Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
itten van a kép és azok a szálak beleérnek alúról abba a szigetelt tekercsbe
Volt valami iylen sejtésem. Szóval a pilléhez ér hozzá.
Megoldási lehetőségek: a) forró de nem ónozott pákával kicsit megformázni, hogy ne érhessen hozzá se a membránhoz, se a pilléhez vagy ami biztonságosabb b) hozzáragasztani a membránhoz egy fél centi hosszan kb. a kilépéstől számítva.
Írtad , hogy teszel majd fel róla egy TS mérést. Kíváncsi lennék az eredményeire, egyik haverom nagyon "odavan" érte... Bár mikor először megláttam a hangszórót, feltűnt, hogy csak egy tekercs van bekötve
Szegény még azt sem tudta, hogy az mire való
Nem írtam még? Nagy mozgó tömeg, gyenge elektromos oldal, alacsony érzékenység. Kb. ennyi mondható el róla.
Még egy képet szeretnék kérni a tiédről hogy ha odaragasztom akkor hogy álljon mert én már összevissza csavargattam....
Hello, van két hangszóróm, mind a kettő 4ohm-os, és ugy szeretném összekötni őket, hogy 8ohmot kapjak. tudom hogy ha sorosan kötöm, akkor 8ohm leszz az independencia, de az a bibi, hogy az egyikkre "szürésként" akarok kötni egy kondenzátort. Probáltam összekötni öket, de bárhogy kötöttem mind a kettőt megszűrte. Az lenne a kérdésem, hogy hangváltó nélkül hogy kössek össze két 4ohmos hszt, hogy 8 ohmot kapjak és csak az egyiket szürja a kondenzátor?
Sehogy. Esetleg impedanciaillesztő trafóval.
![]() Ha sorosan kapcsolod mindkettőn azonos lesz a jel. Egyébként miféle hangszórók? Mert ha nem szólnak mélytartományban és nagyn szükséges, akkor egy soros ellenállssal akár kihozható a 8 ohm.
Az egyik 14cm-es domotec, a másik egy régi tesla. Akkor nem is küszködök vele. Amugy a suliba használtuk volna a sulirádióhoz kb10-15watt az egész.
Azért köszönöm a gyors választ.
Csak azonos hangszórókat tudsz sorosan kapcsolni.
Itt kezdődik a gond.
Az alacsony érzékenység mennyi lehet? 86dB? A maxSPL-t mennyire lehet tippelni? Üdv!
Üdv!
2 látszatra egyforma hangszórót szerettem volna megvizsgálni, mert mintha az egyik halkabban szólna. 6 Ohm-osak. Lemértem Re=5,6 Ohm mindkettőnél, tehát az jónak tűnik. Korábban már próbálkoztam T/S méréssel, méghozzá, a LoudSpeaker LAB nevű progival. Sajnos, a hangkártyám nem támogatja a mérést. Egyszer kijött valami görbe, de az is fejtetőn és minden mérésnél eltérés is volt, pedig ugyanazt, ugyanúgy mértem. Most megpróbáltam a hagyományos mérési módszert a Whitefül oldalon lévő leírás alapján. Beállítottam, ahogy írja, mehetett rá a hangszóró, az ellenálláson keresztül . A jel 1000mV erősségű volt, +/- 2mV ingadozással, ugye azt írja, hogy ahány mV-ot olvasok le, annyi az Ohm. Ezzel azért van egy kis problémám, mert egy 12Ohm ellenállást betéve 7mV-ot mutatott. És így kicsit elgondolkodtam, hogy valamiért ez így nem stimmel. Nem tudom mi lehet a gond Ráadásul a műszer már akkor 3mV-ot mutat, ha nincs is jel. Jó ezt ki lehet nullázni. De kérdem én, házilag mennyire hozhat pontos eredményt ez a mérés ? A másik meg az, hogy megpróbáltam 24 Ohm ellenálláson keresztül is 500mV jel mellett, hogy pontosabban leolvashassam, ne csak mV=Ohm, hanem részletesebben. Így meg Fs terült el 50-54 Hz között bármi lehet :no:
Úgy kell beállítani a hanggenerátor kimenetén a feszültséget , hogy a műszer 0.01V -ot mutasson. Ilyenkor természetesen a hangszóró helyére a 10 ohm pontos ellenállást teszed.
Még egy próbát kap a dolog, most komolyan odafigyelek mindenre, de csak 996 Ohm ellenállásom van, na mindegy, számolni tudok
Beszámolok róla Üdv!
Én még ilyet nem láttam
Készítettem egy kis kalkulátort, és azt mutatja, hogy nyugodtan használhatom a 996 Ohm-ot 1000 helyett, a mérési eredményt nem fogja befolyásolni. Mivel 12 Ohm kalibráló ellenállásom van csak, nyilván ezen 12mV-ra kell belőni a feszültséget. Ezt megtettem. Biztonság kedvéért lemértem a feszültséget a 996 Ohm lábain: 1457mV, illetve a teljes feszültséget: 1475 mV. Vagyis 1475-1457= 18 mV-nak kellene adódni a 12 Ohm ellenálláson, és ehelyett csak 12-t mutat !!! Légyszi segítsetek, ez mitől lehet. Mert most rájöttem, hogy ez okozza a problémát. Csatoltam a kalkulátort is, amit készítettem, szerintem az jó. De hogy hová tűnik az a 6 mV, azt nem tudom, pedig +/-6mV = +/- 6Ohm! és az nem hiszem, hogy megengedhető
Jó, most fogjuk rá, működik, a multiméteren be volt nyomva a REL gomb, és az bekavart. Most nagyjából jó. A 12 Ohm-hoz 12mV tartozik. Elkezdtem mérni, viszont most meg az a probléma, hogy Fs 50-55 Hz között van, nem lehet megállapítani pontosan, mert azt csinálja a kijelzés, hogy 19-20-21-20-19 stb összevissza ugrál (és tök jó, hogy csak 50Hz környékén bizonytalan a műszer, pont ott ahol pontosan kellene), én már többször megfigyeltem, 50Hz-re allergiás. :violent:
Ezért van szükség , analóg műszerre. Olyanra ami megbízhatóan tud váltófeszültséget mérni alacsony frekvencián mV méréshatárban ...
Na végre, méréshatárt váltottam, és itt sokkal korrektebb, nem ugrál, ráadásul 0,1mV a felbontás.
A Whitefül oldal segítségével bemértem mindkét hangszórót: A - B Fs (Hz): 57 - 57 Rmax (Ohm): 21,3 - 22 Re (Ohm): 5,6 - 5,6 Rx (Ohm): 10,9 - 11,1 F1 (Hz): 36 - 35 F2 (Hz): 89 - 90 terhelt Fs (31 grammal) (Hz): 23 - 22 terhelt Fs-nél R: 16,6 - 16,4 Qms: 2,1 - 2,05 Qes: 0,75 - 0,7 Qts: 0,55 - 0,52 Cms (*10-3 m/N): 1,293 - 1,437 mms (g): 6 - 5,4 BL (Tm): 4 - 3,9 Sajnos ezt értékelni nem tudom, nekem csak számok ![]() (még ha nem is pontos a mérésem, bár igyekeztem, de talán egymáshoz képest jónak tűnik, nincs nagy eltérés, szerintem :yes: ) Légyszi mondjatok véleményt zoka
Hjajj, sokaszor írtam, Whitefül oldalán sok rossz leírás van, ez a T-S mérés is azok közé való.
Inkább érdemes kisebb ellenálláson mérni, ami közelebb van a hangszóró impedanciájához. És az ellenálláson meg a hangszórón eső feszültségekből érdemes számolni.
Az alapképletek végülis jók. De a terhelt mérést ismételjed meg , biztosan nem fogsz 2* még hasonlót sem kapni... Zárt dobozban kell a VAS mérést elvégezni, egyéb módszerek csak a vérnyomást emelik.
Esetleg innét kezdődően olvasgathatsz ugyanerről. Bővebben: LinkMellékeltem egy megfelelő CALC-ot. A számítógépes mérésekkel jobban járnál ,mert akár tized Hz pontossággal mérhetsz ,jóval gyorsabban.
Idézet: „Whitefül oldalán sok rossz leírás van” Először, amikor mértem, sajnos több egymás után következő (legalább 4-5) frekvenciához ugyanaz a mV-érték tartozott. És arra jutottam, hogy ez a módszer így biztosan nem fog kielégítő eredményt adni, hiszen ha például az Fs-nél is 22mV és még tőle +/-3 Hz frekvenciáknál is még ennyi mérhető, akkor honnan a *-ból tudnám, melyik Fs. A mérést csak úgy tudtam ezen leírás alapján megvalósítani, hogy 1mV-ról 0,1mV méréshatárra kapcsoltam át, így a tizedesjegy már megmutatta, hol mérhető a legnagyobb fesz, persze fél Hz pontosságról álmodni sem lehet. Mindezek ellenére, szerintem sikerült kihoznom a maximumot, amit ezzel a megoldással el tudok érni. A másik, amit írtál: ezt próbáltam; 24 Ohm ellenálláson keresztül a mérést. Na most ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: ugye a fent leírt néhány mV-os módszernél nincs látható membrán kitérés sem. Én korábban próbáltam rezonancia frekit megállapítani, de akár 1V-ot is kapcsoltam a hangszóróra. A lényeg az, hogy arra jöttem rá, hogy függ a rákapcsolt feszültség nagyságától is a dolog. Most Szerinted mekkora feszültség legyen kb a hangszórón ? Néhány 100mV még megengedhető ? (mert nyilván a leolvasás annál pontosabb lenne - ha ilyen Fs körüli ellenállásban gondolkodunk - ha minél nagyobb fesszel mérhetem) Remélem érted mire gondolok, és mindez csak azért, mert nekem fontos a pontosság, ha nem érzem biztosnak a módszert, neki sem állok Tehát légyszi írj nekem egy ellenállás értéket, amin keresztül mérjek, illetve a teljes feszültség mekkora legyen pontosan. (Vagy ha ezt nem kell ilyen szigorúan venni, akkor írd meg, hogy ostoba vagyok )Üdv!
Végső soron úgy tudnám megnézni, hogy jól csináltam-e a dolgot, hogyha bemérném a JBL-t, és összevetném, a gyári T/S paraméterekkel. Persze ha valamiféle gyártási hiba közbeszól, akkor hiába.
A terheléses mérésnél csak simán rátettem egy súlyt a membránra, sehová nem építettem be semmit. Köszönöm a számolóprogit! Milyen véleményt tudnál mondani ezekről a hangszóróról, így a Qts Qms Qes stb alapján ? Számítógépes mérés: rajta vagyok az ügyön Üdv!
Annyira ne bizz a JBL adatlapjaiban , meg a gyártási szórás is bejátszik.Legjobb esetben is 5-10%.
Talán valami mélyközép hsz lehet 12-15 cm körül , zárt dobozba való, de még a reflex is szóba jöhet.
Bizony, jól látod, ez egy 13cm-es mélyközép hangszóró, van vagy 10 éves, Sharp gyári három utas refi doboz az otthona, csak most csatlakozót cserélek a hátulján, és ha már ki van véve gondoltam mérnék egy kis T/S-t.
Egyébként nagyon meg vagyok vele elégedve, a 13cm-es mnc sunflower ehhez képest egy torzító készülék
No. Azt akartam javaslni, hogy a hszen és az ellenálláson eső feszültség arányából következtess.
Zh=(Uh*R)/UR Az ellenállás lehet 10-100ohmig valami, aminek tudod a pontos értékét, a feszültség meg valami olyan szint amikor még nem futsz messzire a mérőjel hangjától. A hszen eső 1V-tól több nem nagyon kell. Mekkora hangszórók is ezek, amiket mértél?
olyasmi, mint a párszáz Ft-os veszprémi Philips.
Az nem tudom milyen, meg azt sem érdekel, ha csak 10Ft-ot ér, nekem mégis sokkal jobban tetszik hangra, mint ami volt mnc.
Köszi, erre voltam kíváncsi. Akkor a hsz-en eső 1V alatt maradok (pár száz mV elég), és megpróbálom 100 Ohm alatti ellenállással
Sajnos Fs 2Hz-el kevesebb lett, fogalmam sincs melyik módszer pontosabb, innentől fogva, a hagyományos mérést feladom. (Nincs értelme tovább szórakozni, túl sok a hibalehetőség - ugrál a kijelzés stb.) Valószínű, komolyabb felszerelés kell hozzá. Maradt a PC, és a progi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Szegény még azt sem tudta, hogy az mire való