Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   240 / 732
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Csakúgy mondtam, hogy ahhoz hasonló.

Az fs helye nem nagyon változik. Bár lehet hogy a hangszóró lengőrendszere ilyen, és ilyen kis mértékű változásoknál is ennyit módosul a T-S.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Oké, nem vettem rossz néven a hasonlatot
Én azt mondom, hogy nem kísérletezek tovább, kipróbálom LoudspeakerLabbal, bár valószínű nem fog működni, a hangkari miatt. :gumicsirke:
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jan 17, 2010 /

Kideríthetjük, miért nem akarja.
(#) zoka válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Úgy néz ki talán a mintavételi freki volt a gondja. Most mellékeltem egy képet, amin látható, hogy milyen beállításokat használtam, illetve az ellenállások értékeit is. A másik file-ok pedig maga a mérés (remélem megnyitja mindenféle LoudSpeakerLAB). Na most, ez alapján hogyan jutok T/S paraméterekhez ? Illetve egyetlen méréssel mit lehet megtudni ? Nyilván ilyen vas adatot nem igazán, meg cms-t stb...
Még egy kérdés: a kapott impedancia görbe hasonló, mindkét hsz-nél, ha az egyik mondjuk túl lett volna terhelve az előző gazdája által, akkor az hogy mutatkozna ? Vagyis szerinted "szerkezetileg" rendben van a hangszóró ?
Köszi
(#) potenciameter hozzászólása Jan 18, 2010 /

Hello, az lenne a kérdésem, hogy egy hangszórót 40watt/szinusz-all hajtunk, akkor a hangszóró hány voltot kap. Ja és hány ampert?
(#) shalafi.66 válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

U=sqrt{R*P}
Hiányzik az R a válaszhoz. És mivel nem egyenáramról van szó, a frekvencia is.
(#) Action2K válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

De akkor másik képlet is kell még.
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

A kétcsatornás mérés fölösleges (gondolom nem úgy van bekötve), mintavételi freki ha lehet nagyobb az nem volna probléma, mindig azt a beállítást kell választani, amivel legjobban működik a hangkártya. Erre való egy előzetes RMAA mérés mielőtt bármit elkezdenénk (ahogy annakidején a LIMP beállításaihoz leírtam).
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Kezdésnek ennyi is bőven elég.
(#) Action2K válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Végülis, szubnál az a 100Hz nem sokat módosít rajta.
(#) potenciameter válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Mivel szinusz, 50 hz-re gondolta. Mi az R?

Köszönöm Köbzoli, Tehát 8ohm, 40watt, 50hz. Végülis hány voltot és ampert kap a hangszóró?

Soha nem voltam jo matekbol. P a 40watt, ugye? Akkor a megfejtés 40volt, ugye? de ezen mit változtat az hogy egyenáramról van szó?
(#) shalafi.66 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Akár 20Hz is elképesztően sokat módosít mélytartományban, főleg szubnál.

Nos akkor most bonyolítsuk tovább. Ha egyenáram folyna a lengőcsévén, akkor a köbzoli által vázolt helyzet lenne érvényes, vagyis a hangszóró névleges impedanciáját a 8 ohmot helyettesíthetnénk be.
De mivel a hangszórók működésének csak váltóáramú jeleknél van értelme, így hát meg kell néznünk, mi történik 0Hz-től magasabb frekvenciákon. Az impedancia értéke frekvenciafüggően változik, a doboztól, rezonátortól, hangolástól függően egy, két vagy több impedanciacsúcs, áramrezonancia található, közöttük minimumhelyekkel. Tehát először azt kell tisztázni, hogy az adott frekvencián mekkora az impedancia értéke.
Mellékletben csatolva egy b-reflex hangsugárzó impedanciamenete.

Szinusz esetén még egy plusz kérdés van, hogy a bemenőteljesítményre csúcsban, vagy effektív értékben vagyunk-e kíváncsiak.

Mellesleg hogy jött a 40V? Az már 200W lenne.

A Ch 2:2 2:4 2:6 lehet, ezért 2:2-re tettem. A mintavételi frekit nem tehetem nagyobbra, mert akkor hibát ad. Ami inkább érdekelne, hogy ebből a görbéből lehet-e egy gombnyomással néhány TS paramterhez hozzájutni, vagy nekem kell leszedni róla az infót ?
(#) shalafi.66 válasza zoka hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Dual channel ki van jelölve. Az a kétcsatornás mérési mód. Már ha egyszer a hangnyomásra is kíváncsi leszel.

Az LSPLabban csak akkor számol a program T-S-t, ha van egy zárt dobozos, vagy +tömeggelterhelt mérésed is. Calculate menü, T-S pont.

Nagyából értem, hogy mit mondasz. De ennyire nem vagyok othol a témában hogy ilyen méréseket végezzek. Azért szerettem volna megtudni ezeket az infokat, mert szeretnék épiteni egy kis hangfalat, amit a suliban használnék a sulirádióban. De nem olyan egyszerű elkésziteni, mert úgy van megoldva a suli hangrendszere, hogy kb. 50-55 8ohmos hangfalat hajtanak egyszerre 1darab 300wattos erősitővel, amiből 100voltosan jön ki a jel, és minden hangszóróba van beépitett transzformátor ami lecsökkenti a jelet úgy hogy a 10wattos hangszóró ne égjen le. A suliban 10wattosak a hangszórók, de én a saját osztálytermembe olyat szeretnék, amiben olyan transzformátor van ami egy 120 wattos hangszóróhoz megfelelő.(Pl. ha a 10wattos hsz 2voltot kap, akkor az enyém 10-et kapjon). Remélem hogy megértitek amit leirtam, tudom hogy eléggé zavaros, de nem tudom jobban elmondani.
Ja és amúgy ha én nagyobb hsz.-t és hozzávaló transzformátort használok, az nem terheli túl a rendszert? igy néznek ki a 10wattos SAL-ok
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Ha nagyobb hangnyomást akarsz, akkor egyszerűen azt is csinálhatod, hogy egy sokkal érzékenyebb hangszórót teszel a dobozba. Keresel valami extra nagy érzékenységűt, és legalább kétszer akkorát fog szólni, és ez tuti!
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Nem csak ez a gond, hanem az, hogy hogyan szabályozná? A 120W folyamatosan talán sok.
(#) Kovidivi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Hát maradhatna akár a 10W-os kimenőtrafó is, és úgy is elég hangnyomás lenne egy 98dB-es hangszóróval. De 120W-os kimenőtrafóhoz meg 98dB-es hangszóró kicsit túlzás suliba. De oda meg lehet egy kapcsoló, ami különböző L-PAD-ok közül válogat. Szerinted? Bár egy 300w-os erősítőt leterhelni még egy 120w-tal? :o

Nem akarom szabályozni egy 300wattos MNC sunflover áll a rendelkezésemre, és az gondolom kibir 100wattot, zenét halgatva, nem fog az szinuszba menni, meg amugy is csak a szünetekben megy a zene, szóval 10-20perc óránként. Érzékenyebbel is megtudnám oldani, de a 98db-es hszek eléggé drágák, meg amugy is az mnc-m már régota megvan, igy nem kell ujjat vennem.
(#) shalafi.66 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

A mélytartomány ellenállásosztóval közvetlenül nem szabályozható.

Nincs az 300W terhelhetőségű.
Melyik sun hangszórójuk ez? És mi kerül mellé?

Egyébként én valószínűleg egy kisebb erősítőt készítenék és annak a bemenetére osztanám le a 100V-os trafó kimenőjelét. Így a szabályzás is meg lenne oldva.
(#) Kovidivi válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Szegény sulis erősítőt leterhelni ennyire. De te tudod. Akkor már tényleg inkább készíts egy külön erősítőt, mint ahogy felettem mondták. (látom, nem nagyon számít neked egy hangszóró érzékenysége... És biztosan lehet olcsón is érzékeny hangszórót találni.)

12colos 8ohmos, ugy gondoltam hogy egy piezot, hogy minél olcsóbb legyen. Erősitőt nem akarok épiteni hozzá, akkor nagyon sokba kerűlne az iskolai zenehalgatásom.
(#) potenciameter válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 18, 2010 /

Számit az érzékenysége nekem, nagyon is, de most nem dobok ki annyi pénzt csak azért hogy szünetekben zenét halgassak. a nagy érzékenységű hsz.-ek meg elég drágák. (talán használt videoton hsz-eket ha tudnék szerezni olcson az jo lenne)

Azokkal valamivel könnyebben boldogulhatsz.

De egy akkora trafó sem olcsó.
(#) aflmor hozzászólása Jan 18, 2010 /

Eminence Kappa 15" -hoz szeretnék sub-dobozt csináltatni. Tud e valaki bevált megoldást?
Nem túl nagy dobozkára gondoltam, amelyben a hangszórók "biztonságban" is lennének... (ne látszódjon, stb)

Ja, hogy az oké

Látom kér 2 görbét, majd Revc; DD-Dia; Xmax; Vt
Most csak egy próbát csináltam, beírtam kamu adatokat, meg betettem 2 szinte egyforma impedanciagörbét. De sok adatot üresen hagy, nem számol pl Vas SPL stb. Ez azért van mert nagyon egyforma a 2 görbe, vagy pedig valahol máshol még meg kell valamit adni, a 2 görbén és 4 adaton kívül.

Következő: »»   240 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem