Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hanggenerátor (BFO)
Lapozás: OK   3 / 3
(#) pucuka válasza Gabor87 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /
 
Ajánlom figyelmedbe a TDA1015 -öt. Ebben van egy előerősítő, és egy végfok is. Igaz nem 1,5 V -tól, hanem csak 3,8 - 18 V közötti tápfeszültségről üzemel. Az előerősítőból visszacsatoló hálózattal (fázistoló) készíthetsz oszcillátort, az elő, és végfok közé tehetsz hangerőszabályzót, a hangszórót könnyedén meghajtja, max 4 W -ig.
(#) szendi001 hozzászólása Dec 6, 2015 /
 
Terveztem ma egy csöves hanggenerátor nyákot. Megy próba gyártásba aztán jelentkezem.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /
 
Javítottam benne.
(#) elektroncso hozzászólása Dec 23, 2015 /
 
Sziasztok.
Már régebben nekiálltam megépíteni Kocsgab002 fórumtagunk cikkében megjelent wien hidas hanggenerátort. Az oszcilláció elindul, frekvenciát szépen tudom szabályozni, de a kimeneti jel nem szinuszos, az alsóbb frekvenciákon trapéz szerű a felsőbb frekvenciákon háromszögesedik, 100kHz-nél már teljesen háromszög. A trimerekel nem tudom beállítani a szinuszjelet. Ha valaki tudja, hogy mit nézzek meg, hol keressem a hibát ne tartja magában.
A megépített rajz. Az OA1160 helyett GA205-öt használtam, és BF245 FET-et. A C1,C5 tantál kondenzátor, a C10 kerámia, a többi fólia kondenzátor.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Idézet:
„A Wien-hídas oszcillátor amplitúdó-stabilizálása (-szabályozása)

Annak érdekében, hogy a kimeneti jelünk kis harmonikus torzítású legyen, az "A" erő­sítőfokozat átviteli tényezőjét nagyon pontosan kell beállítani. Mindez alapfeltétele a csillapítatlan szinuszos rezgés előállításának is. Tudniillik: amennyiben az "A" erősítő­fokozat erősítése kisebb, mint 3, akkor a kimeneti rezgés exponenciálisan lecseng, amennyiben nagyobb, mint 3, akkor pedig a kimeneti jelalak rendkívül torz lesz (az erősítő kivezérelhetőségének megfelelően). Vagyis a korrekt működésnek elengedhe­tetlen feltétele a hurokerősítés egységnyi értéke:”

4.oldalból idézve
Valamiért nem működik a FETes szabályzó vagy még így is túl nagyot erősít. Lehet az R2 R1 értékét is kellene változtatni nem csak a P1ét.
Esetleg zárd rövidre a FET DS ágát és próbáld meg potival P1 segítségével stabilabb szinuszt előállítani. Persze lehet ugyanúgy fogsz járni mint , a minta videón látszik.
De ezzel legalább látszik milyen poti állásnál mit művel a rendszer.
Esetleg cseréld ki a FET-et, lehet nem olyan jó a karakterisztikája ami ide kellene a P1 nem segít rajta.
Esetleg vedd fel a FET karakterisztikáját bejövő Ugate / Rdrainsource függvényében.
Ekkor meg sejthető milyen értékű R1 R2 P1 kellene a jó Au~3-szoros értéken való tartásához.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Hol mértél torz jelet?
Az első hidas műverősítőnél vagy a kimeneti műveleti erősítőn?
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Lehet arrébb kell rakni / rakatni a problémádat mert már van funkció/függvény generátor topic is .
Ide berakni mert itt többen figyelhetik a témát
Ez a topic 3 oldalas a másik 22
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Először a kimeneti műveleti erősítőn, majd eszembe jutott, hogy nem az torzít-e és lemértem az első műveleti erősítő kimenetén is, de ott is torz. Csak ezután fordultam a fórumhoz.
Tegnap este mindent kipróbáltam, ami csak eszembe jutott. Kicseréltem a FET-et BF256-ra, cseréltem Ge diódát kisebb nyitófeszültségűre (most 400mV-os van benne) leteszteltem a műveleti erősítőt, játszottam a visszacsatoló ágban lévő alkatrészek értékével, csökkentettem, növeltem az értéküket. Sehogy sem akart szinuszosodni a jel. Viszont észleltem valamit, a műveleti erősítő langyosodik, nem süt, csak enyhén langyosodik ha tovább van bekapcsolva. Még egyszer átnéztem a panelt, ellenőriztem a paneltervet, annak ellenére, hogy amikor először leteszteltem (pár hónapja) akkor sem működött rendesen és akkor is vagy nyolcszor átnéztem. Nem találtam hibát. Még egyszer átnéztem az összes alkatrészt benne, lemértem mindent.
Az alkatrészeket válogattam bele, mindnek olyan az értéke, mint ami a rajzon fel van tüntetve. A wien híd kondenzátorai is válogatva vannak, egyedül a poti ami lehet nem szimmetrikus teljesen, de azt meg áthidaltam, így most a wien híd valójában az épp bekapcsolt kondenzátor párból és a két 1k-s ellenállásból áll, azok pedig egyformák.
Megpróbálom amit írtál, lehet ott a gond.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Áthidaltam a FET-et, nem lett jó, csak a frekvencia nőtt. Az R1-et próbáltam cserélni, először egy 10k-ra, rögtön szebb lett, de sajnos csak a "négyszögjel". Megpróbáltam csökkenteni, 1k-ra semmi eredmény. Ha be sem kötöm az R1-et akkor ugyan úgy torz négyszög van a kimeneten, csak a jel frekvenciája sokkal magasabb.
Lefényképeztem, hogy mit látok az oszcilloszkópon. Az első képen a kimeneten* lévő jel van, csak be van sűrítve a négyszögjel. A második képen egy kicsit jobban "széthúztam", hogy látszódjon, hogy miről beszélek. Tudom, hogy nem pont így kell használni az oszcilloszkópot, de gondoltam fontos lehet, hogy a "négyszögjel" teteje szinuszosan hullámzik.
A harmadik képen a kimeneti jel látható.

*kimenet -az oszcillátor műveleti erősítő kimenetére fogok a továbbiakban utalni a kimenet szóval, egyenlőre a kimeneti erősítőt hanyagolom, majd ha már az oszcillátor szép szinusz jelet állít elő akkor rátérek arra is. Jelen pillanatban az R4 el van távolítva az áramkörből.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Langyosodó IC ?
DC munkapontok hogy alakulnak?
Nincs valamerre "kikoppanva" a műverősítő?
Szimmetrikus tápfeszt kap.Tápok szimmetrikusak?
Elvileg minden be/ki menete vezérlés nélkül 0 volton kellene lennie a műverősítő 2 fokozatának. Nem invertáló bemenet testen van.
Az oszcillátor rész DC munkapontja kissé érdekesen alakul.
Kimenete vissza van csatolva az potis/FET-es osztón keresztül az invertáló bemenetre.
A FETen keresztül földre húzva, mint a nem invertáló is az meg a P5 R6 úton van földre húzva.
Így azok is közel 0 volton lesznek + esetleg 1-2 tized/század mV ami az ellenállásokon eső műveleti erősítő nyugalmi bemeneti áramok (nA-uA) miatt alakulhatnak ki.
Kimenetének is 0 volton kellene emiatt állnia , esetleg picit több mert 3-at erősít.
De a közel 0*3 az is még 0-t ad eredményül.
Szkópnak DC állásban nem lenne szabad el csúszni egyik irányba se, ha mérsz vele ,mert elvileg DC munkapontban 0 voltnak kell lennie a műveleti erősítő be/ki pontjain.
Tehát a szkópon a vizszintes 0 vonalra szimmetrikusan kellene meg jelenni az ábrának.
Ha oda tekerted a sugarat.
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
A tápok szimmetrikusak. A földponthoz képest mind pozitív, mind negatív irányban 12,2V. Viszont egy régebbi próbálkozáskor huzamosabb ideig volt negatív táp nélkül, ezért teszteltem a műveleti erősítőt, nem e lett baja, de nem. Viszont a kimeneten 1,6V DC-t mérek multiméterrel a földhöz képest, oszcilloszkóppal is ennyi.
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Lehet ez a DC 1.6 V sok lenne már ... fél tized esetleg még ok de 1,6 soknak tűnik.
Másik műverősítővel is ilyen ?
(#) elektroncso válasza Kera_Will hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Ez az egy IC-m van sajnos, amikor rendeltem elfelejtettem még egyet rendelni. Közben a P2 trimerrel sikerült a kimeneten a DC komponenst 0V-ra beállítani, de az IC továbbra is langyosodik. Mértem áramfelvételt. A pozitív tápágban 14,6mA a negatív tápágban 15,2mA. A jelalakok továbbra is a mellékeltek.
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Szia!
Idézet:
„a kimeneti jel nem szinuszos, az alsóbb frekvenciákon trapéz szerű a felsőbb frekvenciákon háromszögesedik, 100kHz-nél már teljesen háromszög.”

Ez két dologra utal. Az egyik, hogy túl nagy az erősítés, ezért az IC kimenetén a jel már beveri a fejét. Ezt valószínűleg az okozza, hogy a FET-es erősítés szabályozás nem működik megfelelően. A másik a háromszögesedés jelenség ami az elégtelen slewrate-ből adódhat, vagyis nem elég gyors a műveleti erősítő jelemelkedési sebessége. 100KHz környékén ez már lehet normális jelenség, ha nagy erősítés miatt nagy a kimeneti amplitúdó (vagy legalább is az lenne, ha nem verné be a fejét).
Mindenképpen a FET-es visszacsatolás környékén vizsgálódj.

Ja, és BF245 A vagy B vagy C, mert nagyon nem mindegy.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) papus51 válasza papus51 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Mértél már feszültséget a GATE-en? Persze nagy impedanciás műszerrel vagy szkóppal?
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Jelen pillanatban BF256B FET van benne. A GATE-n 0-10V DC-t mérek a P2 állásától függően. Azt írod nagy impedanciás műszerrel, 100Mohm megfelel?
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Igen, 100MOhm megfelel.

A jelenségekből úgy tűnik, mintha a FET nem zárna le és így túl nagy erősítést állít be, ami elvileg előfordulhat, mert elég nagy negatív GATE feszültség kell a teljes lezáráshoz. Ezzel szinkronban van a korábbi bejegyzés miszerint rövidre zárt D-S mellett is működött az oszcillátor. Persze, hiszen a FET már amúgy is vezet.
Idézet:
„Áthidaltam a FET-et, nem lett jó, csak a frekvencia nőtt.”

Nézd meg, hogy ha R1-et leforrasztod a FET-ről akkor leszakad-e a rezgés? Ha igen akkor cserélni kell a FET-et A jelűre.
Véleményem szerint a szkóp ábrákon látható hullámosság is azért van, mert azon a kimeneti feszültség szinten próbál leszabályozni az áramkör csak a GATE feszültség nem elég, és valószínűleg az időállandóval is van egy kis probléma.
Az eredeti rajzon nem véletlenül van A jelű FET.
A BF244A -2.2V-nál zár míg a BF256B -7.5-nél.
Üdv.
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Kiforrasztottam az R1 egyik lábát. Az oszcilláció továbbra is fennáll, csak a frekvencia nőt meg, és eltekintve a szinuszos hullámzástól tökéletes négyszögjel van a kimeneten.
Mindjárt beletúrok a dobozaimba, hogy milyen FET-et találok bennük.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
2SK212 FET-et találtam, de ezzel is ugyan az a helyzet. Pedig erre az adatlap -2,5V zárófeszültséget ír, ha jól látom. 2SK212
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 / 1
 
Nem lehet ott valami elkötve? 1 szeres erősítésnél nem nagyon oszcillálhatna.
Mindjárt jövök, csak közben diót török a bájgliba
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Isten vagy! Én meg egy hülye. Olyan elkötésem volt, hogy percekig nevettem a hülyeségemen. A C1,2,3,4-et az 1K-val összekötő drótot és a C5,6,7,8-at a P4-el összekötő drótot cseréltem fel, mivel nekem a fokozatkapcsoló ki van drótozva.
Olyan szinusz van a kimeneten, hogy öröm nézni. Én hülye meg a panelen kerestem a kötési hibát.
Most már szépen működik, köszönöm Neked is és Kera_Will-nek is. Sokat tanultam a hibakeresés közben.
(#) papus51 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Akkor Boldog Karácsonyt!
Szia.
(#) elektroncso válasza papus51 hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Neked is.
(#) VA211 hozzászólása Jún 26, 2023 /
 
Üdvözlők mindenkit.

Tudnátok segíteni, HAMEG HM 8030-4 gyári tap helyettesítés ben.

köszönöm
(#) Suba53 válasza VA211 hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Kicsit bővebben is írhatnál a problémáról.
Csak a betétfiókod van meg, amit a keret nélkül szeretnél használni?
Vagy van kereted, csak tönkrement a táp, amit a keret ad a betétfióknak?
Vannak rajzaid esetleg a keretről, meg a gyári tápról? STB.
(#) Suba53 válasza VA211 hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Itt van a szervizkönyve a keretnek. Szerintem ez alapján már el tudsz indulni.

L200-as stabokkal van megoldva, az meg kapható, úgy hogy csak meg kell építened.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2023
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem