Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hegesztő dinamó
 
Témaindító: Tom-ee, idő: Aug 26, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 4
(#) tungsram válasza oldman hozzászólására (») Szept 17, 2007 /
 
Végre egy szakember.
(#) oldman válasza Tom-ee hozzászólására (») Szept 17, 2007 /
 
Sajnos az nem derül ki hogy kiépített pólusú az állórész vagy hornyokba tekercselt, és az sem hogy hány pólusú. ennek ellenére nagyon valószínű hogy valamimódon felhasználható váltakozóáramú generátornak, hogy milyen adatokkal az azért kérdéses. Fontos lenne az állórészről is fotó(k) (természetesen nem kívülről) vagy legalább egy vázlat és pontos kefe elrendezés (Az állórészhez képest, az állíthatóságot is beleértve.) Szerencsés estetben eredetileg is erre született, ha nem, áttekercseléssel valószínűleg felhasználható, de kédéses megéri -e? A méreteiből kb. 4~10KVA teljesítményre saccolom de ez nagyon durva becslés!

Más kivezetés(ek) nem találhatók? Csak a 3 csúszógyűrü keféi vannak kivezetve??

Lehet esetleg szabályozható fordulatszámú motor, de biztosan nem a körhintáknál általánosan használt csúszógyűrűs motor annak ugyanis legalább 6 kivezetése van. 3- vagy 6 (ha csillagba és deltába is köthető) az állórész tekercekhez és 3 az indító ellenálláshoz csatlakozás a forgórész csúszógyürüitől.
(#) letoltelek válasza oldman hozzászólására (») Jan 6, 2008 /
 
Szia!aheb/250 típusú 0587/1965 -ös hegesztő dinamó bekötési rajzát tudnál(tok)? Fontos lenne!címem: letoltelek2006@freemail.hu
(#) steve25 hozzászólása Jún 9, 2012 /
 
Hova tünt a hozzászólásom???
Köbzoli bácsi elvitte máshova?
(#) pamacsmano57 válasza Tom-ee hozzászólására (») Feb 23, 2023 / 1
 
A cikk már nagyon régi, de nem láttam igazán szakszeű választ. A képen egy háromfázisú forgórészen át táplált kommutátoros motor látható.Idegenül: SCHARAGE motor. A táplálás a forgórészen keresztül történik. A forgórész belső csillagba van kötve. A fogó körűl kialakúló mágneses tér feszültséget indukál az állórészben, ill. az egyenáramú tekercselésben. Az állórész tekercs kivezetései bizonyos, szigorúan meghatározott sorrendben össze vannak kötve az egymással szemben lévő szénkefék kivezetéseivel. Ha a kefék állása olyan, akkor a motor tudja forogni a szinkron fordulatot. A kefehidat egymással szemben elforgatva a fordulatszám csökkenthető, vagy növehető.Természetesen nem korlátlanul. Ezeket a motorokat gyártó egységek szalagok üzemeltetésére használták. Röviden csak ennyi, sokat javítottam ilyen gépeket.
(#) erbe válasza pamacsmano57 hozzászólására (») Feb 23, 2023 /
 
(#) mlaci96 hozzászólása Feb 13, 2024 /
 
Sziasztok! Kapcsolási rajzot keresek elin es 182 es hegesztő dinamóhoz, külső motorról szeretnêm üzemeltetni ês nem egyértelmű számomra az hogy a pólusváltó kapcsolója mit csinál szimplán forgásirányt vàlt a villanymotoron, vagy valami mást. A motort forgatva külsőleg, a kapcsolót kapcsolgatva nem változik a polarítása. Merre állitsam be a forgásirányt a külső motorról, vagy ez csak a polarítást befolyásolja?
(#) erbe válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Egy irányban kell forgatni. A hegesztőáram visszahat a gerjesztésre. Ha rossz irányba forgatod, rosszul is fog hegeszteni. Az áramállító a keféket forgathatja el. Szerintem valahol jelölték rajta a forgásirányt.
A "pólusváltó" szó további értelmezést igényel. Arról is készíthettél volna képet.
A típusszám első jele B, R vagy esetleg A.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
RF182
A pólusváltó egy irányváltó + csillag-delta átkapcsoló. Az 5,1 kW teljesítmény miatt érthető.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2024
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Szerintem ez a kapcsoló egy sima körbeforgó Y/D kapcsoló, mégpedig abból az okból hogy a felhasználó nullából ne kapcsolja deltába,hanem mindig azonos irányba forgatva csillaggal indítson.
(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Feb 13, 2024 /
 
Igazad van. Ilyenre nem is gondoltam. De akkor biztosan van kötelező forgásirány jelölés a házon.
(#) mlaci96 válasza erbe hozzászólására (») Feb 14, 2024 / 1
 
Bocs a rossz képekért, nem voltam a gép közelében. Nincsen rajta jelölve a forgásirány, forgatva a motort és kapcsolgatva a kapcsolót nem vált polarítást, két vezeték átjön a villanymotor részből, és megy a kapcsoló felé, ha jól látom egy egyenirányító felé.
(#) mlaci96 válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Lemaradt egy kép, és a biztosíték nélkül működött jól a gép.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Biztosítékokkal rosszul működött? A fotóid alapján a kis kapcsoló lehetett a pólusváltó még pedig a gerjesztőfeszültség polaritás cseréjét kellene neki csinálni. De kell lenni még egy kapcsolónak ami az áram nagyságát váltja, hiszen jól látható hogy az áramskálán két féle áramerősséget lehet állítani a szabályozási tartományban.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Így vettem a gépet ahogy látszik, de vétel elött ki lett próbálva, és tökéletesen működött. Nincsen rajta több kapcsoló csak ennyi amennyi a képen. Benzinmotorról szeretném meghajtani, ezért lenne fontos a forgásirány, azt hogy tudnám kideríteni? Meg hogy öngerjesztő e vagy mit kell alakítani ahoz hogy működjön szimplán benzinmotorról meghajtva.
(#) mlaci96 válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Még ezek lemaradtak.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Méricskéltem egy kicsit, ami átjön a villanymotorból nincsen villamos kapcsolatban a tekercsekkel a fő fázistelercsekkel, a dinamót kézzel forgatva jobbra pozítiv a feszültség, balra forgatva negatív. Megforgatni áramról nem opció 3 fázis hiányában. Az internetet bújva rátaláltam ilyen típusú gépre(es182) amin jobbra van jelölve a forgàsirány, (rf182 nél balra). A 4 db áram skálát nem igazán értem még továbbra se én se mert nincsen több kapcsoló.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Az 549 számú képen látszik egy tengely, szerintem azzal lehetett mozgatni a kefehidat, amelynek segítségével az áramerősséget lehetett állítani. Az utolsó két képen(726) látható skála korábban valószínűleg nem volt belemezelve, ott valamilyen lemez mozoghatott a horonyban ami a kefehídra lehetett rögzítve, és azzal együtt mozgott jelölve hogy kb. mekkora áramot ad le a gép. Az áram átkapcsolást az 537 számú kép szerint (az ábra jobb oldalán látható módon) a"E" vagy "e" kivezetés kiválasztásával lehet elérni. Ehelyett célszerűbb lenne egy megfelelő teljesítményű átkapcsoló használata. Ahogy elnézem az 549 számú fotót, ott látszik egy biztosító tartó.Szerintem a szelén egyenirányító váltóáram oldali biztosítéka lehetett ott. Amíg nincs gerjesztőáram, addig hegesztőáram sem lesz.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Pedig aki látott már hegesztődinamót annak pofonegyszerű a képlet. Korábbi hsz.-ban már leírtam a lényeget, az áramszabályozás kefehíd elmozdítással történik, az áramnagyság váltása pedig a "E" és a "e" kivezetés cserélgetésével. Egyszerű ez a gép mint a faék. A motor oldalra az állórész hajtótekercsei közé tekert pár tíz menet megy a W-E-e kivezetésekre, onnan biztosítékon keresztül a szelénre. A szelénről pedig a pólusváltó kapcsolóra. A pólusváltó kapcsoló cserélgeti a gerjesztés polaritását, s ezzel a hegesztőfeszültség polaritását is.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 14, 2024 /
 
Bocsánat az értetlenkedésemért, de nem ez a szakmám autószerelő vagyok. Értem amit mondassz, és nagyon szépen köszönöm a segítséget, csak azt nem értem hogy ez a gép így biztosíték nélkül működött, és nem értem hogy miért. Illetve hogyha megnézed az áram érték beállítás skáláját 4 fajta skála van de ahogy írtad 2 fajta csatlakoztatási lehetőség, ami nekem nem tiszta, simán lehet hogy túlkombinàlom. Bevan lemezelve a skála csak tisztítás, átnézés céljàra le lett véve a burkolat.
(#) erbe válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 14, 2024 / 1
 
Ennyi képpel sokkal értelmesebb tanácsokat kapsz.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Nem a kefehidat mozgatja, hanem egy vasmagot távolit közelit, ez nem változtat mondjuk a lényegen. Sajnos még nem láttam hegesztő dinamót így ahogyan most. Azt értem hogy változtatom meg a W-E-e kivezetéseken a hegesztő kábeleket, de számomra az úgy lenne logikus hogy 2 első áram skála lenne, de itt van 4 de nekem nem tűnik úgy hogy tudok mást változtatni.
A gerjesztésre el tudom fogadni hogy nincsen biztosíték benne, és így is gyönyörűen olvasztotta a 3.5 pálcát, lehet ha lenne benne még erősebb lenne, vagy nem tudom.
(#) mlaci96 válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
A forgásiránya szerintem tetszőleges lehet, mert ugyanilyen gépeket láttam mindkét irányba forogni, jelenleg most polarítás helyes a feszültség a kivánt forgási irányba.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 15, 2024 /
 
Igazából a vasmag mozgatásával ugyanúgy változtatható a gerjesztés, bizonyos szempontból előnyösebb a kefemozgatásnál, mert az üresjárási feszültséget sokkal kevésbé befolyásolja a kefeeltoláshoz képest. A gerjesztés biztosítékát bizonyosan átkötötték, azért nem szól bele a dologba. A W-E-e kivezetések rajz szerinti variálásával a gerjesztést változtatod meg, nem pedig a hegesztő kábeleket. Ha a póluscserére gondoltál, azt a 600-as számú fotón levő kapcsoló csinálja.
Hogy miért van 4 skála, erre az ELIN tudna választ adni, de előfordulhat hogy az egyik skála-pár AWI, a másik elektróda üzemre való.
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Értem a dolgokat, ez a skálabeosztással kapcsolatos dolog nem is jutott eszembe, de így lehetséges.
A forgásirányra utaló nyilat tisztogatás közben felleltük, és az elméletemmel ellentétes irányba forog, ez még mindig kérdéses hogy melyik a jó irány, de megyek hétfőn egy tekercselőhöz megnézetni hogy konkrétan merre is tud a gép forogni és termelni az áramos.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Ha a nyíl megvan, akkor nincs mit nézegetni . Mivel ezt a gépet aszinkron motor hajtja, igazából bármerre foroghat, de az optimális üzemi viszonyok adott (gyártó által meghatározott) forgásiránnyal valósul meg. Abba nem akarok belemenni most hogy ez miért van így, de illik elfogadni a gyártói ajánlásokat. Áramot mindkét irányban termelne, csak a hegesztési tulajdonságok nem lennének azonosak. (Ebben szerepe van az erővonal metszési ponthoz képest a kefehíd helyzetének stb...)
(#) Hutty válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Igazából a skálán a jelölés egy vonalban van. Az értékek, ha nézed az "E" kivezetésen közel egyformák, mert a skála aljára írja, hogy a pálca anyagától függően kell figyelembe venni az adott skálát. Tehát a nagyáramú kimenet az "E", a kisáramú az "e", a "W" meg a közös és a kábel átrakásával változtatod.

dimano.jpg
    
(#) mlaci96 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Szétszedtem, mert úgy tünt hogy a tengelyen megfordítható a forgórész, de sajnos nem, így összeraktam a főáramkábel meghúzásakor elfordult a kefehíd kis mértékben, ennek mi lehet a módja hogy pontosan beállitsam az eredeti jó helyzetébe?
Illetve a forgórész tekercselése adja meg még a forgásirányát?
(#) mlaci96 válasza Hutty hozzászólására (») Feb 16, 2024 /
 
Erre gondoltam, csak nem hittem hogy ilyen jelentőssége van a pálca anyagának.
(#) mpisti válasza mlaci96 hozzászólására (») Feb 17, 2024 /
 
Szétszedted mert először cselekedtél utána gondolkoztál és tettél fel kérdést. Hogy fordítottad volna meg a forgórészt ha szabad kérdeznem? mit gondoltál a kommutátorral mi lesz, az külön lehet választani a tekercselt forgórésztől? Mielőtt nekiállsz ilyennek először tájékozódni kellene a lehetőségeidről, és akkor információként megkaptad volna hogy a hegesztődinamó forgórésze két egymástól független de mechanikusan egy egységet képező alkatrész.Az egyik vastest rövidrezárt, a másik tekercselt és nem cserélhetők fel. És az egymástól való távolságuk az állórész által meghatározott, azon nem lehet változtatni. A fix helyzetű kefehidak az ideális munkapontra vannak beállítva, ha azt elmozdítod megváltoznak a hegesztési paraméterek. Ezt az elvet használták többek között a GANZ hegesztődinamókban is. A kefetartók helyzete egy használt gépnél mindenképpen eredeti állapotba kell hogy visszakerüljenek, vagy az összes kefét újra kell csiszolni, ami nem egy kellemes elfoglaltság. Ha esetleg még a forgórész tekercseit is meg akarod bontani, akkor legközelebb a MÉH telepet kérdezd, hogy mennyiért venné át a szétbarmolt hegesztődinamódat.
Következő: »»   3 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem