Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   117 / 132
(#) Puskaporos válasza P_Laszlo hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Igazad van . Én tévedtem . Össze kavartam , mert a másik oldalon is van egy olyan falyta 15mfd / 50wv -s kondi és onnan indul a bekötés mindeggyik sugárzóra. Esetleg volna értelme / előnye azt is kicserélni olyan remix-re ?
(#) P_Laszlo válasza Puskaporos hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Hát kifejezett előnye nincs, azon kivül, hogy a fóliakondenzátor végtelen élettartamú. Ez valószinűleg nem egy túlzottan pontosan tervezett váltó.

Nem lehet kondenzátorral leválasztva az összes hangszóró. A közös pontról egy egy C-vel kezdődik a középhangszóró szűrése, egy RC a magas felé indul, és egy L a mélyközéphez. A 15µF a mélkyözéppel párhuzamosan kapcsolódik a másodrendű szűrő C tagja valószinűleg. De nem látszik rendesen a képeken.
(#) Puskaporos válasza P_Laszlo hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Nem tudom , hogy hogyan van vagy nem , de ezen arra a kondira van forraszva egy bemenő vezeték , a másik végére pedig 3 vezeték plusz egy két ketyere. Látni a képen is . De keresgéltem és úgy döntöttem , hogy nem biztos, hogy meg éri az árát.

Mivel nem igazán értek hozzá igy nem tudom mennyire jól tervezett . De valószínüleg keveseknek van ilyen , mert infót nem igen találni rolla.
http://img05.olx.ro/images_mercadorro/100511736_8_1000x700_boxe-jamo-profesionale-model-cd-power-25-.jpg
Ugyan ilyen az enyém is , csak a mélyek nekem szervízbe vannak.
(#) uniman válasza Puskaporos hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Ha beírnád a típusszámát, akkor több mint egymillió "google"-találatban nézelődhetnél ! Bővebben: Link
(#) P_Laszlo válasza Puskaporos hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
CSak emiatt nem kell nézelődni, az van, amit a korábbi képekről is mondtam.

Magas: R + C × L (plusz még PTK || ellenállás védelem)
Közép: C + L
Mély: L × C

Ezek általában egyszerű tankönyvi kapcsolások, valószinű, hogy nem kifejezetten a hangszórókhoz valók. Párszáz Ft-ot megéhet a kondik cseréje, de azzal is számolni kell, hogy fóliakondival megváltozik a szűrőkarakter, kicsit másképp fog szólni, bizonyos frekvenciákon hangosabb lesz a közép-magas. Legalább annyit csinálj, hogy egyforma legyen a váltó a két dobozban.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
(#) toto78 hozzászólása Okt 18, 2016 /
 
Sziasztok.
Valaki tudna nekem csinálni ehez a hangszóróhoz hangváltót.
Köszönöm.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 18, 2016
(#) tanker91 hozzászólása Nov 19, 2016 /
 
Sziasztok,

nem tujtátok véletlenül, hogy a Videton DC2012A hangváltójában milyen értékű tekercseket használtak?

Capture.PNG
    
(#) telnagyapo válasza tanker91 hozzászólására (») Nov 19, 2016 /
 
Ha találsz rajt bármilyen jelzést, akkor talán tudok segíteni.
(#) tanker91 válasza telnagyapo hozzászólására (») Nov 20, 2016 /
 
Nincs ilyenem, csak egy hirdetésben láttam. Ha ideális értékűek lennének, lehet hogy megvenném.
(#) telnagyapo válasza tanker91 hozzászólására (») Nov 21, 2016 /
 
A bal oldali tekercs:
Ha a huzal átmérő: 0,60mm, akkor 1mH, de ha a huzal 0,80mm-es átmérőjű, akkor 0,82mH a tekercs induktivitása.
Itt mindent tudnak a hangváltókról.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2016
(#) aradi-gyula hozzászólása Nov 29, 2016 /
 
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hangváltóba melyik gyár kondenzátora jobb, a Kemet vagy a Wima? Jelenleg Wima MKS4 van beépítve az elektrolit helyett, de szeretném kipróbálni más kondenzátorokkal is. Olcsó bipolárisokkal kevés volt a magas, de gondolom a kondenzátorok magas ESR-jének volt köszönhető (2 Ohm körüli).
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2016
(#) aradi-gyula hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
A hangváltót leszimuláltam Electronic Workbench 5.12-ben, Ohmos terhelésre.
(#) telnagyapo válasza aradi-gyula hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Én a tekercseket nézem. Te mérted az ellenállásukat? Magasak az értékek, de lehet hogy ez a jó itt?
Annak idején úgy tanultam, hogy a tekercs ellenállása a hangszóró impedanciájának a tized része lehet. Annál nagyobb érték nem szerencsés. Nálad ennek pont a duplája.
És itt egy ESR táblázat.
(#) Ge Lee válasza telnagyapo hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Aminek abban a formában nem sok haszna van, de legalább szép színes. Pl. a 2,2µF esetén 10-15ohm környékén van a jó-rossz határ. A valóságban meg az van, hogy egy 2,2µF/450V 18 ohm, egy 2,2µF/50V meg 2ohm.
(#) aradi-gyula válasza telnagyapo hozzászólására (») Dec 1, 2016 /
 
Igen, én mértem a tekercsek ellenállását és induktivitását. Gondoltam, ha már szét van szedve a hangdoboz, visszarajzolom a hangváltó kapcsolási rajzát, hogy később le tudjam szimulálni számítógépen. A tekercsek vékony huzalból készültek, de néztem a Visaton kínálatát, az olcsóbb tekercsek általában 0,6mm átmérőjű huzalból készülnek neves gyártónál is. Talán így megspórolható a hangszórók előtti soros ellenállás?
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
(#) Sandor01 hozzászólása Dec 27, 2016 /
 
Sziasztok!

Én egy RC alul áteresztő szűrőt szeretnék készíteni. Van egy 12V-os LED szalagom és egy TIP34C tranzisztorom. A kapcsolás: A tranzisztor emitterjére megy a +12V és a + jel az erősítőből, a bázisra megy az erősítő negatív jele (előtte van egy 2kOhm-os ellenállás), a kollektorra pedig a LED szalag pozitíva, a 12V negatív a LED szalag negatívjára megy. Ezzel csak az a probléma, hogy minden hangtartományban villog a LED, ezért le szeretném szűrni a magas és a közép hangokat, hogy csak a mély hangokra villogjon. Egy 100W-os 6Ohm-os erősítőről használnám. Hány µF-os kondenzátort és hány Ohm-os ellenállást használjak? A válaszokat előre is köszönöm!
(#) pedav hozzászólása Jan 3, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy gyári hangváltó, a kapcsoláson bipoláris elkókkal van szerelve. Nagyban különbözne, ha helyettük esetleg remix vagy más fóliákat használnék? Nagyon rosszat tennék vele?

Köszönöm a válaszokat,
Üdv: Dávid
(#) etm hozzászólása Jan 4, 2017 /
 
Sziasztok! azt szeretném kérdezni Tőletek,hogy mit jelent az egy hangváltónál,hogy pl. 12dB/oktávos keresztváltó? A kereszt frekvenciát értem. De a 12dB/oktáv ,az micsoda?
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
A szűrő zárási tartomány felé eső meredeksége. Azt jelenti, hogy oktávonként ennyit nő a csillapítása.
(#) etm válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Vagyis egyszerűbben: lassabban választ el a 12dB/oktávos mint a 24dB/oktávos?
(#) szamóca válasza etm hozzászólására (») Jan 4, 2017 / 1
 
Nem lassabban, meredekebben.
Egy oktáv= megduplázása vagy felére csökkenése a frekvenciának.
A 12dB/oktáv tehát azt jelenti, hogy pl. az 1kHz-es aluláteresztő szűrő kitüntetett frekvenciához képest a 2000Hz-es hang, már 12dB-el halkabban szólal meg. Minél nagyobb a szűrő meredeksége, annál jobban halkulnak a vágási frekvenciához képest a hangok.
(#) KARYDEE hozzászólása Jan 4, 2017 /
 
Sziasztok.
Olyan kérdéssel fordulok hozzátok, hogy hangváltót szeretnék építeni. egészen pontosan egy GARRY Joy -hoz. Ami készen van az a láda + hangszórók, viszont hangváltóm nincs, 38ezer forintért adna a gyártó, de egy kicsit sokkalom, ezért úgy döntöttem meg probálom én valahogyan....
Kérdésem az lenne hogy tudna e nekem ebben valaki segíteni. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) etm válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
Hello! Köszönöm válaszod! A másik dolog pedig amit nem értek,kapcsolódik az általad feltett képhez is. Arról van szó,hogy hogyan lehet értelmezni a grafikonon amit feltettél a dB előtt lévő minusz előjelet? Mert hát ha a hangerő értéke=0dB,akkor csöndben van. Akkor mi történik ha -1dB?
(#) pucuka válasza etm hozzászólására (») Jan 4, 2017 /
 
A hangerő értéke nem 0 dB! A dB relatív érték, pl. a csatolt ábrán a referencia szint. Ehhez képest a -6 dB a fele feszültséget jelenti.
A referencia szintet úgy választják meg, hogy a mérés kényelmes legyen, mind a mérendő eszközre, mind a mérőeszközökre nézve. Általában a max kimenő szint, - 20 dB. Ez semmilyen frekvencián nem terheli túl a mérendő készüléket (esetünkben hangváltót) de még mindíg jóval több, mint a mérőeszközök mérési tartománya. Ha szintekről beszélünk, akkor az, ha külön nem hangsúlyozzuk ki, feszültség szintet jelent, amit át lehet számolni teljesítmény szintre.
Az előzőek miatt a hangerő lehet dBm (teljesítményszint) vagy a hangsugárzó másik oldalán dBA, ami hangnyomás szintet jelöl.
A dB kényelmes számolást tesz lehetővé, mert a szorzások összeadássá (matek) egyszerűsödnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2017
(#) sun1111 hozzászólása Jan 9, 2017 /
 
Üdv Urak!
Hangváltó tervezés előtt állok. Elolvastam jó pár cikket, de még nem találtam választ egy komoly kérdésre. Milyen összefüggésben van a hangváltó tervezés a teljesítménnyel? Ha készen vennék egyet akkor ott van a leírásban, hogy pl 400w-ig. Na most a kalkulátoroknál nincs semmiféle adat a hangszóró teljesítményére. El tudná valaki magyarázni?
(#) pucuka válasza sun1111 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /
 
A terhelésre (hangsugárzóra) jutó teljesítményből Ohm törvénnyel kiszámítható a felvett áram, ill a rajta levő feszültség. A hangváltó szűrőjének soros elemeinek bírnia kell ezt az áramot, ill. a párhuzamos elemeinek a feszültséget.
(#) gabor1979 hozzászólása Jan 12, 2017 /
 
Sziasztok,

hozzáértők segítségét szeretném kérni. Hozzájutottam egy 3 utas hangváltóhoz, viszont a bekötés nem egyértelmű számomra.
Csatolok két képet róla.

Köszi

Gábor
(#) bakaruha hozzászólása Jan 17, 2017 /
 
Sziasztok érdeklődni szeretnék a képen látható hangváltó szerintetek működőképes? Azért kérdezem mert már harmadik alkalommal leégtek a hangszóróim. Ez közép tartomány és két db 16-ohmos 300W/db hangszóró van rákötve. Várom válaszotokat Üdv.

közép.jpg
    
(#) P_Laszlo válasza bakaruha hozzászólására (») Jan 17, 2017 /
 
Úgy alapvetően a szűrővel nincsen baj. Bár a hangszórótól is függ kicsit, hogy mit használsz vele.
(#) bakaruha válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jan 18, 2017 /
 
Minőségi hangszórókat használok azért is kérdeztem hogy nem-e a hangváltóval van valami gond. A magasak és a mélyek tökéletesek az egészet egy 1200-as Castone hajtja és ahogy már írtam is minden esetben a közepek égnek le már harmadik alkalommal.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2017
Következő: »»   117 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem