Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Harman/kardon erősítő
 
Témaindító: pmisi, idő: Szept 29, 2008
Lapozás: OK   5 / 7
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Ki kell deríteni, hogy miért van egyenfeszültség a potmétereknél, illetve a végfok bemeneteken. Nem a jelforrásból jön véletlenül amiről hallgatod?
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Egy kis régi mp3 lejátszóról tesztelem az erősítőt. Megpróbálom hogy semmitse kötök rá, sőt letestelem az RCA bemenetet, hogy mit művel.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Jó ötlet.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Sajnos ugyan azt műveli
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 27, 2016 /
 
Teljesen mindegy melyik bemenetet kapcsolom, mindnél ez a hatás, a balance potmétert is hiába tekerem el, nem csökken a jelenség.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Most ott tartunk, hogy tanakodunk, meg tippelgetünk.
Miért nem mérsz már egyenfeszültséget a potmétereken? Ha megszünteted a potméterekre kerülő egyenfeszültség okát -mert ott nem illik annak lenni és az általad leírt jelenség alapján az a probléma- akkor megszűnik a hiba, sőt, lehet, hogy a bekapcsolási anomália is valószínűleg emiatt van.
Nem tudom, korábban volt-e már javítva a készülék, lehet, hogy pl. a végfok bemenetekre, vagy a végfokba valamelyik kritikusabb helyre nagyobb kapacitású kondikat tettek, ami miatt jóval lassabban áll be a DC munkapont, vagy az is lehet, hogy fordítva kerültek bele a csatoló kondik és szivárognak, stb...
Mindenképpen keresd meg a potikon lévő DC szint okát. Lehet akár szennyeződés, trutyi a panelon, ami szivárgást okoz, pl egy régebbi belefolyt folyadék maradványa...
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Szept 28, 2016 /
 
Mint már említettem teljesen szűz volt az erősítő..., egyedül ami meglepett hogy a C417, 418 kondinak a rajz szerint 100nF-nak kellene lennie, a helyett 10µF kondi volt benne (ez tuti gyári megoldás mert a panel rajzolaton is elkó van, a kondi is TK japan gyártmány), pont a munkapont beállításnál lévő tranyónál. Megmérem majd a feszültséget a potin.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 1, 2016 /
 
Hali!
Megmértem a potméternél lévő feszültségeket. Ahogy növelem a hangerőt úgy növekszik max kb. 1mv-ot mérek. Másik észrevétel: ugye a loudness kapcsolót kapcsolom akkor pattan a hangszóró, ha a bemeneti kondi (0,1µF 50V) tetejéhez érek és úgy kapcsolok jóval nagyobbat pattan.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Okt 1, 2016 / 1
 
A pattanás mindenképpen arra utal, hogy olyan DC feszültség van abban a körben, aminek nem kellene ott lennie.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
Lekötöttem a jelvezetéket ami a bemeneti kondikhoz megy (C401-402). A hangerő potméternél mindkét oldalt 0mV, semmi, tehát a bemenettől egészen a potméter, loudness áramkörig semmi hiba. A bemeneti kondinál: bal oldal: -13mV, jobb oldal 30mV. Majd kis idő múlva: bal oldal: -40mV, jobb oldal: 12mV. Tovább nem is mértem, egyértelmű hogy a végfok bemeneti részén van valami galiba, valamiért egyenfeszültség van, nem is kevés. Panel alja tiszta, biztos hogy nem vezet át semmi.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Okt 2, 2016 / 1
 
"Panel alja tiszta, biztos hogy nem vezet át semmi."És a teteje? Nem lehet, hogy felülről belefolyt valami?
Meg esetleg még azt nézd meg, hogy a végfokok bemenetén a csatoló kondik polaritáshelyesen kapják-e az előfeszítést?
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 2, 2016 /
 
A panel teteje is tiszta , nincs folyadékra utaló nyom. A bemeneti kondik polaritás helyesen vannak beültetve, ki és vissza forrasztásnál figyeltem erre.
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Nem úgy értettem, hogy rajz szerint jól bannak-e benne hanem a ténylegesen rajtuk lévő feszültség szerint.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Kiszedtem az egész végfok panelt, rákötöttem a +-GND-t.
Nyitott bemenetnél a következőket mértem(C401-402):
Bal oldal: kondi bemeneténél: -73mV
kimenetnénél: -100mV
Jobb oldal: kondi bemeneténél: -47mV
kimenetnénél: -81mV
Zárt bemenetnél (bal jobb bemenet testre kötve):
Bal oldal: kondi bemeneténél: 0mV
kimenetnénél: -95mV
Jobb oldal: kondi bemeneténél: 0mV
kimenetnénél: -76mV
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Nah jó hírek!
Valószínűleg megtaláltam a probléma okát...
Ahogy méregettem a bemeneti kondinál észrevettem hogy nem is a lábához hanem a panelhez érve szinte ugyan azt feszültséget mutatja mikor a lábához érek. Aztán megnéztem a panelt közelebbről. Észre se vettem először, felülről nézve nem is látni, csak ahogy forgattam a panelt megcsillant rajta valami(panel tetejéről van szó). Valami folyadék van rászáradva a panelen, pont a bemenetnél van valami ráfolyva és vezeti a feszültséget (volt olyan pontja ahol majdnem 300mV-ot mértem!). Kiforrasztottam a két kondit, lemértem még egyszer, jók az értékek (nem-e a kondiból szivárgott ki az elektrolit). Letakarítom a panelt, aztán meglátjuk.
(#) PiperR hozzászólása Okt 3, 2016 /
 
Letakarítottam a panelt, ki kellett szednem minden ellenállást a bemenetről hogy alaposan letakarítsam a panelt. De megérte mert most már méregetve szinte semmit se mutat a multi (jó azért mutat kb 0,1 mV). Viszont azon gondolkodtam hogy nem-e a bemeneti kondiból folyt ki mégiscsak a cuccos, mert főleg ott volt valami. Kicserélem inkább a kondikat ugyan olyan értékűre.
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Kíváncsi vagyok az eredményre.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Betettem az új bemenő kondikat, sőt a késleltetés kondiját is vissza tettem. Az eredmény szinte változatlan . Zárt bemenetnél a kondi után : -90mV, -81mV. Bekapcsoláskor a késleltetés lejártakor közel 2V feszültség a kimeneten, majd helyre áll a rend: -3,6mV és -9mV.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
A bemenetre rákötöttem a hangerő potmétert, és az mp3 lejátszót. Szól, de sajnos a DC probléma is megmaradt, ki be mozog a membrán. Tanácstalan vagyok.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Méregettem, ez a kimeneti kb. 2V feszültség szinte mindenhol megjelenik, még a munkapont beállító potméternél is! 2-3V aztán vissza áll kb -0,6V-ra. A némítás vezérlőnél megnéztem minden ellenállást, kondikat tranzisztorokat is, minden jó. Az összes ellenállást megmértem azok is jók. És mivel mindkét csatorna csinálja biztos hogy valami közös dolog okozza a hibát. Esetleg a 330µF 4 kondi csokor tud ilyen galibát okozni?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
Tovább méregettem a dolgokat (nem adom fel). A bal oldali csatorna kimenetén közben megjelent az állandó -2,3V feszültség..., a jobb oldali okés. A bal csatorna bemeneti kondi utáni feszültség is felugrott -177mV értékre, a jobb oldalon -76mV. Megnézetem az összes tranzisztort a bal oldalon, kiforrasztva méregetve (kivéve a végfok tranzisztorokat, azt beforrasztva mértem). A Q411-es tranzisztor hibás volt, nem ment át totál zárlatba, hanem minden lábán dióda vizsgálóval mérve átvezetett, összevissza értékeket mértem(1,226 0,253 0,650 ilyesmiket). A jobb oldalon is végig mentem, ott mindent rendben találtam. 2SC2240 típusú, ezt mivel tudnám helyettesíteni? MPSA42 jó lenne, az van itthon.
(#) PiperR válasza PiperR hozzászólására (») Okt 8, 2016 /
 
BD139 is jó lehet? Mert a lábkiosztás egyezik a 2SC2240-nel.
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Kicseréltem a tranzisztort mpsa42-re, továbbra is maradt a kimeneten a -2V. Átnéztem merre mászhatott el a dolog, meg is találtam a hibát 2db 100ohm-os ellenállás megszakadt (R447 R451), de hogy hogyan miért azt nem tudom, meg sincs égve semmi se, egyszerűen megszakadtak. Csere után vissza is ált a rend 12mV a kimeneten, a jobb oldalt -10mV. Sajnos a pillanatnyi -2V megszalad ugyan úgy a kimeneteken. Elkezdtem vizsgálni a némítás tranzisztorát, meg amiket kapcsol. A bal oldalon közel -2V-tal magasabb értékek vannak mint a baloldalt. Hasonlítgatva a jobb csatornához méregetni kezdem. A Q413 és Q5 tranzisztoroknál van eltérés. A Q413-nál mért értékek: B:-7,1V E:-7V C:-1,3V. Kiszedtem még egyszer őket megmértem dióda vizsgálóval, meg tranzisztor teszterrel is, hibátlanok. A hozzá tartozó menő ellenállásokat is megmértem azok is jók. Nem értem miért van eltérés.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2016
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Nos végre sikerült megcsinálni, működik szépen . Elvittem egy szakihoz, ő is megvizsgálta. A 2 bemeneti kondi volt a ludas, hiába cseréltem ki másikra az is szivárgott . Kicserélte Elna márkájú kondikra, meg amit beletettem mpsa42-őt kicserélte 2sc2240-re. Szkóppal is megvizsgálta minden oké. A némításkor keletkező közel 2V elmondása szerint nem gond, ilyen a kapcsolás, nem fog leégni tőle a hangszóró. A loudness gomb megnyomásakor keletkező pattanás is megszűnt, meg a hangerő szabályzó tekerésekor fellépő membrán mozgás is. Köszönöm az eddigi segítségeket!
(#) steelbird válasza PiperR hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
A C401-402 miatt volt?
(#) PiperR válasza steelbird hozzászólására (») Okt 14, 2016 /
 
Igen az miatt volt a bemeneten egyenfeszültség. Most már minden jó, szkóppal is megnézve is rendbe van.
(#) raptor666 hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Üdv!

Van egy Harman Kardon avr200-as erősítőm... Régóta küzdök vele, hogy a védelmet ki kerüljem ami az automatikus kikapcsolást végzi. Sajnos a régi panel megégett nagyon. Így javítani nem igen lehet illetve nem lehet hozzá szerezni alkatrészeket. Ezért megépítettem erősítő paneleket. De addig míg kikapcsol az erősítő a védelem miatt nem tudom használni.
Találtam hozzá nagy nehezen szerviz manuált és a szerviz manuálban 14.-ik és 13.-ik oldalon találtam hasznos dolgokat. A processzoráról: ilyen processzor van benne: uPD780206GF
7-es lába a Protect gondolom valahogy őt kellene kiiktatni. A processzorra rá kerestem, de sajnos nem találok róla úgy semmit, hogy tudjam mivel tudnám kiiktatni. Ide írok, hogy hátha valaki már megoldotta ezt a problémát és tudna nekem ebben segíteni.

Szerviz manuál: szerviz manuál
Sajnos ide nem tudtam feltölteni mert nagyon sokat foglal. (13mb)

Edit: még hasznos oldalakat 90. és 98.-ik oldal

Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2017
(#) latyakosa hozzászólása Nov 12, 2017 /
 
Tisztázzunk pár kérdést.
- A végfok panel égett meg, ebből építettél újat ?
- A végfok paneleken minden kimeneten 0V környékére áll be az erősítő kimenete terhelés nélkül ?

A 30-31 oldalakon lévő áramköröket nézted már ?
(#) raptor666 hozzászólása Nov 13, 2017 /
 
Igen eléggé megégett... nem nem ugyanolyat építettem, hanem amit bele szeretnék szerelni.
Igen néztem, nem ők azok. nem ő miattuk kapcsol ki valószínűleg. (legalábbis szerintem).
(#) Pancer válasza csabee hozzászólására (») Nov 9, 2018 /
 
Szerbusz! Nekem is ugyan ez a bajom! Sikerűlt megoldani?
Űdv!
Következő: »»   5 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem