Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   242 / 732
(#) shalafi.66 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

Valószínűleg itt a fórumon segítséget is kapnál hozzá bőven.
(#) subwoofer220 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 20, 2010 /

http://www.vatera.hu/szub_hazimozihoz_161379464.html

Ez jó lenne szerintem. Szerinted?
(#) V L válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Meg még egy tucat adat méréseredmény is kimaradt.
1. Milyen hangszórók ? Mert azok paraméterei és átvitelük alapján lehet a keresztezési frekvenciát jól megválasztani. Ezután egy előzetes számítással már lehet valamit méretezni, amit a mérési eredmények alapján korrigálva egy használható megoldáshoz juthatunk. Ha Körülnézel a piacon minden jó megoldás csak az adott párhoz optimális. Persze egy PA + piezós megoldás esetén elég egy kondi csupán ami ugyan ordít, de zene élvezetre alkalmatlan. Egyébbként egy jó hatásfokú gitárhangszóróhoz ( ezek tulajdonképp könnyítet membránú PA jellegű típusok) bőven elég 50-100W.
Egy szobai gyakorláshoz kiválló kis combót ( custom ) 10 Eft-ért sikerült venni nyáron az öcsémnek. A 15W-jával hangosabb mint az átlagos 80W-os HIFI cucc. :eek2: Ráadásul a hangszíne- a torzított hangja is pont az a celestion hang amit a akarnak hallani . Ezt a hangzást csak a papír memrán rezonanciái tudják produkálni. A HIFI az csak a basszgitárhoz jó!
A sok sok tanulópénz több lehet mint egy minőségi használt cucc. Szóval először azt tisztáz mit is szeretnél.
Tanulságként:
Én egy év keresgélés után rendeltem új középsugárzót a háromutas Hifi dobozomhoz mert semmilyen passzív hangváltóval nem oldható meg a korrek hangkép a jelenlegi 50mm-es dómokkal, mert nem lehet velük lemenni 500Hz-es hangválltásra. Akármennyire is leszarozzák néhányan a kék ORION dómot ( én tudom hogy a nagy hibája hogy küszöbölhető ki), annak f=300Hz a rezonanciája, és ma nem találok ilyet!
(#) shalafi.66 válasza V L hozzászólására (») Jan 21, 2010 /

Na ez így ebben a formában nem igaz, az MD 40 500Hz-en rezonál, szóval azokkal is 1k fölött lehet valamit kezdeni. Ez volt a HS280 egyik hatalmas hibája (a sok közül), hogy 500-tól indították.
Idézet:
„én tudom hogy a nagy hibája hogy küszöbölhető ki”
Én is tudom. Új zárófedél kell rá, és ennyi.

Egyébként a megoldás vifa D75MX valahol csak rá lehet akadni még egy párra. De szokásos tölcséres membránnal szerelt mélyközepekkel is simán megoldható ugyanaz a feladat.

odm.jpg

(#) V L válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Kössz a tippet. Te már hallgattál vifa D75MX-et ? Én is szemeztem ezzel, de próbáltam már néhány másik -kisebb- ferrofluidos dómot, amiknek a hangja nem tetszett ( mintha paraván vagy nem is tudom mi lenne a zenészek előtt ) így inkább a celestion truvox 0510 mellet döntöttem.
Igen az orion közép hibáinak a csökkentésére ugyan ezt a másik zárófedeles trükköt találtam ki én is, talán ezért is lett kisebb az Fs, és egyenletesebb az átvitel. Az eredeti lezárás hátfala három frekvencián is szeretett rezonálni csúnya beszakadásokat és kiemeléseket produkálva az átvitelben. :yes:
(#) csaba9985 hozzászólása Jan 22, 2010 /

Sziasztok! Kérdésem lenne hozzátok:csináltam 1 zárt ládát kocsiba 1 öreg sal hangszórót akartam bele tenni de mikor kipróbáltam megadta magát. A hangváltó vagy a sugárzó tehet a dologról? Ja hozzá teszem jól működött előtte e hsz!( mikor régebben használtam)!
(#) shalafi.66 válasza V L hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

A Zárófedél az elől van, a beszakadásokért az felelős. A hátsó üreg erősen csillapított, ha jó a hangszóró észrevehetően nem rezonál.

Celestion... Hát ami látszik belőle, az alapján nem szimpatikus.

Hallottam, javítottam D75-öt.
(#) Zupp87 válasza csaba9985 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Mivel próbáltad ki? Mi volt előtte váltóként? Milyen hangszóró? És megmérted-e utána, hogy tényleg szakadt a tekercs?
(#) shalafi.66 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 22, 2010 /

Az erősítőtdhöz? Nem tudom, semmi lényeges nem látszik belőle. Ha 8 ohm, biztosan szólni fog.
(#) potenciameter hozzászólása Jan 23, 2010 /

Hello, létezik olyan hogy garry thunder 15colos h.sz-el? vagy valami a thunderhez hasonló bevált modell? ha igen akkor valaki tudná mellékelni a tervrajzát? Köszönöm.
(#) ptesza válasza potenciameter hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

A garry thunder egy teljesen "hétköznapi" reflexdoboz. Alul 3 db szögletes reflexnyílással.
(#) csaba9985 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

1 sal hvs14 váltó egy sztereó erősítőre kötöttem, amiről csak annyit tok, hogy fischer classAII hátulján 4 hangszóró kimenet ebből rákötöttem az egyikre. (lehet hídba kellett volna)!

Sajna nem vagyok teljesen otthon a műszaki dolgokban mivel kéne megmérnem hogy szakadt-e?

A hangszóró egy öreg sal sb3030 sehol sem találtam leírást róla mert hamar kifutott széria volt kb.8 éve és csak annyit tudok róla hogy 20hz-től 2000hz-ig és 8ohm-os!

most vettem 1 mini sztereó erősítőt a mélyhez csak nem tudom, hogy hogy kössem rá a mélyládát:S ebben is szeretnék kis segítséget kapni ha megoldható.
(#) lobbooo hozzászólása Jan 23, 2010 /

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, egy ismerősöm sub hangszórót szeretne venni és a csatolásban lévőt nézegette, nem volt még JBL - em ezért fordulok hozzátok, hogy esetleg valakinek tapasztalata van ezzel, érdemes e megvenni? adatok a másik pdf-ben.
(#) ptesza válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Nem olyan rossz. De azt szigorúan kell venni , hogy 4 ohm -os , mert az impedancia minimum bizony bőven 4 ohm alatt van. Egy 8 ohm-os erősítőnek ez egy rémálom...

Vannak hozzá doboztervek. Autóban biztosan tuti , de szobában is megállja a helyét.

(#) lobbooo válasza ptesza hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Azt mondja tud szerezni hozzá gyári tervet, autóba lenne, egy négycsatornás végfok lenne behidalva és azt kapná meg a két tekercse. Szóval nem lenne csalódás szerinted!?
(#) hugi00 válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

A linkelt PDF-en egytekercses hangszoro van.
- ott van a gyari ajanlas is.

"egy négycsatornás végfok lenne behidalva és azt kapná meg a két tekercse"

Valami nem stimm.
(#) lobbooo válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 23, 2010 /

Elnéztem.... Egytekercses
(#) ptesza válasza lobbooo hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Nem kell szereznie gyári tervet . Minden benn van a pdf-ben.

Zárt : 28 liter
Reflex : 49.55 liter 34 Hz -re hangolva. (102 -es cső 254 mm hosszban.

Banbpass terv is van.
(#) subwoofer220 hozzászólása Jan 24, 2010 /

Valaki esetleg tud magyar nyelvű hangfaltervező progit?? :lama:
(#) ptesza válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Nem a nyelv fontos. A QTS magyarul is QTS. Tanulmányozni kell a T-S paramétereket , hogy melyik micsoda , és akkor bármelyiket tudod használni.
(#) hugi00 válasza subwoofer220 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

[OFF]
A magyarnyelvu progi neve: "shalafi.66" ))

(nem besertodni)

ptesza !
Kinlodok.
- most hangkari csere lesz a kovetkezo lepes.
(#) ptesza válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

nézzük meg ujra , ma este?
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Idézet:
„(nem besertodni)”
Én? Nem szokásom. Egyébként közelítőleg megy a dolog fejben is.
Idézet:
„hangkari csere lesz a kovetkezo lepes”
Hibajelenség?
(#) punkkazy hozzászólása Jan 24, 2010 /

Üdv!
Birtokomban van egy Dibeisi C8004 típusú hangszóró. Egy a gondom vele, hogy még a thiele-small paramétereket sem találom a neten. Próbáltam mérni, de eléggé érdekes dolgok jöttek ki. Esetleg valakinek nincs ezzel a hangszóróval tapasztalata? Mostani felállás szerint autó mélynyomóba menne, ha lehet akkor band-pass ládába.
(#) shalafi.66 válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Mekkora hangszóró ez?

Egyébként sztem lehet reális amit mértél, a nagy hangszóróiknak is pont ilyen a T-s-e.

Apró hiba: az Re értékét mérd meg multiméterrel. Azt add meg a programnak. Bár túl sokat, nem fog változtatni.
(#) punkkazy válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Ez egy kb 20cm-es hangszóró. 150W-van ráírva.... Esetleg tudsz mondani egy progit, amivel meg lehetne mérni? Már elfelejtettem mivel mértem régebben....
(#) shalafi.66 válasza punkkazy hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

Igen, közben rájöttem, mikor rákerestem. Ezt a mérést a LIMP-el készítetted.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

A "tokeletes" ARTABOX-om nem uzemel.
- vagyis uzemel mert:
"A problema nem az on keszulekeben van !" )

Hanem valahol mashol.
Mivel nem az "ocska" alaplapi hangkartyat hasznalom ezert valoszinuleg ott van a szoftwares problem.

Az instalalaskor is problemakba utkoztem, de megoldottam.
SoundBlaster Audigy

[OFF]
ptesza !
Kosz a lehetoseget.
Igerem jelentkezni fogok.
- de elobb ki kell venni a plusz hangkarit.
Azt pedig csak holnapra tervezem, mara a csaladi foglakozas marad: (vacsorakeszites)

shalafi.66 !

"Ebédre hangszórót? "

Nem. -> Brassoit ! ))
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Jan 24, 2010 /

"Hibajelenseg ?"

Kabelek a megfelelo helyen.

A calibralas megtortenik.
- arta hsz kimenet rovidrezarva.
Status ablakban kiirja az ertekeket.
Kapcsolo atkapcsolas.
Tesztmeres 26.9 Ohm-os ellenalassal.
Az eredmeny tobbszaz-kiloohmos ertekek.

5-let ?
(#) potenciameter hozzászólása Jan 25, 2010 /

Hello, van egy MNC sunflower-em, és dobozba szeretném rakni. Egy haveromtól kaptam egy ládát, a belső méretei: 50x32x35,5 (cm). És az lenne a kérdésem hogy rakjam a már meglévő ládába, vagy érdemesebb ujjat épitenem? Úgy tudom hogy a sunflowerhez a zárt láda passzol. http://mnc.hu/popup_spec.php?.%2Fproducts%2Fhome%2F03_03_FX%2F30806
Következő: »»   242 / 732
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem