Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   166 / 269
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Semmi problémája nincsen a talajtól. De fura módon, nagy erősítésnél szebben jelzi a mély találatot olyankor, ha a fejet elemelem a földtől 4-6 centire.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Az már jónak mondható, a sokkal drágábbakkal sem lehet annyival mélyebbről kivenni, olyan 25-27cm körül van valahol a határ.
Természetes a különbség, a talaj teljesen más, ráadásul összetettebb jellemzőkkel bíró közeg mint a levegő. Az is csak elmélet hogy egy GEB áramkör megszünteti a talajhatást, a valóságban nem így van, csak javít rajta. Ha növelünk az adóteljesítményen akkor kevesebb energia nyelődik el, de cserébe erőteljesebb az anomáliák hatása. A vevő erősítésének növelésével meg egy idő után az egész rendszer hibái is hatványozottan növekszenek (az egész rendszer alatt értsd azt az utat, ami a kisugárzott adójeltől a hangszóróig bezárólag tart). Persze ezek nem akkora eltérések amik egy szkópon szemre is jól látszanak, de a működést már jelentősen befolyásolják.
Én egy olyan masinát szeretnék végre amit itthon is el tudok készíteni egyszerűen és olcsón (nyilván nem csak a magam számára), olyan jól szelektál mint ezek az orosz fejlesztések, legalább 23-24cm mélyről ki tudom venni vele az 1Ft-ot, és mellette elég stabil, nem fájdul meg tőle az ember feje, mert nem cincog össze vissza lengetés közben csak ha találat van. Ez a Trio meg a Megatron már közel jár a kívánalmakhoz, csak ki kellene próbálni.
(#) Bu13 hozzászólása Júl 12, 2014 /
 
Rövid beszámoló a MEGATRON indításáról:
Az MC7 C és D kimenetéig vagyok még csak kész. A szkóp 100mV állásában, meglehetősen
nyugodt az alapvonal, semmi zavar nem látszik rajta. Az 1€ centet 18-20 centiről jól érzékeli,
ami nem sok, de ez még csak egy gyors indítás volt. A fogyasztás 35mA, ez kb 50mA lesz.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Ha csak addig van kész akkor az nem mérvadó. A küszöböt R60-al állítod majd be, az audio fokozat még utána van.
A vevőtekercs kondiját hozzáállítottad az üzemi (adó) frekihez? Aztán ott van még a forgókondi is. Kíváncsi vagyok milyen lesz.
Hajrá.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Idézet:
„olyan 25-27cm körül van valahol a határ.”


Ez elég tág fogalom. Nagyon homokos talajon nem gáz az a 25cm diszkben. Agyagos talajban all-metallban is határ eset, molyolással lehetséges.

A gépnél már a nagy erősítéssel sincsen gondom. Csak elkerülte a figyelmemet az a tény, hogy az állítható vevőerősítőnek valamelyest változik a fázistolása az erősítés függvényében. Pedig a műhelyben észleltem a dolgot a "ferritezés" közben. Csak nem gondoltam, hogy ilyen szigorúan fog kihatni a talajban. Magyarán, minden erősítés állításnál után-állítanom kell a talajt is.
(#) Bu13 válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor látnod kell, hogy az indításról, és nem a bemérésről írtam. Ha a referencia küszöbre gondoltál, az majd ezután jön. A 4-20 pf trimmert az előző oldalon már elemeztem, a fázist állítja. Mivel itt sok formabontó fokozat van, inkább azokat
elemezd, hogy segítségére lehess a kezdő fórumozóknak. Nekem is!
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2014
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Júl 12, 2014 /
 
Nagyszerű! Ezt írtam, szerintem nézd meg a többit is, hátha mégis...
(#) Ge Lee válasza Bu13 hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
Figyelmesen olvastam, pontosan azért írtam amit írtam. Teljesen mindegy hogy mit látsz a szkópon MC7 végén, mert az érzékenység az lesz amit majd a hangszórón hallasz. Tehát az hogy így gyengébbnek tűnik nem sokat jelent, mert lesz még utána néhány fokozat.
Azt nem írtad hogy milyen fej van rajta DD vagy koncentrikus, mekkora átmérővel, az induktivitása egyezik-e a rajzon lévővel, mindkét tekercs árnyékolva van-e vagy csak a vevő stb.
Mivel a hex inverterrel sosem foglalkoztam ebben így nem sok okosat tudok mondani. Működő kapcsolás nélkül még a szimulátor sem túl sok segítség, mert ebben nem tudok érmét lengetni a tekercs előtt. Ráadásul a szimulátorban az egyik inverter kimenete be is zajosodik és fogalmam sincs hogy miért.
Ettől függetlenül szerintem a végeredménynek jobbnak kellene lennie mint a hagyományosan (műveleti erősítőkkel és komparátorokkal) felépített megoldásoknak, de majd kiderül.

meg_ef.jpg
    
(#) mulderx hozzászólása Júl 13, 2014 /
 
DD fejes levegő tesztnél, plusz kb 10-15cm változást lehetett észre venni, ami nem mondható kevésnek fejválasztás szempontjából
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
Azok elvileg 25-27cm körüli fejek voltak, ehhez szerintem nyugodtan lehet használni 35cm-eset is.
(#) mulderx hozzászólása Júl 13, 2014 /
 
Nagyobb fejjel nem lesz gond a kisebb érméknél?
(#) Ge Lee válasza mulderx hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
A videók alapján ennek van annyira jó a szelekciója hogy nem. Pl. az IGSL-é ehhez képest a béka feneke alatt van, pedig az sem olyan rossz.
(#) mulderx válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2014 /
 
Egyre jobb hírek, már csak egy kész verzió hiányzik és akkor minden kérdésre választ kapunk
(#) c_jani hozzászólása Júl 16, 2014 /
 
Üdv!
Információt szeretnék kérni a Minelab Explorer gép tekercséről. A csatlakozó bekötésén kívül az érdekelne, hogy aktív ill. passzíve. Most, úgy néz ki, jó áron meg tudnék venni egyet (NEL Hunter). építenék hozzá egy gépet. A PI-s gépeken (Clone PI és Chance) már túl vagyok, kipróbálnám a másik oldalt is, de elriadtam a tekercsektől. Eddig szemeztem az Anker50-nel, de látom a korlátaimat. Magyarán, ha tudom, milyen kialakítású, keresnék hozzá alakítható rajzot az oroszoknál.
Köszi!
Jani
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 16, 2014 /
 
Nagyon sokat tudsz a fejen is spórolni ha magad készíted. Persze ha nagyon olcsón adják akkor vedd meg.
Ez egy tejon fej, ilyet simán csinálsz házilag is. Ami macerás az a mechanikai stabilitás elérése, meg persze az alacsony súly. Nem lehetetlen, az oroszok csináltak 170g körüli fejet is, tehát nem muszáj félkilósat csinálni. Biztos jó a gyári, csak pont az vele a baj hogy már készen van, nem tudod variálni. Ha meg van huzalod akkor tekerhetsz belőle OO-t, DD-t, koncentrikust vagy éppen SEF-et, és akármekkorára.
(#) c_jani válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 17, 2014 1 /
 
Szia!
Akkor, ha jól értelmezem, ez egy két tekercses, passzív fej? Az üzemi frekiről annyit találtam, hogy multi-frekvenciás.
Éppen az a bajom a tekercs-készítéssel, hogy bele kell jönni,, int az ugatásba. Az elmúlt napokban olvasgattam róla, és mindenhol azt írták, hogy sok a buktatója. Nem zsugorodó műgyanta, grafit spray, stb. Ha, mint remélem, 10e körül megáll az ára, megveszem. Tudsz ajánlani valami illeszthető konstrukciót? Addig is tanulmányoznám.
Jani
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 17, 2014 /
 
Az explorer fejét nem ismerem, így semmi konkrétat nem tudok mondani róla, azt sem hogy van-e kondi a fejben vagy nincs. De nézz szét külföldi fórumokon, elég sok gyári gép van boncolgatva, méregetve, visszarajzolva, hátha erről is van valami adat.
Ez a fejhez az elektronikát olyan gombhoz a kabátot eset. Kell egy szimpatikus áramkör, amihez aztán lehet kísérletezni a fejekkel.
(#) energo hozzászólása Júl 18, 2014 /
 
IGSL megépítésébe kezdenék. A tekekercshuzal átmérője 0.25,míg más leírásban 0.25+zománc=0.27 van megadva. Akkor most milyet rendeljek? Illetve horgany spray-m van,az megfelelhet esetleg a grafit spray helyett?
(#) Ge Lee válasza energo hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Teljesen mindegy. A vevőtekercshez a 0,15-östől a 0,3-asig használhatsz bármekkorát. Az adóhoz viszont nem árt legalább 0,35-0,4-est, mert ha ennél vékonyabb akkor már akkora ohmos ellenállása lesz, ami korlátozza a rajta folyó áramot (csökken az adóoszcillátor jele).
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
0.4-es huzalból kilencven-valahány menet már rengeteg. 70 gramm fölött lesz csak az adó tekercs.
(#) Yowie válasza c_jani hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Multifrekvenciás fejet csak akkor vegyél, ha multifrekvenciás gépet akarsz építeni. Ezeknek a fejek alacsony a jósági tényezőjük, azért alkalmasak a multifrekis gépekhez, azonban ez nem előny, hanem hátrány egy egyfrekvenciás génél.
(#) energo hozzászólása Júl 19, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat!
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Júl 19, 2014 /
 
Lehet. Mindig elfelejtem hogy én nem olyan fejjel építettem.
(#) Attilawap hozzászólása Júl 20, 2014 /
 
Az IGSL bemenetére köthetek 14,8V-ot? Az a helyzet, hogy 4 db 3,7V-os Li-Ion akkuról akarom működtetni és nem akarok 12V-os stabkockával bajlódni.
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Gondolom nem a bemenetre hanem a tápfeszre akarod kötni. Mivel a hangfrekis "végfokon" kívül minden más a stabilizált 8V-ról megy, nyugodtan használhatod 4 celláról is, legfeljebb ha melegedne a tranyó akkor növelsz picit az emitter ellenálláson (330ohm). Mi a baj a 3 cellával? A negyediket használhatnád a fejlámpába amikor sötétben mész lengetni. Nekem abba is 18650-es van (kell), van is neki brutál fénye. Van még hozzá egy vörös meg egy zöld színszűrő, azok valamelyikét szoktam felrakni rá ha nem akarom hogy kilométerekről lássanak.
(#) Attilawap hozzászólása Júl 20, 2014 /
 
Az a gondom a 3 cellával, hogy az nem egészen 12V továbbá ha merülnének az aksik, akkor gyengülne a teljesítmény. Nekem a Deltánál is így van, csak ott sajnos ceruza aksit használok. Nem félsz, hogy este vadászok rád lőnek? )
(#) Ge Lee válasza Attilawap hozzászólására (») Júl 20, 2014 /
 
Nem mert arra nem járnak. Legutóbb 3 géppel mentünk egyszerre, és egy olyan helyen ahol nem mehettünk nappal. Ha vadnak néznek az már elég gáz, pláne néha kivilágítva.
Ennél semmi sem történik ha merül az akku, mert minden a stab IC után van, kivéve a hangot. Annyi történik, hogy ha eléri az akkufesz az IC dropját (IC típustól függően mondjuk 9V-ot), akkor egyszerűen elhallgat mert elfogy a tápfesz és nem működik tovább a gép. Éppen ezért így akkufesz jelző sem kell bele, mert a 3 cella 8,1V-ig meríthető, és addig nem tudod lemeríteni. De tehetsz sorba az akkuval egy diódát, és akkor még addig se.
(#) c_jani hozzászólása Júl 21, 2014 /
 
Üdv!
Sajnos (vagy talán még sem?), lecsúsztam a fejről. Nagyon elszaladt az ára, így marad az építés. Köszönöm az infókat, és, megígérem, fogok még kérdezni .
Ge Lee: nekem azt mondta egy cimborám, hogy éjszaka nem a vadászoktól kell tartani, hanem a vadorzóktól. Azok lőnek mindenre, ami megmozdul. El is ment a kedvem aj éjszakai túrától.
Más kérdés: Az Anker-50 ill. 50M gépet ismeri valaki behatóbban?
(#) Ge Lee válasza c_jani hozzászólására (») Júl 21, 2014 /
 
Az anker nekem nem tűnt rossznak a rajz alapján, de egyetlen videót találtam csak róla a youtube-on, és azon sem működött. A topikjaiba sem nagyon írogatnak, van amelyikbe már évek óta, ez is jelenthet valamit. Amit kihámoztam a fórumból az alapján azzal a kettővel lenne érdemes foglalkozni amiről már írtam nemrég.
Van egy ismerősöm aki most próbál beregelni, talán tudnak majd mondani valami okosat a rajzok készítői.
Nem tartozik ide, de az orzók 99%-a biztos hogy nem rendelkezik fegyverrel. Viszont vannak vadász ismerőseim, azok viszont tényleg lőnek mindenre ami mozog... Bízom benne hogy a fejlámpára nem fognak.
(#) c_jani válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 22, 2014 /
 
Üdv!
Eddig, amikor volt egy kis láblógatós időm, az Ankert böngésztem, de vannak kérdéseim. Már ott elakadtam, hogy a fejben lévő műveleti erősítő mely nyugati típussal váltható ki megbízhatóan. Aztán az adó-fokozatban használt ledekről is csak annyit tudtam kideríteni, hogy általánosan használt, piros, de az áramáról már pontosat nem. Gondolom, az üzemi frekvencia értékébe ez is bele fog szólni. A jelfeldolgozó áramkör is jó pár beállítást igényel. Néhány szkóp-ábra van az egyik oldalon, de a nyelvi nehézségek miatt kérdezni nem egyszerűen tudnék. Sejtéseim vannak, de az kevés.
Így marad első nekifutásra a TGSL/IGSL, még nem tudom, melyiket válasszam. Jól le van dokumentálva és itt értik az esetlegesen rossz kérdéseimet is.... Aztán, ha már szereztem egy rendes adag tapasztalatot és végképp nem bírok magammal mit kezdeni, újra elő veszem az Ankert. Szinte minden itt van a fiókban, csak néhány alkatrész és a nyák hiányzik.
A két Tesoro-klón miben különbözik a gyakorlati felhasználás szempontjából?
Következő: »»   166 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem