Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangfrekvenciás millivoltmérő
 
Témaindító: 021, idő: Jan 24, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) 021 hozzászólása Jan 24, 2006 /
 
HF millivoltmérő rajzot keresnék, egyszerű analóg műszerre. A bemenő ellenállás legalább 100k kellene legyen. Szeretném ebben segítségeteket kérni
(#) vicsys válasza 021 hozzászólására (») Jan 24, 2006 / 4
 
Szerintem: ez kell neked!
(#) 021 válasza vicsys hozzászólására (») Jan 24, 2006 /
 
Köszönöm szépen! Természetesen jár a pont!
(#) vicsys válasza 021 hozzászólására (») Jan 24, 2006 /
 
thx
:bohoc:
(#) dbase válasza 021 hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Vannak ennél egyszerübb rajzaim kellenek?
Pl 10w-os erősítő kimenetére való, vagy 1v-os jelre való.
(#) 021 válasza dbase hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Olyan műszerre van szükségem, amivel egy erősítő bemenetét és kimenetét is tudom mérni, akár belső ellenállás, frekvenciamenet meghatározására.
(#) 021 válasza dbase hozzászólására (») Jan 25, 2006 /
 
Mondjuk az 1v-os hogy nézne ki?
(#) (Felhasználó 1146) válasza 021 hozzászólására (») Jan 27, 2006 /
 
Azért nem ártana átgondolni mégegyszer, mire is vágysz tulajdonképpen. Lehet, hogy hangfrekis mérőmüszert akarsz késziteni, de az is lehet, hogy erősitőt, és annak a jellemzőit akarod mérni. Az sem világos, hogy pontosan akarsz-e értékeket mérni, vagy gyorsan, méréshatár váltás nélkül. Mert ez lényegesen eltérő müködésü müszerek alkalmazását indokolja.
Én most rákapcsoltam a generátoromra a szintmérőt, és párhuzamosan kapcsoltam vele a 10 MOhm bemenő ellenállásu digitális kézimüszeremet. 10 Hz és 20 kHz között megnéztem mennyi az eltérés a kézimüszer és a szintmérő által mutatott értékek között. A legnagyobb eltérés 20 kHz-en volt, 1 V helyett csak 0.8 V-ot mutatott a kézi müszer. Ez kevesebb mint amit hallás útján érzékelni lehet. Az is lehet, hogy megfelelne a digitális kézimüszered is a célnak?
(#) dbase válasza 021 hozzászólására (») Jan 27, 2006 /
 
A 10W-ost mellékelem, majd a 1V ost is ,csak nincs időm most.

10W vu.jpg
    
(#) hurubbi hozzászólása Szept 9, 2007 /
 
A belinkelt millivoltmérő 50uA-es műszerhez készült.
Nekem itthon egy 100uA-es, és egy 37,5uA-es van. Az R11 potival be lehet állítani ezekhez is?
(#) soskajoska hozzászólása Feb 14, 2012 /
 
Régóta halottnak tűnik ez a topik, de nem szeretnék újabbat indítani.
Szükségem lenne egy hangfrekis millivolt mérőre, amelyik 100uA-es műszerrel műkszik. A net-en talált verziókban 50uA-es deprez műszer van. Ez számomra beszerezhetetlen.
Kösz a segítséget.
(#) pucuka válasza soskajoska hozzászólására (») Feb 14, 2012 /
 
Szerintem túl nagy eltérés nem lesz. Annyit tesz, hogy az egyenirányító kört nem 2 kohm -mal, hanem 1 kohm -al terheled. Csak oda kell figyelni az egyenirányító kört meghajtó IC típusára, mert egy picit jobban lesz terhelve. De ha mutatsz egy konkrét kapcsolást, megnézzük.
(#) bakos13gab hozzászólása Feb 26, 2012 /
 
Segítséget szeretnék kérni milivoltmérő beállítására. Megépítettem a Rózsa Sándor: Amatőr mérőkészülékek építése c. könyv 141. oldalán lévő kapcsolást. Megadtam neki a 4,5V-ot labortápról, a szerkezet életre is kel. Ugyanakkor nem tudom a T4 emitterén beállítai a 2V-os feszültséget. A könyvemben hiányzik az emitter ellenállás értéke, csak egy vesszőt látok illetve egy K-betűt. Most egy 4K7 trimmer van berakav és azt tekergettem, de nem nagyon változik semmi, állandóan 3V körül mérek. Ha a tápfeszültséget lecsökkentem 3,8V köryékére, akkor áll itt be a könyv szerinti 2V. Ekkor viszont az 1M-ás trimmert tekerve nem történik semmi, vagy meg se moccan a mutató, vagy kivágódik és úgy marad. Ennek ellenére a készülék működik, legérzékenyebb állásban (3mV) ha közelítek az ujjammal a bemenetéhez, ki is lendül szépen. Egyelőre műszeresen nem mértem még be. Elsősorban azt szeretném kérdezni, hogy tudja-e valaki az ellenállás értékét, vagy hogy hogyan kellene kiszámolni. Holnap lehet felrakom a rajzot és készítek egy képet is.
(#) p_istvan válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
A leírás szerint (meg láthatóan is) a P2 1 MOhm trimerrel kell a munkapontot beállítani! A T4 emitter ellenállásnak értéke ebből a szempontból nem kritikus, szerintem egy 1 KOhm ellenállás jó oda, az én könyvemben sem látható az értéke...
(#) bakos13gab válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 26, 2012 /
 
Értem. Azt hittem, hogy ennek nagyobb jelentősége van a munkapont beállításában. Holnap lesz időm, adok neki mért 1kHz-es jelet és megpróbálom úgy belőni.
(#) bakos13gab válasza p_istvan hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Most volt egy kis időm. Szkóp és laptop segítségével be tudtam állítani a ketyerét. 300mV-os állásban sikerült belőni. Annak az ellenállásnak tényleg nincs sok szerepe. A trimmert tekergetve ettől nem igazán változik a nyugalmi áram, kivéve persze, ha letekerem 0-ra mert akkor rövidzár lesz a tranyóból (éljen a labortáp védelme ). Szóval az 1M-ás trimmerrel az a gond, hogy nem helitrimmer, hanem az egyszerű körtárcsás piher. A szabályozási tartománya viszont nagyon kicsi. Ki kell cseréljem helitrimmerre. Amúgy sikerült szkóp után beállítani a végkitérést az említett 300mV-os tartományban és a laptoppon változtatva a kimenetet, a műszer szép lineárisan követi. Azért majd egy komolyabb bemérést is megejtek Imi barátomnál a héten.
Úgy állt be a munakpont, hogy 4,5V-os tápfeszültség mellett a T4 emmitterén 2,6V-ot mérek.

Még egy megjegyzés. A kapcsolásban az eredeti bcy58-akat tettem. Meg kell hagnyi, óriási a szórás a vett 6db között. A legerősebbenk 400-as Hfe-t mértem, a leggyengébbnek viszont 150-est. Normális ez? T2-nek raktam a 400-ast, a könyv tanácsa szerint, T4 meg az egyik 150-es.
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 27, 2012 /
 
Itt a rajz is, illetve a kivitelezésem. A nyák saját tervezés, kifejezetten a jaxley fenekére terveztem. A kapcsolás első fele (a 2K2-ig) a jaxley nem használt kivezetéseire van felépítve.
(#) Zoltan.ms hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Üdv, egy probléma megoldására szeretnék ötleteket javaslatokat kérni Tőletek...
Vásároltam egy Kínai digitális hangrögzítő (diktafont), lehet rá külső elektret mikrofont is kötni a menüben átállítható, hogy mic vagy line in.
Kínai testvérek bizonyára nem tudják, hogy a Line jelszint 500mV mert a külső bemenete 3mV felett már betorzít...
Keverőről szeretnék vele felvenni de hogyan tudnám azt megoldani, hogy 3 mV-nál nagyobb feszültséget ne kapjon függetlenül attól, hogy a keverő milyen hangosra van véve...
A keverőnek van egy sztereó rca kimenete a felvételhez (tape out) és van egy tape potija bár azt nem tudom, hogy az a tape in vagy a tape out-ot szabályozza...
De ha azt a potit be is állítom akkor ha a mastert feljebb veszem a tape kimeneti szint is emelkedni fog, azt meg nem tudom megtenni, hogy mindig mérem a kimeneti feszültséget...

Keverő.jpg
    
(#) Massawa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Valamit rosszul csinálsz ( vagy hibás a készülék). Lehet, hogy a jack bedugása után kell Line-in-re kapcsolni. ( egy belsö kapcsolo a külsö mikrofonra vált ha bedugod. Kár, hogy nem diktafon képét tetted be, mert azzal lehet valamit kezdeni a keveröpulttal sajnos semmit.
3 mV-ra nagyon nehéz lesz lenyomni a keveröpult kimenetét illetve zajos lesz a jel.

Amugy mi köze ennek a millivoltméröhöz????
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) Zoltan.ms válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
helló, megpróbáltam már mindenhogy, mellékelem a képeket és a használati útmutató ide vágó részét...
Ott azt írja, hogy CD és DVD lejátszó is hozzáköthető a line in bemeneten keresztül...
Nyavajás Kínaiak. 3 csati van rajta usb, külső mic, és fejhallgató. minden kombinációban kipróbáltam a csatlakozásokat és beállításokat, line in-nek nevezik a külső mikrofont? de akkor miért írja, hogy cd és dvd is hozzá köthető? 2 milliárd Kínaiból nincs egy értelmes mérnökember -gyalázat.
Ja és arra gondoltam kellene csinálni egy millivoltmérőt vagy VU métert amit a felvevő elé bekötök egy potival és akkor be tudnám szabályozni a jel erősséget, hogy ne menjen 3 mV fölé -így kapcsolódik ehhez a témakörhöz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2017
(#) Massawa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
A japánok használtak vagy 50 éve ilyen technikát. Nagyon valoszinü, hogy csak a mellékelt jack-jack kábellel lehet a Line-in bemenetet használni. Ebben a kábelben szokott egy titkos 1:100 oszto lenni ( egy japán magnonál 1MOhm volt).
Probáld ki igy.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2017
(#) Massawa válasza Zoltan.ms hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Nem tudom pontosan miért ezt a diktafont vetted meg, mert rengeteg jo és olcso van ma már a piacon. Hidd el nem érdemes vele extra foglalkozni mert sem a minösége sem a beleköltött munka nem hozza vissza a remélt értéket. 50-80USD-ért már majdnem tökéleteset lehet kapni minden igényelt funkcioval meg displayjel. A duplájáért meg már studio minöséget is kapni (ZOOM stb).
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem