Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   631 / 727
(#) Cinema válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Az a mikrofon nem fog HD videokat rögzíteni.

Üdv!
(#) veroka válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Abban igazad van, hogy adatként elférne nagyobb sávszélesség is, de attól még nem fognak jobb mikrofont beletenni a telefonba. És mivel az emberi beszéd 300 Hz és 3 kHz közé esik (jó közelítéssel persze), akkor sem fogsz magasabb és mélyebb hangokat hallani, ha melletted áll az illető. Próbálj meg HD videóban felvenni egy HiFi felvételt mikrofonon keresztül, és hallgasd vissza Amúgy ezen nem érdemes vitatkozni, első közelítésnek ez is megteszi, ha jobb eredmény kell, akkor úgyis jobb eszközökkel kell mérned a hangszórót.

Ezt a SAL magasat nehéz lesz két útban elváltani. Nem ismerem az összes hangszórót, de sejtésem szerint kevés mélyközép szól szépen 5 kHzig. Úgy gondolom, hogy ez a magas inkább 3 úthoz való, a "kétutas" magasak már 2-3 kHz körül elkezdenek működni. Amennyiben a telefonos mérésed valós, úgy a hsz 5 kHztől esni kezd, 3 kHznél pedig már csak -60 dB az eredetileg -30 dB hangnyomás. Ezt nagyon nehéz lesz a mélyközép hangjával korrigálni. Én inkább keresnék egy szélesebb sávú magasat, vagy 3 útban kell gondolkodnod. Nem mellesleg az a 6 kHzes beszakadás sem szép, de én ezt a telefonos mérés pontatlanságának tudom be.
(#) teddysnow válasza veroka hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Az a SAL magas abból az időmből származik, amikor fiatal voltam és kellett a pénz. Az újba már megvettem a Monacor-okat rendes hangváltóval. Azzal a skiccel csak az adatlapon feltüntetett keresztezési frekvencia és alsó határ frekvencia viszonyát szerettem volna megérteni, de már tiszta.
(#) Gafly válasza veroka hozzászólására (») Ápr 3, 2018 /
 
Idézet:
„A telefon mikrofonja és egész hangelektronikája a 300Hx-3KHz közötti sávra van tervezve”

Ez ugye már régen nem igaz, már ha mobilról van szó, és ha engem kérdezel. De nem értek hozzá
(#) veroka válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Itt offtopic, de egyébként igaz. Ha utánaszámolsz, akkor kiderül, hogy miért épp 64kbit egy hangcsatorna, ami minden voip kommunikáció alapja. Az, hogy éppen hány csatornát trunkölsz össze, az pedig az alkalmazott codec és a rendelkezésedre álló sávszélességtől függ. A GSM szabvány LPC codecet használ, a jelenlegi LTE pedig AMR-t, ami 200 Hz és 3.4 kHz között dolgozik.
Hidd el, hogy telefonnal nem lehet hifi hangszórót mérni. Illetve lehet, csak tudni kell a korlátairól, nem véletlenül nem pontosak a (gitár)hangoló alkalmazások sem, csak a normál zenei A körül, ami ugyebár 440 Hz. És most gondolj oda egy 6 kHz-es sípolást, ami egy magashangszórónak még csak a működési tartomány alsó felét jelenti.
Mint írtam fenn, ha külső mikrofont és hangszórót használsz (kvázi kiiktatva a telefon mikrofonját és hangszóróját) akkor pontosabb eredményt kapsz, de az elektronika korlátait nem fogod tudni kikerülni. Amikor te a fejhallgatódban kemény basszusokat hallasz MP3 hallgatás közben, az már mesterséges kiemelések és digitális ekvalizerek munkája. És megint más tészta, hogy a mai telefonokba igyekeznek minnél jobb DSPket tömni, de egyrészt azok "zenehallgatásra" vannak, másrészt azok sem fogják tudni előállítani azokat az analóg hangokat amik eredetileg sem voltak ott.
(#) teddysnow válasza veroka hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Én nem fogok vitatkozni, de hiszem is, meg nem is. Elhiszem beszédnél az ARM-t és a 200-3.4kHz-et. Ellenben nem hiszem el, mert a telefon beépített elektret mikrofonja ennél jóval jobb minőségű. Egyrészt a működési elve miatt, másrészt, mert nem csak beszélni fognak rajta és ezt figyelembe veszik a tervezésénél. Ne keverjük a mikrofon "tudását" bele abba, hogy a rögzített videót a telefon hangszóróján hallgatjuk vissza.
Hiszem a jó minőségét, de nem ezért jöttem ide.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2018
(#) veroka válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Én sem ezért, és az eredeti vitaindító az volt, hogy egy mobiltelefonnal lehet-e egy hangszóró átvitelét hitelesen megmérni, a beépített mikrofon és hangszóró felhasználásával. Szerinted mire tervezik MÉG a telefon mikrofonját, ha nem beszéd felvételére? Hiába a "jó" mikrofon (ez is relatív ugye, mert függ a mikrofon kapszula fizikai méreteitől is) ha az elektronika, ami digitalizálja a felvett hangot nem fog jobb minőségben felvenni. Hallgasd meg a rögzített videot a legjobb házimozi rendszeren, ha akarod... És részemről tényleg lezártnak gondolom a témát. Térjünk vissza békében a hangsugárzókhoz.
(#) teddysnow válasza veroka hozzászólására (») Ápr 4, 2018 /
 
Így van, vivát!
(#) flaci76 válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 4, 2018 / 1
 
Hát sajnos csak a 30 centishez találtam TS-t, a 25-öshöz nincs. A 30-ashoz viszonyítva talán kicsit magasabb az fs, olyan 60-65Hz és bár kisebb a membrántömeg, de kisebb a lengő és a mágnes is, így a Qts nem lesz alacsonyabb a kisebb méret ellenére, az valami hasonló lehet nagyságrendileg. (0,8) Pontosat mérés és szimuláció után lehetne mondani, de úgy tippelem, hogy nem lesz ekkora kiemelés, illetve ami marad, az talán kicsit feljebb csúszik olyan 100Hz-re, és előbb fog esni, nem fog olyan mélyre lemenni. Fülre meg erősebb határozottabb hangja lesz, nem olyan tunya mormogós, mint a SAL-nak, legalábbis ami nálam járt, arra ez a jelző illik rá. És mély-közép tartományban érzékenyebb, hangosabb lesz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2018
(#) tiggersoft hozzászólása Ápr 4, 2018 /
 
Előre leszögezném, hogy nem vitaindítónak vagy folytatónak szánom a következőt.
Pusztán, csak azért, hogy mindenki eldönthesse, hogy mennyire jó, vagy nem jó egy mobil hangfelvétel hangszóró mérésre...
Az alábbi felvétel egy középkategóriás telefonnal készült, itthon, mindenféle előzetes próba és állítgatás nélkül! Semmilyen utólagos manipuláción sem esett át. Csak féltöltésre került.
mobilos felvétel
(#) Near hozzászólása Ápr 5, 2018 /
 
Sziasztok! Van egy régi videoton DC 2001E tipusú hangfal párom. Mi okozhatja azt, hogy a magassugárzók nagyon halkak és tompa a hangja? Mind a kettőnél megfigyelhető a jelenség az egyiknél erősebben jelentkezik. Előfordulhat, hogy a hangváltó kondenzátoraival van gond vagy ez inkább hangszóró probléma?
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) flaci76 válasza Near hozzászólására (») Ápr 5, 2018 /
 
Lehet, hogy javították, mókolták a magasakat, szakszerűtlenül tekercselték, vagy nem központos az összeszerelés és vasat ér a lengője. A hangváltóban PE fóliakondik vannak, azok nem szoktak tönkremenni. Azért esetleg érdemes lehet átméregetni a váltóalkatrészeket. Meg lehetne nézni, hogy nem-e égett meg a magasnál a párhuzamos tekercs, ha van benne, nem-e söntöl be. Talán első körben egy másik hasonló hangszórót kötnék be a magas helyére egy próba erejéig, akkor kiderülne, hogy a hangszóró vagy a váltó felé kell-e kutakodni.
(#) veroka válasza flaci76 hozzászólására (») Ápr 6, 2018 /
 
Én inkább kicserélném a két magassugárzót. Ha másfajta magasat teszel bele, akkor nem fogod tudni, hogy a váltó vagy a hsz hibás, csak azt fogod tudni, hogy másmilyen a hanagja. Near azt írta, hogy az egyiknek halkabb a hangja - ha a hiba követi hangszórót, akkor az a hibás, ha a csere után is a (mondjuk) bal doboz lesz halkabb, akkor a hangváltó a ludas.
A legjobb lenne persze ugyanolyan tipusú, de új hsz cserének.
Én személy szerint megégett magas tekercsekre tippelek - ha a lakkszigetelés leég, a menetzárlat miatt csökken a menetszám meg a légrésindukció.
(#) hugi00 válasza Near hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Biztos "Buli" volt es megsultek a magasak tekercsei.
(#) flaci76 válasza veroka hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Igen ez is megeshet, jó ötlet, és H2000-nél kap hozzá új hangszórót, bár az lehet, hogy kicsit érzékenyebb lesz a gyárinál. Közben most nézem, hogy ebben a dobozban kónuszos magas van, valamiért nagyon azt hittem, hogy a régebbi rácsos keretű közép, HG2,5 szögletes magas, füles süllyesztetett keretű HA20 hármas van benne. Bővebben: Link Nagyon kicsi a valószínűsége, hogy a váltó a hibás, sokkal nagyobb az esélye, hogy inkább a hangszóró a rossz.

@Near: A tompa hangot hogy kell érteni? Szól a közép rendesen, de a magas csak halkan, esetleg egyáltalán nem szól? Meghallgattad külön-külön mi jön az egyes hangszórókból?
(#) teddysnow hozzászólása Ápr 7, 2018 /
 
Sziasztok,
létezik valamilyen szabály vagy gyakorlati tapasztalat a csillapító anyag térfogata és a hangdoboz térfogata között? Ezen a képen egy legendás hangsugárzó van és szinte nincs a dobozban üres hely. Tudom, hogy ez egy marketing kép és valószínű, hogy nem sok köze lehet a valósághoz, de lehet ennyire "kitömni" egy dobozt?
(#) flaci76 válasza teddysnow hozzászólására (») Ápr 7, 2018 / 1
 
Biztos volt valami kitűzött céljuk ezzel a tervezőknek. Pl. Magas pl Qts=1,5...2 jóságú hangszóróval kellett 1 alatti jóságú zárt doboz csinálni. Vagy átlagos zárt dobozos hangszóró, de az aperiodikus (teljesen lengésmentes) Qtc=0,5 jóságot célozták be az akcióval. Hatása van még a dobozon belüli állóhullámokra és igen hatékonyan leszámol velük az ilyen tömés. Van olyan hatása is, hogy a hangszóró mélytartományú impedanciamenete sokkal rezisztívebb lesz és kisebb lesz a rezonanciapúp. Pl. az impedancia fázisa csak kb +/-15-20 fokot tér ki, míg az alaprezonancia púp meg csak kb kétszerese a névleges impedanciának. Egyes erősítők ezt értékelhetik, és viszonozhatják a dolgot jobb mélytartományú hanggal. Hátránya is van ennek sajnos, mint mindennek, mégpedig vagy érzéketlenebb lesz a hangdoboz a szokásostól (nem a tömés hatására, hanem mert a belevaló magas Qts-ü hangszóró olyan), vagy magasabb f3 alsó határfrekvebciájú (ez már a dobozméretezés és tömés hatása), vagy mindkettő valamilyen arányban. Én egyébként úgy látom, hogy nagyméretű 25-30 centis mélyhangszóróval szerelt dobozoknál nem feltétlen rossz irány, ha beáldozunk érzékenységet, csak olyan hangszórót találni, ami jó bele, nem egyszerű. Ill. még egy dolog, jobb lehet így a hangdoboz-szoba illesztés, a hangdoboz mint akusztikai generátor rezisztívebb, kevésbé akad-rezonál össze szobai állóhullámokkal.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2018
(#) teddysnow válasza flaci76 hozzászólására (») Ápr 7, 2018 /
 
Köszönöm szépen a választ!
(#) veroka válasza flaci76 hozzászólására (») Ápr 9, 2018 /
 
Az érzékenységen tud csökkenteni egy soros ellenállással, az nem gond. Kicsit jobban fog fűteni
(#) spgabor hozzászólása Ápr 10, 2018 /
 
Sziasztok!
Van egy pár 13 centis koax hangszóróm, amit a műhelybe szánok.. Sajnos egyiknek sem szólt a magas része. Egyiknek csak az volt a baja, hogy a kábel kezdett leszakadni a magas csatlakozójáról. De a másik (a mellékelt képen lévő) középen, a mély és magas között volt kontaktos. Így ott megforrasztottam, de túl merev lett ez által, ezért kivettem, hogy cserélem. A kérdésem ezzel kapcsolatos, hogy milyen kábellel érdemes ezt helyettesíteni. Illetve a mély sugárzóhoz milyen ragasztóval érdemes visszaragasztani? A mély vékony tekercsének kivezetését kevés ónnal forrasszam hozzá a mély membránhoz ragasztás előtt?
Ami feltűnt, hogy az eredeti kábel egy textil szövetre húzott fém harisnya.
Bocs a gyagya kérdésekért, de nincs tapasztalatom hangszóró javításban.

Üdv:
spgabor
(#) Ge Lee válasza spgabor hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Ilyet kell keresned adott vastagságban.
(#) spgabor válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Köszönöm. Ragasztani mivel szokás?
(#) Cannon válasza flaci76 hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
Találtam egy 4 Ohmos verziót a hangszóróból, ahol több adat van: Bővebben: Link
Mennyire érné meg megvásárolni? És miért lehet olcsóbb a 8 Ohmos verziótól?
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2018
(#) flaci76 válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
Háát, nem túl jó, és egy 50-es lengővel sokkal jobbat kellene hoznia. Vagy a mágnes nagyon gyenge, vagy a légrésmagasság (felső póluslemez vastagsága) túl kicsi. Ezek számolhatók még ki a meglévőkből:

Mms = 39,184g
Cms = 0,184mm/N
Rms = 0,928kg/s
BL = 7,720N/A
η = 0,49%
SPL_1W1m = 89,059dB

Az érzékenység is így csak 89dB. Mondjuk viszonylag olcsó, ennyi a történet. Szerintem a 8 Ohmos változat is hasonló akkor. Ezek a T/S paraméterek amúgy reálisnak tűnnek, nem kozmetikázták el, csak az általános adatait talán (terhelhetőség, érzékenység) Egy 45mm-es lengőjűH2000 25 centis jobb paramétereket hoz ennél, de az kicsit drágább is már (HA25-451), én személy szerint inkább azt vállalnám be.
(#) jocko válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
Bocs,hogy közbeszólok.Szerintem a master audio lényegesen jobb mint a sal,de valaki írta,hogy bontani lehet vele,szerintem nem.Az én tapasztalatom az ,hogy lehet széles sávban is hajtani a 8 ohmos verziót ebből a változatból ,és azt jobban is terhelheted.Maradt a gmail-em drive -jában ez a videó,pont ma találtam meg mikor még ilyenekkel "szórakoztam".Az alsó a master 10 colos ,a felső egy gemini 10"-es,de cserélgettem a ládákban a két hangszórót,és nem sok különbséget véltem felfedezni.Eget rengető hangnyomást és mélytartományt viszont ebben a kategóriában sem fogsz kapni, de egészen biztosan szebben szól a SAL-nál.A videót linkelem.Piezo a magas mindkét ládában gyárilag,ezt hallani is,és nincs bennük váltó a mélyközép előtt.Ja és az érzékenység, az is látványosan jobb,nem kásás a közép,szóval vannak előnyei.A négy ohmos változatból szerintem inkább sorba kötnek kettőt olyan ládákban ahol két mélyközép és egy driver van.Javítsatok ki ,ha tévedek. https://youtu.be/rH7kMJvr504
(#) Cannon hozzászólása Ápr 10, 2018 /
 
Igazából nem is a mélytartomány lenne a fontos. Inkább az, hogy a középtartomány szépen szóljon és ne kelljen wattokat beletáplálni, hogy szóljon is. Egy ALTO TS212 SUB csücsül mellettük, ami azért kategóriákkal jobb mint a SAL. Nem tudom, hogy megéri-e azt a 7.000 Ft-ot amiért árulják és valóban bírja-e a megadott teljesítményt. Abban az esetben, ha csak kipróbálásra veszek egyet van valami esélye, hogy ha nem tetszik visszafizetik az árát?
(#) jocko válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
Ahogy sérül a peremnél a hangszóró ,mert átüti a csavar amivel rögzíted,már húzzák a szájukat a boltban ha visszaviszed.A forrasztást még meg lehet oldani,de ezt nem.Hangszórót én még visszavinni nem tudtam.7000ft az egyszerűen nem pénz ha PA hangszóróról beszélünk.Alternatíva nem is nagyon van itthon.Talán az RH sound,de az is volt nekem,az véleményem szerint kevésbé megbízható márka.És van amikor látsz pl. egy fotót egy hangszóróról a webshopban,és valójában nem is úgy néz ki,ilyen is előfordult az RH sound-nál.
(#) jocko hozzászólása Ápr 10, 2018 /
 
monacor
Ezt is próbáltam,de nagyon kevés az a 75watt RMS. A 90dB viszont itt reális, a master audio viszont enyhén túloz a paraméterekkel azon az adatlapon amit linkeltél.94dB az kb. itt kezdődik:
thebox
(#) Cannon válasza jocko hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
A t.box hangszorot ebbe a dobozba, aminek párja volt 30.000 Ft, picit sokallom. Mellényúlni meg nem szeretnék. Félek, hogy a Master Audio még úgy se szólna ebben a dobozban, mint a SAL.
(#) jocko válasza Cannon hozzászólására (») Ápr 10, 2018 / 1
 
A t.box az szét is szedné a ládát,csak azok a reális adatok amit az a cég ad meg,ezért meg is kell fizetni az árát.Viszont visszaolvasva pár hsz-t, azzal egyet tudok érteni,hogy habszéllel/gumiperemmel jobb lenne megoldani,tehát nem biztos ,hogy jó helyen keresgélsz a master-rel.Én a sal spa szériához viszonyítottam ezt a márkát.
Következő: »»   631 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem