Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   119 / 132
(#) P_Laszlo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 21, 2017 /
 
Szinte mindegy. 1,5-2 ohmos különbség a váltónál nem számottevő. A baj inkább az, hogy 8 ohmmal sehogy sem tudsz számolni, a képletek-netes kalkulátorok alapján sosem lesz jó a hangváltó.
(#) Gyozo92 válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Valóban nem lett jó, ahogy gyakorlatilag jó, úgy elméletileg köze se lehetne a jóhoz. Ráadásul 3 utas, nagy teljesítményű váltó, elég időigényes.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) newDesigner hozzászólása Feb 22, 2017 /
 
Hello Mindenki!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy aktív keresztváltót lehet-e autó erősítő alacsony jelszintű RCA bemenete elé építeni, vagy utánna kellene beépíteni. Persze ha előtte lenne, akkor sávonkénti erősítésre gondolok.
(#) Gyozo92 válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Aktív keresztváltót a bemenet elé kell rakni, vagyis ahogy mondod: alacsony jelszintű rca - aktív váltó - végfokozat - hangszóró. Mindegyik sávnak külön erősítő kell, de az autós erősítőkben szinte mindig gyárilag megtalálható az aktív váltó.
(#) newDesigner válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 22, 2017 /
 
Elösször is, köszönöm a választ.
Viszont az a beépített keresztváltó általában egy sub aluláteresztő és egy egyébb felüláteresztő szűrőből áll egy x.1 verziónál. Ha csak sub, vagy csak X x sztereó, akkor csak az egyik. A többi pedig jóesetben is egy 2.rendű, talán szürt "audiofil" passzív izé.
Habár relatív, de ami sz@r, az sz@r. Szóval az inkább háromutas megoldást aktív váltóval oldanám meg. Ha jól tudom, egy szinte fülvéreztető 5-600 W-os sub mellé mélysávnak egy 100 W-os, középnek egy kb. 50 W-os, magasnak pedig egy kb. 20 W-os erősítő elégséges lehet.
Meglehet ezt oldani potméterrel állítható vágási frekvenciákkal is?

Viszont ami nem biztos, hogy ide tartozik, de nagyon érdekel az; hogy van-e olyan elektronika, ami a sub fáziseltolódásának kortigálására alkalmas lehet? Avagy, amivel néhány milisecundummal késleltetni lehetne a sztereó sávokat, a subláda távolsága miatt.
(#) P_Laszlo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
A gyakorlat és elmélet megegyezik. Nincs különbség. Az elmélet azt mondja, hogy meg kell mérni ahangszórók elektromos és akusztikai tulajdonságait a végleges dobozba építve a hallgatási pozícióhoz hasonló helyzetben, majd ebből tervezni hangváltót, amit később mérésekkel-meghallgatással korrigálni kell.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Potenciométerrel nem (vagyis nem pontosan, és a hangváltónál nem csak a kereszezés frekvenciája számít). A passzív alkatrészes váltás ugyanannyi eséllyel jó vagy rossz, mint az aktív kb. A mélyhangszóró távolsága annyira nem erőteljes probléma.


Az erősítők szükséges kimenőteljesítményét először hangnyomás oldalról kell megnézni.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) game4812 válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
Azt olvastam helyeken, hogy egy zenében oktávonként megegyezik a lesugárzott teljesítmény, azonos érzékenységnél. Ugyanannyi energia kellene például 20-40 Hz között, mint 10-20kHz között, de a driverek általában sokkal érzékenyebbek, mint a mélyek. Tehát az számít, hogy hány oktáv van egy hangsugárzóra küldve. Fázist allpass filterrel tudsz eltolni, ha szükséges.
(#) Boxer hozzászólása Feb 23, 2017 /
 
Sziasztok!

Kef IQ70 hangfalam belső kábelezését cseréltem és sajnos a csere után elég rossz hangot kaptam, konkrétan a szaxofon hangja mintha egy dobozból távolról szólna, azaz a magas hangokkal lett probléma. Szétszedtem a hangfalat, cseréltem másikkal a hangszórót, de a probléma továbbra is fennáll. Összes látható hiba annyi volt, hogy a bemeneten lévő tekercsre rácseppent a forrasztóón és ez esetleg csinálhatott egy menetnyi zárlatot. Ám hogy ezt a hibát megtaláljam, ami nem is 100% hogy zárlatot okozott, szét kellett szednem és még nem raktam össze...
Mi a véleményetek okozhat ez ilyen hanghibát? vagy más hibát keressek?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
(#) P_Laszlo válasza Boxer hozzászólására (») Feb 23, 2017 /
 
A lecseppent ón a tekercsen biztos nem okoz semmilyen bajt. Máshol keresd. A szaxofon inkább középtartomány.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
So. Vagyis én az aktív keresztváltókkal, a passzív fáziseltolási és egyébb olyan anomáliáit szeretném elkerülni, ami elkerülhető. Vagyis mindent azon kívül, hogy rossz a vágási frekvencia Na igen. A meredekség is, ami passzívnál, egy háromutas megoldásnál (example:12dB meredekség) nagyon megzavarhatja a dolgot, főleg, ha a Butterworth szűrőt preferálná egyébként valaki.

Jelentkezett egy kellemetlen hiba, ami vagy a szélessáv felüláteresztő nélküli belenyúlása a szubsávba, vagy a késés miatti, szinte bántó, kiemelésszerű zavarként halható. Ami nem jelentkezik annál a BMW SUV-nál sem, ahol egy mélyközép a műszerfal közepén, szinte a legközelebb van a vezető füléhez.
(#) newDesigner válasza game4812 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Köszönöm, lesz számolgatás.
(#) newDesigner válasza game4812 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Egyébként én ott voltam megkeveredve, hogy ahogy elnézegettem az autós többutas szélessávú rendszereket (az egybeépítetteket), ott a mély mindent visz, a középmagas és magas pedig csak rásegít. Egyetlen egy olyan jbl-t találtam, ahol induktivítás is volt bekötve aluláteresztőnek.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 24, 2017 /
 
Értettem mit írsz, csak nem így működik a paszív RLC elemekből épített hangváltó.

Nehéz ennyiből azonosítani, hogy mit hallasz, és miért.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Az én ismereteim szerint, ha passzív, RLC alkatrészekből készített keresztváltót használunk, akkor megjelennek a hangsáv vágási pontjain a váltó önrezonancia csúcsai. Másrészt a fázisfordítás is. Ezek teljesen függetlenek a ládától, és minden egyéb alkalmazási körülménytől és elkerülhetetlenek. De kérlek, javíts ki, ha tévedek! Hogy ne beszéjünk el egymás mellett, mellékelek pár képet is. Én ezeket szeretném elkerülni. Mire minden szűrőt beleépítenék, az árából meg van az aktív ahol se lyukszűrést, se polaritásforgatást nem kell csinálni.

Azt a Hifi magazinban olvastam, hogy a mélyláda késése egy olyan jelenséget okoz (ami néha csak zavaró jelenség, ha a különböző sávok hangszóróinak a tekercs síkja különböző), hogy a mélyközepekből előbb megérkező mély hangok "sípoló mély" érzést keltenek a hozzá képest késő mélyebbek miatt. És ez miatt én nem akarom a subládát az anyósülésen hordani.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Önrezonancia? Nem. Látom a bode diagramokat, de hangváltót nem így készítük. Illetve az elektromos fázis önmagában nem mond semmit.

A HFM-ben voltak műszaki szempontból korrekt cikkek, ritkábban, és voltak filozofáló írások is, talán gyakrabban. Szerzőtől függ.

Illetve ha egy tankönyvi aktív szűrőpárt használsz, elektromosan pont ezt kapod vissza.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2017
(#) game4812 válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Az aktív váltók is tolják a fázist. Ezért szoktak negyedrendű Linkwitz-Rileyt használni, akkor az pont 360 fokot fordít, és nincs kiemelése/kioltása a vágási frekvencián.
(#) P_Laszlo válasza game4812 hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Ez nagyon szép, csak feltehetőleg nincs olyan hangszóró, amihez jó lenne.

A DSP alapú szűrések pl. elég sok lehetőséget adnak, az már tényleg könnyebb-jobb-egyszerűbb.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
És game4812-nek:

Magát az elméletet értem, csak a plussz hatékonytalansága nem lopta be magát a szívembe.

Ha nem Peoneer 5 way 60Wrms/ 400Wpmpo-ban és 4x50W erősítésben gondolkodunk itt a baki sok-sok 10-100,000 ft plusz (jbl GTO limited edition 150/300W, vagy BM Audio Labs 6x9. Vagyis, ami terhelhető is.).

Avagy, az analóg verziónál? Mivel azt nehezen tudom elképzelni, hogy egy digitális (legalább ic vezérelt) equalizer esetén, hacsak nem tervezett módon, a kondi, ellenálás, indukció áramköri zavarai fellépnének.

Ha jól sejtem, a HFM talán inkább Kádár és partnereinek keresgette tudományosan vagy tudományosabban a "legjobbat"

Ok. Legyen "jó" a passzív váltó. Senki nem vette a fáradságot (ott ahol én tájékozódtam), hogy leírja azt, hogy az áramköri veszteséget egy harmad- vagy negyed rendű váltónál mekkora erősítővel kell kompenzálni. Pl. +10 W? Anyi elektronika már mennyi nemkivánt "zajt" kelt?

Az első háromutas ládámhoz vettem gyári SAL másodrendű váltót. Csak hős magyar marketingesünk elfelejtette a hitvány cetlit, amire rá van írva, hogy "looser, a midwayhez fordítva csomagold be a fakockába". Aztán sehogyse volt jó az a rendszer, ami első rendűvel jó volt.

Az én fejemben az jár, hogy vennék egy 19"-os sztereo 3 utas 220V aktívat. Lecserélném a tápot, aztán csókolom. A többit összevariálom.

Másrészt, ha építek egy Butterworth hangolású ládát. A hangszóró paraméterek alapján készítek egy optimálisnak tekinthető váltót. Ősszerakva miért mászik el az optimális váltási frekvencia? Itt nem arra gondolok, hogy 996Hz-ról 1003-ra tevődik az elméleti legjobb frekvencia, mert aki erre új indukciót teker, az nem normális.

De ezt sem szívesen potiznám plusszban (5 műterhelés, 6 hangszórók):

161004.JPG
    
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 25, 2017 /
 
Valami ilyesmire gondoltam. Fele annyi az ára, mint autós társaié és mindent tud, ami nekem kell.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Feb 26, 2017 /
 
És ez lesz az áldozat 1000 norvég koronáért + posta (kb. 40000 ft, alig használt, 16 aktív sáv kimenettel). Már csak a tápot kell hozzá elkészíteni.

The Protea ne24 24M Matrix Processor uses modular expansion cards to provide up to twenty-four channels of audio matrixing and processing, along with provisions for remote control and logic output. The base unit offers a four-input/four-output con guration. Each input and output expansion card has individual DSP processing allowing expansion of the base unit¿s total inputs or outputs four channels at a time In addition, an eight chan- nel general purpose logic control output expansion card is available for controlling lighting or AV equipment through the Protea NE Software, or by recalling presets
Expansion cards - Inputs, outputs, or a logic output card are easily installed in the eld without the need to reset switches or reprogram the device
Input channel processing blocks include: Mic Preamp with up to 60dB Gain, 48V Phantom Power and «Push to Talk» switching, Input Level with Polarity, Passive potentiometer or active RD-8C Remote Level Control, Time Delay, Fifteen Band Fully Parametric EQ, Noise Gate, Autoleveler, and Ducker
Output channel processing blocks consist of a Cross Point Mixer, HPF/LPF, Delay, fteen EQ Filters, Gain, Remote Level Control, and Limiter The cross point mixer in the output section allows you to route any input to any output at any level and mute any input at any output without affecting the input con guration. The HPF/LPF crossover section offers Bessel, Butterworth and Linkwitz-Riley lters with 12, 18, 24 and 48dB octave slopes.
Matrixing allows you to route any input to any output and control individual levels once they have been assigned Fixed path architecture and extensive processing power per channel will reduce the amount of time it takes to set up the system
Programming requires Ashly's Protea NE Software on a Windows PC using a standard 10/100BASE-T ethernet connection.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Nem "maszik" el semmi, csak nem jol tervezel. Vesztesegrol ertelmetlen beszelni passziv szuroknel, ami veszteseg, az a melyhangszoroval soros ellenallasbol adodik, ezert hasznalunk alacsony DC ellenallasu tekercseket (hacsak nincs más célunk). Hangnyomasban konnyen kifejezheto az erteke, par tized dB.
(#) cooler-mg hozzászólása Feb 28, 2017 /
 
Csatlakozom P_Laszlo-hoz. Akár aktív, akár passzív váltás irányában mozdul el T. építő, egyik esetben sem úszható meg a mérés. Nyilván egyszerűbb az aktív váltó gombjait tekergetni, vagy programozni, de a végeredmény ugyan az. Sőt egy kicsit bonyolítom a helyzetet, mert számolni (modellezni) kell a hangszórók egymáshoz viszonyított távolságával a tér minden irányában is. Az elméleti modellek minden esetben megdőlnek!!!!
(#) newDesigner válasza cooler-mg hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Nem is az a vita tárgya, hogy egy hangváltó alkalmazása egy egyedi rendszerben mennyi plussz munka, mire az egy kiforrott, optimális hangzást fog biztosítani. Hanem az, hogyha a delikvensnek van (már a postán ) egy aktív hangváltója, illetve van lehetősége a Conradtól vásárolnia tekercset, stb.-t, akkor melyik megoldás a jobb.
Szimplán elméleti pro és kontra, ha mindkét lehetőség adott.
Ok, még soha nem méricskéltem (van ilyen nevű céleszköz) be hangládát. Jobbára füllel, hisz úgyis az a végfelhasználó Én digitális módszerekhez vagyok szokva és egy Raspberry Pi-re is lehet equalízert telepíteni.
(#) newDesigner válasza cooler-mg hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Másrészt pont ez volt az ok, mármint a modellezés, méricskélés és a fejlett delay funkció, ami miatt a dsp-s aktív váltó mellett döntöttem. Na meg az, hogy találtam 3 db új 6 csatornás, (4x130WRMS+2x180WRMS@4Ohm), néhány éve induló darabáron ~ 100,000.-be kerülő erősítőt 16,000.-ért.

Lesz vele munka, mert négysávos rendszer lesz és úgy kell elhelyeznem az autóban 4x3 + 2 sub hangszórót, hogy a gyári kárpirot ne keljen átalakítani. Utánna pedig a sofőr ülés fejmagadságára kell mindent optimalizálni.

P_Laszlo: Tehát, lényegét tekintve a helyzet az; hogy az elméleti alapon elkészített első keresztváltó 0,001%-ban lesz jó, és ezt mindenképpen módosítani kell, ha legalább valami hi-fi közelit akarunk elérni.?
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Nekem az elméleti alapon keszitett valtó mindig jól műkodik, ezek nem esetleges dolgok. A kepletekbol konstans lezarasra szamolt szuropar viszont nem meriti ki az elmeleti hatteret. Sőt, ilyen elmelet sehol nincs, ami azt sugallná, hogy ezzel így jó is lesz a váltas. Az elmelet szerint mérés (akusztikai es elektromos), modellezes, majd meghallgatas, ujrameres, pontositas a jo modszer.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Hát ez az a másik fő ok, amiért inkább az aktív váltót preferálom. Ott csak tekerek, vagy húzogatom a virtuális slidert és nem kell heteket keresgélnem új tekercset, bipoláris kondit, stb., illetve bontani, forrasztani, stb.
Azt, ha nincs más, akkor minden hangsugárzóra "felhegesztek" sávonként egy-egy jól bevált 50W-os DIY erősítőt és működik. Azt még az asszony is büszke lesz rám, mert milyen jól néznek ki a hűtőbordák a doboz hátulján.

Jah, már akinek ehhez meg van a megfelelő felszerelése, akár laborja is. Na annak igen, de nem nekem, az amatőr drótkovácsnak.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2017
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Az aktivnal is mérni kell ugyanugy.
(#) newDesigner válasza P_Laszlo hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
Igen, de 200 NOK-ért (1,5 doboz cigi ára) megveszem a bemérő mikrofont, a többi pedig szoftveres.
(#) P_Laszlo válasza newDesigner hozzászólására (») Márc 2, 2017 /
 
ismert atvitelu mikrofont 20000,- HUF alatt nem adnak. De tenyleg mindegy, hogy mivel szursz, ugyanazt kell vegigcsinalni.
Következő: »»   119 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem