Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   606 / 727
(#) Moderátor hozzászólása Ápr 9, 2017
 
Kis pihenő után a témát újra aktiváltuk.

Reméljük, a továbbiakban megfelelő formában, stílusban és minőségben folyik a beszélgetés, OFF nélkül.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Egy olcsó és pofonegyszerű megoldás. Rms: 300W.
Hangzásban vetekszik egy Hertz 3 utas rendszerrel, csak ennek van hangerelye is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2017
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Valahogy nem vonz a koaxiális hangszóró dobozba való rakása. Biztos vannak jó minőségű koaxiális hangszórók, de elsősorban autó hifi felhasználásra.

Néztem a dobozt a logotech TVR15-ével, nem áll messze a Vidi saját hangszórójától, még kicsit olcsóbb is. De nincs mély egyikkel sem. Bármelyikkel pótolom, 15-20 ezer a hangszórók ára, és még jónak sem mondhatom igazán. Ha még külön mélynyomó kell hozzá, az még kb ennyi egy valamire való sub.
Felmerült az új, optimális méretű doboz ötlete is, de akkor marad még egy üres doboz pátom, az meg már van. Ha drágább hangszórót veszek bele, árban ugyan ott vagyok, a dobozt is felhasználtam és később egy jobb erősítővel még jobb hangminőséget produkál.
Most van rá pénzem, hogy vegyek érdemileg normális hangszórót, de nem az a cél, hogy mindenáron elköltsem, vagy hangszórót vegyek.
40 ezer körül már elég remek komplett dobozokat lehet venni, szeretném ez alatt megúszni a dolgot, érdemi eredménnyel.
Kérem az itt levő tapasztalt szakikat, hogy mondjanak véleményt, életképes-e a dolog, vagy inkább vegyek komplett dobozt?
Visszáb megtalálható a doboz méretei.
(#) doktor válasza patkany hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Javaslom előszór szánj rá időt, és olvasd el a tárgyban ezidáig keletkezett hozzászólásokat.

A tárgyban szereplő hiányos hangsugárzót, neked, nem gazdaságos, és értelmetlen felújítatni.

Az átalakításért, komoly pénzeket fizetnél, és finoman szólva az eredménye erősen kérdéses.
/ teljesen mindegy, két és félutas, esetleg háromutas/

Összegezve, a jelenlegi állapotában hirdesd meg, és vegyél helyette egy a költségkeretednek megfelelő árú, és általad meghallgatott tesztelt hangsugárzó párt.
(#) patkany válasza doktor hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Köszönöm a véleményed! Részint igaz, részint nem.
Pl. egy klasszikus-akusztikus zenehallgatáshoz biztos hogy érdemileg nem találok megfelelő hangszórót hozzá, vagy ha igen, az igen drága! Próbából párat azé leszimulálok ezen a térfogaton.
Ellenben pop zenéhez nem biztos hoz rossz lenne. Annak szinte mindegy is min szól, viszon én néha szeretek kicsit komolyabb zenéket is hallgatni, mint pl. Havasi Balázs, vagy pl. korai elektronikus zenék, szini zenék.
Igazándiból a dorombolós, elkentebb mélyeket szeretem, nem azt a büb-düb, gyomorba vágós basszust. Soft Rock, Rock,mikben inkább a bassz gitár az egyik húzó hang, és úgy rá a ritmus.
Ott sincs az a már-már infra hang.
De nem csak a fatár freki a lényeg, hanem a minőség is.
Egynek most kinéztem ezt a MONACOR SPH-5M-et. De keresgélek még.

Kicsit röptében szétnéztem használt hangdobozok körében is. abban az árfekvésben amit most rá tudnék fordítani, 30-40 ezer, éppen csak kis fali dobozkákat kapnék. Bár igaz, nem minden a méret, mert hallottam már polc sugárzót, oszlop hangdobozt megszégyenítően szólni, márkán belül!
Ha kb. ennyiből összehozhatok egy jó 3 utas rendszert, akkor az már jó. Nem audiofil, vagy HighEnd minőség a cél.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Ha jól tudom, akkor a koaxiális hangszórókban a lengőtekercsbe építik a magasat/magasakat. Ezen külön vázra épített. Ha lecsavarozod,, akkor nincs magas.
Olvastam a régebbi discoust és sejthető volt az izlés számomra. Ezért ajánlottam. Unióból vámmentesem rendelhető akár 10€ +posta/pár (www.evita.lt). Kifutó modell. Erről lekapva a közepet és a magasat, egy nagyon jó mély-mélyközép hangszóród lehetne. 20l-es, sebtében ácsolt, vezetéktesztes ládában csodálatosan szól. Csak a vagdosott kasznilemez alá, alákell deszkázni, hogy a rezonancia miatti torzítások kiküszöbölhetőek legyenek. Kb. 4000-től dolgozik a "közép"párhuzamosan. Addig pedig nagyon jó az átviteli görbéje. 30Hz-es aktív 24dB/oltávos aluláteresztő szűrőnél még volt hangja.
Erről le van vágva félig a díszkeret, mert így fért be a kárpit alá.
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 10, 2017 /
 
Ne de 20l dobozban muzsikált szépen. De a 12l majdnem fele térfogat, és nem hozná azt a minőséget.

Egyenlőre hanyagolom a témát, majd agyalok, mi legyen még a dobozzal, mi kerüljön bele...
Mem is sejtettem, hogy ennyire problémás egy üres doboz újra hasznosítás. De olyan ez is mint egy ház, ki mekkorára építi, úgy szabja meg a lehetőségeit. Aztán ha már kicsi neki, bővíti. Lehet itt is ez lesz majd a megoldás.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Ha érdekel, lerekesztem 12l-re és kipróbálom. Azért volt húsz, mert a Hertz komponensszett párnak ennyi volt a Vas paramétere együtt. Így a ládához csak egy előlapot kellett fűrészelni.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 11, 2017 1 /
 
A lengőcséve átmérőt 25mm-nek látom (maximum 30), szóval a terhelhetősége nem lehet több, névleges 40, zenei 60W-nál. A többi adat is feltehetően ugyanannyira (nem) valós, mint az 1000/300W. Különös tekintettel a hangnyomás-frekvencia válaszra.

A Vas érték és a szükséges doboztérfogat nem függ össze.

És ilyen hangszóróval elfogadható közép- és magastartományt nem lehet megközelíteni sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 11, 2017 1 /
 
A mélyközép részt nézve, főleg, ha leszereled az eredeti közép- és magashangszórót, se középen nem jó, se mélyben. 3,5-4kHz körül erőteljesen berezonál, legalább +10dB-es hangnyomáskülönbséggel.

Mélytartományban, ha igaz lenne valamennyire az adatlap, akkor is inkább zárt dobozban működne jól, de a 20 literes zárt dobozhoz 106Hz-es alsó határfrekvencia tartozna. Ennyire valószínűleg nem rossz, de hogy kiderüljön, mennyire az, ahhoz meg kellene mérni, mert a megadott adatok nem életképesek.
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Ápr 11, 2017 1 /
 
Monacor hangszórókat nem érdemes nézegetni, a távol-keleti gyártás ellenére túlárazottak, és többnyire problémásak is. Nem éri meg megvenni, nagyjából egyiket sem.

Az SPH-5M középtartománya már 1200Hz fölött zavaró hibákkal van tele, szerintem borzalmas, nem tudnál hangváltót sem készíteni hozzá.
Bővebben: Link

A VT DB 3048-as hangsugárzóból, ahogy korábban is írtam, átalakítva, újrahangszórózva, újraváltózva lehet jót készíteni. Sőt, csak így lehet. A 2,5 utas megoldás nem járható út (legalábis nincs értelme), mert kevés a doboztérfogat két hangszóróhoz. Háromutas lehet, vagy kétutas, passzív membránnal.

Vagy HA és HB15-ös hangszórókat átalakítva, vagy egy legalább ScanSpeak 15W4424/8424 egyenletességű hangszóróval érdemes nekikezdeni. Ezek alatt nagyjából fölösleges beleölni az időt-energiát.

Egy jó állapotú, helyesen javított Preludium B32 biztosan jobb, mint a kétutas VT egy rosszul kivitelezett átalakítással.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Inkább 40 mm az a cséveátmérő a valóságban. Az öntvény mágnesvédő ki van tömve rendesen A pár három utas Hertz komponens szett hangszórónként 70, összesen 6x70WRMS a maga átlagosan ~92dB/2,84V(?)xm spl-jével meg sem közelítette azt a hangnyomást ugyanazzal az erősítővel, mint a Boschmann. Ok, ehez már akkor vastagabb Monster (lásd Beats by Dr Dre jobb termékei) XP Plarinum hangszóró kábelt használtam. De amikor mindkettő ugyanazzal a Boschmann vezetékkel ment (~18 AWG), akkor is tetemes volt a különbség. 3-6dB az egy árva 6"x9"-es javára.

Ha nincs más adat, akkor nekem jó a Vas is, de egyébként tudom.

Lásd a képen. Mellesleg tapasztalatból tudom, hogy az Orion közkedvelt 3utas hangfalai csúnyán szégyent vallanának mellette, pedig azok jobb ládát kaptak, mint az én 1,2 mm-es 12 csavaros, dekopiros, polifoamos tesztdobozom.
Azt elismerem, hogy a Hertz 3út részletesebb, kicsit precízebb volt, de ott 3,5-3,5-2 oktávot visznek az utak. Itt viszont az ovális mindent visz, a "közép" és a magas csak rásegít ott, ahol elgyengül a mély-, mélyközép- és középtartományra optimális 6"x9"-es ovál

Pont azért vannak a tweeterek, mert 4000 felett elhal. De addig semmi gond nem volt vele fülre.

Késöbb kap társnak 4" koaxot ugyanebből a szériából és akkor 5-600 környékén vág majd a dsp.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 11, 2017 1 /
 
Nem "hal el" 4000Hz fölött, hanem nehezen használható. A membránból következtetve 3 és 4kHz között csúnyán berezonál. Ezt nem füllel, hanem méréssel értékeljük.

40mm nem lehet, csak 38. Akkor a maximum elektromos terhelhetőség 60/100W lenne, de biztosan nincs ennyi, mert összesen 4mm-es lineáris kitérést ír a hangszóróhoz, ahhoz pedig 10-12mm-es tekercselési magasság tartozik. Az ilyen méretű lengőcsévékre 50-55W-nál többet nem szokás írni.

Az érzékenysége szinte biztosan nincs 93dB@1W, inkább 2,83V-os bemenőjelnél lehet érvényes ez az adat.

Persze köztudott, hogy az autós, freeair paraméterekhez igazított hangszórók nem érzékenyek, így tudnak elfogadható méyltartományt produkálni az ajtóba-kalaptartóba építve. A kábelek keresztmetszete, meg az összehasonlítások, szerintem nem sokat mondanak. Ezek nem paraméterek. Nagyon szubjektív dolgok.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Én ezt értem, de ha nincs hallható, vagy észrevehető probléma, akkor mit számít a használhatóság szempontjából? Főleg, ha háromutas rendszerben lenne használva, max 1000 Hz-n vágva? Gondolom nem sokat jelentene. 2-3mm vastag, karbonszállal kevert és még valamivel injektált papír membrán. Hála a tervezőinek, már rég nem a préselt "duplavastagzsírpapír"

Ha megtalálom, akkor belinkelem azt a mérést, hogy 10m-en a 16 gauge-es kábel 100w-ból veszít 15-öt. Ami már jelentős és objektív adat. De azon a max. másfél méteren biztos nem volt komoly jelentősége. Csak a minőségnek. Speciális kialakítású, műanyag húr köré tekert csőszerű vezető kialakítás, többrétegű fluxusárnyékoló indukció és kapacitás csökkentő szigeteléssel. Itt adódott komolyabb nyereség.

Különben nem azt mondom, hogy vannak csodák, de amikor lementem a még csak az ajtóba épített hangfalpárral és az egy db subbal a tengerpartra, hogy összehangoljam az erősítőket, a sokatlátott, nem csóró, "szinte csak Rockford Fosgate-et" használó norvégok egyik éppen pecázó műszerésze összecsomagolt és jött kíváncsiskodni, dícsérni. Pedig itt a finn.no-n (helyi jófogás) a 150000 norvég koronás használt hangfal (høyttaler) nem ritkaság. Vagy ez 50000 ft-ért (link) mert megtetszett neki egy másik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Nem zárkózok el a hangszóró feljavítástól sem, de ki garantálja az eredményt? Főleg, hogy a doboz határol. Azon is gondolkoztam már, hogy helyre kéne állítani, és meghallgatni, mit is tud? Másnek kiegészül egy külön sub résszel. Nem hájend sóra készül. Be kell látnom, ez a doboz ennyit tud! Legfeljebb építek jó hangszórókból, megfelelő űrtartalommal, normális hangdobozt.

Egyébként érdemileg mit lehetne tenni ezzel a HA15-tel?
Új membrán szél és pille? Plusz mágnes? Új tekercs, netán csak a kosár marad, és új hangszórót építeni?
Megérné? Akkor már tényleg érdemes építeni normális dobozt!

-- Kérésre, rész törölve.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Idézet:
„Monacor hangszórókat nem érdemes nézegetni, a távol-keleti gyártás ellenére túlárazottak, és többnyire problémásak is. Nem éri meg megvenni, nagyjából egyiket sem.”

Ugyanezt el lehet mondani a mezőkövesdi "gyártó" termékeiről is csak annyi különbséggel ,hogy ezek legalább esztétikailag is az alsó határ alatt vannak.
(#) Topi válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Értem én, hogy ellenszenvet érzel egy fórumtársaddal kapcsolatban, de tennék fel egy költői kérdést:

Ismét szeretnétek lezáratni a topikot? Csak azért kérdezem, hogy értsem, hogy direkt arra megy ki a játék, hogy a topik megint le legyen zárva, vagy valami magán szeánsz ez az öldöklés? Mert ezutóbbira szerintem nem kíváncsi senki.

Szerk: ptesza, a költői kérdés természetesen nem csak Neked szólt.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2017
(#) patkany válasza patkany hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Na, most ültem gép elé. Nézem a HA15 1544-618 hangszórót.
Idézet:
„Az SPH-5M középtartománya már 1200Hz fölött zavaró hibákkal van tele, szerintem borzalmas, nem tudnál hangváltót sem készíteni hozzá.”

Ha a MONACOR nem javallott, mert 1,2KHz után zavaró hibái vannak, akkor a HA15-tel mi a helyzet, mert az már 200Hz után elkezdi. És ezt nem fricskából írom!

Egyébként semmi baj nincs a MONACOR SPH-5M-mel! 1,5kH és 3kHz között van egy kis horpadás, ami akár zobel taggal is kompenzálható. Ezt leszámítva azt lehet mondani, hogy 4kHz-ig szinte lineális az átvitel! 5kHz-nél kezd kicsit kiemelni, és 6-7kHz között van egy dúrvább kiemelése, de az is szép sima. Kb. 80Hz-en és 9kkHz-en szinte egy hangnyomás ponton van! De eddig felvinni fölösleges, bőven elég már 3-4kHz-en keresztezni. Erre már nemkell olyan hű de spéci dome sem.
Szóval nagyon is jó a MONACOR SPH-5M!! Inkább adok ki érte 30 ezer forintot az egy pár hangszóróért, mint 20 ezret a 4db HA15-ért, de akár azt a 10 ezret is a 2db-ért!
Kíváncsi lennék a TVR15 átvitelére, de kedves Szatmási úr nem válaszolt ez irányú kérdésemre... Lehet rosszabb mint a HA15.

Az a maglátásom, hogy lehet kap egy ilyen wofert a dobozka, és remek középmély lesz belőle, azzal a maga kis 65Hz-es alsóhatárfrekivel, és kap egy jó erős sub-ot! Gyakorlatilag csak a mélyközepeket kell megvennem!
Még mindig kíváncsi vagyok, milyen átalakítási megoldások jöhetnek szóba?

Nem szuper, nem hájend, de nekem az eddigiektől a legmesszemenőlegebben a legjobb! Meg vagyok győződve, hogy a középmély tartományban új dimenziók nyílnának meg a zenehallgatásban előttem!
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Hát igen, de jön a nagy kérdés, hol maradnak a búgó, lágy mélyek? Avagy az, hogy milyen legyen a sub, a láda, a crossover, végeláthatatlan agyalással a megoldásért. Mert ugye olyan mély-mélyközép nem igen van az "olcsópiacon", ami lefedi a teljes sávot normálisan. A Cervin Vega pedig jelen esetben nem pálya, ha jóltudom
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 11, 2017 /
 
Nem igazán az én pénztárcámnak való berendezés. Bár ha nagyon akarnám nem is nagy spórolással ki tudnám gazdálkodni. De hába van 4db szuper sport gumim, ha autóm nincs hozzá.
Most azonban van egy ilyesmi subom, bár nem ennyire spéci.
Egy oriom th 550 sub dobozába raktam egy genius sub hangszóróját. Az eredeti egy elégy gyenge 13cm hangszóró vólt, ami most van benne, bár kommersz úgyszintén, de mégis klasszisokkal jobb!
Az 16cm-es, kemény felfüggesztésű, nagy peremű, erős papírú. Látszik, hogy törekedtek arra, hogy bírja az extrém kitérést. Ráadásul kompaund dobozban volt, és eléggé folytva, alig pár liter a hátsó légtér, ami ráadásul zárt, és a lesugárzási tér a nagyobb, ami egy nagy reflexcsővel van megnyitva.
Ehhez képest az orion úgy szintén 12l dobozában, pofával lefele fordítva, azámomra igen szépen szól!
Közép magasam nincs normális. Ez a monacor és egy job dome pont tökéletes lenne erre a célra.
A mély hangzással jelenleg nincs bajom, bár aktív sub, arról nics tapasztalatom, hogy saját maganvalójában mit tud. De a hangszóró nem feltétlenül rossz választás és rossz társítás lenne. Mind a monacor, mind a sub.
Hogy ezt hogy valósítanám meg, még képlékeny. Vagy a sub lenne saját kamrában, reflex kialakítással, mintha a sub dobozt ráragasztanám, és a mélyközepeket hagyni a maguk alsó határfrekijén, vagy úgyszintén a ráépítés, de egybe nyitva a dobozokat, a sub hangszóró kicsit szélesebb tartományban, a monacorokat meg kicsit keskenyebbre véve.
Az nyilvánvaló, hogy hangolni kell(ene) az egész rendszert.
Ha a dobozokat meg akarom tartani, csak ezek a megoldások jutnak eszembe.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Jó dobozt készíteni sem egyszerű Én személy szerint elzárnám a subot a mélyközép légterétől. Sok káros rezonanciától óvod magad és a monitorod vele. Ha jól sejtem, én a sub határfrekvenciáját oda állítanám be, ahol még jól szól. Azaz a legmagasabb elérhető vágásra. Egy 5.1-es hangkártyával le lehet tesztelni, ahol állítható a váltási frekvencia. Csak azért, hogy minél kevesebb oktávot vigyenek a monirok.
Szerintem, ha nem audiofíl rendszert akarsz, akkor 1-3 liter térfogat diferencia az optimálistól nem releváns.
Másrészt egy igazi jó sub egy agyoncsapott "vacak" rendszert is nagyon fel tud dobni. Nálam az autóban az összes gyári surround (perem) körbe volt szakadva. Javítás után mellette szakadt ki, de a jó sub azt is feldobta.
Egyébként részemről sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 / 1
 
Ja, ezt (Link) szerintem érdemes megnézned.
(#) ptesza válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Ezzel már lehet mit kezdeni. Normális mérések és korrekt leírás.
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Köszönöm a linket!
De mind német, mind angol tudádom, annak a bizonyos kétéltű, nevezetes testája alatt van. A google fordító meg nem túl érthető.
Az első oldalról sikerült kihámoznom azt, amit én is írtam tegnap. 4kHz felett már tényleg nem érdemes erőltettni, de fölösleges is, mert már lentebb lehet ketesztezni. Egy (mély)középnek elegendő már 2-3kHz is.
Voltaképpen mi a cikk konzekvenciája?
Végig olvasom gugliöfordítóval, de az nyögvenyelős lesz és jó ha felét megérzem.
(#) patkany válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Végig olvastam, és felét talán értem...
Ha jól vontam le a konzekvenciát, amellett, hogy bár dícséri az SPH-5M-met, de mégis mintha az egész cikk az űber frankó titánium dome-ról szólna, hogy mennyire leveszi a terhet a középmélyről és milyen szépen kiegészíti. De hát ez a lényege minden magasnak, hogy ellensúlyozza, pótolja a mélyközép hiányosságait.
A 18dB-es váltó meglepő! Kíváncsi vagyok hogy épül fel a kapcsolás! A váltó leírásából egy szót sem értek, főleg rajz nélkül. De nem hülyék, hogy közzé adják, nyilván saját fejlesztés.
A reflexcső: hogy mi van, hány van?? Mintha azt hámoztam volna ki a gugli tükörfordításából, hogy a dome alatt van, vagy ahhoz hasonlít a dizájnja?
Az űrtartalom sem egészen tiszta!
Idézet:
„Aus einer schlanken Standbox mit 20 Litern Luft holt der 5M sehr ordentliche 38 Hz, geschlossen als Satellit gibt er sich mit gut sechs Litern zufrieden.”

Idézet:
„Egy vékony hangszóró 20 liter levegőt az 5M lesz nagyon a hétköznapi 38 Hz, zárt, mint a műholdas ő elégedett alig több mint hat liter.”

Mi akar lenni az műholdas 6 liter??

A végső konzekvenciám, hogy vas tyúk is talál szeget, avagy a vak szerencse... Jól választottam. Na persze nem vagyok teljesen laikusa témában, csak ennyire minősigleg még nem foglalkoztam vele. Kicsit drága a pénztárcámhoz, de úgy érzem, ha ezt megveszem, nem kidobott pénz. Attól mindenképp jobb lesz, mintha a vidi hangszórókat pakolnám vissza.
És még valami, a cikk olvasása közben jutott az eszembe, ha már ráépítés került kilátásba a dobozra, akár ez történhetne a szükséges térfogat elérése érdekéből is!

Véleményetek?
Ha netán mégsem válik be a koncepció, a sub lehetősége még mindig megmarad.
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Igen, elsősorban a dóm miatt linkeltem. Mellesleg a 16. kép vala a keresztváltó (lent). Talán egy házimozi szatelit kis térfogattal. A der, die, das-nál én feladtam a német nyelvtanulást. Ezért sem lett belőlem mérnök. Csak belekostóltam az építészetbe
(#) ptesza válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Bővebben: Link

Neked erre van szükséged. A MONACOR SPH-5M szimulációja különböző méretű dobozokban és hangolásokkal.

A fekete a zárt doboz. QTC 0.707-re hangolva
A másik három szín bassreflex dobozok átmérő 4cm-es csővel.
Az Fc itt az alsó határt jelenti. (F3)

A szatelit nem műholdat jelent hanem szószerint szatelit sugárzót. Inkább házimozi-nál használatos fogalom.
(#) patkany válasza newDesigner hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Na és igen! Ott a zobel tag a mélyen! Nem lepne meg, ha ez azt a kis beesést kompenzálná! Amúgyrákerestem guglin, és megnéztem több forgalmazónál. Az ok, hogy 4kHz után kezd pocsék lenni az átvitele, de nem is írják sehol 4kHz fölé a javasolt átvitelt.

Nem tudom kedves P_Laszlo fórumtárs kolléga miét írta le ennyire ezt a hangszórót?!
Kis hibákkal szinte vonalzót lehetne tenni az átviteli görbe hátára.
ADe még valahogy mindig fáj kiadni azt a 30 ezer pénz, mert ez a hangszóró már megérdemelne egy jó dómot, és nem utolsó sorban egy jó erősítőt... Ami nekem most kimerül a TDA7294-ben. Bár a "rosszak" közt az egyik legjobb, talán ettől jobb a SONY STK-ái, a többi IC csak hangkeltő. De mégis, ez kb olyan, mint mikor a kimenős topikba valaki megemlíti, hogy hálózati trafó vassal szerelt kimenővel szólhat jól az erősítő. Valahogy jobbat kíván már ez a technika, attól függetlenül, mint mit írtam is, hogy nyílhatnak ki új dimenziók még ezzel az erősítővel is.
De eztán következő lépés egy jobb FET-es erősítő, aztán egy csöves, ha eljön még az az időszak is... De ezekre előre alapozni úgy érzem, kár.
Na, mire megint ez a sok hablaty? Szintén kedves P_Laszlo írotta, hogy keresni kell valami ScanSpeak 15w-4424g00 karakterisztikájúhoz hasonlót. Ami tényének érzésem szerint a SPH-5M meg is felene, és közel egy ár, de ez inkább már forgalmazó kérdés, tehát akár azonos ár, azonos kategória.
De, mi lenne ha, nem ennyire jó -bár ezek a jók legalja tudom!- hangszórót keresnénk, de azért mégis jobbat mint a HA15 Legyen középmély, de inkább közép tartományra kiélezve.
Hogy ez most mekkora átmérőjű, nem kötött. 160mm-nél ne legyen nagyobb. De nem konstans mostmár a 150mm. Árban kb fele, vagy kicsivel több.
Van valami említésre méltó ebben a kategóriában? Vagy ne sajnáljam a pénzt ezekre a hangszórókra, mert meghálálják?!

Amúgy a keresztváltó ötletes, pofon egyszerű, de pont erre a megoldásra nem gondoltam volna!
(#) patkany válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
Idézet:
„A szatelit nem műholdat jelent hanem szószerint szatelit sugárzót. Inkább házimozi-nál használatos fogalom.”

Valami ilyenre gondoltam én is, csak nem akartam elhinni! Még beszéltük is, hogy pont házimozi frontnak lenne jó. Még a cikk is írja, hogy inkább azoknak javallott, akik nem tudnakl hangos zenét hallgatni, de fontos a részletező hang. Bár ezt ezt szerintem az egész rendszerre írta.
De ahhoz meg túl jó! -lenne nekem.
Itt megint az jön képbe, amit newDesigner-nek írtam, hogy ahhoz már dukál a jó erősítő.
Igen, itt jön képbe, hogy szavakból nem lehet hangsugárzót építeni! Lehet itt agonizálni hónapokig, de ezt hallani, hallgatni kell, és érezni, tetszik, vagy sem.

Nézve a görbét, érdekes, hogy 20 és 16l között nem sok különbség van. De 10l-en már eléggé beesik a görbe eleje, 6l-nél meg már 100Hz alatt nem is igen szól. Na de az már zárt doboz, érthető. Az én 12l egy kicsivel meredekebb felfutást adna, valahol a kék zöld vonal között. az annyira nem is lenne rossz!
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
(#) newDesigner válasza patkany hozzászólására (») Ápr 12, 2017 /
 
As an amplifier (link). 10000+ posta a parts expressen. Itt szerintem sok érdekességgel összefuthatsz. Most én dolgozok, így rövidre fogtam.

Én most D osztályú erősítőt használok, de minden jóval felvértezve. Avagy minden védelmi áramkőr és szűrő. Nem hallani problémát teljes kivezérlésnél sem. A klippelés védelem működni látszik.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2017
Következő: »»   606 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem