Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   120 / 132
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Valahol olvastam, hogy ez épp megteszi. 150 nok.
Ja, subvoice oldalán.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
Én csúcs amatőr vagyok. Nekem elég, ha nem rontom el nagyon
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 3, 2017 / 1
 
Sima elektret van benne, 5kHz fölött, és 50Hz alatt vannak benne esések, emelések. Megmérve használható.

Hát, mindig lehet fejlődni.
(#) Helios hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Üdv!

A "Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok" topikból jöttem át ide. A problémám ott is olvasható, de ide is áthozom. Adott egy NORSK AUDIO Baltic 30-as hangsugárzó pár hangszórókészlete. Doboz méretet már tudok, viszont a hangváltójáról semmit nem találtam, csak egy elég vázlatos kapcsolási rajzot, amiről hiányzik egy két dolog. Tudna nekem valaki segíteni? A hangszórók Radiotehnika gyártmányúak lehetnek. A magas az tuti. Szeretnék segítséget kérni a hangváltó hiányosságainak a kiderítéséhez. A tekercsek értékei ismeretlenek, az ellenállások értékei ismertek, de a teljesítményük nem. Előre is köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Lehet, hogy okosabb lenne egy új hangvaltot kesziteni a nullarol. Nem biztos, hogy az eredeti terv jo volt.

Az ellenallasoknak elég 5W, az 1-4 tekercs kb. 680uH, a 4-2-őt nem tudom, azt meres nélkül nem lehet kideriteni, a 3-5 kb. 220uH.
(#) uniman válasza Helios hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Hello! Elfelejtetted ezt a "hangszórókészletet" típusszám szerint megnevezni...de még pótolhatod, köszi.
(#) Helios válasza uniman hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Szia!

A magas RRR 6AT-1-16, a mélyközép hangszórón nincs jelzés. Hasonlít a Radiotehnika S30-as hangszórójára.

Ezekre hasonlít a mélyközép.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) uniman válasza Helios hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Akkor tudjuk melyik cég termékei lehetnek: Bővebben: Link
Itt is vannak adatok: Bővebben: Link
További infók innen is kiolvashatók...
A norvég norskaudioteknikk...
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Helios válasza uniman hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Igen, minden bizonnyal Radiotehnika mind a kettő. Arra is rájöttem hogy több más hangsugárzót is szereltek ezekkel a hangszórókkal. De egy fentebb említett dobozból operáltam ki a hangszórókat, de a váltó már nem volt benne, ezért feltételeztem, hogy azokhoz tartozik. A doboz viszont nem élte túl a műveletet. Sajnos, mert így 2 dobozt kell készítenem.
(#) Helios válasza uniman hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Esetleg az S30B váltója nem lenne jó hozzá? Bár a doboz méret sem egyforma, és a 2 váltó sem.
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Nem igazán valószínű, hogy jók ezek a váltótervek. Nem volt jellemző akkoriban. Egyébként, működni bármilyen hangváltóval működik, amihez megfelel a lezáróellenállás, de ha a hangszórókhoz illeszkedő szűrőket akarsz, akkor újratervezni kell.
(#) Helios válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
A hangszórók bemérésére nincs lehetőségem, amit tudunk hogy az említett doboz keresztezési frekije 5000Hz.
(#) P_Laszlo válasza Helios hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Kiszámolva, elektromosan, talán 5000, de akusztikai tulajdonságokat nézve már nem valószínű. Amit írtam rá, azzal kb. elmegy, esetleg a 220uH-t lehet csökkenteni 150-180-ra. A mélyközép kompenzációját, meg nem tudsz mit tenni, kihagyod.

Nem is arra gondoltam, hogy te mérd meg. Jó hangváltó készítéséhez azért évekig tartó tanulási folyamat kell.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Azt esetleg lehet tudni, hogy mit rejtettek a dóm alá?

index.jpeg
    
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Nem látszik, de valami diszkrét elemes, valószínűleg mozgásvisszacsatolás. De nem tudom, hogy gyártottak-e olyan terméket ahol értelme lenne sorozatban csinálni ilyet, pl. aktív rendszer.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2017
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Köszönöm. Motional feedbackra találtam inkább irodalmat, magyarúl szinte semmi.
(#) uniman válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Ez az orosz "ЭМОС" system... Bővebben: Link
Gyárilag pl. a Radiotechnika S-70 (35АС-013) aktív "hangládákba" is be van építve...
(#) newDesigner válasza uniman hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm. Érdekes téma. Vinnék haza belőle
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Inkább gyártottak volna jobb hangszórókat a m.vcs helyett.
(#) kolko hozzászólása Márc 12, 2017 /
 
Sziasztok!
Létezik olyan, hogy filléres felül áteresztő szűrő, aminél f null 500Hz? Egy soros fólia kondival meddig lehet lemenni? Jól gondolom, hogy az a hangszóró már 5 KHz alatt elkezd halkulni, ami előtt kondi van?
Nem doktorálni akarok a témából, úgy értem olyan megoldás érdekelne, ami kb. nulla Forint és 2 perc. Vettem egy öreg autót, mind a 4 ajtóban van hangszóró. Nem akarok új hangszórókat venni, csak a mélyet vágnám le róluk, de ha 4 helyről csak a magas szól az vacakabb hangkép, mintha be sem kötöm őket. Gondolom rajzanak itt az olyan emberek, akik már mindent kipróbáltak. Van itthon pár 10 mikrós remixem, párhuzamosan tudok többet is kötni. Mekkora kapacitással érdemes próbálkozni 4 meg 8 ohmra, hogy ne csak csipogjon, vagy soros kondival teljes esélytelen?
(#) P_Laszlo válasza kolko hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Ha nem nagyon picike hangszórók, akkor 500Hz-től alacsonyabbat is rá lehet bízni szerintnem. Egy 10 centis papírszélűt elég 150-200Hz körül vágni. 8 ohm lezárással kb. 100µF 4 ohmmal kb 200uF.
(#) kolko válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Köszönöm szépen, hát ennyi remixem nincs, hogy tízesekből ezt kilegózzam. Lehet ilyen értékű kondit kapni manapság emberi áron? Ocók közül melyiket érdemes?

Egyébként 16cm a két első és 13cm a két hátsó, papír membrán, kb. 5-10mm széles gumi széle van, közép mély lehetett a gyártó szándéka szemre. Kis szilikont adtam neki, de attól tartok ennek a peremnek már késő volt. Szerintem csak azért nem repedt ki, mert nem volt bekötve a hangszóró. Szemre még egyben van most a perem, picit magához tért, de gyenge, nagyon kiengedi a membránt. Két ujjnyi por volt rajta mindenhol, nagyon elhanyagolt. Felteszem minden télen megfagyott, ahhoz képest szépen szól még. Persze nagyon nem megszokott a kosár formája és a csavarok helye, a bontókban se lesz jobb ami van, szóval nem járok utána ebből hozom ki amit lehet.
(#) Kovidivi válasza kolko hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Bővebben: Link 10Ft alatti áron elég olcsó? Mivel a hangszórójaid szét vannak menve, ezért teljesen felesleges minőségibb kondit használni...
(#) kolko válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Ehh? És ez jó?
Ilyet rendeltem
Remélem megteszi, tisztán emlékszem, hogy építettem 3 utas hangváltót, de annak már 19 éve és abban csak fólia kondi volt meg légmagos tekercs szóval az sem volt valami bonyi. Szóval biztos éppen nem vagyok a dolgomban, de két ropit meg mertem kockáztatni. Meglátjuk.
(A két első 16cm-es hangszóró amúgy nem olyan nagyon vacak, azok csak a hangerőtől térdelnek le, de szépen szólnak. Nem rontanám el direkt. Az is lehet, hogy valami szélessávú, nem tudom én annyira nem értek hozzá, hogy szemre tutira megmondjam, de szép hangja van.)
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2017
(#) Kovidivi válasza kolko hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Próbáld ki egy általam ajánlottal is (akár bontott), lehet nem veszed észre a különbséget a hangminőségben. Amit rendeltél biztosan jó lesz.
(#) kolko válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Kíváncsivá tettél. Személyes átvételt jelöltem be. Ha már ott vagyok veszek mellé újat, most az a 40 -Ft már tökmindegy. Előszedtem az erősítőt, amit srác koromban tönkretettem. Az egyik teljesítmény tranzisztor ment ki benne. Így, hogy azt most kivettem 3 csatornásként működik, ez lesz benne, hogy valami legyen, mert a magnó egy JVC (az autóval együtt adták) letöltöttem a kiskönyvét és az van benne az általános résznél, hogy a megengedett üzemi hőmérséklet 0 és 40 fok között. Nyáron ha megsüti a nap a kocsit alapból 40 fokos, szóval ez valami vacak gondolom, ami azonnal tönkremegy vagy kikapcsol valami védelem, ha rákötsz 4 hangszórót és elnyomod a hangerővel az autó zajait.
(#) P_Laszlo válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Sajnos polarizált elektrolit kondenzátorral nem működik hosszútávon, amit ajánlottál, az ilyen egyszerűen nem használható hangváltóhoz. Van rá módszer, de nincs értelme szenvedni, ha létezik NP elkó.
(#) P_Laszlo válasza kolko hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Jó amit rendeltél, de 4 ohmhoz szerintem 220µF is jó lenne még, kicsit több méllyel. A hangszóróid, ha nagyon kell, megjavíthatók is. Olcsóbban, átlagos hangváltó alkatrészeket itt találsz:
Bővebben: Link
(#) kolko válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Köszönöm szépen. El is hoztam. Négyet vettem, majd kipróbálom 100-400-ig, csak engedi magát párhuzamosan kötni. Csatoltam képet, mert picit dundibb, mint reméltem. Senkit ne érjen meglepetés, kellhet neki egy kis hely.

Kép
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
(#) teddysnow hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Sziasztok

Tudna nekem valaki linkelni egy olyan oldalt, ahol megadom a tekercset, kondit, hangszóró ellenállást és kiszámolja nekem a frekvenciát?
Következő: »»   120 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem