanem beszélni is tudok, szóval az adása is jó.
Csak telefonálásra kell, internetre wifi van.
(#) pucuka válasza Mr_Tiba hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Az általad kiválasztott erősítővel az a baj, hogy csak egy sávot erősít az öt közül. A rendszer olyan, hogy a hívásokat automatikusan elosztja a rendelkezésre álló kapacitások között. Még így is előfordulnak torlódások. Ez azt jelenti, hogy ha a 900MHz sáv telített, akkor nem fogsz tudni telefonálni.
Inkább olyat válassz, amelyik több sávot is átjátszik, (pl kadarist listájából) lehet drágább, viszont használható.
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Az én telefonomnál csak a GSM van engedélyezve (mert így alig fogyaszt) és nem szokott gond lenni a telefonálással.
(#) Bakman válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Az is két sávon megy európában, 900 és 1800 MHz-en. UMTS (3G) 2100 MHz, LTE: 800, 1800 és 2600 MHz.
(#) Dany7 hozzászólása Márc 18, 2016 /
 
Sajna legjobb tudomásom szerint Magyarországon a GSM repeaterek használta TILOS!
És még büntetnek is érte ha lebuksz. Legalábbis pár éve még így volt, és szerintem nemigazán történt változás ez ügyben.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Márc 18, 2016 /
 
Az nem jelenti azt, hogy csak a 900 MHz -es sávban működik.
Következő: »»   4 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem