Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha Vas nem számolható, akkor nem tud továbbszámolni.
![]()
Sziasztok! Valaki megmondaná mi lehet a gond akkor,ha ropog a hangszóró? A képen látható! A láda vagy a hangszóró a hibás,vagy az erősítő? Mert az erősítő 8 Ohm-os de a hangszóró pedig 4 Ohm-os!
![]() ![]()
A képből nem derül ki. Lehet akár az áramkorlát miatt is.
Az erősítőnek semmi baja! Csak a Ohm eltérés miatt írtam az erősítőt!
Egyáltalán gond lehet , ha egy erősítő 8 Ohm-os ,és a hangszóró pedig 4 ohmos?
![]()
Igazából probléma csak az lehet igazán...
8 ohm-os erősítőt 4 ohm -al terhelve közel kétszer annyi áram rohangál, és erre a 8 ohm -os erősítő nem igazán képes sokáig . Gondol egyet és leég ,vagy kimennek a végtranyók. Jobb esetben a védelem lekapcsolgat.
Azt tudom mondani hogy fél hangerőn Mintha kopogna belül valami,de ha kiveszem a ládából semmi! Az erősítő sub 120W Ohm a hangszóró 250W és 4 Ohm És szerinted azért kopog? Mert volt régen autóhangszóróm, 2x4 ohm 4Ohm-ra kötöttem kopogót, de ha 8 Ohmra kötöttem akkor nem. De még az előtt volt egy egyszerű 4 Ohm-os is és az nem topogok!
Az erősítő lekapcsolgat amikor sok áramot venne fel , egyébként már tönkre ment volna. Lásd #610181
Oké kösz. Még egy kérdésem lenne hozzád! Milyen hangszórót vegyek bele ami 8 Ohm-os 150- Max 200Watt fele van és BIZTOS hogy jó legyen a láda neki (nagyságra gondolok) 38 cm Én egyszerűen nem találok de nem is értek nagyon hozzá.
Jobb lenne az erősítőt kicserélni.
Azt nem szeretném! Sajnos nem találok megfelelő hangszórót.
És ez a láda jó a 40-es hangszórónak vagy kicsi?
Doboz belső méretei, cső átmérője, hangszóró T-S paraméterei, ezek kellenek legalább a korrekt válaszhoz.
Hali
a gondot az okozza hogy 4ohm terheled a 8ohmos erősítőt én is tapasztaltam már 600W 4ohm sub és 50W 8ohm erősítő ![]() én nekem 3ohmos tekercs meg oldotta a problémát de érdemesebb kicserélni az erősítőt jobban jár a sub és a végfokod is ![]()
Itt a kép,rajta van a doboz mérete!
És a hangszóró adatia: MTX Thunder 3000 Esetleg egy sal 40-es hangszóró? 8 ohm 120W
Esetleg ezek jók lennének a ládába?
SAL SRP 4050 8Ohm 120W SAL SPA 4050 8Ohm 160W Az erősítő 120W 8 Ohm
A SAL SPA, az elég gyenge eresztés, az SRP-t nem ismerem, de szerintem az is hasonló színvonalat képvisel.
Üdv!
Milyen erősítőt használsz pontosan? Idézet: „ha kiveszem a ládából semmi” Véleményem szerint a kopogó hangot mindenképpen az erősítő okozza. Túl nagy áram lép fel a 4 Ohm miatt. Ha a hangszórót kiveszed a ládából, akkor megváltozik az impedanciagörbe is, jelen esetben az erősítő szempontjából kedvező irányban ![]() Ha lehetőséged van rá, próbáld meg kisebb feszültségről járatni a végfokot. Vagy szerezz be 8 Ohm hangszórót. Ahogy kedvezőbb ![]()
Akkor most már világos. Egyébként mindent kiszámolt volna
![]() Viszont még egy kicsi segítségre lenne szükségem: Az első görbe rendben van, azt úgy kapom, hogy "szabadon" lemérem a hangszórót. A másik méréshez vagy zárt doboz, vagy tömeggel terhelt mérés kell, igaz? Na most a zárt dobozt kicsit gáz előteremteni, gondolj bele, veszek egy hangszórót, és nem tudom a paramétereit, csak azért építsek egy zárt dobozt ![]() A másik, a tömeggel terhelt mérés: ekkor a membránra kell tenni súlyt ? Mondjuk valami gyurma megfelel ? Mekkora súly legyen, és ezt hol kell beírni a progiba? Köszi
![]()
No, ez kb. 50 liter, úgy 30Hz-re hangolva. Egy 300mm-es hangszórónak még meg is felelhet szerencsés esetben.
Nem használok LSPLab-ot, szóval csak gondolom, hogy Ma a hozzáadott tömeg, Vt a doboztérfogat. De ennyit a program helpje is elmond.
![]() Gyurma is megfelelhet, lényeg, hogy a tömege ismert legyen, és kb. annyi kell, amennyivel észrevehetően elmozdul a hangszóró rezonancia pontja az eredeti frekvenciáról. Viszont tömeges mérésnél a zárt dobozoshoz képest kicsit több a buktató. Ezért jobb valami mérődobozt összeragasztani, ha érdekel a membrán tömege.
Egy logitech z-2300 Erősítő hajtja! (8Ohm 120W)
Szerintem a SAL SRP 4050 8Ohm 120W-lessz benne. PA hangszórót nem veszek mert ez az erősítő subabasszus jellegű. Remélem a láda megfelelő hozzá!
![]()
De nem találok megfelelő hangszórót!!
Háát ehhez a dobozhoz 380mm-ben nem is lehet találni megfelelőt.
Ami most van benne azért önmagában nem egy olyan rossz hsz, a SAL-tól mindenképp jobb, csak nem ebbe a dobozba való. Miért nem egy erősítőt építesz, ami kezelné a 4 ohmot, esetleg felhasználhatod a jelenlegi tápját is.
Hát annyira nem értek hozzá hogy egy végfokmodult építsek.
![]() ![]() ![]()
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |